Gå til innhold

7 av 10 butikksjefer mot søndagsåpne butikker! NorgesGruppen varsler kamp


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

- Hvordan mener du arbeidstider bør reguleres da?

- Det er vel ingen som har forsvart statlig prisregulering her? (Norsk kommunistisk landbrukpolitikk og målpriser hører vel langt unna denne diskusjonen)

- Statens fremste oppgave er å tilrettelegge samfunnet i innbyggernes interesse, så jo, helger, ferier, arbeidstider osv er helt klart ting staten bør ha en regulerende rolle i.

 

1: I arbeidsmiljøloven. Så kan butikkene tilpasse seg det. Direkte arbeiderbeskyttelse er bedre enn indirekte.

2: Nei, men du bruker altså priseffekten av åpningstidsregulering som et argument for regulering.

3: Ja, ferie og arbeidstid mv. har nok staten sin rolle i, men ikke i å bestemme at i helga skal alle være rolige og kose seg med familien, som er det du sier.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

For ikke å glemme den unødvendige miljøkostnaden ved at folk må kjøre flere kilometer ekstra for å komme til en søndagsåpen butikk der de må stå på tomgang utenfor fordi det ikke finnes parkeringsplasser.

 

Et viktig prinsipielt argument er at det bør være likhet for loven. Når noen butikker får være åpne mens andre må holde stengt, åpner det for lobbyvirksomhet og korrupsjon.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Fortell meg heller hvorfor Norge har et så skrikende behov for søndagsåpent at vi bør ofre så mye frihet for denne mikroskopiske friheten. Hva er så voldsomt viktig med søndagsåpne butikker?

 

Dette blir å snu det hele på hodet. Utgangspunktet må alltid være at folk bør få bestemme selv med mindre det finnes (meget) tungtveiende argumenter for det motsatte. Det er ikke viktig med søndagsåpne butikker, men ut fra det argumentet burde man også forby eksempelvis kinoer, restauranter og bowlinghaller, ikke bare på søndager, men hele uken. Hva er det egentlig man trenger i den forstand? Og hvorfor skal man ha et mål om at kun det som er nødvendig, skal være tillatt? Selv om det ikke er nødvendig, kan det gjøre hverdagen enklere for mange mennesker.

 

 

Frihet er ikke tullete, men her snakker vi om frihet på bekostning av frihet. Søndagsåpent-friheten er en minimal frihet. Dårligere arbeidstider, høyere priser, svekket konkurranse osv er etter min mening langt større innhugg i folks frihet. Søndagsåpent er som å spare seg til fant. Spar én krone og gå glipp av hundre.

 

Hverken arbeidstider, priser eller konkurranse påvirker graden av frihet. Frihet er en politisk rettighet, allså en rettighet man har overfor staten. Deregulering av arbeidstider øker dermed den enkeltes frihet til å bestemme selv når han ønsker å arbeide. Det er for eksempel mange som ønsker mer enn arbeidsmiljøloven tillater, og som derfor må ha to jobber, med de logistikkutfordringer det medfører.

 

Søndagsåpne butikker er ikke frihet på bekostning av frihet; det er bare frihet, frihet og frihet. Større frihet for arbeidstakere, større frihet for arbeidsgivere og butikkeiere, og større frihet for forbrukerne.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

2.5% er nok i øvre sjikt av realiteten, men likevel. Si en gjennomsnittsperson bruker 1500kr/mnd på dagligvarehandel. 2.5% av dette er 37,50. Med andre ord snakker vi om 450 kroner ekstra i matbudsjett over et helt år, noe jeg er villig til å betale for en ekstra da i uken med mulighet til å handle varer i butikk. Forøvrig: ikke glem at man ofte ender opp med å ty til søndagshandel på brustadbu og andre småsjapper hvis det viser seg at det er noe man MÅ ha. Ikke mye som skal til før mesteparten "tapet" med søndagsåpent blir tatt igjen.

 

Jeg vil faktisk si at søndagsstengt svekker helgene som sosialt samlingspunkt, for det er vanskeligere å spontanavtale vennebesøk med snacks evt middag når butikkene er stengt. "Hverdagsifiseringen" tar jeg imot med takk, da søndag er - for meg - den dølleste dagen i uken, hvor TV-programmet ofte redder dagen.

Sånn jeg regner estimater er ikke 2,5% er i øvre sjikt, men omtrent midt i sjiktet. Hvis du lurer på hvordan jeg kom frem til akkurat det tallet så kan jeg forkare:

1. Samme omsetning som før

2. 6% økning i antall åpningstimer per uke

3. Lønnsutgifter = 1/2 av butikkens driftskostnader og søndagsbemanning = 2/3 av det den er i gjennomsnitt ellers i uka. Faktor 1, 2 og 3 gir til sammen 2% prisøkning. Samtidig vet vi at høyere priser gir en økt dendens til å velge rimeligere varer fremfor dyre, samt en liten økning i handelslekkasjen. Til sammen regner jeg disse for å gi ca 1% i omsetningssvikt og dermed 0,5% prisøkning som følge av at de faste kostnadene må dekkes inn av en lavere omsetning. Altså 2.0% + 0,5% = 2,5% totalt prisøkning. Forklar gjerne bakgrunnen for ditt lavere estimat.

 

1500 kr/mnd for en gjennomsnittsperson betyr at dagligvarehandelen omsetter for: 5 millioner innbyggere * 1500 kr/mnd * 12 mnd/år = 90 milliarder. Tallet ditt er for lavt. Dagligvarebransjen omsetter for 140 milliarder i året. Altså rundt 2300 kr/mnd for en gjennomsnittsperson.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Så prisen for Grandiosa vil gå opp fra 40 kroner til 41 kroner.

Som et illustrerende gjennomsnittseksempel, ja.

 

Etter min mening så mangler du ordentlige argumenter for hvorfor det er så grusomt å handle på søndager. Du er også inkonsekvent, fordi om søndag skal være en nasjonal samlingsdag, hvorfor skal da andre ting være åpent. Om det virkelig skal være en nasjonal samlingsdag, så burde alle kafeer, alle kiosker, alle brustadbruer, alle resturanter, og alle treningsstudioer være stengt. Jeg ser ingen grunn til at de jeg nevnte her er mer viktig enn muligheten til å handle mat. Det er ikke få ganger man finner ut på en søndag at man mangler en viktig matvare. Og da blir det ingen kake til dessert, eller ingen brød til frokost.

Greit argument det der. Hva er viktig nok til å kunne ha åpent til tross for de negative effektene? Jeg har ingen fasit der, men jeg mener folk flest er meget godt i stand til å planlegge matforbruk mer enn ett døgn frem i tid. Du mener folk i dag lider av mangelfult planlagte matinnkjøp. De få som har problemer med å planlegge hele to døgn frem i tid, får garantert problemer med å planlegge ett døgn frem i tid også. Dvs. de trenger nattåpent også for å ikke sulte i hjel når de ved midnatt oppdager at magen romler som et tordenvær og kjøleskapet er tomt. Hvor dårlig tiltro har du egentlig til folk flest? Tror du virkelig at dagens søndagsstengt fører til problemer med matlogistikken til særlig mange?

 

Kanskje det er du som driver med prinsipprytteri uten bakkekontakt?

Hvilket prinsipp? Det er du som forfekter 100% frihet/liberalisme-prinsippet. Jeg ønsker bare en sunn balanse i befolkningens interesser. Å legge befolkningens interesser i hendene på dagligvarebransjen er mildt sagt risikabelt. 100% frihet/liberalisme kommer vil neppe til å nå noen gang uansett.

 

Som én del har man jo alt det som man absolutt har behov for og som er minstekravet for å overleve. Dette hadde vi klart å få tak selv om butikkene bare var åpne 1 dag i uken. Alt det andre kjøper man i hytt og pine, avhengig av lyst. For meg er det innlysende at folk bruker mer penger på "luksusprodukter" desto mer de er eksponert for dem. Feks. om man får lyst på cola og snop på en søndag, ja så kjøper man det dersom det er tilgjengelig. Om det ikke er tilgjengelig så er det jo ikke slik at man kjøper dobbelt opp neste gang man får lyst, bare fordi man ikke fikk kjøpt på søndagen? Om kunden ikke får tak i colaen på søndagen så er det et tapt salg som ikke kommer tilbake.

Og dersom man ikke kjøper den Colaen så mener du pengene råtner og forsvinner ut av systemet?

 

Som sagt tidligere: Åpent kun en dag i uka er bare et mislykket forsøk på latterliggjøring. Det er ingen her som ønsker det.

 

Som et ekstremt minimum bør man ta utgangspunkt i at butikkene er åpne 8-16 mandag-fredag. Selv om det lar seg gjøre er det for dårlig for folk som tilfeldigvis jobber akkurat da. Åpningstidene bør være vesentlig mer enn det så selv de med maks uflaks på arbeidstid har en mulighet for å handle hver dag. Dvs. mer enn 8 timer åpent hver dag og gjerne åpent på lørdager i tillegg. Jeg har foreslått mandag-fredag 8-21 og lørdag 9-18 = 74 timer i uka som et passe tak. Det gir alle gode muligheter for å handle hver hverdag, ikke voldsome kundetopper og i tillegg en ekstra mulighet på lørdag.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

1: I arbeidsmiljøloven. Så kan butikkene tilpasse seg det. Direkte arbeiderbeskyttelse er bedre enn indirekte.

2: Nei, men du bruker altså priseffekten av åpningstidsregulering som et argument for regulering.

3: Ja, ferie og arbeidstid mv. har nok staten sin rolle i, men ikke i å bestemme at i helga skal alle være rolige og kose seg med familien, som er det du sier.

1. Arbeidsmiljøloven skiller i for liten grad mellom arbeid som er viktige og uviktige å ha utført på søndager. F.eks jobber også brannmenn innenfor arbeidsmiljøloven selv om behovet for denne jobben er noe helt annet på natt og søndager enn salg av frossenpizza og cola på søndag.

2. Regulering av åpningstidene vil høyst sannsynlig gi bieffekter på prisene, men det er på ingen måte en statlig prisregulering.

3. Helg og ferie er samme prinsippielle konsept, det er bare tidsperspektivet som er ulikt. Akkurat på samme måte som vi har fellesferie og bestemte felles fridager i jul og påske bør vi også ha tilsvarende for kortere tidsperspektiv.

 

Tidligere i debatten dro noen inn religion som argument mot regulering av fridager, men der vil jeg bare si at majoriteten av norske innbyggere praktiserer ikke den religiøse aspektet ved søndagene. Det er samtidig fri som er poenget, ikke religion. På samme måte praktiserer mange jul og påske som synkrone fridager med familie, samvær og utflukter som hovedfokus, ikke religion.

Lenke til kommentar

Men hva er egentlig fellesferie? Finnes nok av godt voksne mennesker som ikke har hatt noen fellesferie. Jeg kjenner flere som jobber natt og dag. Folk som gjerne jobber 20 søndager i strekk.

 

Dette gjelder særlig serviceyrket. Så med loven skal man beskytte visse næringer og folk som jobber i for eksempel butikker. Men det samme gjelder jo ikke for tusenvis av andre.

 

Arbeidsmiljøloven er jo flott for de som følger dem. For folk med høy utdanning, store arbeidsplasser eller folk med god lønn. Den gjelder ikke for alle.

Endret av Abigor
Lenke til kommentar

Arbeidsmiljøloven er jo flott for de som følger dem. For folk med høy utdanning, store arbeidsplasser eller folk med god lønn. Den gjelder ikke for alle.

At folk bryter loven er jo en helt annen problemstilling. Om arbeidsmiljøloven er tilstrekkelig god i dagens form er også en interessant problemstilling.

Endret av Vice
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Som et illustrerende gjennomsnittseksempel, ja.

 

Greit argument det der. Hva er viktig nok til å kunne ha åpent til tross for de negative effektene? Jeg har ingen fasit der, men jeg mener folk flest er meget godt i stand til å planlegge matforbruk mer enn ett døgn frem i tid. Du mener folk i dag lider av mangelfult planlagte matinnkjøp. De få som har problemer med å planlegge hele to døgn frem i tid, får garantert problemer med å planlegge ett døgn frem i tid også. Dvs. de trenger nattåpent også for å ikke sulte i hjel når de ved midnatt oppdager at magen romler som et tordenvær og kjøleskapet er tomt. Hvor dårlig tiltro har du egentlig til folk flest? Tror du virkelig at dagens søndagsstengt fører til problemer med matlogistikken til særlig mange?

 

Ja, det skjer at man mangler noe om kvelden også. Men det er som oftest greit, fordi da kan man spise noe annet og kjøpe inn mat neste dag.

 

Vi er ikke alle perfekte mennesker som deg som sikkert har laget en excel database over alle matvarene i huset ditt og estimert fremtidlig forbruk. :p Det hender ofte at man mangler matvarer på en søndag. Det er grunnen til at presset for å få søndagsåpne butikker er så stort.

 

Du har kanskje ikke så mye erfaring med det, men for oss litt mer glemske så er mangel på søndagsåpne butikker veldig irriterende. F.eks. jeg drar på skitur, kommer hjem, vi bestemmer oss for å lage grøt og vi går tom for melk. Da vil jeg ikke ha melk til frokost på søndag, jeg vil ikke ha melk til lunsj, til kvelds eller til frokost på mandag. Om vi dro et sted, så var det dummeste man kunne gjøre er å komme hjem på en lørdag kveld. Fordi folk som deg har sagt at ansvarlige mennesker går aldri tom for matvarer.

 

Vi er ikke perfekte. De fleste nordmenn opplever å mangle noen matvarer de trenger til tide. Da er muligheten til å handle hver dag veldig viktig.

 

 

Hvilket prinsipp? Det er du som forfekter 100% frihet/liberalisme-prinsippet. Jeg ønsker bare en sunn balanse i befolkningens interesser. Å legge befolkningens interesser i hendene på dagligvarebransjen er mildt sagt risikabelt. 100% frihet/liberalisme kommer vil neppe til å nå noen gang uansett.

 

Jeg forfekter ikke 100% frihet/liberalisme. Om jeg gjorde det så burde jeg mene at det ikke skal være noen reguleringer på åpningstider i det hele tatt og det vil være ingen overtidsbetaling eller ekstra for å jobbe søndag.

 

Den sunne balansen er å ha søndagsåpent, men at arbeiderene får ekstra timesbetaling. Da sørger vi for at de arbeiderene som virkelig har lyst til å arbeide, vil arbeide. Samtidig at vi gjør Norge til et enklere samfunn hvor man ikke må planlegge hva man har igjen i kjøleskapet på lørdager så man ikke går tom på søndag.

Lenke til kommentar

For ikke å glemme den unødvendige miljøkostnaden ved at folk må kjøre flere kilometer ekstra for å komme til en søndagsåpen butikk der de må stå på tomgang utenfor fordi det ikke finnes parkeringsplasser.

Har de ikke bedre ting å ta seg til på en søndag enn å stå på tomgang i kø?

 

Et viktig prinsipielt argument er at det bør være likhet for loven. Når noen butikker får være åpne mens andre må holde stengt, åpner det for lobbyvirksomhet og korrupsjon.

Godt poeng. Skillet mellom butikker som får ha søndagsåpent og de som ikke får bør være veldig tydelig. Jeg synes ikke Brustadbua er tydelig nok.
Lenke til kommentar

Har de ikke bedre ting å ta seg til på en søndag enn å stå på tomgang i kø?

Hvis man skal ha mat må man handle i butikken.

 

Det samme kan vel sies om lørdag? Jeg har bedre ting å ta meg til enn å stå i kø på lørdag. Mange gjør likevel det.

 

Burde vi forby butikker å ha åpent på lørdag?

Lenke til kommentar

Hvis man skal ha mat så kan man handle i butikken, en av de 6 andre dagene i uka.

Nei, men vi burde opprettholde forbud mot søndagsåpent og for min del gjerne stramme litt inn de andre dagene også: mandag-fredag maks 8-21, lørdag: maks 9-18. Det føler jeg ivaretar alle interesser i en passe balanse mot andres interesser.

Det gjelder å finne en god balanse, ikke gå blindt etter ytterliggående prinsipper som sikkert er edle nok isolert sett, altså hensynsløst i forhold til andre prinsipper og mål.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Hvis man skal ha mat så kan man handle i butikken, en av de 6 andre dagene i uka.

 

Nei, men vi burde opprettholde forbud mot søndagsåpent og for min del gjerne stramme litt inn de andre dagene også: mandag-fredag maks 8-21, lørdag: maks 9-18.

Jeg bare lurer, hva gjør du på en normal søndag nå i oktober? Det frister ikke noe særlig å gå på tur i 10 grader og regn, så hva gjør du?

Endret av Camlon
Lenke til kommentar

Så jeg som er på skolen fra 8-16 og jobb fra 16-2030 skal ikke få lov til å handle mat mer enn på lørdagene?

Ja, og hvis du går tom for mat så er det fordi du er en suppegjøk og vimsekopp som ikke klarer å planlegge ordentlig. .

 

 

ikke noe staten bør blande seg borti med tilrettelegging for suppegjøker og vimsekopper.

Endret av Camlon
Lenke til kommentar

Så jeg som er på skolen fra 8-16 og jobb fra 16-2030 skal ikke få lov til å handle mat mer enn på lørdagene?

Dette har jeg svart på tidligere i tråden:

Arbeidsmiljøloven gir oss et tak på hvor mye man kan jobbe per uke. Søndagsåpne butikker sikrer folk retten til å jobbe på søndager, på bekostning av andre dager. At skole og studier ikke regnes som arbeidstid betyr ikke at det ikke går ut over livskvaliteten å jobbe f.eks 70 timer i uka (studie + arbeid). Jeg vet stuidelånet ikke rekker langt, men mener man må løse den biten på andre måter. Blant annet gjennom en aktiv boligpolitikk som gir levelige priser. Folk skal ikke være nødt til å redusere heltidsstudiet til deltid for å få deltidsjobb så disse utgjør til sammen 40 timer i uka. Økt stipend og studielån som motmiddel for en feilslått boligpolitikk er veldig gal løsning. Heltidsstudenter bør få være heltidsstudenter uten å redusere livskvaliteten med å jobbe seg i hjel.

Jeg bare lurer, hva gjør du på en normal søndag nå i oktober? Det frister ikke noe særlig å gå på tur i 10 grader og regn, så hva gjør du?

Ikke jobber. Jeg tilbringer tid sammen med ungene, venner osv. Det er alltids noe gøy å bruke fridagene på, ikke nødvendigvis ute, selv om dårlig vær ikke er noen definitiv hindring. "Det fins ikke dårlig vær - bare dårlige klær".
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette har jeg svart på tidligere i tråden:

 

Ikke jobber. Jeg tilbringer tid sammen med ungene, venner osv. Det er alltids noe gøy å bruke fridagene på, ikke nødvendigvis ute, selv om dårlig vær ikke er noen definitiv hindring. "Det fins ikke dårlig vær - bare dårlige klær".

Nå er det ikke alle som har unger. Så se bort ifra ungene, og turen i drittvær, hva gjør du? Sitter inne og spiller monopol? Ser på TV?

 

Hva med alle oss som ikke er deg, som har lyst til å gjøre noe annet enn å gå på tur i regn og sitte inne og spille monopol. Kanskje vi har lyst til å bruke søndagen til noe produktivt som f.eks. kjøpe klær vi trenger eller handle for resten av uken.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...