Gå til innhold

Kredittkort — Råd om valg og bruk!


Roberto

Anbefalte innlegg

trikola skrev (19 minutter siden):

Nå greier jeg ikke å følge med her.

Hva er problemet? Har ikke du også gitt ditt personnummer 100vis av ganger til din bankforbindelse og kanskje også ifm med et kredittkort?

At nummeret ikke kommer til å havne på selve kortet er i dette tilfelle nokså klart også fra det hva @Nåla-i-veggen skriver:

Kortet er allerede på vei mens hen NÅ prøver å finne KID

Mulig vi skriver litt forbi hverandre her, men i min jobb blander vi aldri KID og personnummer.
Har aldri prøvd å benytte personnummer i stedet for KID, men om du har erfaring med det så fungerer det kanskje i denne bransjen. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
27 minutes ago, oddeh said:

Mulig vi skriver litt forbi hverandre her, men i min jobb blander vi aldri KID og personnummer.
Har aldri prøvd å benytte personnummer i stedet for KID, men om du har erfaring med det så fungerer det kanskje i denne bransjen. 

Ja, godt mulig. Fordi du tenker på KID som feltet på fakturaer mens jeg har opplevd (og lært i den oppe dokumenterte sammenhengen) at "KID" kan jo stå som kundeidentifikasjon også i andre sammenhenger.

Jeg må innrømme at jeg heller ikke fikk med meg til hvilket formål @Nåla-i-veggen skulle lete etter KID-nummeret i nettbanken. Om det var til forskuddsbetaling uten faktura (som jeg mistenker nå) så trenger hen neppe en faktura-KID. Men pga min erfaring som ikke ligger så lenge tilbake tenkte jeg å spare ham for langvarig søk i nettbanken ved å fortelle at "KID" i finans-/skatteverden på et svarskjema fra kredittkortutsteder kan være person- eller organisasjonsnummer.

Det er nærmest garantert at finansforetak som jobber både i privat- og bedriftsmarket bruker person- eller organisasjonsnummer som KundeIDentifikasjon - men neppe som KID på fakturaer.

Jeg skjønner/mistenker at jeg havnet på en sidegren av diskusjonen.

Lenke til kommentar
Nåla-i-veggen skrev (13 timer siden):

Da er dette kortet på vei. Noen som vet hvor i nettbanken jeg finner mitt KID-nummer, eller er jeg nødt til å få en faktura for å finne det ut? 

I menyen i nettbanken trykker du på "til detaljer" så scroller du ned og ser både kontonr for innbetaling og kid rett nedenfor.

(Kan bekrefte at kid ikke er personnr, og har aldri vært borti det på noen av mine kredittkort. Og jeg har hatt MANGE kredittkort).

Endret av Neonex
Lenke til kommentar
Neonex skrev (7 minutter siden):

(Kan bekrefte at kid ikke er personnr, og har aldri vært borti det på noen av mine kredittkort. Og jeg har hatt MANGE kredittkort).

Bekrefter dette, jeg kan ikke huske at jeg noengang har brukt personnummeret mitt som KID. Det er enten en intern kontokode eller en kode som er generert ut fra retningslinjene for KID.

Lenke til kommentar
zanta skrev (6 minutter siden):

Ja, det gjør man. 

Supert, takk.

Vi skulle fått til en oversikt med mulige kombinasjoner. Fant f. eks. ut nå at det er mulig å kombinere Coop + Santander 4% hos Circle K, Coop-medlemskapet kan knyttes til Circle K-appen slik at man kun trenger å betale med Santander-kortet.

Endret av ^fmj
Lenke til kommentar
Gjest 42ce7...a70
16 hours ago, Lami said:

Curve spørsmål

 

skal kjøpe leilighet i euro til sydentur.
Hvis jeg endrer kortet som ligger inne til euro, må jeg fortsatt betale fees? Beløpet er 25k norske.

Kjøpe leilighet til sydentur? For hvor mye sånn ca.? 

Kort oppsummert så vil det at du endrer til euro medføre at det underliggende kortet blir belastet i euro, og tar seg av vekslingen. Og det er det underliggende kortet sine påslag som gjelder. Mastercard sin daglige kurs vs. Visa sin og påslaget kortutsteder tar. Som på norske kort typisk er 1,75-2 %  Er valutaen på kortet i euro, eller har du euro tilgjengelig på kortet om det er et kort med flere balanser som feks. Revolut eller Wise sitt kort kan det være lurt euro slik at det er euro som blir belastet på kortet ellers vil det underliggende kortet stå for veksling med kortets eventuelt påslag og vekslingskurs. Interbank for Revolut og Wise. En euro transaksjon belastet i kort hvor euro er valgt som valuta Curve kan kun flyttes med GBIT til euro-kort / kort med euro tilgjengelig eller støtte slik jeg har forstått det. Med Revolut eller Wise vil muligens Revolut eller Wise utføre veksling fra tilgjengelig valuta om en flytter en eurotransaksjon eller tilsvarende og ikke har tilgjengelig tilstrekkelig av samme valuta men tilstrekkelig av annen valuta som kan gi tilstrekkelig i valutaen til transaksjonen om det skjer om det underliggende kortet transaksjonen skal flyttes til utfører en automatisk veksling.

Hvilken plan har du på Curve-kortet? Standard har vel en gebyrfri vekslingskvote på tilsvarende 10000 norske pr. måned/30 dager. Curve X har 20000 NOK. I helgene, mellom seint på fredag eller rundt midnatt lørdag (usikker på klokkeslett) og til rundt utgangen av søndag er det helgepåslag. Ved veksling.

Mellom GBP, EUR og USD er helgepåslaget på 0,5% og mellom andre valutaer rundt 1,5% Tror det har vært 1,45 i praksis. Er link til mastercard hos Curve om en googler Curve og currency exchange. Om en vil finne vekslingskursen som blir benyttet med eller uten påslag.

"

Spending abroad during the weekend?

If you make a withdrawal or purchase over the weekend, we'll use our provider’s latest available exchange rate as the currency markets are closed. The weekend rate counts as Friday 23:59 GMT – Sunday 23:59 GMT (or Saturday 00:59 BST - Monday 00:59 BST)

 

For transactions where both the transaction and the underlying payment cards are in GBP, USD or EUR, the foreign exchange fee will be 0.5%. For all other currencies, the foreign exchange fee will be 1.5% on an FX spend of up to £/€ 500 per 30 rolling days

"

Med N26 som er en faktisk bank hvor en får en eurokonto med kort tilknyttet. Virtuelt er vel gratis og standard versjonen har de innført fraktgebyr på fysisk kort, bruker også Mastercard sine kursen slik som Curve. Før brukte Curve kurser til en samarbeidspartner hvor jeg tror en fikk mer kurs ift. klokkeslettet en vekslet på tillagt evt. påslag. Kanskje ikke helt interbank kurser. Litt usikker. På forum var det noen som var misfornøyde men mulig det var på grunn av helgepåslag el. Og i noen tilfeller kan en jo også komme bedre ut med Mastercard evt. Visa sin daglige kurs. Virker som at Mastercard sine kurser jevnt over kommer bedre ut enn Visa sine. Ift. den faktisk interbankkursen tilsvarende det en finner on en googler EURNOK el.

Fordelen med N26 er at en slipper å forholde seg til helgepåslag og vekslingskvote.

Legger en N26 til Curve og i Curve velger valuta på kortet til EUR så vil N26 bli belastet i EUR. Og Curve ta seg av vekslingen ved transaksjoner i andre valutaer enn EUR. Velger en f.eks NOK vil N26 stå for vekslingen selv tilsvarende om en gjør kortkjøp i NOK med N26 direkte. Så kan være fordelaktig med N26 kombinert med Curve i helgene og en vil spare på vekslingskvoten en har hos Curve.

Med GBIT og ulik valuta:

"

What about transactions and cards in different currencies?

Trying to move a EUR transaction to a GBP card, or vice versa? 

You can move transactions in different currencies to a card which has the same currency as either:

  • The original payment card
  • The currency originally billed for that transaction

To give some examples:

  • A GBP purchase made on a GBP card can be moved to a GBP card only
  • A EUR purchase made on a GBP card can be moved to a GBP or EUR card
  • A EUR purchase made on a EUR card can be moved to a EUR card only
"

Også har en Revolut hvor en med standardversjonen får en vekslingskvote på tilsvarende 10000 NOK. Helgepåslag her også og vel 1% tror jeg om en er over kvoten. Men en får vel tilnærmet den faktiske kursen (interbank) kursen. Og gjerne tilbud om 3 måneders til et år prøveversjon av premium.  I kombinasjon med Curve kan en jo velge å bli belastet i en annen valuta og flytte til Revolut i framtiden når veksle til valutaen om den blir billigere å veksle til. Så får en det opprinnelige beløpet ned evt. påslag refundert. Evt. får å omgå helgepåslag.

Wise har også et kort med fraktgebyr hvor vekslingspåslaget kommer litt an på valuta, typisk 0,46% over interbank. Så i skrivende stund 0.22% mark-up against ECB rate

Altså europeiske sentralbanken sin siste daglige annonserte kurs.

 

 

 

Anonymous poster hash: 42ce7...a70

Lenke til kommentar
Gjest 42ce7...a70 skrev (49 minutter siden):

Med Revolut eller Wise vil muligens Revolut eller Wise utføre veksling fra tilgjengelig valuta om en flytter en eurotransaksjon eller tilsvarende og ikke har tilgjengelig tilstrekkelig av samme valuta men tilstrekkelig av annen valuta som kan gi tilstrekkelig i valutaen til transaksjonen om det skjer om det underliggende kortet transaksjonen skal flyttes til utfører en automatisk veksling.

Jeg handlet nylig på Aliexpress med Revolut og hadde en salig blanding av USD, GBP og NOK, det ble ikke vekslet automatisk. Jeg fikk betalingen avvist.

Lenke til kommentar
Gjest 42ce7...a70
2 hours ago, VistaX said:

Tenker å bruke Curve utelukkende for å få Apple Pay med DNB-kort. Anbefales dette? Evt en annen metode? Revolut?

Curve støtter Apple Pay / Wallet og Google Pay. Curve fungerer jo i praksis som en wallet og er konseptet. En legger til andre kort også videreformidler Curve til det underliggende forvalgte kortet. Evt. kan en bruke anti emberrasment mode og legge til kort som som skal benyttes om en mangler dekning etter prioritet. evt. kan en bruke smart rules om det er transaksjoner må minimum eller maksimum x beløp en ønsker skal utføres på et spesifikt kort. For. eks om det lønner seg ift. bonus/cashback. Hadde jo vært bra om det etterhvert er mulig å legge inn etter merchant code. F.eks. dagligvarer på et spesifikt kort osv. Om en registrerte seg før med en referral kode / ble vervet fikk en tilsvarende5-10 GBP i Curve poeng. Og en kunne få det som caskback hos forvalgte forhandlere. Virker som det kun er støttet på premium og metal nå. Jeg fikk overført endel av det til Revolut tidligere ved å toppe opp fra Curve-kortet. Men Revolut krever at minstebeløpet for top up er 120 NOK og 10 GBP tror jeg. Kunne sikkert omgått det ved å bruke anti emberrasment i kombinasjon med et Revolut kort lagt til Curve med differansen mellom minstebeløpet og resterende Curve poeng til å toppe opp til Curve. Evt. Wise om en ikke skulle kunne toppe opp fra Curve med Revolut lagt til som underliggende kort til Revolut. Når jeg har gjort transaksjoner med lave beløp eller kanskje at lite dekning så har det resterende av vervebonusen minde enn 1 GBP blitt belastet av bonusbalansen /kortet som ligger i Curve både før og etter en legger til egne kort. En kan ikke overføre penger til dette. Var en periode hvor Curve brukere kunne sende opptjent bonus intent til hverandre.

Revolut, Wise støtter balanser i ulike valutaer, Lunar kun NOK for norske versjonen, DKK for danske osv. Samtlige er forhåndsbetalte kort evt. debitkort. Lunar oppgis som debit selv om det ikke støttes hos norsk tipping. Tror det har med Lunar sin policy ift. tipping, crypto. Ikke mulig å toppe opp fra Lunar til Revolut. Kun omvendt. De begrunner det med policy/ anti hvitvasking, men kan være det har litt med at Lunar ble lansert som et kort med gunstig veksling ift. reise og handel i utlandet. De er en faktisk bank. Revolut er mye mer. At det har litt med de er konkurrenter å gjøre og at det forklares gjennom hvitvasking. Revolut må jo forholde seg til tilsvarende regler. Men nå tilbyr ikke Lunar krypto i Norge. Men gjennom Kunst Sverige tror jeg en kan få noe krypto opptjening i bonus eller noe.

Og Lunar støtter ikke BankAxept så fungerer kanskje ikke hos typiske steder som ikke støtter kredittkort vil jeg tro (f.eks. i betalingsautomaten hos legen, frisør og butikker som ikke er endel av en kjede ol.) ift. debitkort utsted av tradisjonelle norske banker. Det gjelder nok for Revolut og Wise også. Da det er BankAxept som er essensielt. Yabank (Ressursbank) er eneste aktøren som tilbyr BankAxept på kredittkort.

 Men disse kortene støtter jo Apple pay/wallet, Google pay. På Revolut er det mest praktisk og gratis å toppe opp fra bankkort. Kredittkort og debitkort. Hos Lunar er bankoverføring gratis i tillegg til topup fra kort eller fra Vipps via. kort lagt til vipps.  Wise er nok bankoverføring billigst i NOK. Og gjerne kostnadsfritt i valutaer wise tilbyr kontodetaljer til om det ikke er Swift overføring. Men da må en jo manuelt overføre penger fra f eks. DnB kortet på forhånd og bruker i praksis ikke DnB kortet. Med Curve oppleves det som at en bruker det underliggende kortet som blir belastet idet transaksjonen utføres. Selv om transaksjonene i transaksjonsoversikten til det underliggende kortet da gjerne får Crv* ol. lagt til beskrivelsen fra forhandler.

Anonymous poster hash: 42ce7...a70

Lenke til kommentar
2 hours ago, ^fmj said:

Jeg handlet nylig på Aliexpress med Revolut og hadde en salig blanding av USD, GBP og NOK, det ble ikke vekslet automatisk. Jeg fikk betalingen avvist.

Kan du velge betalingsvaluta hos Aliexpress?

"

Which currency balance will be deducted for spending?

Currency for the card payment is selected in the following order:

  • The currency of the payment (e.g. if you are in the UK carrying out a transaction in Euro, we will deduct funds from your Euro balance)
  • Your base currency (EUR), which is determined by your home address
  • The next active currency with a sufficient balance

Your card will auto-convert your balance to the currency you're spending in at the best available rate, so it's not mandatory to pre-purchase currencies. Funds are not taken from more than one currency balance at a time, so if there is no single currency wallet with sufficient funds, the transaction will be declined, even if there is enough money across your wallets in total"

Og nylig endring i Revolut sine vilkår:

"

What's changed?

We're changing the timing of our right to set-off. This means that in case your account goes negative, we'll take the equivalent value from money you hold in another currency immediately.

This will help you to continue using your Revolut account uninterrupted.

More details are available on the Section 28 of our Terms and Conditions.

"

Lenke til kommentar
x-ray-cat skrev (4 timer siden):

so if there is no single currency wallet with sufficient funds, the transaction will be declined, even if there is enough money across your wallets in total"

Derfor jeg fikk avvist betalingen, AliExpress går i USD.

Endret av ^fmj
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest bb240...057

Jeg skaffet meg komplett bank sitt kredittkort. Det jeg har lagt merke til som jeg misliker er at kortet blir avvist i terminal regelmessig når jeg tæpper.

I stedet for at det dukker opp på terminalen "sett inn kortet og skriv inn pin" så blir kortet bare avvist og ekspeditøren må velge kortbetaling på nytt manuelt før jeg får satt inn kortet og tastet pin.

Dette skjer ikke med de andre kortene mine. Hvis jeg prøver å tappe skjer det av og til at jeg blir bedt om å skrive inn pin, men transaksjonen blir aldri "avvist" først.

Flere med samme issue?

Anonymous poster hash: bb240...057

Lenke til kommentar
Gjest bb240...057 skrev (12 timer siden):

Jeg skaffet meg komplett bank sitt kredittkort. Det jeg har lagt merke til som jeg misliker er at kortet blir avvist i terminal regelmessig når jeg tæpper.

I stedet for at det dukker opp på terminalen "sett inn kortet og skriv inn pin" så blir kortet bare avvist og ekspeditøren må velge kortbetaling på nytt manuelt før jeg får satt inn kortet og tastet pin.

Det skjer av og til at jeg får "sett inn kortet og tast pin", men jeg kan ikke huske at det har blitt avvist. Kan det være at du fjerner det for raskt fra leseren, slik at den ikke har fått lest over alle data fra kortet?

Lenke til kommentar
Gjest bb240...057
zanta skrev (5 timer siden):

Det skjer av og til at jeg får "sett inn kortet og tast pin", men jeg kan ikke huske at det har blitt avvist. Kan det være at du fjerner det for raskt fra leseren, slik at den ikke har fått lest over alle data fra kortet?

Avvisningen kommer umiddelbart etter at jeg legger på kortet og før jeg rekker å fjerne det. De fleste gangene går det greit å tæppe, men antar det er de gangene man må bekrefte med pin at tæppingen utløser en avvist kode og betalingen må begynne på nytt. Får se om jeg gidd å klage til kundeservice eller bare bruke pin kode fremover.

Anonymous poster hash: bb240...057

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...