Jump to content
Andreas Bjørnbekk @Gamer

KOMMENTAR: Er det riktig å endre historien for inkluderingens skyld?

Recommended Posts

Dette er vell en situasjon der det alltid vil være mange som er missfornøyde. Utviklere blir jo kritisert for å ikke være inkluderende når en ikke kan spille som den man vil samtidig som de av oss som ønsker en viss autentisitet ofte ergrer oss over tilfellene der ønsket om å være inkluderende vinner. At det potensielt kan føre til en feil fremstilling av historien er igrunn et interessant argument, men jeg misunner ikke utviklere som ikke bare må balansere hensynet til spillerne, men hva som er mest politisk korrekt av å inkludere, og potensielt ikke gjengi nazistenes grusomhet riktig, eller ikke la folk spille som den en vil. 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Annonse

For å svare på tittelen... Nei... Vi må slutte å sy puter under armene på folk for å skåne følelsene deres. Folk tåler jo ingenting lenger. Er det ikke viktigere å huske de grusomme hendelsene i verdenshistorien så de ikke blir gjentatt? Som nevnt over, spillutviklere har det nok ikke enkelt for tiden.

 • Like 4

Share this post


Link to post

Fake News er bevisst desinformasjon med formål om å endre mange folks meninger på falske premisser, mens Call of Duty sine historiske friheter er for å gjøre et dataspill mer moro og tilgjengelig. Føler den sammenligningen ikke treffer helt blink. Multiplayeren føles så separert fra enhver ekte historisk hendelse.

En kunne dog sett for seg et mer interessant spill hvis du spilte som en afroamerikansk eller jødisk soldat for de allierte i selve kampanjen. Det er et perspektiv vi ikke får se så mye av, noe sted. Kampanjen fremstår ganske "safe" sånn sett.

Edited by RadJostein
 • Like 1

Share this post


Link to post

Si hva dere vil, men jeg storkoste meg med selvmordsbombere fra Midt-Østen i Command & Conquer: Generals, og har ingenting imot snille pirater. At guden Heimdal i Marvel-filmene er neger (sorry, mener afro-amerikaner fra en annen planet) har jeg heller ingenting imot, selv om det overhodet ikke gir mening. Alt for mange leter etter en unnskyldning for å bli støtt, og de klarer nok å finne det uansett hva man gjør. Hvor går grensen, egentlig? Skal vi gå gjennom alt som er laget av film og spill om andre verdenskrig og nazister generelt, og systematisk fjerne alt av hakekors osv, for å unngå at noen blir støtt? Donald Duck var med i noen tegnefilmer på 1940-tallet der han dukket opp som nazist (i en drøm, riktignok, men likevel). Hvorfor ikke bannlyse ham også? Eller kan vi ikke bare gi faen i om noen blir støtt av alt mulig, og heller lage en bra historie for historien sin skyld?

 • Like 4

Share this post


Link to post

Jeg synes historisk korrekthet alltid burde trumfe politisk korrekthet og inkludering i historiske spill. Jeg synes også historisk korrekthet burde trumfet underholdning i langt større grad også. Men samtidig har jeg forståelse for at spillutviklerne lager spill som de faktisk vil at folk skal kjøpe også.

 

Det er fint å prøve å lage en debatt om dette, Andreas. Og som du er inne på så er andre verdenskrig et spesielt viktig emne med tanke på global folkeopplysning.

For oss her i vesten er fortsatt den andre verdenskrig med all dens grufullhet et veldig levende minne, selv om det nesten ikke er noen igjen som opplevde den selv. Men det kommer ikke alltid til å være slik. Om 100-150 år er kanskje andre verdenskrig like bortglemt som tredveårskrigen (en annen særdeles grufull krig) er i dag.

Filmer, bøker og spill (dessverre) er med på å opprettholde dette kollektive minnet. At historien gjentar seg for den som ikke lærer av den er en floskel som er like uriktig som at intet er nytt under solen.
Men at organiserte masseutryddelser av sivile, slik som nazistene drev med, vil komme til å skje igjen er
nesten helt sikkert. Men om vi klarer å videreføre historien om andre verdenskrig ennå en stund så kan vi kanskje klare å unngå en del slike massemord i vår tid og tiden som kommer etter.

Edited by Mithridates VI
 • Like 1

Share this post


Link to post

Om spillet selv sier at det er historisk korrekt, og at det er laget med hjelp fra historikere, så bør det være det.

Men om spillet ikke sier noe om det, så kan det være slik det vil.

 • Like 2

Share this post


Link to post

Inkluderende karaktervalg hører mer hjemme i spill satt i vår tid, fremtiden, eller et fantasy univers. Om man (og dette gjelder film og serier i enda større grad) vanner ut historieformidlingen med å inkludere tanker, ideer, ting og mennesker som ikke hører hjemme i tidsperioden så ødelegges opplevelsen av å bli transportert til en annen tid. Merk at det som ødelegger mest for historieformidlingen ikke er politisk korrekthet, men kunnskapsløshet og viljen til å sette banal underholdning foran alt.

 

Et godt eksempel på et spill satt til et fantasy univers med et inkluderende karakterutvalg er sjarmbomben Heroes of Might and Magic 2 fra 1996. Det amerikanske studioet New World Computing lagde fire strategispill i serien til eierne 3DO kollapset. Dessverre har de senere oppfølgerne fra Ubisofts innleide jalla-studioer i tidligere østblokkland bare ødelagt seriens gode rykte med progressivt dårligere spillmekanikk og heslig grafikk som ser ut som noe fra Blizzards søppelbøtter.

 

Edited by Mithridates VI

Share this post


Link to post

Hvordan kan et spill være historisk korrekt, når utfallet avgjøres av spillerene?

 

Det kan det, på mange måter. Det historiske utgangspunktet for når man starter å spille kan være historisk korrekt. Man kan lage en simulasjon som prøver å bruke ta med viktige historiske drivkrefter, dette vi selvsagt bli veldig imperfekt, men et noen simuleringer vil være mer historisk korrekte en andre.

Et historisk spill der du selv kan endre historien uten noe grad av historisk korrekthet vil være lite verd.

Share this post


Link to post

Gleder meg til den dagen folk slutter å se politikk overalt. Dessuten: At det er så veldig mye nazisme for tiden er ren løgn. I Norge er det 100-300 aktive nazister i dag. Det er en svak nedadgående trend fra høyden på nittitallet.

Derimot trenger tankepolitiet en ytre fiende, i dette tilfellet nazisme, for å legitimere sin egen eksistens. Et av de eldste triksene i diktatorhåndboka.

 

Du skriver tankepolitiet, som om det er en stor organisert gruppe som prøver å endre folks syn på en masse ting. Er du "tilfeldigvis" en av de som tror på chemtrails og illuminati også?

 • Like 4

Share this post


Link to post

Skjønner ikke at så mange her trekker inn politisk korrektehet og tankepoliti. Denne kommentaren er nettopp en kommentar, for at vi alle skal kunne kommentere med våre meninger og synspunkter. Ikke at vi må bannlyse alle spill eller merke dem med at innholdet ikke er politisk korrekt. Men heller bli mer bevisst over hva som kan skje hvis, her historiske fakta og fantasi blir blandet mer og mer i en verden hvor "alle" synspunkter kan finne sin sannhet på youtube eller i sitt eget hode. I alt fra månelandingen til er det Kanye West som er illuminati? Og mønstre i kornåkrene(savner å høre fra den) osv.. Ikke her for å ta de diskusjone, men tenk litt på det.

 

Til kommentaren, om sledgehammer som ville gi oss et nytt WW2 spill og lære den nyeste generasjonen spillere om andre verdenskrig og hvor de la inn noen kunstneriske friheter som er totalt feil historisk sett :)

 

For meg er det ikke noe big deal, spill er spill som jeg ser på som kunstnerisk underholdning i alt fra rom kamper i universet til oldtidskamp i en alternativ verden. Men det er uheldig at de sier de vil undervise den nye generasjonen om historien og samtidig deg ha en afro amerikansk dame i MP. Jeg ville ikke hatt det valget, men at du kunne være kvinne ville jeg hatt der(kommer tilbake til det). Jeg tror folk hadde tatt det brillefint, at de hadde skjønt grunnen. Garantert noen som ville hatt det, men ikke noe gamebreaking. Kanskje de ville lært noe hvis de forsøkte/spurte hvorfor?? eller så er det bare synd for de 😛. Jeg visste faktisk ikke at du kunne være svart kvinne på tysk side i CoD WWII.. Men ville stusset og syntes det var rart, men ikke derfor jeg hadde spilt spillet😃

 

En ting jeg vil nevne. Det er forskjell på Nazi Tyskland, Waffen Ss og den militære greinene Wehrmacht. Hvor store deler ikke nødvendigvis stod for Nazismens idealer, men heller fant felles grunn til å kjempe. Så det at hakekorsene er vekke i MP kan forklares med det og at de ikke ville bli nynazistenes spill nr1 i å gi de 707th infanteri eller totenkopfverbande utmerkelser.. Og at de heller gjenspeiler Wehrmacht, hvor du sikkert finner tilfeller hvor kvinner kjempet i hæren.

 

Men jeg synes til slutt at spill som reklamere at de skal holde seg til historien og informere om temaet hadde holdt seg til slik det faktisk var og tørde å prøve seg på framstillingen av alle aspekter ved historiske konflikter. Vil nevne Call of Duty MW 2 sin flyplass scene og et ganske nytt spill Syrian Warfare hvor de faktisk er skikkelig politisk ukorrekt og tok opp vanskelig temaer i ett mainstream medium 😜

 • Like 2

Share this post


Link to post

Tror skribentene på gamer.no har sett for mye på NRK, CNN og BBC. Slutt å heng dere opp i slikt PK-nonsens, og bare nyt spillene. Kan ikke tenke meg noe mer nitrist enn disse politisk korrekte venstre-moralistene, som tar gleden og moroa ut av alt i disse dager - inkludert filmer, TV-serier og dataspill.

 

Venstrefolket har blitt som de moralhysteriske kristne-konservative på slutten av 1980-tallet, som skulle sensurere film og musikk de ikke likte. I dag er det i stedet de «konservative» som har blitt rebellene. Pussig hvordan historien går i sirkler...

Edited by Mac_34
 • Like 3

Share this post


Link to post

Burde ikke heller artikkelforfatteren stilt seg spørsmålet "Hvorfor spiller jeg et spill hvor jeg kan være nazister?" i stedet for å fokusere på hvor farlig det er for et historieløst publikum at de framstilles som de kunne vært mørkhudet og lesbiske eller whatever? Ser man er litt inne på det på slutten der, men det burde jo vært hovedfokuset.

 

Når alt kommer til alt, så er det bare noen meningsløse spill, som kun er laget for å tjene penger.

 

Teksten høres litt ut som å like russesanger, men klage fordi teksten er helt forkastelig. Vel, om du hører på russesanger i utgangspunktet, får du som fortjent, sier nå jeg. Du begynner i feil ende.

 • Like 2

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...