Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 099 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      120
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Ja, kaffen burde oppevares i en lukket boks. Gjerne i orginalpakningen, men i en boks som kan lukkes utenpå. Kaffe er en veldig skjør ting og kan fort ta til seg aroma fra andre produkter i nærheten. Selv oppevaring i fryser kan skade kaffens aroma. Kan også hende at du lager kaffe for sjeldent, Oppmalt kaffe tåler ikke å stå mer en ca. 2 uker, etter lengre perioder kan den fort bli bitter eller sur. Du kan også prøve å øke mengden kaffe du bruker, hvis du for eks. bruker kaffetrakter.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Ja, kaffen burde oppevares i en lukket boks. Gjerne i orginalpakningen, men i en boks som kan lukkes utenpå. Kaffe er en veldig skjør ting og kan fort ta til seg aroma fra andre produkter i nærheten. Selv oppevaring i fryser kan skade kaffens aroma. Kan også hende at du lager kaffe for sjeldent, Oppmalt kaffe tåler ikke å stå mer en ca. 2 uker, etter lengre perioder kan den fort bli bitter eller sur. Du kan også prøve å øke mengden kaffe du bruker, hvis du for eks. bruker kaffetrakter.

Dette er gode tips, men du husker sikkert også å ha rent produksjonsutsyr. Jeg mener at du lager ikke middag i gryter som du aldri vasker... Etter en stund kommer det til å smake merkelig, ikke sant? Det jeg vil si er altså at det er smart å rense kaffeutstyret sitt ofte. Skittne redskaper = ekkel smak!

 

Jeg vil også anbefale deg å gå til noen som selger kaffe i løs vekt. De kan tipse deg på kaffesorter som har ulike smaksprofiler. Du bør også insistere på å kjøpe en liten mengde kaffe. Butikken vil sikkert forsøke å selge deg 250g, men insister på å kjøpe 125g. Da kommer du til å ha relativt fersk og nykvernet kaffe hele tiden. Selv er jeg blitt så bortskjemt at jeg helst ikke vil ha kaffe/espresso som er mer en 14 dager siden brennedato, og jeg kverner selvfølgelig kaffen med egen kvern rett før trakting/ekstraksjon.

 

Tobias

Lenke til kommentar

Takker for tips!

 

Kaffeposene mine står åpent i veldig lange perioder i strekk, da jeg sjelden lager kaffe hjemme. Så det har sikkert noe med det å gjøre. Når det gjelder forhold pulver/vatn pleier jeg å bruke ca 60g/l.

 

Tobias: Jeg rensket trakteren for en uke siden, men den dårlige smaken var der enda.. Jeg kommer bruke tipset ditt om kjøp av kaffe når jeg føler for noe ekstra godt. :)

 

*kjøre til butikken å handle seg en ny pose kaffe*

Lenke til kommentar
Jeg vil også anbefale deg å gå til noen som selger kaffe i løs vekt. De kan tipse deg på kaffesorter som har ulike smaksprofiler. Du bør også insistere på å kjøpe en liten mengde kaffe. Butikken vil sikkert forsøke å selge deg 250g, men insister på å kjøpe 125g. Da kommer du til å ha relativt fersk og nykvernet kaffe hele tiden. Selv er jeg blitt så bortskjemt at jeg helst ikke vil ha kaffe/espresso som er mer en 14 dager siden brennedato, og jeg kverner selvfølgelig kaffen med egen kvern rett før trakting/ekstraksjon.

 

Tobias

Jeg jobber i en slik butikk, men skal ikke dra fram navn igjen, siden reklame ikke er lov. Bare å spørre meg hvis en lurer på noe om diverse kaffer, jeg har erfaring med en del kaffe og er godt opplært.

 

Og du har helt rett, vi prøver å selge de store posene (500 gr.), men vi prøver også å informere kunden om at kaffen ikke holder seg veldig lenge, så de bør ikke kjøpe noe særlig mer av gangen.

 

Er lite vits å kjøpe spesialkaffe, hvis den står så lenge at den smaker som Ali, Evergood, Friele etc.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Hei! Jeg fikk en liten espresso-maskin til jul, og gleder meg litt til å begynne eksperimentere litt hjemme. Og lurte i den anledning på om dere har noen tips til butikker i Oslo-området jeg kan kjøpe inn espresso (da gjerne løsvekt) og annet jeg kunne hatt bruk for? Gjerne med kompetent personale, da jeg strengt tatt ikke har så mye erfaring eller kunnskap å skilte med.

 

Og, har noen erfaring med Espresso.no?

Lenke til kommentar

Noen som vet hvor jeg kan finne en liste over hvor mye pulver jeg skal ha i forhold til hvor mye vann på trakteren. Vet bare hvor mye pulver jeg skal ha på en full mugge med Moccamasteren (1,25l).. Hadde vært greit med en form for liste sånn jeg vet hvor mye vann/pulver som skal til for å trakte for eksempel en halv liter.

Lenke til kommentar
Noen som vet hvor jeg kan finne en liste over hvor mye pulver jeg skal ha i forhold til hvor mye vann på trakteren. Vet bare hvor mye pulver jeg skal ha på en full mugge med Moccamasteren (1,25l).. Hadde vært greit med en form for liste sånn jeg vet hvor mye vann/pulver som skal til for å trakte for eksempel en halv liter.

 

Bruker ofte å stå bakpå kaffe-pakkene.

Lenke til kommentar

Har drukket en del kaffe i julen jeg også, ja. Problemet er at foreldrene mine kjøper all kaffen sin fra Coop, gjerne den gule varianten, som smaker helt utrolig vondt. De dagene det traktes blå Coop så kan jeg finne meg i det (den er faktisk ganske brukbar), men er det gul så går jeg heller for pulverkaffe den dagen. Men det er rart med det - sammen med julebakst så smaker det meste av kaffe godt :)

 

Gleder meg allikevel litt til å komme tilbake til min egen leilighet og presskanne utpå nyåret igjen.

Lenke til kommentar
Noen som vet hvor jeg kan finne en liste over hvor mye pulver jeg skal ha i forhold til hvor mye vann på trakteren. Vet bare hvor mye pulver jeg skal ha på en full mugge med Moccamasteren (1,25l).. Hadde vært greit med en form for liste sånn jeg vet hvor mye vann/pulver som skal til for å trakte for eksempel en halv liter.

Norsk kaffeinformasjon er det nærmeste vi kommer til en ubestritt autoritet på kaffe i Norge, de anbefaller 60 gram kaffe per liter. Skal du trakte en halv liter trenger du ca. 30 gram eller 4,5 måleskjeer.

 

http://www.kaffe.no/?l=7&ls=50&h=172

 

Tobias

Lenke til kommentar
Noen som vet hvor jeg kan finne en liste over hvor mye pulver jeg skal ha i forhold til hvor mye vann på trakteren. Vet bare hvor mye pulver jeg skal ha på en full mugge med Moccamasteren (1,25l).. Hadde vært greit med en form for liste sånn jeg vet hvor mye vann/pulver som skal til for å trakte for eksempel en halv liter.

Norsk kaffeinformasjon er det nærmeste vi kommer til en ubestritt autoritet på kaffe i Norge, de anbefaller 60 gram kaffe per liter. Skal du trakte en halv liter trenger du ca. 30 gram eller 4,5 måleskjeer.

 

http://www.kaffe.no/?l=7&ls=50&h=172

 

Tobias

 

Jeg mente å ha lest at den målskjeen som følger med Moccamaster er noe større enn de man ofte får kjøpt i butikken. Kan det stemme? Mener det sto i bruksanvisningen at 4 målskjeer tilsvarte 60 gram, mens jeg andre steder har lest at en standard målskje er på 10 g.

 

Teach: Ifølge Moccamaster selv så bør de fleste beregne ca en målskje (av den typen som fulgte med trakteren) per kvart liter vann. Det burde gjøre det ganske enkelt. Selv foretrekker jeg å bruke litt mer (ca. 5 målskjeer pr liter).

Lenke til kommentar

På mine Bodum-skeier til presskanne står det 7 gram.

 

På Zoégaspakken står det "1 Zoégasmått (6,25 g) per kopp, eller 8 mått (ca 10 msk) till 1 liter." Det er berre 50 gram per liter, men dette er altså mørkbrent kaffi som er god og kraftig i utgangspunktet. I motsetnad til vanleg norsk, lys kaffi, har det ingenting for seg å overdosera Zoégas.

 

No går det på restane av Zoégas Julkaffe her i hybelheimen, og så er det tilbake til Skånerost.

Lenke til kommentar
Ser etter butikk i Hedmark (alle helst Hamar eller Elverum) som selger kaffe i forskjellige sorter i løsvekt, har vurdert å kjøpe på nett men ville foretrekke å kjøpe i butikk.

Hallo, jeg er fra Elverum jeg også, men flyttet til Kristiansand for 25 år siden. Altså, det kan da ikke være forferdelig vanskelig å få oversikt over tilbyderne i de to små byene du nevner, men jeg vil alikevell anbefale deg å handle over nett. Etter å handlet spesialkaffe i løsvekt i over 10-år er jeg blitt svært nøye på brennedato og oppbevaring. De fleste som selger kaffe i løs vekt har ikke peiling på brennedato og oppbevarer kaffe i åpne poser eller på metallbokser i ukesvis. Etter å ha fått tilgang til kaffe som bare er noen dager gammel, påstår jeg nå at, om du sammeligner, smaker kaffe eldre enn 3 uker søppel! Om det ikke er å oppdrive så fersk kaffe ferskere enn tre uker i ditt nærområde vil jeg absolutt annbefale deg å handle på nett fra: Temperato, Suprime Roastworks eller Tim Wendelboe.

 

Tobias

Lenke til kommentar
Jeg ser at G.Julius fortsatt er aktiv i tråden.

Dessverre datt jeg ut grunnet skifte av jobb og litt slikt i februar.

 

Tenkte å stikke innom tråden og si hei til alle de gamle kjente her inne.

Dere er savnet :-)

Falt ut av mye samme grunn jeg også.

 

Vet ikke om jeg har fortalt det, men jeg ble forresten gift i fjor sommer, og vi fikk nydelig kaffekanne fra eva solo pluss moccamaster til jul :)

 

Godt å se at det fortsatt er liv i tråden

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...