Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Merkelig ønske fra megler - kan noe forklare meg hvorfor?


m410s

Anbefalte innlegg

Meglere i stavanger i dag har mye objekter, markedet er trangt og flere tjener på ren provisjon. 

Ingen salg - ingen lønn mao. 

Her virker det for meg som om megler vil prøve å få selger til å selge, men ikke prøve å overtale før det ligger et bud på bordet som faktisk blir litt som et "pressmiddel" på selger. 

 

"nå har du sjansen" "markedet er dårlig her i byen i dag så du bør selge" 

Du risikerer jo ingenting her. 

 

Siden jeg selv er fra stavanger og har litt kjennskap til ymse meglere her så må du bare sende meg en pm så kan jeg få sjekket litt mer opp rundt det aktuelle objektet for deg :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du legge inn bud på nytt hvis du ønsker at denne handelen formelt skal gå I orden.

Nei, det må han ikke. Selger kan fint gi et tilbud. En aksept av et bud som er utløpt er å anse som et nytt tilbud.

I tillegg kan jo tilføyes at selgers motbud/tilbud kan være både høyere ("du får den om du byr 100.000 over deg selv") eller lavere ("jeg selge, derfor kan du få den for 100.000 mindre enn du bød sist, om du fortsatt er interessert") enn det budet som ikke lenger er gyldig. Sistnevnte tilfelle er ikke en utenkelig situasjon i et fallende marked om det går noen uker uten at selger får andre interessenter på kroken, men mer realistisk er nok tilbud om å få den til samme pris som opprinnelig bud.

 

Personlig ville jeg gitt megler et nytt, noe lavere bud enn det opprinnelige, med en ganske kort frist. Da signaliserer du i alle fall at du 1) fortsatt er åpen for handel, men 2) ikke har tenkt å strekke deg lenger enn forrige bud, og en mulighet for å få "prosessen" i gang igjen; byr du 2,8 får du kanskje et motbud fra selger på 2,9...

Lenke til kommentar

Personlig ville jeg ikke kjøpt bolig I Stavanger, heller pakke kofferten og trekke østover. Hele Stavangerregionen vil I løpet av et par generasjoner være en spøkelsesby.

Dette er vell en liten overdrivelse, du må huske på at oljeindustrien har dratt med seg kloke hoder til området, de har etablert seg og vill bli boende, så det blir nok en god plass å drive med utvikling av andre ting også i fremtiden. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Med forbehold om at jeg ikke har noen erfaring med dette.
 
Jeg kan ikke forstå annet enn det er noe muffins her.
 
La oss først fastslå det åpenlyse: Dersom selger ønsker å selge til 3 mill. kan han gi deg et tilbud på 3 mill. Aksepterer du det er boligen solgt.
 
Det er jo bare et problem: "Da sa megler at selger ikke er interessert." Selger vil (ifølge megler!) ikke selge til den prisen.
 
Det er et virr-varr av mulige forklaringer på atferden til megler. Men alt av fiksfakserier må nødvendigvis bety at noen vil utnytte deg, ellers hadde de gjort det på den måten som var best for deg - den åpenlyse, beskrevet over.
 
* Den åpenlyse forklaringen er at megler prøver å presse andre til å gi bud. At budrunden er "lukket" betyr ikke at ingen vet at du har gitt bud, de vet bare ikke hva du har bydd. Dette passer veldig godt med at megler vil ha lang frist. At megler ønsker at budrunden skal være lukket er fordi budet ditt er så langt under prisantydning at ikke andre bør vite om det.
(I en lukket budrunde er alle potensielle kjøpere informert om hvor mange som er med, og så må alle gi hvert sitt bud, ut i fra hvor mye de er villige til å gi - uten å vite hvor mye de andre eventuelt legger på bordet) Obs- lukket budrunde er ikke det samme som hemmelig bud.
Når andre så gir bud, blir du presset til å by mer.
 
* En annen forklaring er at megler prøver å presse deg til å gi et høyere bud. Dette kan gjøres ved at du gir et bud som selger avslår, og sier at han vil ha litt høyere. Eller det kan gjøres ved at selger lyver og sier de nå har mottatt et enda høyere bud. Begge deler blir "foot in the door technique" - meget effektiv, dokumentert. At du sier du kun har 3 mill betyr ingenting når du kan "la være å tape huset" ved å by 50.000 mer.
 

han sa at selger kanskje følte seg presset av en-times budet vårt

Enten utnytter megler at selger ikke vet at han nå kan gi deg tilbud, for at megler skal kunne drive opp prisen, for å få en høyere provisjon, eller så utnytter han at ikke du vet det.
 
* Selger trenger et "forhandlingsmøte" fordi han trenger betalt i cash. (Neppe.)
 

Han appellerer til "myke" årsaker som at selger er presset,

Enten er selger så presset at han må selge til 3 mill., og da er det bare å gi dere det som et tilbud. Eller så er selger presset, men trenger å selge for mer. Hvis dere ikke vil gi mer, så ikke la dere bruke.
 

fornærmet

Det er han sikkert, når han får en million mindre enn det han ønsker. Betyr det at du skal gi ham mer?
 

Da lo faktisk megler av meg i samme setning som han sa "dette er ufattelig" ... Men er det ufattelig?

Kanskje litt ufattelig at du legger inn det høyeste du kan gå som første bud. At selger derfor tror du har mer å gå på, men gjør deg vanskelig.
 

Megler sa at de også ønsket at jeg skulle legge inn budet på nytt som en form for "sikring".

Det gir ikke deg noen ekstra sikring, men det gir selger en ekstra sikring.
 
Det er slik at hvis du byr 3 mill så kan selger akseptere, og vips har dere en avtale. Men hvis selger tilbyr 3 mill, så kan du si nei, 2.8. Det er nok dette megler vil sikre selger mot. (Ja, nå leste jeg det du skrev under, det var det du sa. :p) At de ikke ønsker en slik situasjon er selvsagt.
 
Evt: Selger tør ikke gi deg tilbud på 3 mill i tilfelle noen andre byr høyere like etterpå. Om derimot du byr 3 mill, så vil selger kunne selge til noen andre dersom de gir høyere bud like etterpå.
 

Dette er det rareste jeg har lest på lenge, du har vell nettopp gitt fra deg tidenes tilbud.

Du gikk bort fra et vanvittig bra tilbud

ditto.

Feil, TS har ikke fått tilbud om å kjøpe boligen til 3 mill. At megler sier at selger "nok vil være mer velvillig" er ikke et juridisk bindende tilbud - men det er tydelig at nok personer tror det til at selger vet å utnytte denne talemåten!

 

Jeg lager et nytt innlegg med resten, for nå ble det for mye ulagret tekst i en liten boks.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det første spørsmålet er: vil du ha huset? Hvis nei, legg på røret - slutt å lese.

 

Neste spørsmål: vil du ha det til 3 mill, eller mindre? Du sier ingen andre har bydd. Det betyr at ingen andre har bydd 3 mill - altså er ikke huset verdt 3 mill. (Eller så betyr det at du er feilinformert.) Når du skal selge det om noen år og boligmarkedet er i ruiner blir det kanskje med tap.

 

Problem: selger er presset og nervøs, og tror han har 3 mill i lomma, men vil ha mer, og ihvertfall ikke miste dem ved å gi deg et tilbud på 3 mill som du pruter på.

 

Løsning: By mindre enn 3 mill. Hemmelig bud (ikke lukket budrunde eller åpent bud). Du er nå ute av situasjonen der selger er redd for at du skal by mindre, for du har allerede gjort det! Megler kan heller ikke utnytte budet ditt.

 

Du må for all del ikke tro på det megler sier om at du vil gjøre selger mindre presset! Megler jobber jo for selger, husk det.

 

Om du vil ha huset for 3 mill byr du (dag for dag);

2.990.000

2.980.000

2.970.000

2.960.000

10.000 mindre dag for dag.

 

Bruk korte frister, om ikke annet så for at du skal kunne by på andre hus uten å få tilslag på begge (huff, dette må du unngå!)

 

Om selger var presset før...

 

Om du vil ha huset for mindre, by mindre. :p

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Hvis du hadde fått tilbud om en åpen budrunde, ville du vel blitt fornærmet over det også...

 

Selgeren håper så klart at det skal dukke opp noen som byr betraktelig mer enn det du gjør, men hvis det ikke gjør det, vil det å akseptere ditt bud være bedre enn å kanskje eie to hus samtidig (eller hva han nå eier).

Dette vet ikke selgeren på forhånd, før en ny budrunde er over og han kan konkludere.

 

Du er redd for at megler skal legge inn et falskt bud. Men hva har det å si, siden du allikevel ikke skal by høyere enn 3 millioner?

Et falskt bud fra megler vil ikke kunne kjøpe boligen. Så hvis det skulle komme inn et slikt "lokkebud", vil det likevel ende med at du sannsynligvis får tilbud om boligen. Dersom selger føler seg tilstrekkelig presset til å si ja til et "underbud".

Lenke til kommentar

Det finnes kun ett formål for å be en budgiver legge inn samme bud men med lengre frist, og det er å binde budgiver til fristen har løpt ut. Det er å kjøpe tid for selger. Som nevnt tidligere er ikke bud bindende lengre enn de selv sier at de er bindende. 

 

Hva selger vil bruke den tiden på - tenke, hausse opp budet, spille på andre potensielle budgivere, etc - vet ingen uten å lese selgers tanker. Men det selger oppnår er alltid å binde budgiver. 

 

"Lukket budrunde" impliserer at selger vil komme med motbud. 

 

NB: Eiendomsmeglerloven og -forskriften er som regel irrelevant for budgivning. Reglene i -loven og -forskriften regulerer hva slags vilkår megler opererer under (i praksis: hvilke bud megler vil formidle til selger, og er ikke nødvendigvis bindende for selger og kjøper.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Dette er nok taktisk spill fra megler.

Når det gjelder falske bud er ikke dette lov, du har krav på å se bud protokollen dersom du vinner for å sjekke dette.

 

Det jeg tror kommer til å skje om du legger inn bud på 3M nå er at du enten får avslag ganske fort, eller at eiendomsmegler ringer deg litt etter fristen, meldingen er ihvertfall klar, "Selger syns det var litt lavt, hvis du byr litt mer så ..." ja, du ser tegningen.

 

Var i samme situasjon selv.

Jeg bydde litt mer da jeg likevel var under hva jeg hadde bestemt meg for at jeg ville gi, kan godt være jeg hadde fått det billigere om jeg hadde ventet lenger.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Så for meg selv så oppsummerer jeg megler sin hensikter med et hemmelig bud:

  1. Låse meg til budet slik at jeg ikke kan by på noe annet
  2. På ett eller annet vis få inn andre i budrunden selv om budet er hemmelig
  3. Risikohåndtering der jeg ikke kan begynne å prute på et eventuelt tilbud fra selger
  4. Åpner for at selger kan gi motbud som ikke er hemmelig?

Uansett hva som er motivasjonen, så kan jeg ikke finne noen god grunn til å legge inn et nytt hemmelig bud, jeg ser ikke hva dette skal gagne meg.

 

Så magefølelsen er nok den jeg følger. Selger vet jeg kan gi 3MNOK og kan akseptere det hvis han ønsker, så får vi se hva som skjer med litt tid. Jeg er tross alt eneste som har gitt bud på boligen på flere måneder.

 

Tusen takk for alle svar dere har gitt!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Om du vil ha boligen skader det jo ikke å legge inn bud på 3 mill slik megler vil heller da?
Enten får du boligen eller ikke, legger du kun inn ett bud er blir det jo ikke dyrere, enten byr noen andre over og du gir deg, eller så godtar selger budet, evt godtar ikke selger budet, hvem av alternativene er bedre enn det du gjør nå, å ikke legge inn bud?

Ser ikke hvorfor du ikke skal gjøre det heller, om du vil ha huset.
At du er bundet av budet i ett døgn er vel ikke store problemet, regner med at du ikke byr på hus daglig...

Endret av aklla
  • Liker 2
Lenke til kommentar

De kommer ikke til å godta noe bud på 3 mill men ønsker å bruke din interesse for å skape blest om eiendommen. "BUD FORELIGGER" "LUKKET BUDRUNDE". 

 

På den måten kan megler si at det er lukket budrunde og det foreligger bud, så hvis noen andre skal by kan megler si at "budet som foreligger er veldig godt så dere må by godt" osv.... 

 

IKKE gå med på dette, det er bare lureri. kjent triks i boligmarkedet. 

Endret av Henrik2k
  • Liker 3
Lenke til kommentar

De kommer ikke til å godta noe bud på 3 mill men ønsker å bruke din interesse for å skape blest om eiendommen. "BUD FORELIGGER" "LUKKET BUDRUNDE". 

 

På den måten kan megler si at det er lukket budrunde og det foreligger bud, så hvis noen andre skal by kan megler si at "budet som foreligger er veldig godt så dere må by godt" osv.... 

 

IKKE gå med på dette, det er bare lureri. kjent triks i boligmarkedet. 

 

Takk og pris, det var dette jeg var redd for skulle skje ser du, som skrevet før i denne tråden.

 

Men, god nyhet, jeg fikk en telefon nå for en time siden der megler spurte meg om vi ville akseptere et tilbud på 3MNOK (denne summen er fiktiv) hvis det kom nå. Jeg sa ja, og ti minutter etter kom tilbudet på SMS.

 

Vi slo til  :lol:

 

Ser ut som det fungerte å bare vente!

 

Takk så mye for alle svar i tråden her, det var godt å få diskutert det underveis!

  • Liker 3
Lenke til kommentar

 

De kommer ikke til å godta noe bud på 3 mill men ønsker å bruke din interesse for å skape blest om eiendommen. "BUD FORELIGGER" "LUKKET BUDRUNDE". 

 

På den måten kan megler si at det er lukket budrunde og det foreligger bud, så hvis noen andre skal by kan megler si at "budet som foreligger er veldig godt så dere må by godt" osv.... 

 

IKKE gå med på dette, det er bare lureri. kjent triks i boligmarkedet. 

 

Takk og pris, det var dette jeg var redd for skulle skje ser du, som skrevet før i denne tråden.

 

Men, god nyhet, jeg fikk en telefon nå for en time siden der megler spurte meg om vi ville akseptere et tilbud på 3MNOK (denne summen er fiktiv) hvis det kom nå. Jeg sa ja, og ti minutter etter kom tilbudet på SMS.

 

Vi slo til  :lol:

 

Ser ut som det fungerte å bare vente!

 

Takk så mye for alle svar i tråden her, det var godt å få diskutert det underveis!

 

godt jobba! du gav dem nok ikke noe annet valg enn å måtte gå til dere! når megler begynner å prøve slike merkelige triks kan det være fordi selger er 100% avhengig av å selge raskt, uansett pris nesten. Så der var du heldig. Grattis!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...