Gå til innhold

Kredittkort — Råd om valg og bruk!


Roberto

Anbefalte innlegg

Flere og flere begynner å få kredittkort, være seg gjennom kundeprogrammer eller gjennom andre utstedere som CreditCard.no. Flere og flere lurer også på hvilket kort som er best egnet til en viss type bruk, i det siste har jeg nemlig mottatt noen PM med spørsmål — så jeg tenkte vi kunne opprette en "Best Practice" tråd slik at folk kan spørre her. :)

 

Så, for å begynne litt — hvilke kort har dere? Noe dere er fornøyd/misfornøyd med?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har Visa Gold kort gjennom banken min. Som en del av kundeprogrammet der er det gratis å ha, og 45 dager gratis kreditt. Kundeprogrammet er forøvrig gratis det og. Nå er jeg litt innhabil, så jeg skal ikke nevne navn (kan fort oppfattes som reklame...).

 

Forøvrig bruker jeg ikke kortet som en varig kreditt. Bruker kortet, og tilbakebetaler alt innen de 45 nevnte dagene. På den måten slipper jeg blodrenter! Har aldri vært noe fan av å handle forbruksvarer på kreditt, og har forsåvidt den holdningen fortsatt.

 

Mine bruksområder er stort sett når jeg har utlegg i forbindelse med jobb, nettkjøp og bruk i utlandet. Å ha ett reservekort er nesten obligatorisk i utlandet. Mister man ett, har men ett annet i backup.

 

Fordelen med kredittkort er dersom uhellet er ute og det blir missbrukt, vil ikke kontoen bli tappet, kun kreditten. Man får så og si alltid erstattet missbruket, men det kan ta opp til ett par uker.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817234daf

Jeg har to debitkort fra banken som mamma er direktør i. Er ikke fornøyd, men får ikke bytte pga prinsippene til mamma. Skal hjem neste uke og da venter det Mastercard. Var også inne å luktet på Gebyrfri Visa, men har det gjennom mammas bank, så jeg har ikke tatt steget enda. Noen erfaringer?

Lenke til kommentar

Har selv mastercard og visa gjennom dnbnor "Student" og er fornøyd.

 

Er kanskje ikke den billigste banken når det kommer til gebyer, men har hatt dem som bank hele livet og aldri hatt noen problemer med dem. Så langt jeg har opplevd har jeg også fått veldig bra service, med blant annet tilbud om egen fast rådgiver i banken.

Lenke til kommentar
Var også inne å luktet på Gebyrfri Visa, men har det gjennom mammas bank, så jeg har ikke tatt steget enda. Noen erfaringer?

7346071[/snapback]

Jeg har et såkalt Gebyrfri Visa Gold som backup (det ligger hjemme) dersom jeg skulle miste lommeboken min, men jeg må likevel innrømme at jeg aldri har brukt det. Det er for øvrig ikke et "skikkelig" Gold kort, selv om navnet skulle tilsi noe annet.

 

Men siden det ikke koster noe å ha kortet er det jo en god backup-løsning, men jeg må nok innrømme at jeg sverger til andre kort. :)

Lenke til kommentar

Hva er hensikta med å ha flere forskjellige kredittkort? Jeg regner med at forholda ikke er slik som i enkelte samfunnslag i USA hvor man har 30 forskjellige kredittkort og betaler det ene med det andre i en evigvarende ond sirkel. Så hvorfor skal man ha flere forskjellige kredittkort? Er det jeg som er ignorant?

 

Personlig har jeg ikke kredittkort fordi jeg er fattig student som ikke har behov for den slags(eller har jeg det?).

Lenke til kommentar
Hva er hensikta med å ha flere forskjellige kredittkort? Jeg regner med at forholda ikke er slik som i enkelte samfunnslag i USA hvor man har 30 forskjellige kredittkort og betaler det ene med det andre i en evigvarende ond sirkel. Så hvorfor skal man ha flere forskjellige kredittkort? Er det jeg som er ignorant?

 

Personlig har jeg ikke kredittkort fordi jeg er fattig student som ikke har behov for den slags(eller har jeg det?).

7346273[/snapback]

Du er veldig fornuftig! Helt enig med deg.

Kredittkort er noe man bør unngå. Greit nok som en reserve til økonomiske kniper, men ikke til rent forbruk.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Hva er hensikta med å ha flere forskjellige kredittkort? (...) Så hvorfor skal man ha flere forskjellige kredittkort? Er det jeg som er ignorant?

 

Personlig har jeg ikke kredittkort fordi jeg er fattig student som ikke har behov for den slags(eller har jeg det?).

7346273[/snapback]

Det finnes flere svar på dette - men mine grunner er som følger:

 

1) Reiseforsikring. Hos de "fleste store" er man dekket av reiseforsikringen såfremt 50% av reisen er betalt med kortet. Betaler man en reise med to kredittkort vil derfor begge forsikringene gjelde, og du kan innkassere f.eks. 5.000kr dersom bagasjen er forsinket ved ankomst. Her kan du nesten tjene penger på å reise. :)

 

2) Ulykkesforsikring/andre forsikringer. Dersom du kjøper en vare over internett med et kredittkort er du veldig ofte dekket av en forsikring som erstatter varen dersom den skulle forsvinne i posten. I tillegg er man sikret mot svindel; dersom noen snapper opp Visa-kortnummeret ditt kan du risikere å få tømt brukskontoen din, et kredittkort påvirker ikke saldo på brukskonto. Mange kort inkluderer også ulykkesforsikring i årsprisen.

 

3) Kredittkjøpsloven. I Norge er man som forbruker dekket av forbrukerkjøpsloven ved vanlige forbrukerkjøp, men det er ikke mange som vet at man også er dekket av kredittkjøpsloven ved kjøp med kredittkort. Dette betyr at dersom du fremmer et krav mot en butikk etter forbrukerkjøpsloven, og butikken nekter å godta kravet - kan du fremme samme krav mot kredittkortselskapet.

 

4) Utlegg ifm. jobb. Jeg har ofte utlegg ifm. jobben - være seg reiser, hotell, taxi eller representasjon. Det er derfor veldig praktisk å ta alt på ett kort slik at man slipper å skrive reise- og utleggsskjema i evigheter. Man leverer inn faktura til Økonomiavd. og that's it. :)

 

5) Arrangement etc. De største kredittkortene tilbyr ofte spesielle tilbud til sine medlemmer, være seg rabatt på restauranter - eller som nå på lørdag med en privat visning av Casino Royale på Colosseum.

 

6) Oversikt. Det er veldig enkelt å holde oversikt over kostnader med et kredittkort, man får mer kontroll over utgifter mao.

 

7) Reise billettløst. Dette vil jo kun gjelde de som reiser relativt ofte, men dersom du ikke flyr med bagasje kan du faktisk komme deg helt inn på flyet med kun ett kort. Man sparer tid og sparer verden for papir. :)

 

Det er mange flere punkter, men nå orker jeg ikke å skrive mer. :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bra tråd, jeg sliter litt med dette. Jeg har enda ikke anskaffet meg et skikkelig kredittkort etter at jeg fylte 18 år. Og neste bursdag er faktisk rett rundt hjørnet. Jeg kunne også trengt litt hjelp fra personer (Robbiedeluxe) som har erfaringer med dette her, og som vil dele erfaringer med andre som er helt ferske i saken her! :)

 

Så;

 

- Hva ville vært mest gunstig for meg å velge av kredittkort per dags dato?

- Forbruket mitt er ikke all verden, men når jeg handler klær så vipper jeg alltid kortet opp og ''drar'' det for å betale. (Kanskje jeg kunne sluppet å betale for et kort årlig?)

- Jeg er medlem av SpareBank 1. (Hva er mine muligheter her?)

- Jeg er også på utkikk etter et kort der jeg har minimale (ingen) gebyrer.

 

Hva ville dere anbefalt til en ung ungdom på 18 år som meg?

Helt til slutt; Kan jeg bestille kredittkort hos Gebyrfrivisa.no eller CreditCard.no?

 

PS: Liten relevanse her, men nå er jeg luta lei av Visa Electron, kan jo aldri bestille noe fra utlandet.

:)

Endret av Onyx
Lenke til kommentar
Det finnes flere svar på dette - men mine grunner er som følger:

 

[snip]

 

Det er mange flere punkter, men nå orker jeg ikke å skrive mer. :)

7346558[/snapback]

Det gav litt mer meining. Kanskje jeg skal vurdere kredittkort når jeg en gang får litt penger. Per i dag har jeg mer enn nok med å få endene til å møtes :p

 

Forsåvidt så trenger man ikke kredittkort for å reise billettløst :)

Lenke til kommentar

Men det er også litt viktig å skille mellom kreditt- og betalingskort, selv om mange bruker begrepene om hverandre (inkl. yours truly).

 

Et typisk kredittkort utstedes hos banken din, f.eks. DnB NOR Total MasterCard eller Gebyrfri Visa. For å søke holder det som regel med fast inntekt og ordnet økonomi -- selv om studenter også får MasterCard hos DnB NOR gjennom kundeprogrammet Student. Felles for kredittkortene er at man får innvilget en kreditt som ofte tilsvarer ca. 10% av din årslønn, f.eks. 20.000 kr. Du får faktura hver måned og må betale ca. minimum 2,5% av regningen - hvilket betyr at man kan havne i en ond sirkel som noen av dere nevnte (gjelden blir større og større). Typiske kredittkort er som nevnt DnB NOR/Nordea MasterCard, Gebyrfri Visa og CreditCard.no

 

Videre finnes det betalingskort. Denne gruppen kort er som regel begrenset de med noe høyere inntekt og har i utganspunktet ingen øvre kreditt/bruksgrense. American Express, Diners Club og Eurocard Gold er alle betalingskort uten øvre bruksgrense. Felles for disse kortene er at faktura forfaller ved angitt frist. Dette betyr at man må betale hele sitt forbruk innen fristen (som ofte er på 45 dager).

 

Edit: Aldersgrenser for kredittkort er som regel 18 år - betalingskortene "med prestisje" (som AmEx, Diners) er som regel 25 år, selv om det finnes unntak (snakker av egen erfaring). Studenter bør for øvrig aldri ha et betalingskort, da kan man risikere inkassosaker og problemer for resten av livet.

Endret av Robbiedeluxe
Lenke til kommentar

Jeg var også lei av debetkort (VISA Electron), av omtrent samme grunner som tidligere nevnt. I dag har jeg (fattig student) Skandiabanken VISA uten kreditt. Fungerer i utland og på nett, virker 100% i alle minibanker (pokker ta det Sparebank1-debetkortet) og eneste gebyr er 250,- fast i året. Jeg leste et sted nå at Bank2 hadde et enda billigere kort: Ingen gebyrer og ingen årsavgift heller.

Lenke til kommentar
Jeg var også lei av debetkort (VISA Electron), av omtrent samme grunner som tidligere nevnt. I dag har jeg (fattig student) Skandiabanken VISA uten kreditt. Fungerer i utland og på nett, virker 100% i alle minibanker (pokker ta det Sparebank1-debetkortet) og eneste gebyr er 250,- fast i året. Jeg leste et sted nå at Bank2 hadde et enda billigere kort: Ingen gebyrer og ingen årsavgift heller.

Ja, Visa Electron er helt forferdelig. Skal se hva SpareBank1 har å by på. Dessuten så er ikke DnB langt unna heller; så kan også ta turen innom hos de også. :)

Lenke til kommentar

Jeg har postbanken student leve konto, slik at jeg har visa og mastercard tilknyttet samme konto.

 

Har vedlig lav kreditt (langt under 3000 kr) og bruker det kun til å bestille ting fra nettet pga. ekstra trygghet hvis noe skulle gå galt.

 

Har også brukt det i utlandet et par ganger.

 

Er helt standard MasterCard uten noe som helst ekstra. Betaler ingenting i året og det er 45 dagers betalingsfrist.

 

Eneste minuset var nå at de la om systemet. Før hadde jeg egen pinkode på Visa og Mastercard. Etter at jeg fikk det nye kortet har jeg samme pin kode :ohmy: Dette er noe jeg ikke liker helt, og tok det opp med DNB Kredittservice (eller hva det heter). Fikk bare til svar at jeg måtte finne meg i det eller kansellere avtalen.

 

Har også fått tilbud i posten om diverse kredittkort. Sist var vel fra LOfavør om et kort med en grense på 20. 000 kr. :no:

 

Når jeg åpnet konto hos yabank fikk jeg automatisk 5000 i kontokreditt, uten å ha blitt informert om det. Når jeg leser på siden deres noen dager etter jeg bestilte ser jeg at de gir dette automatisk til alle nye kunder, de som ikke vil ha må si i fra selv.

 

Synes selv det er altfor lett å få tak i slike kort. Det er greit å ha som en egen sikkerhet, men når man pusher kort på den måten synes jeg det er litt for ille. Jeg er jo tross alt bare en student som lever av lånekassen, og kunne fort havnet i "uføre" om jeg hadde takket ja/ brukt av all kreditten jeg har fått tilbud om. :thumbdown:

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...