Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Internetthastighet strupet plutselig - ikke inkludert i leien likevel?


magnkra

Anbefalte innlegg

Er 5Mbit/s nedlastingshastighet bra nok for tre personer?

 

Hei!

 

Jeg er student og bor i kollektiv med to andre studenter. Vi har individuelle kontrakter, og betaler hver 5500,- kr i husleie. Strøm er spesifisert i kontrakten (og i utleiers annonse) som noe vi tegner eget abbonement for og betaler selv.

 

I utleiers annonse for utleie på finn.no står det og eksplisitt skrevet under punktet for hva husleie inkluderer: "Inkluderer: Alt bortsett fra strøm." På uttalelse fra huseier ved inngåelse av leiekopntrakt, spurte jeg om internett var inkludert, og på det svarte huseier at "ja, det stemmer."

 

I min kontrakt finner jeg ingen punkter som sier noe om internett.

 

Problemet er at da jeg flyttet inn var hastigheten god nok for 3 personer. Nå er hastigheten plutselig endret til 5Mbit/s nedlastingshastighet. Jeg spurte canaldigital om de mente denne hastigheten var god nok for tre personer, noe de var uenige i, og anbefalte derfor hastigheten 25Mbit/s som kostet 260,- kr/pr.mnd.

 

Huseier sier at dersom jeg vil ha denne hastigheten igjen, er jeg nødt til å betale for dette selv. Jeg mener at dette er et brudd på avtalen.

 

Kan huseier plutselig kutte hastigheten på internett med 4/5 og gi meg annsvaret for å betale, eller er 5Mbit/s å annse som godt nok for tre personer?

Endret av magnkra
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ifølge HØYKOM her bredbånd definert som 1-2 Mbit og oppover (wikipedia). Dette gir vel en pekepinn på hva som kan forventes å være "godt nok" internett.

Nå var det vel ikke egentlig definisjonen av ordet "bredbånd" jeg var ute etter men... bredbånd er heller ikke noe som er beskrevet med ord i hverken leieavtalen eller bolig-annonsen...

Lenke til kommentar

Så lenge det ikkje er sagt noke om kva hastigheit eller bruksområde internettilgangen skal ha så vil det være vanskelig å hevde at "internett inkludert" betyr høghastigheitslinje, og ikkje berre muligheit for internettilgang.

 

Eg synest det virker rart at utleiger har skrevet at alt unntatt straum er inkludert, i mine auger så åpner jo det for ein heil masse krav frå leigetakarane som kanskje då forventer at boda skal være full med ved, fyringstanken er fylt opp med fyringsolje, osv.

Men når det er sagt så er nok det at du skal ha internett i henhold til avtalen greit oppdekt. Dette har du ein muntlig avtale på, annonsen seier at alt er inkludert (og internettilgang er i dag rekna som ein naturlig ting som du kan forvente følger med), samt at du kan bevise at boligen hadde internettilgang då du inngikk avtalen.

 

 

 

Så av det som er av større betydning for saka. Kva var hastigheita før den blei kutta til 5 Mbit/s? Og kven er ansvarlig for at linja blei strupa? Er det utleiger som har valgt å nedgradere linja, eller er dette ei endring av internettpakken frå internettleverandøren som utleigaren ikkje rår over?

 

I denne saka så er det vanskelig å bruke husleigelova for å påberope ein mangel, då husleigelova kun omtalar forhold som at boligen ikkje er slik som beskrevet i avtalen ved innflytting, manglande opplysningar, eller dersom det som var avtalt ikkje blir levert.

Du hadde hatt ei langt lettare sak om internettforbindelsen blei kutta slik at du ikkje lenger hadde internett, eller dersom internetthastigheita var definert på forhånd.

Den gamle definisjonen av breibånd vil ikkje være av betydning sidan det her kun er avtalt at boligen skal ha internett.

Når ikkje anna er spesifisert så må ein legge til grunn at leigetakarane har grunn til å forvente internettilgang som er normalt og funksjonelt. Kva hastigheit som kreves for eit funksjonelt internett i eit kollektiv på 3 studentar er vanskelig å avgjere, men det er nok vanskelig å vinne fram med at dere hadde grunn til å forvente høghastigheits-internett.

Du kan sjølvsagt prøve deg på å pårope dette som ein mangel, men det kan være vanskelig å vinne fram.

 

Ditt beste kort er nok å kreve erstattning for dine ekstrautgifter til raskare internett med utgangspunkt i at utleigaren einsidig og i brudd med lojalitetsplikta har endra innholdet i leigeavtalen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er 5Mbit/s nedlastingshastighet bra nok for tre personer?

 

 

Kan huseier plutselig kutte hastigheten på internett med 4/5 og gi meg annsvaret for å betale, eller er 5Mbit/s å annse som godt nok for tre personer?

 

Prinsippielt burde du/dere ha 10 Mbps for å kunne dekke absolutt all type nettbruk, mobilselskapet Hello leide et firma til å sjekke dette. Imidlertidig dekkes nesten alt av den hastigheten du har. 

 

https://www.hello.no/hastighet

 

PS: Målte min wi-fi nå på tek.no og den viste 19.0, vi er også tre "på linjen". Men sånt varierer som kjent mye, det tregeste mos meg har vel ligget på 7 Mbps.

Endret av Fjellvåken
Lenke til kommentar

Jeg ville ikke fokusert på hva som objektivt sett er "godt nok internett", men på de subjektive fakta i saken. Som krikkert sier: Om "internett" ikke spesifiseres mer bør "internett inkludert" tolkes som "det internettilbudet som i dag finnes skal opprettholdes". Men det kommer an på hva som er opplyst og sagt i saken. 

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...