Jump to content

Yessmann

Medlemmer
 • Content Count

  659
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

300 :)

Recent Profile Visitors

2379 profile views
 1. Du kan tro hva du vil - fakta taler imidlertid for seg selv: Strømforbruket «tar av» i nord: – Vi kan ta imot søringene nordpå – VG
 2. Jeg har en Tivoli DAB+ radio som er noen år (husker ikke hvor mange - sikkert minst fem). Den durer kraftig når den IKKE står på lading. Men med en gang jeg plugger strømforsyningen i, forsvinner duringen og lyden er helt fin. Men irriterende å ha den duringen hver gang jeg flytter radioen rundt om i huset. Noen som skjønner hva som er galt? Trenger jeg bare nytt batteri eller må jeg kjøpe ny radio?
 3. Dette er litt flaut. Jeg mener *bestemt* jeg leste det, men kan ikke finne det igjen. Jeg bruker Haugaland Kraft. OK - da er det kanskje ikke en problemstilling....(?)
 4. Det hørtes litt rart ut. Det betyr vel at du i mange tilfeller tar deg en tur på ettermiddagen/kvelden og slik vil kjøre på bensin med mye høyere kr/km-forhold uansett strømpris? Men 16-17 kr/kWh - det kan da uansett ikke stemme? Hvordan ser regnestykket ut?
 5. Tenkte jeg skulle aktivere smartlading for min hybridbil. Men så leser jeg at batterinivået må være minst 20% for at smartlading skal starte. OK. Med min hybridbil med sommerrekkevidde 25 km og vinterrekkevidde ned mot 14-15 km, er batteriet så godt som alltid helt tomt når jeg setter ladepluggen i. Men vil bilen da lade opp til 20% på ettermiddagene til skyhøy strømpris for så å lade smart de siste 80%? Da forsvinner vel mye av poenget - uten at jeg har regnet på det. Idag er bilen innstilt til å lade fra kl. 02 på natten - vil da tro dette i lengden blir billigst.
 6. Etter Listhaugs uttalelse "slutt å skylde på krigen i Ukraina", har hun mottatt mye kritikk fra politikere og samfunnsdebattanter. Dagbladet presterte å gå ned til et nytt lavmål for selv Dagbladet å være (og det er lavt!) med sin ufyselige kommentar "Putins lille hjelper". Jeg vil illustrere med en analogi hvorfor jeg mener Listhaugs uttalelse var helt på sin plass. La oss si at jeg og noen kompiser har gått sammen om en russebuss. Vi har brukt mye penger og lagt ned mye arbeid i den bussen. En dag kjører jeg bussen alene og parkerer utenfor en butikk i en kriminalitetsbelastet del av byen. Jeg lar motoren gå fordi jeg vil holde varmen i bussen. Når jeg kommer ut igjen, oppdager jeg at bussen er stjålet. Vi får ingenting eller veldig lite igjen på forsikringen fordi jeg var en slik idiot og lot nøkkelen stå i. Kompisene mine vil selvsagt angripe meg og fortelle hvilken idiot jeg har vært. Men jeg bare avviser all kritikk mot meg og snakker BARE om at det er biltyvens feil og at vi må fokusere på det moralske forfallet i samfunnet der noen drittsekker ikke vet forskjell på ditt og mitt. Da vil jeg nok tro mine kompiser med rette kunne sagt: "Slutt å skylde på biltyven!" Akkurat som å skylde energikrisen på Putins stopp i gassleveransene, er det en avsporing å skylde på tyven i mitt tilfelle. Jeg har ikke forholdt meg til det åpenbare faktum at det i samfunnet er folk som stjeler når de får anledning og EU har ikke forholdt seg til at Putin er en upålitelig diktator og gjennomført en rasering av egen energiproduksjon og satset alt på at Russland vil fortsette å levere gass. Det er altså EUs egen politikk som bør være temaet - ikke det åpenbare faktum at fascisten Putin faktisk var så upålitelig som man burde ha skjønt.
 7. Hvorfor må all ny kraft være "fornybar"? Det er jo nettopp den vanvittige overgangen fra stabile, væruavhengige energiformer over til de ustabile, væravhengige, som har gitt oss disse problemene.
 8. Du har rett. Blir feil å regne slik jeg gjorde. Da må jeg i tlfelle samtidig ta med at jeg hadde "gratis" strøm i begynnelsen av måneden.
 9. VG skriver idag: "Når Oslofolk setter på kaffekjelen og tar seg dusj mellom klokken 08 og 09 tirsdag, koster strømmen 613 øre før alle skatter, avgifter og nettleie." Hvor har de det fra? Jeg ser på Nordpool at spotprisen i Oslo er 4,89 - altså før alle skatter, avgifter og nettleie. https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/NO/Hourly/?view=table https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/0GexpM/nye-stroemrekorder-nervoesiteten-er-til-aa-ta-og-foele-paa
 10. Jon Gelius sa i Dagsrevyen idag at med spotpris opp mot 6 kr/kWh (NO2 imorgen), så blir totalpris for husholdninger inkludert strømstøtte og avgifter ca. 2 kr/kWh. Det er da en kraftig underdrivelse! Med 80% strømstøtte på en snitt månedspris i NO2 så langt i august på 3,70 kr/kWh, kommer jeg til at ved spotpris 6 kr/kWh må man faktik betale 5 kr/kWh. Riktignok er toppen imorgen "bare" 5,70 kr/kWh - da blir faktisk pris til forbruker 4,64 kr/kWh så vidt jeg kan regne ut. Med 90%, som gjelder fra september, får jeg 4,27 kr/kWh som pris til forbruker. Alt over dobbelt av hva Gelius sa. Da har jeg tatt med nettleie på 27 øre og elavgift 21 øre og 6 øre påslag til nettselskap (inkl. moms). Er det jeg eller Gelius som er på jordet?
 11. Jeg stusser litt over med hvilken selvfølgelighet årets tørke i Europa blir tatt til inntekt for menneskeskapte klimaendringer. Ifjor var det flom i ca. de samme ommrådene og da ble det tatt til inntekt for menneskeskapte klimaendringer. Det siste stemmer bedre med hva vi tidligere ble fortalt om konsekvensene av klimaendringene: villere og våtere - ihvertfall i vår del av verden. Men nå er det altså blitt tørrere. Jeg kan ikke huske det er sagt at variasjonen mellom nedbør og tørke fra år til år skulle øke. Noen som har studert IPCC-rapportene i såpass detalj at de kan bekrefte/avkrefte at modellene har sagt noe sånt?
 12. Mer tilfeldig kraft inn i systemet gjør systemet mer sårbart. Denne saken fra 2019 da Tyskland nesten ble mørklagt viser det med all mulig tydelighet: https://www.klikk.no/vitenskap/statkraft-fikk-skylda-da-tyskland-holdt-pa-a-bli-morklagt-7035191
 13. Nuvel. NVE var ute med en advarsel om at vi møter taket i effektuttak om vi forsetter satsingen på sol og vind. På vindstille dager på vinteren kan vi risikere at det ikke nok effekt i vannturbinene for hele etterspørselen. Det er problemet med å skulle gjøre seg uavhengig av fossil energi og kun satse på væravhengige systemer.
 14. Jeg minner om at strømprisene ble ekstreme lenge før krigen. Strømstøtteordningen ble innført før jul. Putin invaderte 24. februar.
×
×
 • Create New...