Gå til innhold

Konkurransetilsynet hater monopoler


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Kan starte med å avvikle Norsk-Tipping og Vinmonopolet. Det er ikke rettferdig at staten skal ha enerett på vin og gambling. Til og med Hellstrøm ikke får lov til å reklamere for vin. Fordi staten har monopol. Det er så sinnsyk.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/vin-og-oel/hellstroem-tvunget-til-aa-fjerne-vin-reklame/a/23476522/

 

 

Her er videon som staten fjernet. Heldigvis ble den lastet ned av andre og lastet opp igjen på Youtube.

 

Endret av Xonophobia
Lenke til kommentar

Kan vi ikke bare utnevne et par tre regjeringer også når vi er i gang, bare for å få litt konkurranse? Og konkurrerende kommunale etater... konkurrerende forsvar etc.. :p

 

Jeg er veldig spent på å høre alle fordelene med det Skatteflyktning..

 

Det finnes jo allerede konkurranse mot regjeringer. Denne konkurranse kalles for Stortinget. I Stortinget har konkurrerende partier mandater og stemmerett. For å nedstemme lovverk fra regjering og fremme sine egne lovverk. 

 

Her har du en oversikt over mandatene. Ellers så var det en dårlig spøk for de som skjønner hvordan politikken i Norge fungerer. 

 

bilde.gif

Endret av Xonophobia
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hadde vært fint om jeg kunne kjøpe vin i nærbutikken. Akkurat nå så må vi alle reise ned til vinmonopolet.

Jeg kan kjøpe øl hos Rema1000, Kiwi, Coop og Bunnpris. I tillegg kan jeg velge hvilken butikk jeg vil handle hos.

Avskaffelse av statens monopolisme fører til jeg får valgfrihet til å handle vin hos den butikken som jeg velger selv.

Endret av Xonophobia
Lenke til kommentar

Kommer de noensinne til å innse at de selv er ett monopol?

 

http://www.konkurransetilsynet.no

 

Et slikt statlig monopol er den eneste måten det har noen mulighet til å fungere. Det er kun staten som kan sette nok legitim makt bak kravene sine. Private vil kun mele sin egen kake, til andres ulempe.

 

Fordelene med fri konkurranse sies visstnok å være bedre kvalitet og lavere priser.

 

Visstnok ja. Men dessverre for liberalister og andre slike er ikke virkeligheten slik deres ønsketenkning vil ha det til. For det første er det slett ikke sikkert det gir bedre kvalitet og lavere priser, og for det andre kan det gå ut over andre ting. Kvalitet og  pris er ikke det eneste som er viktig å tenke på. Du har også f.eks. konsekvenser for andre, som at arbeidere utnyttes og ikke får en levelig lønn.

Endret av hekomo
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Vinmonopolet er en fantastisk butikk. Både utvalg og kompetanse blant de ansatte er langt over hva vi ville hatt uten. Vinmonopolet kan konkurrere med de beste nisjebutikkene i utlandet, men knuser dem på utstrekning. Husker jeg var på jakt etter en flaske Ardbeg Galileo, spurte etter den hos en spesialist i London. Nei, den var umulig å få tak i, visstnok. Da hadde Vinmonopolet i Drammen fremdeles flere flasker. Har ikke din lokale, ordner de sending. Og skal du ha noe enda særere, tar de det inn. Utlendinger misunner oss Vinmonopolet, og de fleste nordmenn er svært fornøyd.  https://www.bi.no/forskning/norsk-kundebarometer/

Hvis Vinmonopolet ble avviklet ville vi fått billig skvip i butikkene. Men ikke noe utvalg, ingen ekspertise og ingen mulighet for å bestille, annet enn i noen svært få spesialistforretninger i de største byene. Alkohol i Norge er da også billig nok i massevis.

Endret av Isbilen
  • Liker 8
Lenke til kommentar

Hvis MONOPOLET ble avviklet (for å være mer presis) og Vinmonopolet er så populært ville vel de fortsatt holdt seg flytende? Når det er sagt jeg har spurt dem om de kan ta inn ditt og datt et par ganger, og fått nei til svar pga mangel på importører.

Greia er nok det at siden Vinmonopolet er et monopol, kan det ta hinsides priser, og med det også tilby bedre kvalitet/ha mer varer på lager. Dette er det selvfølgelig kundene som betaler for. Vinmonopolets leder tjente f.eks. 2.3 mill i 2015. Selv om Vinmonopolet er et monopol, og de har ekstreme priser, og alt ligger til rette for det, er ikke Vinmonopolet spesielt lønnsomt. Det vaker rundt en totalkapitalrentabilitet på 5 % hvert år. Det tyder på at polet sløser svært mye. De med mye penger og som er ute etter den dyreste vinen uansett, bryr seg nok ikke så mye om det.

 

Hva som hadde skjedd om polet hadde mister monopolet, er interessant. Jeg tror det fort hadde dukket opp alkohol på Narvesen, REMA, etc. Og disse hadde selvfølgelig gruset polet på pris på de vanligste varene. Polet hadde deretter krympet kraftig i størrelse, og blitt en nisjebutikk, på linje med de gamle sigar og pipebutikkene.

Lenke til kommentar

For ikke så lenge siden så var det oppe til debatt om man skulle senke avgiftene på øl (og kanskje vin, husker ikke helt), det med lav alkoholprosent, for å dreie alkoholforbruket mot dette i stedet for "de sterkere sakene". Dagens avgiftspolitikk har gjort at det er billigere å drikke seg dritings på bl.a. sprit. Selv KrF åpnet for å diskutere dette.

 

Edit: Husket ikke helt rett, var ingen debatt, men det blir vurdert lavere avgifter på alkoholsvak drikke: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/krf/krf-vurderer-lavere-alkoholavgift-for-oel/a/23767863/

Endret av Crowly
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...