Gå til innhold

Er ateisme like "feil" som religion?


Anbefalte innlegg

La oss si han hadde vært plaget med vond skulder da

Siden vi ikke har noen bevis på at Healing faktisk fungerer, så må vi finne nærmeste bekreftede fenomen i vitenskapen.

 

Placebo. Selv vitenskapen sliter med å forstå hvordan placebo fungerer, men vi vet at det er veldig kraftig.

Det helbreder kanskje ikke en faktisk skade, men den er flink til å døyve smerte.

 

Se f.eks på dette:

... in a 2010 study[4] carried out by researchers in the Program in Placebo Studies at the Harvard Medical School, where patients with irritable bowel syndrome experienced a significant beneficial effect even though they were told the pills they were taking were placebos, as compared to a control group who received no pills.

 

De fikk "sukkerpillere", og ble bedre i etterkant. Selv om de ble forklart at pillene ikke gjorde noe som helst. Er det Healing? Nei. Er det medisin? Nei. Men er de ærlige om hva det er? Ja.

Men Healere? De sier de har en mystisk kraft som helbreder skadene dine. Ja, fyren blir sikkert bedre der og da. Men det er fortsatt bedrageri.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kom til å tenke på dette spørsmålet etter en disusjon jeg hadde med en agnostiker (er selv ateist) hvor hun argumenterte mot ateisme og religion fordi vi er uvitende, uansett. Greit nok, svarer jeg. Jeg forsvarte min tro av logiske årsaker; bigbang, metafysikk osv.

 

Viss du er en gnostisk ateist er du like tilbakestående som en gnostisk teist. Men en agnostiker har allerede tatt ett standpunkt enten han vil eller ikke, det vil som regel være ateisme ettersom de fleste som definerer seg selv som agnostikere ikke har tro på gud, men det finnes også disse som innrømmer at de ikke vet, men går utifra at gud finnes på sine grunnlag.

Lenke til kommentar

Der tar du feil. Per definisjon av prefiksen "a" så er det uten teisme (tro), helt bokstavelig betyr det at du er uten tro. Hvor vanskelig er det å lese? Om jeg sier "jeg er blond", er du da en "jeg tror at du ikke er blondist", eller faller du mer i denne: "jeg ser ikke noe beviser for at ditt utsagn er korrekt"? Det er ikke noen forskjell sier du? Det er faktisk det, om du sier at du "tror du ikke er blond" har du samtidig gitt en mening om min hårfarge, men at jeg ikke kan være blond.

 

Om du derimot sier at du har ikke noen beviser for å ta en stilling, så kan jeg være blond for alt du vet, men du har ikke tatt noe valg i noen retning. Ser du forskjellen?

Feilen her ligger at du ikke bruker wikipedia sin definisjon av "ateist". Altså en som ikke tror på gud og eller tror at det ikke er en gud.

 

Dette baserer seg på observasjoner og forventet resultat. Kan knyttes til gud(er) da vi ikke tidligere har sett noe demonstrerbart som utelukkende kan knyttes til guder, og derfor er det liten sannsynlighet for at de eksisterer, og kan derfor ikke rettferdiggjøre deres eksistens basert på beviser.

Relevans til trodd feil eller ikke trodd feil som det avsnitt det ble brukt til å begrunne?

Lenke til kommentar

Ateist:

En som ikke tror på guder -- på samme måte som de kristne er de som ikke tror på Tor, Odin, Vishnu, Brahman, Belzebub, Mithra, Zeus, Ares, Ra, Osiris, Ermunaz eller Teiwaz.

(Å tro eller ikke tro på én gud fritar deg ikke for å tro eller ikke tro på andre guder.)

 

De fleste ateister ville trodd på enhver gud som det fantes konkrete etterprøvbare beviser for.

Endret av Red Frostraven
Lenke til kommentar

Han hadde en skattbar inntekt på flere millioner i 2011, og en tilsvarende formue. Han trenger ikke ta betalt når folk gir han pengegaver frivillig og kjøper bøkene hans.

Dette kjente jeg faktisk ikke til. Det er dumt at folk gir pengegaver som dette, men vi kan ikke akkurat forby frivillig overføring av penger.

Lenke til kommentar

Stønn.

Å være ateist er ikke være en gudsfornekter. Du kan ikke nekte for noe som ikke finnes.

Jeg er ikke uenig med deg. Problemet er at endel ordbøker definerer ateist som gudsfornekter, istedet for "uten gud". Dette gir teistene kjøtt på beinet når de gnaver på den gamle kverna om at "ateisme er også tro" - Men kaller du deg "u-troende" blir det vanskelig å påstå at du også lider av en tro.

Lenke til kommentar

..og nettopp derfor vil det samme sporet fortsette:

-Du er like troende som meg

-Nehei, jeg er ateist

-Nettopp: [link til ordbok]

-Men den ordboka er feil ...

-Min ordbok er bedre enn din ordbok ...

 

En grei ting i en slik situasjon kan være å definere hva ateist/ateisme betyr, slik at dere begge snakker om det samme. Om definisjonen i ordboken du bruker ikke stemmer overens med din definisjon av ateist/ateisme, forklar hva du mener med ordet, eller bruk et annet ord som kanskje passer bedre (ikke-troende e.l.).

 

Ordbøker bestemmer ikke hva ord betyr. Vi gjør. :)

 

Edit: Trykkleif.

Endret av Nass1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...