Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 100 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      121
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvor bestilte du fra? :)

 

temperato.no

Svarer raskt på spørsmål, og har bra priser. Er vel kun slått av teaandcoffee.no med noen hundrelapper. Har så vidt kommet i gang, og sliter med tamping (tror jeg)

 

Har problemer med at kommer ulik mengde vann/kaffe fra de forskjellige kaffeutløpene. Får også ulik farge\konsistens på cremen, når jeg lager to kopper

Endret av jaymz
Lenke til kommentar

nei, alt dras fra samme tank...

 

Joa, men vannet skal være rund 105 fahrenheit (tror det er fahrenheit. Har et sånt måleapparat som det ikke står noe annet enn tallet på) når du lager kaffe og rundt 145 når du steamer.

 

Vannet er romtemperert, stort sett..

 

Dessuten er dette et problem fordi den tidligere klarte å steame ordentlig...

Lenke til kommentar

Shit, får vann i munnen av å lese om Kaffebrenneriets Julekaffe i år. :dribble:

 

Går dere i anskaffelse av kaffe før juleferien? Hvis så: Hva kjøper dere inn?

Syns det høres rart ut at de beskriver én kaffe som både honning, marsipan og karamell, men samtidig plomme, krydder og appelsin. For meg er dette to helt mostridende smaksbeskrivelser.

 

Karamell har en søt tyngde og sødme, mens appelsin har en skarp letthet og et hint av surhet.

Plomme er riktignok søt, men floral i smaken, mens marsipan er søt, tung og nøttete i smaken. Nøtter og blomster smaker forskjellig.

Honning og krydder er igjen to helt forskjellige ting av åpenbare grunner.

 

Har de latt kreativiteten gå litt langt utover tastaturet kanskje?

Lenke til kommentar

Nå er det ikke foran pc'en at hva det skal stå på etiketten blir bestemt. Som regel er det et panel bestående av alt fra 4 - 20 personer som smaker kaffen slik den er bestemt at den skal selges og derpå skriver man etiketten utifra panelets notater. Smak og aroma kan være veldig forskjellig ved noen kaffer i tilegg oppfatter vi alle smak og aroma forskjellig.

 

Jeg er ikke 100% med på alt som står på den etiketten, men La Merced 2009 smakte veldig brunt sukker og søt appelsin for meg, så jeg skjønner godt at La Merced kan smake det i år også for noen. La Mrced 2010 pleier jeg å beskrive som søtt krydder (kanel eller lakris aktig) og plomme etterhvert.

Lenke til kommentar

Angående smaksdiskusjonen: Er det så fryktelig stor forskjell, eller spiller placebo-effekten inn for det meste?

 

For å dra en parallell til vinverdenen. For noe år tilbake var det en forsker som utførte et interessant eksperiment.

Han satte 20 vineksperter i et rom. Han ga hver to glass vin, som begge inneholdt samme vinen.

Forskeren sa at den ene vinen var fryktelig dyr og ekslusiv, og at den andre var en typisk billigvin.

 

Han spurte så hva de syntes om forskjellene. Samtlige av vinekspertene mente at den dyre vinen smakte utsøkt, og de forbandt den med en rekke forskjellige eksklusive smaker. Den vinen de trodde var billig fikk derimot utrolig dårlig kritikk, og de mente at den smakte kork og papp, når det i realiteten var den samme vinen.

 

Forsøket har blitt gjentatt mange ganger, med forskjellige vrier, og alle får samme resultater.

 

Tror dere det gjelder for kaffe også?

Lenke til kommentar

Tanken har vært luftet tidligere i tråden også. Blant annet antydet Ramius at jeg fant på forskjeller som ikke er der når jeg hevdet jeg smaker forskjell på nybrent og noen uker gammel kaffe. Jeg kan selvfølgelig ikke garantere at det ikke er et element av det inne i bildet, men på den annen side gjør jeg det ganske bra i blinde ABX-tester (altså at man først smaker en kaffe, så en annen og så en av dem og skal si hvilken det er), så det er definitivt mulig å smake forskjell.

Lenke til kommentar

For å dra en parallell til vinverdenen. For noe år tilbake var det en forsker som utførte et interessant eksperiment.

Han satte 20 vineksperter i et rom. Han ga hver to glass vin, som begge inneholdt samme vinen.

Forskeren sa at den ene vinen var fryktelig dyr og ekslusiv, og at den andre var en typisk billigvin.

Han spurte så hva de syntes om forskjellene. Samtlige av vinekspertene mente at den dyre vinen smakte utsøkt, og de forbandt den med en rekke forskjellige eksklusive smaker. Den vinen de trodde var billig fikk derimot utrolig dårlig kritikk, og de mente at den smakte kork og papp, når det i realiteten var den samme vinen.

Forsøket har blitt gjentatt mange ganger, med forskjellige vrier, og alle får samme resultater.

Passende historie, men inntil den er dokumentert med navn og publikasjon tror jeg at dette er en vandrehistorie uten grunnlag i virkeligheten!

 

Jeg tror ikke jeg er verdensmester, men jeg kan forstå at sensorisk analyse er et vanskelig felt. Smak, lukt og følelser kan ikke beskrives med meter, gram og volum (objektivt). Disse opplevelsene må beskrives med språk, og da er problemet at vi ikke har de samme refferanser og erfaringer. Om noen sier at det smaker som eple, gir det forskjellige asosiasjoner. Noen epler er svært sylige og andre er meget søte - og alt imellom. Om dette ikke er nok så er sensorisk analyse vanskelig også fordi vi genetisk er utrustet med varierende evne til å oppfatte forskjellige smaksstoffer. F.eks. jeg reagerer svært lett på bitterhet. Derfor er det mye kaffe som jeg aldri klarer å få ned. Båder språproblemer og genetiske forskjeller gjør derfor sensorisk analyse nærmest umulig, men jeg mener det allikevel er nødvendig.

 

For den som er interesert i å vite om de er genetisk "godt" eller "mindre godt" utrustet for sensorisk analyse, anbefaler jeg å skaffe seg PTC-strips.

http://www.vinforum....e=216&type=news

http://en.wikipedia....ylthiocarbamide

http://en.wikipedia....iki/Supertaster

Lenke til kommentar
Forsøket har blitt gjentatt mange ganger, med forskjellige vrier, og alle får samme resultater.

OT:

 

 

En skoleklasse ble intervjuet enkeltvis av en angivelig astrolog (spåmann, ikke romforsker). I en senere felles klassetime fikk de utlevert hvert sitt persontilpassede horoskop. Skoleklassen ble bedt om å rekke hånda i været dersom de syntes horoskopet passet godt til dem personlig. Alle rakk hånda i været. Da ble det avslørt at alle hadde fått nøyaktig samme horoskoptekst. Jeg tror klippet ligger på youtube.

 

Lenke til kommentar

Passende historie, men inntil den er dokumentert med navn og publikasjon tror jeg at dette er en vandrehistorie uten grunnlag i virkeligheten!

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Wine_tasting#Blind_tasting

 

Han her forklarer selve eksperimentet bedre men kommer ikke med noen kilder selv:

http://scienceblogs.com/cortex/2007/11/the_subjectivity_of_wine.php

 

Starten på en artikkel, du må betale for å se resten:

http://www.boston.com/bostonglobe/ideas/articles/2008/02/23/grape_expectations/

 

 

http://www.seattleweekly.com/2002-02-20/news/wine-snob-scandal.php/

Lenke til kommentar

http://en.wikipedia....g#Blind_tasting

Han her forklarer selve eksperimentet bedre men kommer ikke med noen kilder selv:

http://scienceblogs....ity_of_wine.php

Starten på en artikkel, du må betale for å se resten:

http://www.boston.co...e_expectations/

http://www.seattlewe...ob-scandal.php/

OK, jeg tror at denne testen virkelig har funnet sted! Forventning er altså enda et element som spiller inn ved sensorisk analyse. I tillegg til genetikk, språkproblemer spiller altså sensorens forventninger inn, når det skal gjøres en beskrivelse av smak, lukt og struktur. Ikke rart at det er vanskelig å kjenne igjenn beskrivelsene på forskjellige etiketter!

:hmm:

Lenke til kommentar

Passende historie, men inntil den er dokumentert med navn og publikasjon tror jeg at dette er en vandrehistorie uten grunnlag i virkeligheten!

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Wine_tasting#Blind_tasting

 

Han her forklarer selve eksperimentet bedre men kommer ikke med noen kilder selv:

http://scienceblogs.com/cortex/2007/11/the_subjectivity_of_wine.php

 

Starten på en artikkel, du må betale for å se resten:

http://www.boston.com/bostonglobe/ideas/articles/2008/02/23/grape_expectations/

 

 

http://www.seattleweekly.com/2002-02-20/news/wine-snob-scandal.php/

To av Brochets artikler finnes ihvertfall på Google Scholar -> ScienceDirect (jeg får tilgang til dem via NTNU).

Wine Descriptive Language Supports Cognitive Specificity of Chemical Senses er nok den artikkelen du snakker om (etiketten på flasken påvirker tilbakemeldingen fra de som smaker).

The Color of Odors handler om fargen på vinen, og hvordan den påvirker sansene (tilsetter du smaksfri rødfarge til hvitvinen, påvirker det tilbakemeldingen fra de som smaker).

Endret av anderfo
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...