Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Slippe unna fartsbot - funker dette?


krangel

Anbefalte innlegg

Kom til å tenke på en ting her nå. Hva om man kjører for fort og en politibil bak måler farten og stanser deg. Bilen du kjører har kun familiemedlemmer i seg og alle har lappen. Hva om sjåføren setter seg i et passasjersete uten at politiet ser dette og alle nekter å ha kjørt? Hvis ingen vitner på hverandre og politiet ikke så hvem som kjørte, blir alle eller ingen tatt da?

 

Helt hypotetisk tanke som kom når jeg heller skulle sovet

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg kan av erfaring av en lignende episode si at dette fungerer.

 

Utrolig nok.

 

Skal du pulle dette så må du ha en familie som er solide psykisk som ikke lar seg psyke ut av politiet. Politiet vil prøve å gjøre ting de egentlig ikke har lov til, de vil si ting som ikke stemmer helt korrekt etter lovboka og det vil sannsynligvis være en god del synsing fra dems side - alt for å prøve å presse frem en tilståelse. Det er utrolig hvordan politi virkelig spiller på skremsel om lovbrudd og straff og gloser som tingrett, dyrt, bøter, alvorlig, når virkeligheten ikke er _så_ ille.

 

Så lenge alle holder seg i ro og holder seg til at de ikke vet hvem som har kjørt bilen eller helst holder seg til at de benytter seg av rettigheten til at de er fritatt forklaringsplikten fordi føreren er i nær familie så skal alt gå bra.

 

Det som skjer er at alle i bilen som har lappen mister den. Og det blir opprettet sak hos politiet. De har 3 uker på seg til å finne ut hvem som har kjørt bilen. Det er nemlig _dems_ oppgave. Etter 3 uker kan dere hente førerkortene deres. Det vil fortsatt være en sak hvis den ikke har blitt henlagt enda. De aller fleste sånne saker henlegges da politiet ikke har noen konkrete bevis eller kan bevise hvem som kjørte da det er flere mistenkte. De fleste forstår at dette er dead-end, og da blir det henlagt. MEN, det finnes saker som går helt til retten, men da er det egentlig bare å møte opp og fortelle samme historien og saken blir henlagt da den som sagt er dead-end, men nå har staten kastet bort ekstra ressurser.

 

Det kan være veldig skremmende for folk som ikke har peiling/redd for politiet. Så familien bør være ganske briefet, rutinert og kald. Dette er utrolig mye stress for f. eks. en fartsbot da.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Man kan vel umulig vinne en rettsak hvor politiet har måling på en bil som kjører for fort, men når de sjekker den så er alle passasjerer. Sier seg selv at en person i bilen har kjørt, rettsystemet/lovverket kan ikke være SÅ på huet at det virker..

Selvfølgelig kan man det. Du kan ikke straffe "noen", og du kan ikke straffe alle.
  • Liker 1
Lenke til kommentar

For at dette skal være aktuelt må du ha en rimelig stor bil, så fører ikke må forlate bilen. Hvis fører må kravle rundt i en sedan er det begrenset hvilke andre plasser han vil kunne komme seg til uten at han 1) er synlig sliten fra anstrengelsen, eller 2) skader bilen.

 

1) Krev førerkort for alle tilstedeværende. De som ikke har førerkort før aktuell klasse kan man med en viss sannsynlighet anta at ikke kjørte. Fungerer best hvis bilen er en klasse C1 eller D1, altså noe de fleste ikke har førerkort for.

 

2) Sjekk hvem som eier bilen, og forsikringsvilkår. Med en 25+-klausul i forsikringen kan du eliminere personer under 25.

 

3) Kommandér alle ut av bilen, og sjekk rumpevarmen i setene. Det kaldeste setet er førerens, han satte seg tross alt i et ledig sete sist.

 

 

Og, hvis ingenting annet fungerer: Informér om at selv om ingen blir straffet vil bilen bli ansett som middel til å begå en straffbar handling og vil bli inndratt til fordel for statskassen i medhold av straffeloven pgf 35.

 

Krikkert da, her bommer du på flere punkter.

Punktet om å ødelegge bilen forutsetter at alle kjører rundt i triste japser eller koreanere med sprø plast.

 

Kan politiet i det hele tatt kreve fremlagt førerkort av noen som ikke har kjørt? Det virker i tilfelle betenkelig.

 

Hva gjelder forsikring er vel fellesnevneren for alle slike klausuler som går på alder at eneste konsekvens av brudd er at egenandelen dobles.. Dette etter at det var ganske mye styr rundt slike forsikringsavtaler for noen år siden.

 

Jeg stiller meg ellers tvilende til hvorvidt politiet kan inndra en bil som følge av en forseelse, det vil være et inngrep som ikke står i forhold til overtredelsen og jeg antar at retten vil sette et slikt inngrep til side.

Kan de ikke straffes for falsk forklaring?

 

Nei, man har ikke angiverplikt ovenfor seg selv eller sine nærtstående familiemedlemmer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...