Gå til innhold

Nå må Norsk filmbransje ta til fornuft


Anbefalte innlegg

Her er ett sitat fra dagens Dagblad:

"Norsk filmbransje vil at skolene skal betale når filmer vises i klasserommet.

 

Film er god underholdning, og filmer som «Max Manus» kan også være en nyttig inngang for å få elever til å bli interessert i for eksempel krigshistorie.

 

Men nå brygger det til strid om lærerne skal ha anledning til å vise fram spillefilmer for elevene sine. Selskapet Norwegian Film AS mener nemlig at skolene må betale en lisens for å få lov til dette.

 

De er villige til å ta norske kommuner for retten hvis ikke skolene begynner å punge ut."

 

Kilde: http://www.dagbladet.no/2009/03/18/kultur/...ansjen/5344119/

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nå må de begynne å skjerpe seg her! Makan til grådighet har jeg aldri sett før, helt uakseptabelt. Jeg har allerede liten tiltro til plateorganisasjonene etter diverse søksmål mot mødre i USA som ikke har råd til advokat osv. Nå har dette også kommet til Norge, hvor da elever ikke skal kunne lære historien om norsk motstandskamp fordi noen ikke har mer en nok penger.

 

Dette finner jeg meg ikke i FORDI:

Max Manus er den filmen som har mottatt mest pengestøtte fra STATEN noen gang. Disse pengene kommer nemlig fra skattebetalerne, ja finansiert av meg og deg. Normalt har selvfølgelig foreldrene og lærerne betalt skatt.

 

Så forklar meg hvordan dette gir noen som helst mening. Etter at staten har finansiert denne filmen, ønsker skolene(Som er driftet av kommunen, som får penger fra nettopp staten) å bruke denne til undervisning. hvorfor i hel**** må da staten, som største "sponsor" betale enda mer for å få vise en film, de selv har betalt for?

 

At enkelte "bedrifter" kan være så grådige fatter jeg. De brude kansje tenkt på hvor finansieringen kommer fra. Hvis en sponser ett fotball lag forventer man noen gratisplasser å gi til sine ansatte.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette har jeg ingen ting imot, forhåpentligvis så krever de så mye penger at elevene må holde seg til korrekte lærebøker istedenfor det siste innen norsk film.

 

Skal man absolutt ha pause i vanlig undervisning, så se en dokumentar. Max Manus har ingen ting å gjøre utenfor biblioteket.

Endret av Mirzá_Rezá_Kirmán
Lenke til kommentar

Jeg syns egentlig "Film er god underholdning, og filmer som «Max Manus» kan også være en nyttig inngang for å få elever til å bli interessert i for eksempel krigshistorie." er det viktigste.

 

Norsk ungdom er ikke spesielt historieinteressert. Det er i alle fall det jeg opplevde i min tid på skolen, og jeg mener å huske en undersøkelse som underbygger det.

 

Alt som får opp interessen for historie er bra.

Lenke til kommentar

I tillegg syns jeg filmen bør enten introduseres eller avsluttes med et kort foredrag om bakgrunn og så videre. Jeg syns også det passer seg med en veldig prinsippiell debatt om hva folk føler etterpå. Styrkes deres patriotisme? Blir de triste? Glade? Stolte?

 

Dette burde være en viktig del av presentasjonen av denne filmen.

 

Når det kommer til selve stridsspørsmålet syns jeg faktisk det er en selvfølge at filmen gjøres tilgjengelig for norske skoler, med bakgrunn i den statlige støtten produksjonen har mottatt.

 

:)

Lenke til kommentar
Nå må de begynne å skjerpe seg her! Makan til grådighet har jeg aldri sett før

Tono? Musikkbransjen har jo holdt på sånn i all sin tid. Jeg er forresten helt enig i at dette er på trynet. Filmer har alltid blitt vist på skolen, og selskapene har ikke tapt et rødt øre på det. Hadde skolen vært nødt til å punge ut for svinedyre "lovlige" kopier til den slags bruk, hadde de nemlig bare gitt beng i hele filmen.

Lenke til kommentar

Dette blir for dumt. Skal norske filmer fortsatt motta statsstøtte, så får de la offentlige institusjoner få bruke dem som de vil, innenfor rimelighetens grenser.

Om de skulle være så frekke å trekke kommuner for retten, så kan jo Griske-Giske rasle litt med filmstøttesabelen, så blir det nok stilt...

Lenke til kommentar

På den annen side kan man jo stille spørsmålet: Veldig mange får penger i form av etableringsstønad fra Nav. Skal disse bedriftene liksom ha noen sær-regler å forholde seg til når de i fremtiden skal gjøre business med stat og kommune? Det hadde ikke gått bra, og på samme måte kan man vel si at selv om en film er delvis betalt av skattepenger, betyr ikke det i seg selv noe videre for hvordan den skal tjene penger.

Blant annet derfor burde man rett og slett bare lovfeste enkelte institusjoners rett til å vise filmer og spille musikk uten å måtte kjøpe noen spesial-lisenser. Det kan da ikke være kontroversielt.

Endret av Isbilen
Lenke til kommentar
Der har du så absolutt et poeng, men på en annen side er ikke skolene de som pleier å ha mest penger. Filmbransjen kan jo gjerne utnytte det at de lar filmene bli vist gratis på skolen òg. Fin PR.

 

mm, god film = god pr.

 

anyway, jeg må si at som regel så kommer veldig mange som ikke er interreserte ganske skinnende fram i tema om andre verdenskrig. selv om max manus ikke er en fakta film, så går det jo faktisk ann å lære av den.

Lenke til kommentar
Om de skulle være så frekke å trekke kommuner for retten, så kan jo Griske-Giske rasle litt med filmstøttesabelen, så blir det nok stilt...

 

 

Hehe lo godt av den;)

 

Men fortsatt er denne filmen statlig finansiert, uten den støtten hadde det aldri blitt noen film, ergo ingen penger i kassa for disse idiotene. Hva med å vise en smule takknemlighet ovenfor x-antall gratis millioner. Hvis man i tillegg ser på den statlige finansieringen av kinobilleter(tror det er 50 kr stk.) så kan man virkelig begynne å telle penger Max Manus har fått av staten.

 

1.000.000 solgte billetter, 50kr subsidiering pr stk, blir penger av sånt.

Lenke til kommentar

Striden står blant annet om et klasserom er privar eller ikke, siden det er lov å vise film i et privat område.

 

Jeg mener at et klasserom ER privat. Greitt, det er en offentlig bygning, men det er jo ikke selve bygningen som skal se filmen. Det er elevene. Elevene er en sammensveisa gjeng.

Hvis klasseromsvisning = offentlig fremføring, så måtte jo elevene solgt billetter til folk som ikke gikk på skolen. Og det gjør de jo ikke. Det er kun elevene som ser filmen.

Lenke til kommentar

Elevene er en del av den demografiske gruppen som bruker mest penger på film. Om produsenten har blitt forespeilet et inntektsgrunnlag fra den gruppen, vil det være helt feil å rasle med statsstøttesabelen. Men dersom det hadde vært et krav om at skolene skulle få vise den gratis, som ble fremstilt før statsstøtten ble gitt, hadde det vært en annen sak.

 

Jeg ser ingen problemer med at produsenten ønsker en avklaring på hva loven sier om dette. Det er deres fulle rett. Men om loven egentlig burde si noe annet er en annen diskusjon igjen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...