Gå til innhold

Kroner på mat


FeilVei

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Klarer du å unngå retter som sirkulerer rundt kjøtt så kan du leve mye billigere. Det er greit med pasta med laksesaus, eller Tikka Masala med små kyllingbiter, men prøv å ikke gjør dyre ting som kjøtt til en hoveddel av retten. Hvor mye kjøtt det blir får du budsjettere etter hvert, men dietten din blir betraktelig kjipere om fokuset ligger på å få store mengder kjøtt i retten.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Kjøp matvarer som er i ferd med å gå ut på dato (på 50%) og frys ned porsjoner hvis du kan. Fisk og kylling etc. Kombiner med gulrøtter, poteter, pasta og ris. Egg er også bra; omelett etc.

 

Fiskepudding, fiskekaker og fiskepinner er greit med f.eks potetmos (lag selv, ikke kjøp posene). Både pudding og kaker kan brukes som pålegg også.

 

Havregryn er drygt og metter og kan brukes til "matvafler" og litt i pannekaker. Ferske tomater til tomatsuppe osv.

 

Poenget er å lese litt oppskrifter og sette sammen en meny ut fra budsjettet, mye er enkelt å lage fra bunnen av og kombiner en middag til også være lunch dagen etterpå - så sparer du litt på budsjettet mot helga.

Endret av LabWeiler
Lenke til kommentar

Etter mine beregninger har jeg funnet ut at det gjennomsnittlige menneske spiser omtrent 1 kilo mat om dagen.

 

Så derfor må alt du kjøper i gjennomsnitt koste under 45 kr/kg.

 

Hvis du lager en rett med 1 boks 400 gram tomater på boks til 10 kr/kg = 4 kr, så kan du gjerne bruke ca 300 gram kjøtt, for eksempel ytrefilét av svin som er svært nærings- smaksrikt og mettende til 110 kr/kg = 33 kr. Så lenge gjennomsnittsprisen per kilo havner på under 45 kroner per kilo, og så lenge du ikke spiser mér enn 1 kilo mat per dag, så vil du gå i pluss.

 

Viktig å tenke hva som brukes av maten (koteletter kan kanskje være billigere enn rén ytrefilét av svin, men du kaster 30% bein, så øker kiloprisen med 30%, jeg vet dog ikke hvor mye mer eller mindre bein veier enn kjøtt, men du tar poenget), hvor mye næring som er i den, kaloriinnhold, smak, lett å tilberede osv. Prøv å styre unna kvernede produkter, de er laget utelukkende for å kjøre i folk mest mulig utblandet skrot som vi ikke trenger og for å øke marginene.

 

Det er en fordel å lære disse grunnprinsippene.

 

Matvarer jeg finner ut holder meg mett, "næringsrik" ^^ og velsmakende, er:

 

Frokost:

 

Grovbrød 100% grovhet = Ca 35 kr/kg

Tunfisk i olje Eldorado = Ca 50 kr/kg

Bremykt = 50 kr/kg

Synnøve gulost = 70 kr/kg

 

 

Middag:

 

Poteter = Ca 10-15 kr/kg

Tomat i boks = Ca 10 kr/kg

Tomatpuré = Ca 35 kr/kg

Bønner/kidneybeans = Ca 15 kr/kg

Frosne erter/brokkolitopper/rosenkål = Ca 20 kr/kg i gjennomsnitt

Grov spaghetti (metter bedre og mer næringsrikt enn vanlig pasta, du bestemmer dog) = 30 kr/kg. Vanlig pasta koster ca 10-15kr/kg.

Ytre/indrefilét av svin, brystfilét av kylling, laks/torskefilét = Ca 110 kr/kg i gjennomsnitt

Olivenolje (nødvendig for å lage en god tomatsaus til pasta eller curry) = Ca 100 kr/liter. Ganske dyrt, men den påvirker retten i stor grad.

Rapsolje, til generell steking = 10-15 kr/liter

Melange smør (vurdérer å gå over til rent setersmør) = 40-50 kr/kg

Fløte = 55 kr/liter

Diverse krydder er ganske dyrt, men nødvendig for å lage gode retter.

 

Grønnsaker er generelt billig, men det er høyt vanninnhold, dét fordamer under steking og behandling, og lavt kaloriinnhold. Men så klart veldig næringsrikt og essensielt for godt kosthold.

 

 

Pleier å ha en sjokoladeplate liggende (helnøtt er min favoritt ^^) som litt søt etter middag og ellers. Det er ganske dyrt, men man må bare prøve å begrense seg. Det går an å kjøpe en pakke teposer og lage te som litt søtt. Å bake kaker er fakisk ganske billig, mel koster ca 10-15 kr/kg, gjær og sukker er billig. Kakaopulver koster litt, men varer lenge og er svært smakintens.

 

Tenk kilopris, kaloriinnhold, næringsinnhold og nytteverdi/hvor mye svinn matvaren gir! ^^

 

En trend jeg har lagt merke til hos Rema 1000 i det siste, er frossen Prior kyllingbrystilét til ca 70 kr/kg, noe som er svært billig. Sikkert for å hente inn kunder pga tullet rundt den dumme "æ"-kampanjen ^^

Endret av Taurean
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Sjå innlegget til Taurean.

 

I tillegg vil det ha stor betydning om du har tilgang til gode kjekkenfasilitetar eller ikkje.

 

Det å lage ting sjølv frå botnen av er det mykje å spare på. Ikkje berre er det billegare enn å betale nokon andre for å lage det, men du har også stor friheit til å spare inn ved å spe ut oppskriftene der det passar seg slik at du brukar meir billige råvarer og mindre av det dyre.

 

Å bake brød er blant anna billeg så lenge du har tilgang til steikeovn og brødformer. Har du frysar også så er det heller ikkje så veldig arbeidskrevande sidan du kan steike opp mange brød og fryse ned. Har du tilgang til kjøkkenmaskin så blir det enda enklare.

 

 

God kjøle og frysekapasitet gjer det også enklare å handle inn i større volum, noke som også er med på å få ned prisane.

Ved å storhandle berre 1 eller 2 gongar i veka så vil du også redusere faren for impulskjøp som gjer ting dyrare.

Du kan også fryse ned restar i staden for å kaste mat. Lager du f.eks. kjøttkaker og du får ei kjøttkake til overs så kan du fryse ned denne, etter 3-5 kjøttkakemiddagar der du har ei kjøttkake til overs så har du plutselig nok til ein kjøttkakemiddag til.

 

Dersom du ikkje har tilgang til bil så er eit godt tips å ha med ryggsekk på butikken. Ikkje berre sparar du på å ikkje trenge å kjøpe plastposar, men ein skikkelig ryggsekk gjer det også uproblematisk å kjøpe f.eks. 10 kg med mjøl utan å måtte slite med vonde plastposehåndtak heile vegen heim.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg prøver å leve på 1300 kr på mat i måneden, ca. 325 kr. i uka, ca. 45 kr på mat pr dag. Hvilken mat er bra og billig nok til å leve på da?

 

Pakistansk mat er billig når du lager det selv. Jeg pleier å lage store gryter fulle og det koster nesten ingenting, hvis du har utenlandsk butikk i nærheten av deg så kan du be de ta inn dette: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/911uj6i%2BUfL._SL1500_.jpg

 

Alt du trenger da er et par hundre gram kylling, basmati ris, to tomater og 2-4 løk.

 

Jeg prøver å leve på 1300 kr på mat i måneden, ca. 325 kr. i uka, ca. 45 kr på mat pr dag. Hvilken mat er bra og billig nok til å leve på da?

 

Hvis du har utlendingbutikk så kan de ordne disse: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/911uj6i%2BUfL._SL1500_.jpg

 

og: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/61Jx7G7pFkL.jpg

 

lærer du å lage de så får du meget god mat til ekstremt billig penge.

 

Hvis du sender meg en PM så skal jeg lære deg å lage de to rettene på en veldig enkel måte som nesten ikke koster noenting.

Endret av Janbanan123
Lenke til kommentar

Pannekaker, seikarbonader med løk, ostesmørbrød eller hjemmelaget pizza (fra bunnen selvsagt). Bare unngå å bruke store mengder ost og kjøtt. La deigen og tomatsausen dominere. Pasta karbonara (lite beiken av billigste sort).

 

Sjekk tilbud nøye, følg med priser og handle etter kilopris. Leg deg din egen "database" over hvilke butikker som har "dine" produkter billigst.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...