Gå til innhold

Ang. Bevis på at Gud finnes


Anbefalte innlegg

Mange snakker om at de som tror på Gud burde hatt bevis på at Gud finnes.

 

- Hvilke "bevis" kunne tilferdstille dine krav for Guds eksistens?

- Hva er det som ville fått deg til å vite at Gud finnes hvis du skal være helt ærlig?

 

Ville du da gjøre det Gud krever av deg?

Endret av peace2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Godt spørsmål. Om Gud hadde kommet inn på rommet mitt, og uansett hvor klar i hodet jeg hadde vært, hadde jeg lagt meg inn på en klinikk etterpå. Å høre en stemme / møte en skikkelse hadde ikke overbevist meg, da jeg hadde trodd det var en drøm/hallusinasjon, og det hadde i alle fall ikke overbevist andre som jeg hadde eventuelt hadde fortalt det til. Jeg hadde nok trodd jeg var gal, om noe slikt hadde skjedd. Men som ateist er jeg 99,9% sikker på at dette aldri kommer til å skje, så spørsmålet blir litt vanskelig å ta for seg. Jeg ser nemlig ikke poenget i å ta utgangspunktet i en Gud i det hele tatt. Hva hadde du gjort om Shatarupa eller Balder hadde kommet inn på rommet ditt? Usannsynlig, sier du? Det samme tenker jeg om din Gud.

 

Det dårligste beviset, for å ta det, er i alle fall følelsesbeviset. "Bestefar var syk, vi ba, han ble frisk". Hva med de som er helt levende og friske og dør brått? Er det bevis på at Gud ikke finnes, da? Nei, det er bare at det som skjer, det skjer. Jeg kjenner flere kristne som bruker følelsesargumentet når jeg spør hvorfor de tror på Gud, det er rett og slett latterlig og trist på samme tid.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

At den allmektige skaper ikke klarer å bevise sin eksistens er om noe et bevis for hvor svak denne guden er. Om han er sterkere enn naturen, så kan han enkelt bevise sin eksistens ved å snakke til hele verden samtidig, mens han sjonglerer stjernene på himmelen foran oss.

 

Ville du da gjøre det Gud krever av deg?

 

Hva er det Gud krever? At vi skal slikke hans føtter eller lide evig tortur? Hva slags interesser har vi for å tjene en gud som er i stand til å utføre slik ondskap? Hvordan vet vi at vi er trygge i Himmelen?

 

Hvis Gud ønsker at jeg skal gjøre som han sier, så må han være totalt forskjellig fra alle forestillinger vi har av ham.

 

Hva skal til for at du skal slutte å tro på Gud? Hva slags beviser skal til for at du skal bli overbevist om at gudene er oppfunnet av menneskene?

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Mange snakker om at de som tror på Gud burde hatt bevis på at Gud finnes.

 

- Hvilke "bevis" kunne tilferdstille dine krav for Guds eksistens?

- Hva er det som ville fått deg til å vite at Gud finnes hvis du skal være helt ærlig?

 

Ville du da gjøre det Gud krever av deg?

Jeg for min del ser ingen grunn til å måtte fremlegge bevis så lenge jeg selv vet at Gud er én idé, eller teori om du vil, blant mange mulige. Jeg tror også på en gud som ikke er bundet til religion som et resultat av min egen logikk, men som bevis fungerer dette dårlig siden disse tankene er mine egne, og på ingen måte kan kalles objektiv sannhet.

 

Et reelt bevis for Guds eksistens, eller i mitt tilfelle den kristne Guds eksistens, må vel komme i form av en slags masseåpenbaring, hvor ikke bare jeg, men hvor jeg og en betydelig mengde andre mennesker, opplever den samme sannheten. Om jeg alene hadde fått denne åpenbaringen ville jeg nok mest sannsynlig sett på meg selv som gal.

Lenke til kommentar

Regner med at en gud, enten det er den jødiske, den kristne eller den islamske, (som jo egentlig er en og samme gud skal en tro de forskjellige skriftene) ville klart å formidle seg selv om de hadde hatt det enorme behovet for tilbedelse som det hevdes at de har i deres egne bøker...

 

Den guden som de som tror på den abrahamske guden er rett og slett for tilbednings kåt til å ikke velge alle mennesker på denne jorden,...

Lenke til kommentar

Mange snakker om at de som tror på Gud burde hatt bevis på at Gud finnes.

 

- Hvilke "bevis" kunne tilferdstille dine krav for Guds eksistens?

- Hva er det som ville fått deg til å vite at Gud finnes hvis du skal være helt ærlig?

 

Ville du da gjøre det Gud krever av deg?

Vel, mye av problemet her ligger i at Gud er definert slik at han skal være umulig å motbevise. Det er veldig hendig for de troende, men på den annen side gjør det ham også veldig vanskelig å bevise. Når ingen klarer å bli enige om hvilke egenskaper Gud faktisk har, så vet vi ikke hva vi skal se etter.

 

Som noen andre har påpekt, nytter det ikke at han dukker opp og snakker med meg, for en mer plausibel forklaring ville vært at jeg hallusinerte. Dersom 10 av mine bekjente ringte meg og sa at de hadde sett nøyaktig det samme, og ga en totalt samsvarende beskrivelse av Gud, kunne vi kanskje hatt en sak.

 

Hvis jeg gjentatte ganger opplevde at Jesus faktisk står for de ordene han sier flere steder i Bibelen - om at man skal få det man ber om, og at ingenting skal være umulig - da ville den kristne læren stått vesentlig sterkere hos meg. Men da kreves det selvsagt at bønnesvarene måtte være målbare slik at også andre enn meg kunne registrere dem.

 

Nå faller jo dette kravet tilsynelatende på sin urimelighet, da jeg aldri ber til noen guddom. Men hvis noen andre kan påvise at de regelmessig får oppfylt sine bønner - også når det er blitt bedt om ting vi vanligvis betrakter som umulig, som f.eks. at en amputert arm vokser ut igjen - så ville det vært godt nok for meg. Jeg er klar over at det finnes mange som hevder å ha fått oppfylt sine bønner, men ved nærmere undersøkelse viser det seg gjerne å være en kombinasjon av placebo-effekt og bekreftelsesbias. Viktige stikkord her er derfor "målbarhet" og "etterprøvbarhet", hvilket også utelukker enhver form for anekdotisk bevisførsel.

 

På samme vis kunne Jesus, dersom han var interessert i å fremstå som troverdig, ha utført noen mirakler som etterlot spor som vi kunne studere. For eksempel kunne han ha flyttet et fjell, slik han flere steder i Bibelen omtaler som en smal sak for de som tror bare bittelitt. Det er påfallende at han gikk rundt og utførte mirakler over en lav sko uten at et eneste av dem lar seg påvise i ettertid, syns du ikke?

 

Nå tar jeg selvsagt utgangspunkt i Bibelens lære, fordi det er den eneste "hellige" skrift jeg kjenner til. Jeg har f.eks. ikke lest Koranen, men jeg vet at Jesus spiller en mye mindre sentral rolle der, og jeg antar at Gud generelt skildres på en annen måte. Selv om de eksemplene jeg har trukket frem her ikke blir like relevante i den konteksten, er poenget fortsatt det samme - vi må først bli enige om hvilke egenskaper Gud har, og hvilke han ikke har. Ut fra det kan vi gjøre oss opp meninger om hva vi kan forvente dersom han eksisterer, og dersom han ikke gjør det. Deretter er det kun de faktiske observasjoner som gir grunnlag for å trekke en konklusjon.

Endret av alfred97
Lenke til kommentar

Ethver bevis med flere direkte vitner, hvor det ikke finnes noen naturlig forklaring.

 

Det finnes milliarder av potensielle beviser, og en gud ville sikkert kommet på enda fler.

 

...

 

1: Gud skriver noe på arabisk på et bord foran øynene mine, og jeg og alle andre som ser det forstår hva som står der uten å kunne språket.

 

2: Gud forteller meg direkte at han finnes. Ikke bare meg, men til alle (i et rom), på et fremmed språk -- men lar oss forstå det. Samtidig, slik at ingen tror at de er gal -- noe som ville vært mer sansynlig dersom gud bare snakket til meg, da de fleste som tror de kan snakke med guder er sinnsyke, og de fleste av disse tror ikke de snakker med den muslimske inkarnasjonen av guden Jehova, noe som betyr at de ikke snakker med gud per førsteposten sin definisjon av gud; Allah.

 

3: Gud kommer ned og forteller meg det på en måte som gjør at jeg føler meg sikker.

 

4: Gud lar alle mennesker VITE at han eksisterer, men lar det bli opp til oss OM VI SKAL TILBE HAM eller ikke.

 

...

Det finnes bokstavelig talt millioner av muligheter.

 

...

Det minste bevis er nok for å overbevise meg.

 

Hva skal til for at trådstarter slutter å tro på sin gud, og begynner å tro på Odin?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg tror jeg med noenlunde sikkerhet kan si at enhver guddommelig åpenbaring vil være av en slik art at vi vanskelig kan se for oss noe slikt, men at dersom det skulle skje ikke ville levnet noen form for tvil angående hva det var vi så.

 

En allmektig kraft kan gjøre hva pokker den vil - om det så er å tatovere bibelen eller donald duck i lysende bokstaver på innsiden av øyelokkene til samtlige levende vesener (tom de uten øyer),

Lenke til kommentar

Mange snakker om at de som tror på Gud burde hatt bevis på at Gud finnes.

 

- Hvilke "bevis" kunne tilferdstille dine krav for Guds eksistens?

- Hva er det som ville fått deg til å vite at Gud finnes hvis du skal være helt ærlig?

 

Ville du da gjøre det Gud krever av deg?

Etter at diverse årtusener har forløpt uten annet enn salig religiøst babbel om påståtte guder bør de nok trygt avskrives og katalogiseres under etiketten - utslag av fri fantasi.

 

Støvete påståtte ørkenguder fra bronsealderens asia-minor (og derom liggende områder) - som kun er synlige for spesielt interesserte - er neppe noe å bry seg om, og spesielt ikke når de drasser på gudeverdens aller dårligste CV.

 

Understående burde være mer enn nok for å vende guden ryggen.

 

Og dersom I enda ikke lyder mig, men står mig imot, da vil også jeg stå eder imot i vrede og tukte eder syvfold mere for eders synder. I skal ete eders sønners kjøtt og ete eders døtres kjøtt.

3. Mosebok 26:27-29

 

Da skal du ete ditt livs frukt, kjøttet av dine sønner og dine døtre, som Herren din Gud gir dig; så stor er den trengsel og angst som din fiende skal føre over dig.

5. Mosebok 28:49-53

 

Og jeg vil la dem ete sine sønners og døtres kjøtt, og de skal ete hverandres kjøtt, under den trengsel og angst som deres fiender og de som står dem efter livet, fører over dem.

Jeremia 19:9

 

Derfor skal foreldre ete sine barn hos dig, og barn ete sine foreldre, og jeg vil holde dom hos dig og sprede alt som blir igjen av dig, for alle vinder.

Esekiel 5:8-10

 

Lykksalig er den som griper og knuser dine spede barn imot klippen.

Salmenes bok 137:9

 

Deres små barn skal knuses for deres øine; deres hus skal plyndres, og deres kvinner skjendes.

Jesaja 13:16

 

Samaria skal bøte fordi det har vært gjenstridig mot sin Gud; for sverdet skal de falle, deres små barn skal knuses, og deres fruktsommelige kvinner opskjæres.

Hosea 14:1

 

Gå nå av sted og slå Amalek. Slå med bann alt det han har. Spar han ikke, men drep både mann og kvinne, både barn og diebarn, både okse og sau, både kamel og esel.

1. Samuel 15:3

 

Og folket som bodde der, førte han ut og skar dem over [2] med sager og treskesleder av jern eller hugg dem sønder med økser. Så gjorde David med alle Ammons barns byer.

1. Krønikebok 20:3, 2. Samuel 12:31

 

Og ti tusen tok Judas barn levende til fange og førte dem op på toppen av en klippe og styrtet dem ned derfra, så de alle knustes.

2. Krønikebok 25:12

 

Forbannet være den som gjør Herrens gjerning med lathet, og forbannet være den som holder sitt sverd fra blod!

Jeremia 48:10

 

Jeg river bort mennesker og dyr, jeg river bort fuglene i luften og fiskene i havet, alt det som volder anstøt sammen med de ugudelige. Jeg vil utrydde menneskene av jorden, sier Herren.

Sefanja 1:3

 

Verken deres sølv eller deres gull skal kunne berge dem på Herrens vredes dag. Ved hans nidkjærhets ild skal hele jorden bli fortært. For han vil gjøre ende, ja, brått gjøre ende på alle dem som bor på jorden.

Sefanja 1:18

 

Derfor vent på meg, sier Herren, på den dag jeg reiser meg for å ta hærfang! For min dom er at jeg samler hedningefolk, sanker riker sammen, utøser min harme over dem, all min brennende vrede. For ved min nidkjærhets ild skal hele jorden bli fortært.

Sefanja 3:8

 

Alter! Alter! Så sier Herren: Det skal fødes en sønn for Davids hus, Josias skal han hete, og på dig skal han ofre offerhaugenes prester, som brenner røkelse på dig, og det skal brennes menneskeben på dig.

1. Kongebok 13:2

 

Og alle offerhaug-prestene som var der, lot han drepe på alterne og brente menneskeben på dem.

2. Kongebok 23:20

 

Dette er kun ett lite utdrag, det finnes mye mer - spesielt i de mosegrodde mosebøker.

 

Ellers er vel denne guden ikke annet enn en plantasjehøvding som dikterer slavene hva de skal gjøre - ellers!

 

Kristne ynder å kalle slikt fri vilje, men det korrekte er ultimatum under tvang.

Lenke til kommentar

For at eg skulle blitt personleg overbevist måtte det vore gjennom mirakel eller liknande handlingar/hendingar som er totalt mot naturens gang. Det må bryte fysikkens lover, noko overnaturleg. Så lenge alt på denne jord kan forklarast vil eg ikkje kunne tru det finnes høgare makter.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Mange snakker om at de som tror på Gud burde hatt bevis på at Gud finnes.

 

- Hvilke "bevis" kunne tilferdstille dine krav for Guds eksistens?

- Hva er det som ville fått deg til å vite at Gud finnes hvis du skal være helt ærlig?

 

Ville du da gjøre det Gud krever av deg?

Er peace2 flere brukere?

Variasjonen i gramatikk og rettskriving er påfallende...

Lenke til kommentar

Mitt første spørsmål er helt åpenbart: Hvilken gud?

 

Du skriver Gud, så jeg kan bare anta at det er en av de Abrahamittiske gudene. Ifølge mytologien skal disse være allmektige, og allvitende.

 

Det jeg ville krevet, var da at Gud ga meg kunnskap om han. Så enkelt er det. Skulle Gud eksistere, skulle han kunne gi meg kunnskap om han.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Et annet problem er at selv om en slags gudefigur kom fra himmelen å utførte et mirakel ala sjonglere stjernene så ville ikke vi hatt kompetanse til å deklarere denne figuren som en Gud. For alt vi vet så kunne det vært høyt avanserte aliens med syk form for humor. En hvilken som helst organisme eller intelligens som er så avansert at den kan utføre store mirakler er i mine øyne helt uforståelig for oss på intellektuelt og vitenskapelig nivå.

 

Hvis man føler at man har et spirituelt samhold med gud som er "forbi alt det vi ser" så blir det jo også ikke en vitenskapelig proposisjon og heller ikke et virkelig fysisk konsept som vi kan ta stand til.

Lenke til kommentar

til de som ikke aksepterer Gud:

 

...

Oppsummering av hele videoen:

 

Det finnes naturlover.

Derfor bør vi tilbe gud.

 

Vent litt.

Eksistensen, inkludert naturlovene, beviser ingen gud.

Livet beviser ingen gud.

 

Tvert i mot beviser vårt DNA at vi har utviklet oss fra mindre komplisert liv gjennom innholdet i vårt ikke-kodende DNA, og "feilene" på vårt DNA.

 

 

...

...

...

Lenke til kommentar

Mange snakker om at de som tror på Gud burde hatt bevis på at Gud finnes.

 

- Hvilke "bevis" kunne tilferdstille dine krav for Guds eksistens?

- Hva er det som ville fått deg til å vite at Gud finnes hvis du skal være helt ærlig?

 

Ville du da gjøre det Gud krever av deg?

 

Det kommer jo litt ann på hvordan du definerer gud.

 

Jeg ville nok trodd at Tor og Odin eksisterte hvis de tok meg med til Valhal og viste meg rundt, viste meg hva slags evener de har som et mennekske ikke har, altså at jeg kunne erfare at de var noe annet enn menneske.

 

Gud forstått som skaperen av alt, måtte nok også vise meg at det var i besittelse av alle de egenskaper jeg ville forvente at skaperen hadde.

 

Men, nei jeg ville ikke av fri vilje, gjort som noen gud sier bare fordi det ble befalt av en gud.

Endret av JAAB
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...