Gå til innhold

GUIDE: Slik setter jeg opp Windows 10


Anbefalte innlegg

 

 

Jeg bruker ikke antivirus fordi jeg beskytter nettleseren med sikkerhetsutvidelser (som uBlock Origin og Disconnect). Disse passer på surfingen min, og bruker ingen ressurser når nettleseren er lukket. Sjansen for å få virus/spyware fra andre plasser enn gjennom nettleseren er relativt lave.

 

Jeg har Ccleaner og Malwarebytes som jeg kjører manuelt fra tid til annen, men har ingen aktive "skjold" eller annet som bruker ressurser.

Har du en gammel PC, eller en billig med Atom CPU siden du er redd for at antivirus skal bruke ressurser?

Moderne maskiner merker ikke at antivirus ligger i bakgrunnen, men uten SSD merker man sannsynligvis litt treghet mens den scanner disken.

 

 

Programmer som starter automatisk når Windows starter gjør at oppstarten tar lengre tid selv på en moderne PC. Så jeg vil ha minst mulig av slikt. Men det er like mye pop-ups, oppdateringsmas, og andre irriterende ting jeg har blitt lei av med antivirusprogram som gjør at jeg unngår de siden jeg ikke trenger de likevel. I alle fall ikke aktive 100% av tiden.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

 

 

Helt unødvendig. Sier seg selv. Hint: Typisk linuxbruker.

 

Hvordan er det et mindreverdighetskompleks?

Den lille 1 % som bruker Linux har skrevet den kommentaren så lenge jeg kan huske. Et tydelig tegn på et kompleks.

 

 

 

Synes det er litt bra at man har Linux-forkjemperne. Linux er jo begynt å bli mer brukervennlig, selv om det er noen hakk igjen før de når igjen Microsoft og Apple. Linux har absolutt noe for seg, og jeg håper de forskjellige Linux distro'ene bare blir enda mer brukervennlige med tiden.

Lenke til kommentar

Isteden for å drive å avinstaller ett og ett program er det vel bedre å tilbakestille windows, det er jo i praksis en automatisert formattering. Har gjort dette etter oppgraderinger og på andre PCer. Ytelsen blir bedre, mindre crap som ligger rundt forbi. Dedikerte antivirus program, CCleaner og sånt har jeg ikke brukt på mange år, og har heller ikke hatt noe problemer med. De problemene dukker upp når du googler deg frem til en crack.exe fil som virker luguber og skal aktivere noe annet du har lastet ned ulovlig. Slike cracker/patcher legger av og til med virus. Ellers må du jo aktivt åpne e-post med image.exe og slippe den forbi UAC for å få trøbbel.

 

1. Innstillinger > Gjenoppretting > Tilbakestill PCen

2. Logg på med din e-post, kan være gmail eller annen mail, må ikke være hotmail/live.

3. Installer WinUpdates

4. Fjern tulle apps

5. Fjern det stygge login bakgrunnsbildet.

6. Sett Windows photo viewer som standard bildevisningsprogram

7. Installert 64-bit versjonen av programmer du trenger, som Chrome, VLC, MS Office, 7-Zip og uTorrent 2.2.1.

 

 

Eller om man åpner Wordpad-filer ukritisk fra e-postene sine:

http://www.tek.no/artikler/ny-skype-skadevare-tar-opp-samtaler-og-stjeler-data/276793

Lenke til kommentar

 

Synes det er dårlig råd for den gjengse bruker å skru av UAC (User Access Control). Dette er en av de grunnleggende sikkerhetsmekanismene i Windows som hindrer at *alt* kjører med samme rettigheter som brukeren (som ofte er administrator). Blir litt som å anbefale at man skal skru av innebygd brannmur og anti-virus (Windows Defender). 

 

http://www.howtogeek.com/124754/htg-explains-why-you-shouldnt-disable-uac/

 

Nå står det jo at det ikke anbefales om man ikke har "sort belte i datamaskin", da :)

 

AtW

Men hvis man har sort belte i "datamaskin", så vet man også hvor lett det kan være å hacke noe. "Sort belte" forhindrer ikke at programmer du bruker med uoppdagede sikkerhetshull kjører kode som administrator. Og uoppdagede sikkerhetshull finnes det drøssevis av!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

 

 

 

Bruker selv Windows 10 på to av mine PC'er så jeg trenger vel ikke lese hva andre syns for å gjøre meg opp en mening om det. Du derimot er jo tydeligvis en Windows "hater", så du er jo forutinntatt som fy.

 

 

 

:wee:  Det du sier her er ment bare for å fyre opp under..

Linux er bra det på mange måter, Windows 10 er bra det på mange måter. Vil gjerne bruke begge deler jeg.

 

 

 

Hvordan endrer man bakgrunnfargen i startmenyen?

Og hvordan endret du størrelsen på startmenyen?

 

 

 

Nå har jeg engelsk Win10 da, men det du spør etter er enkelt. Du går inn på "Settings --> Personalization --> også får du en meny til venstre som sier Background, Colors også videre.  :)

 

 

post-30484-0-69100600-1455195869_thumb.jpg
Endret av G
Lenke til kommentar

 

 

 

Programmer som starter automatisk når Windows starter gjør at oppstarten tar lengre tid selv på en moderne PC. Så jeg vil ha minst mulig av slikt. Men det er like mye pop-ups, oppdateringsmas, og andre irriterende ting jeg har blitt lei av med antivirusprogram som gjør at jeg unngår de siden jeg ikke trenger de likevel. I alle fall ikke aktive 100% av tiden.

 

 

 

Du er inne på et vesentlig poeng her. Jeg stusser fremdeles over hvorfor antivirus skal lastes inn nesten helt til slutt i oppstarten. Skulle jo tro at man ønsket disse innlastet først. Er jo helt bakvendt egentlig, og dette bevitner en gigantisk designfeil spør dere meg.  :wee:

Lenke til kommentar

 

 

 

 

 

 

Man finner sikkert den billigste løsningen, men jeg vet ikke hva som er best. Har lest en gang i et sikkerhetsforum at enkelte sverger til Revo Uninstaller av en eller annen grunn (den er jo ikke helt gratis). Har lite erfaring, men har testet trial-utgave en gang. Det funket jo, men om det er verdt pengene er et åpent spørsmål:

 

http://www.makeuseof.com/tag/3-best-third-party-uninstallers-why-you-need-them/

Revo Uninstaller har også en forenklet gratisversjon. Avinnstalerer nesten aldri noe uten gjennom RU, selv om det ikke fungerer med alle programmer på x64.

 

 

 

Takker for input. Har du mulighet å beskrive hva som du føler, eller merker er bra/bedre med RU? Hadde vært greit å vite for oss som ikke har like mye erfaring med den.

 

 

Da kjøpte jeg selv Portable-utgaven av Revo Uninstaller til 50 % Valentines Day tilbud.

 

Det kan jeg gjerne, til tross for at du allerede har kjøpt den.

 

Kort om fordelene:

  • Du velger selv hvor aggressivt programmet skal søke etter rester fra en avinnstallering
  • Du velger individuelle filer og registeroppføringer som skal fjernes etter at søket er gjort
  • Det finnes en "hunter mode" der du kan slippe filer og snarveier til programmer som ikke ligger i Windows-oversikten. Men den finner ikke alltid en avinnstalleringsfil. 
  • Den har mulighet for tvungen avinstallering for programmer som har blitt slette manuelt, får feil eller lignende. 
  • Den finner det meste som ligger igjen, med lite "false positives". For programmer som ligger på samme lokasjon får du også en advarsel om at du må være forsiktig med hva som fjernes i ettertid. Ofte er det lurt å velge et mindre aggressivt søk så man slipper å gå gjennom hundrevis av filer. 
  • Andre nice-to-have verktøy følger med som oversikt over oppstartsprogrammer, søppelfilsøk osv. Men for disse bruker jeg heller det som nå er innebygd i Windows eller CCleaner. Hovedstyrken til Revo er at den fjerner alt når du avinstallerer, men ikke i en "black box" så du likevel har kontroll. 

Den største nedsiden med RU opplever jeg er x64-programmer. Den finner ikke alltid disse programmene, selv om de er listet i Windows' programoversikt. Så lenge RU finner programmet har jeg lite å utsette på det. 

 

Edit: Sammenligning av versjonene (gratisversjonen kan være litt vanskelig å finne)

http://www.revouninstaller.com/revo_uninstaller_free_download_compare.html

Endret av _Brukernavn_
  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

 

 

"Noe av det verste som finnes er når maskinen skal slås av for dagen og Windows, helt uten å spørre først, tar for gitt at en har tid til å vente på at 44 nye oppdateringer skal installeres."

 

Windows slår av PCn etter at den har oppdatert så hva er problemet?

 

Problemet er som regel at man skal ha laptopen med seg hjem fra jobb, gjerne før barnehage/butikk etc stenger.

 

Slå da enten av oppdatering (pro) eller schedule til kvelder (som det sikkert sto i artikkelen, mens om jeg ikke leste :p )

 

Det er en langt bedre løsning å enten slå av oppdatering eller schedulere til kvelder (som det sikkert sto i innlegget ditt, men som jeg ikke leste).

 

Du kan forøvrig spare både deg selv og andre for en del bortkastet tid ved å legge litt innsats i å sette deg inn i grunnlaget for det du velger å svare på...

 

Det er en like stor fordel når en skriver en artikkel om den gjelder for stasjonære eller bærbare da det har lite å si om en stasjonær bruker lang tid på å slå seg av

Mine 2 PCer er på 24/7 og restartes bare når det trengs (oppdateringer)

og angående bærbare, så har de batteri og du trenger ikke se på at maskinen slår seg av

Lenke til kommentar

Hva gjør man med de som krypterer disken, NAS'en og forlanger løsepenger?

 

Det er altså ikke behov for en antivirus løsning for å håndtere sånt?

 

Hvordan håndterer man dette og hvilken gratisløsning er best?

 

Man velger å ikke installere softwaren til disse aktørene som vil ha løsepenger av deg.

 

AtW

Lenke til kommentar

 

Hva gjør man med de som krypterer disken, NAS'en og forlanger løsepenger?

 

Det er altså ikke behov for en antivirus løsning for å håndtere sånt?

 

Hvordan håndterer man dette og hvilken gratisløsning er best?

 

Man velger å ikke installere softwaren til disse aktørene som vil ha løsepenger av deg.

 

AtW

 

Ja men da er det jo veldig enkelt da :)

 

Likevel så hadde det vært fint med en løsning som forhindrer sånt.

Endret av MisterXS
Lenke til kommentar

 

Hvordan slår man av "tøvemeldinger" fra OSet? Satt å så på film på lerretet i går og fikk opp en pop-up-boks i nederste hjørnet med noe mas om gratis office 365 eller noe greier. Ikke akseptabelt.

 

AtW

 

Har du forsøkt «Skjul varslinger under presentasjon», eller å slå av «Vis appvarslinger» i Innstillinger --> Varslinger og handlinger»?

Får vondt av å lese artikkelen, må da være noen produsenter som releaser windows clean ?

Lenke til kommentar

Dette var i og for seg en grei guide dette. Men jeg reagerte litt på noe i starten;

"Jeg får hver eneste uke førstehåndopplevelse av hvordan Microsoft, sammen med verdens PC-produsenter, forsøker så godt de kan å skremme kundene sine bort fra Windows-miljøet og maskinen de akkurat har kjøpt." Hvis du ser bort ifra at Candy Crush kommer ferdiginstallert som en App på Windows 10 så er det PC produsentene som lager et sant helvete på maskiner du kjøper. Se på Surface maskinene - de er jo frie for bloat- og trialware og annen crap. Men her skal pc produsentene spare noen penger på å bli sponsa fra softwareleverandører, og det ødelegger så utrolig mye for totalopplevelsen og intrykket av Windows (10).

Microsoft så seg jo til slutt så lei på dette så de kom opp med en egen sertifisering (eller lignende) for maskiner uten slik bloatware, men det tok dessverre aldri av... :(

 

Personlig så gjør jeg følgende når jeg skal sette opp en maskin:

1. Logge på og oppgradere bios

2. Lage Windows 10 64 bits UEFI bootbar thumb drive (UEFI boot er vesentlig kjappere enn vanlig)

3. Logge på med Live ID og installere alle oppdateringer og eventuelt bruke drivere/driverprogrammer fra produsent. Prøver å holde meg til MS sine drivere basert på erfaring med å installere drivere rett fra produsentene selv...

4. Hvis det er noen ikke data kyndige så lager jeg en egen lokal admin konto og setter kontoen deres til å være brukerkonto. Da må de tenke seg om to ganger før noen programvare får lov til å gjøre endringer på maskinen

5. Åpne Storen og sørger for at alle Apper er oppdaterte

6. Installerer nødvendige programmer som Office 2016 64 bits, MPC-BE (styr langt unna VLC som er utrolig dårlig optimalisert)), eventuelt Kodi.

7. Pek om My Pictures, My Documents og My Music til tilsvarende mapper på OneDrive. Hvis man har veldig mye data og i tillegg ikke har Office lisens anbefaler jeg kjøp av Office 365 som er ganske så billig pr bruker mtp at man får med 5 Office Pro lisenser og 1 TB lagring på OneDrive pr bruker (nok reklame nå ;) ).

Og that's that folks :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mener artikkelforfatteren at antivirus også er bortkastet på en familie-PC der man ikke helt har kontroll over hva alle familiemedlemmene foretar seg av web-trafikk og nedlastinger?

 

Nå gikk vel ikke rådet på å kjøre helt uten antivirus, kun at en burde gå for Windows Defender fremfor bloatware-varianten(e) som sannsynligvis fulgte med installasjonen.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...