Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
"Ikke spise snø, du kan få mark i magen!"

 

Myte eller sannhet?

Myten her er vel mest for å "skremme" barna til ikke å spise snø. Snøen i seg selv er ikke farlig, men det som skjer er at ved mye snøspising kan barn (spesielt små barn) bli generelt nedkjølt. I tillegg bruker kroppen faktisk ganske mye vann på å varme opp vann/snø/kropp etter nedkjøling, så i verste fall risikerer foreldre og barnehagetanter å få nedkjølte og dehydrerte barn.

Regner med denne forklaringen er litt i overkant for den gjengse to-åring å prosessere, så derfor "det-enkleste-er-ofte-det beste" og man sier "æsj-ikke-spis-snø-du-kan-få-mark-i-magen".

Lenke til kommentar
Hvorfor er det kun norske reklamer i håndball VM? Er det ingen russere som ser kampen?

 

Det er vel ikke vits å vise utenlandske reklamer på norske tv skjermer så jeg tror at de deler banen i 2, på den ene siden er det reklame for hjemme laget og på den andre siden er det reklame for bortelaget, om jeg husker riktig, mulig det bare er sånn på baner hvor de bruker skjermer til å vise reklame.

Lenke til kommentar
Hva skyldes det at vannrør teoretisk sett ikke skal fryse når de er begravd dypt nok under bakken?

Hvis det er varmere der nede, hva skyldes det?

Er det nedbrytinga av radioaktive stoffer i jordskorpen som lager den varmen som holder drikkevannet flytende? Eller det faktum at en nedgravd vannledning er noen meter nærmere jordens sentrum?

Varmen fra jordas kjerne og mantelen, de seigtflytende steinmassene som roterer langsomt under jordskorpa, varmer opp jordskorpa nedenfra. Dess dypere ned i jordskorpa, dess varmere er det. Det dypeste hullet/hula/gruva det har vært folk nede i er 5 km ned i jordskorpa, det dypeste borehullet er 20 km dypt. Ingen av disse kom i nærheten av mantelen, men 5 km nede er det ulidelig varmt for oss mennesker. Den indre jordvarmen skyldes nedbryting av radioaktive grunnstoffer i mantelen og kjernen, inne i jordas kjerne er det (antagelig) like varmt som på solas overflate, altså ca 6000 grader.

 

På de største havdypene er jordskorpa tynnest, under de høyeste fjellene er jordskorpa vesentlig tykkere. Inne på fastlandet er det gjerne flere mil ned til mantelen, så for de øverste meterne av jordskorpa har temperaturene over bakken mer å si enn varmen fra Jordas indre. Når man graver ned rør er det altså for å unngå at vinterens kuldegrader skal klare å trenge helt ned til rørene og frostsprenge de. Telen, den delen av jordoverflaten som har rukket å bli frosset gjennom vinteren, stikker sjelden mer enn én meter i jordsmonnet. Ved grave rør et par meter ned i bakken er man altså sånn noenlunde sikker.

 

Men man frykter langvarig streng kulde kombinert med barfost (kuldegrader uten et isolerende snølag på toppen). Da kan telen bre seg dypere ned i bakken enn normalt, og selv rør på et par meters dybde står i faresonen. Det beste er at snøen kommer samtidig som kuldegradene, da er det ikke sikkert det vil bli noe telelag i bakken i det hele tatt. Da smelter også snøen tidligere om våren, med dyp tele i bakken blir snøen liggende lenge.

 

Eller som de sier i Nord-Norge: Hvis det snør på St. Hans, da blir det en sein vår.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...