Gå til innhold

Kollisjon i rundkjøring, kven har skulda?


Zeph

Anbefalte innlegg

Kom i diskusjon om følgande situasjon i dag:

 

2 bilar i ein rundkjøring, begge skal same veg, men kjem frå 2 forskjellige innkjørslar.

 

Raud bil kjører inn til rundkjøringa, blinkar til venstre og legg seg til venstre, det kjem ingen bilar imot frå venstre så føraren anser det som klar bane. I det raud bil kjem til rundkjøringa, kjem blå bil inn frå høgre og kjører foran raud bil. Raud bil har ikkje unormalt høg fart, men har ikkje sjangs til å stoppe utan eit samanstøyt.

 

Spørsmålet er: Kven har skulda?

Sitat Statens Vegvesen:

"Vikepliktsskiltet angir at fører har vikeplikt for kjørende trafikk i begge retninger på kryssende veg." I praksis betyr det at du har vikeplikt for kryssende trafikk fra venstre. I tillegg må du, når du kjører inn i rundkjøringen, påse at du ikke kjører inn i forankjørende bil som er blitt en naturlig del av trafikken i rundkjøringen.

 

Raud bil har altså vikeplikt for blå bil, men det samme har blå bil for raud bil.

 

Eg tenker sjeldan på at det skal komme ein bil frå høgre i ei rundkjøring. Sidan raud bil er den som faktisk kjører i blå bil, riktignok på grunn av at blå bil kjem overraskande på raud bil, vil raud bil få skulda?

 

Laga ei lita teikning som viser situasjonen, der ei gul stjerne markerer punktet for samanstøyt.

post-23219-1130264270_thumb.jpg

Endret av zeph
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det kommer an på skiltingen...

 

Hvis det er skiltet rundkjøring og vikepliktskilt, så får blå bil skylden fordi han har vikeplikt for rød som er inne i rundkjøringen før han kjører inn.

 

Hvis det ikke er skiltet vikeplikt, så gjelder høyreregelen og rød får skylden.

Lenke til kommentar

Dette ser ut som en typisk rundkjøring, dersom det er skiltet med vikepliktskilt + rundt, blått skilt med hvite piler (egentlig et enveisskjøringsskilt).

 

I denne situasjonen vil det være _den bilen som kom sist inn i rundkjøringen_ som har tabbet seg ut, i det den har brutt vikeplikten.

 

Umiddelbart ser dette ut til å være blå bil.

 

(Med mindre rød kjørte latterlig fort og blå allerede befant seg i rundtkjøringen da rød kom inn i den og krasjet i blå).

 

Forøvrig skal man blinke seg _ut_ av en rundkjøring, ikke inn i den. Uten at det har noe å si for saken forøvrig.

Endret av klilleng
Lenke til kommentar

Sitat Statens Vegvesen:

Dersom du skal til høyre ved første avkjøring, gis tegn til høyre i god tid før du kjører inn i rundkjøringen. Når du skal ut av rundkjøringen ellers, blink til høyre når du er på høyde med siste utkjøring før du selv skal ut. Dersom du skal ut til venstre for der du kjører inn, kan det i enkelte tilfeller være til informasjon for andre trafikanter at du gir tegn til venstre før du kjører inn i rundkjøringen.

 

Ved feltskifte i rundkjøring med flere felt, skal det gis tegn før feltskifte.

Eg blinker alltid i ein rundkjøring om eg skal til venstre eller høgre.

Lenke til kommentar
Sitat Statens Vegvesen:
Dersom du skal til høyre ved første avkjøring, gis tegn til høyre i god tid før du kjører inn i rundkjøringen. Når du skal ut av rundkjøringen ellers, blink til høyre når du er på høyde med siste utkjøring før du selv skal ut. Dersom du skal ut til venstre for der du kjører inn, kan det i enkelte tilfeller være til informasjon for andre trafikanter at du gir tegn til venstre før du kjører inn i rundkjøringen.

 

Ved feltskifte i rundkjøring med flere felt, skal det gis tegn før feltskifte.

Eg blinker alltid i ein rundkjøring om eg skal til venstre eller høgre.

5059429[/snapback]

 

Ja, noen gjør det (blinker til venstre). Jeg synes det er mer forvirrende enn oppklarende, men her er det delte meninger. Det er uansett ikke noe krav. Å blinke seg _ut_ av rundkjøringen skal man derimot alltid gjøre, slik det står i sitatet du har postet.

Lenke til kommentar
Er det to kjørefelt (i samme retning) ut av rundkjøringa? Hvilken bil kom inn i rundkjøringa først? Dette er spørsmål som må besvares før man kan avgjøre hvem som har skyld i ulykken.

5060298[/snapback]

Dersom det er 2 felt, og ein ikkje veit kva bil som kom først inn (men begge hevder at vedkommande kom først), kven får skulda?

 

Dersom det er 1 felt, og ein ikkje veit kva bil som kom først inn (men begge hevder at vedkommande kom først), kven får då skulda?

 

På kjørebane med to eller flere kjørefelt skal kjørende i god tid kjøre inn i feltet lengst til høyre ved utkjøring til høyre for midten av rundkjøringen. Skal man rett fram, velger man det felt som er hensiktsmessig, fortrinnsvis høyre. Skal man lenger enn midten av rundkjøringen, bør kjørende i god tid kjøre inn i feltet lengst til venstre.

 

Det er viktig å poengtere at trafikk i rundkjøringen ikke må hindres eller forstyrres og at den som har vikeplikten tydelig viser dette ved i god tid sette ned farten eller stanse. På grunn av skiltingen har alle vikeplikt inn mot en rundkjøring. Alle er derfor pålagt å redusere farten inn mot en rundkjøring.

 

Hvem som krysser vikelinjen først er normalt av betydning.

 

Kan dette tolkast som at den bilen som sist kjører inn i rundkjøringa vil få skulda? Kva om begge hevdar dei var først inne? Det er jo vanskeleg å finne bevis for kven som var først.

 

Kan vel fortelje kvifor me kom inn på diskusjonen, for nettopp dette skjedde her ein dag, det var ingen stor kollisjon, ein liten dult, såg faktisk ikkje merker på bilen etterpå. Men føraren av blå bil hevda at det var raud bil si skuld, og dette synest eg var merkeleg.

 

Eg har kjørt i den rundkjøringa fleire ganger, og kan informere om følgande:

 

Rundkjøringa er skilta med vikepliktskilt og rundkjøringskilt i alle innkjørslar. Innkjørselen frå sør (der blå bil kjem) har 2 felt inn i rundkjøringa, eitt til venstre med pil til venstre og eitt til høgre med pil til høgre og rett fram.

 

Eg meiner at blå bil hadde vikeplikt og derfor bør få skulda. Punktet for samanstøytet var jo så tidleg i rundkjøringa at det framleis var 2 felt, ergo, blå bil låg etter min meining i feil felt.

 

Men dersom samanstøyten hadde skjedd ved utgangen av rundkjøringa, der dei 2 felta går saman til eitt, får raud bil skulda på grunn av høgreregelen eller skulle blå bil ha vika for raud bil om dei låg side ved side klokka 12 mot utkjørselen?

Lenke til kommentar

For å svare på det siste først: Da har rød vikeplikt etter høyreregel, og vil få skylda..

 

Men ellers så er det den som kom først inn som har retten på sin side, så om du hiver deg inn i rundkjøringa i en luke, og den luka ikke er stor nok (noe det virker på meg som har skjedd her), så vil blå få skylda for å ha brutt vikeplikt for kjøretøy i rundkjøring..

Lenke til kommentar

Altså, hvis rundkjøringen har to felt, og blå ligger i det ytterste, rød i det innerste, og rød deretter braser rett over i det ytterste, så bryter rød høyreregelen. Det er ikke tegnet inn kjørefelter på tegningen, men dersom plasseringene er tegnet inn rett, så kutter jo blå alt som ligner på felter og kjører rett inn i innerste felt der rød ligger. Så, fortsatt blå sin feil, hvis det ikke er noe mer informasjon vi kan få om saken. :)

Endret av klilleng
Lenke til kommentar

Som sagt har man vikeplikt for alt inne i en rundkjøring, jfr. Høyesterett hvis jeg ikke husker feil (leste i avisen om dette.)

 

Men det betyr heller ikke at rød bil vil bli skyldfri i teorien, som det står på vegvesenet sin side så har man også vikeplikt for en bil som har kommet seg inn i rundkjøringen.

 

Men i praksis så vil nok blå bil få skylden, med mindre blå bil kan bevise noe annet.

 

Men det skal mye til for at blå bil ikke ksal få skyld:

 

VAr selv med i en ekstrem situasjon for noen år siden.

 

Da var vi blå bil i dette tilfellet.

 

Vi hadde en Nissan King Van :love: (savner den bilen) og rundkjøringen var helt klar for biler.

 

Når blå bil har kommet langt inn i rundkjøringen kommer rød bil inn i stor fart og kjører inn i blå bil.

 

Skaden på blå bil var helt bakerst på venstre side, mens rød bil hadde klare skader i fronten.

 

Her fikk vi (blå bil) skylden av forsikringsselskapet. Da skal det nevnes at rød bils sjåfør hadde endret på informasjon på skadeskjemaet som førerene av begge bilene hadde undertegnet og fyllt ut sammen (dette er strengt ulovlig som det står på dette skjemaet).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...