Gå til innhold

Den Store Treningstråden! | Nybegynner? Se førstepost for kort innføring.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvis du ikke gidder kan du spare deg for intetsigende uttalelser i utgangspunktet. Det du skriver i innlegget over er for øvrig ikke annet enn argument til din autoritet. Spar deg.

Grunnen til det jeg sa fordi jeg veit om alt for mange folk på forskjellige treningsstudioer som skryter av at de bruker 2 timer på f.eks chest, og tror de får noe mer effekt av det. Når 99% av de står og prater piss i 5 minutter mellom vært sett, slik at 2 personer greier sammenlagt og bruke minst 20 minutter på f.eks benk. Noe som er jævlig irriterende når de okkuperer apparater som andre venter på å bruke. Greit at man prater imellom sett, men du trenger ikke bruke 5 minutter på det. Derfor sa jeg at jeg ikke brukte mer en 1:30 fordi da veit jeg selv at jeg har den tiden til rådighet, og ikke sporer av imellom settene hvis jeg trener med en partner og fordi det generelt irritere andre på gymmet.

 

Derfor sa jeg at det var mer effektivt og ikke trene så jævlig lenge. Både for hans og andres skyld. Og han spurte om råd, så jeg ga han ett. Men greit jeg skjønner for dere "eksperter" at mitt innlegg var helt uvesentlig for denne tråden.

Lenke til kommentar

Jeg har en del kommentarer til den der Doffen. (Holder meg laaangt unna tabloid-debatter)

 

Nå har jeg lite til overs for Fedon Lindberg etter at han ba meg (under kreftdebatten) om å repetere biokjemien min når det reelt var han som var helt på bærtur. Men han synser. Han har intet grunnlag for å hevde at ratioen er hele 20 ganger mer i favør W-6 : W3 for dette har vi ikke noe data på. De nordiske reviderte retningslinjene fra oktober 2013 fant heller intet grunnlag for å anbefale en ratio mellom disse fettsyrene. (Det var en ratio før men ble fjernet)

 

Ja, vi spiser mer W-6 enn W-3 men nå er jo fettmetabolismen til leveren lite kartlagt og fettsyrene vi spiser gjennom kost behøves ikke å gjenspeiles i hverken cellemembraner eller blod. Ikke minst er fettsyresammensetningen ulikt i ulike vev. Hva er en optimal sammensetning av fettsyrer? Det vet vi ikke.

(I NORKOST-97 som viser til at W-3 inntaket var 1,1 E% og W-6 4-5 E% Det er en ratio på ca. 5:1 og ikke slik han hevder 20:1, så det er løgn.)

 

Studien den siktes til er en reanalyse av gammel data hvor man observerer, man gjør nye analyser av gammel data. Legg merke til tidsepoken; margarinene som på den tiden inneholdt trans-forbindelser. Disse trans-forbindelense er satt i forbindelse med økt risiko for hjerte-kar, er også meg bekjent at studien det siktes til ble kontrollert for trans-fettinntak og derfor er dette kritikkverdig.

 

Lenge leve tabloider og ukritisk kildebruk! Mettet fett er så mye mer enn "mettet fett" (forskjeller), smør og mettet fett har fått en ufortjent rykte. Det stemmer slik Lindberg sier at det er svak evidens at mettet fett øker/synker risikoen for hjertekar. Endringer skjer ikke over natten. Det er dessverre også fortsatt litt politisk ideologi bak og imens gjør man en befolkning forvirret og dritt lei.

 

Dette er egentlig bare jævla trist for hele ernæringspolitikken påvirkes av "personlige følelser" og "hva jeg føler er rett" og slik skal det ikke være. Vi vet nok mye mindre enn det vi liker å tro og man skal nok ikke være for bastant i hverken den ene eller den andre retningen.

Endret av Dukien
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Hva man skal spise/ikke spise er like individuelt som alt annet og varrierer opp i mot hva du ønsker.

 

Di forklaringene di fleste ernæringsfysioliger kommer med er såpass rundt grøten at det er fra tid til annen at man angrer på at man spurte.

 

 

Jeg har en del kommentarer til den der Doffen. (Holder meg laaangt unna tabloid-debatter)

 

Nå har jeg lite til overs for Fedon Lindberg etter at han ba meg (under kreftdebatten) om å repetere biokjemien min når det reelt var han som var helt på bærtur. Men han synser. Han har intet grunnlag for å hevde at ratioen er hele 20 ganger mer i favør W-6 : W3 for dette har vi ikke noe data på. De nordiske reviderte retningslinjene fra oktober 2013 fant heller intet grunnlag for å anbefale en ratio mellom disse fettsyrene. (Det var en ratio før men ble fjernet)

 

Ja, vi spiser mer W-6 enn W-3 men nå er jo fettmetabolismen til leveren lite kartlagt og fettsyrene vi spiser gjennom kost behøves ikke å gjenspeiles i hverken cellemembraner eller blod. Ikke minst er fettsyresammensetningen ulikt i ulike vev. Hva er en optimal sammensetning av fettsyrer? Det vet vi ikke.

(I NORKOST-97 som viser til at W-3 inntaket var 1,1 E% og W-6 4-5 E% Det er en ratio på ca. 5:1 og ikke slik han hevder 20:1, så det er løgn.)

 

Studien den siktes til er en reanalyse av gammel data hvor man observerer, man gjør nye analyser av gammel data. Legg merke til tidsepoken; margarinene som på den tiden inneholdt trans-forbindelser. Disse trans-forbindelense er satt i forbindelse med økt risiko for hjerte-kar, er også meg bekjent at studien det siktes til ble kontrollert for trans-fettinntak og derfor er dette kritikkverdig.

 

Lenge leve tabloider og ukritisk kildebruk! Mettet fett er så mye mer enn "mettet fett" (forskjeller), smør og mettet fett har fått en ufortjent rykte. Det stemmer slik Lindberg sier at det er svak evidens at mettet fett øker/synker risikoen for hjertekar. Endringer skjer ikke over natten. Det er dessverre også fortsatt litt politisk ideologi bak og imens gjør man en befolkning forvirret og dritt lei.

 

Dette er egentlig bare jævla trist for hele ernæringspolitikken påvirkes av "personlige følelser" og "hva jeg føler er rett" og slik skal det ikke være. Vi vet nok mye mindre enn det vi liker å tro og man skal nok ikke være for bastant i hverken den ene eller den andre retningen.

 

Ok, denne var ikke rundt grøten, men bort i mot umulig å forstå, men du har nok rett :p

Lenke til kommentar

Sett debattfeltet til VG? Stopper ikke dem å synse om dette komplekse emnet.

 

Enda lettere forklart ; man sammenligner smør med margarin som mest sannsynlig hadde de ugunstige bearbeidende transfettsyrer.

 

Ikke rart sjansen for økt dødelighet øker i intervensjonsgruppen som spiste margarin i "70-talls" variant? :) Disse margarinene hadde en høyere W-6 (omega-6) innhold (75% linolsyre) fra safloolje/tistelolje) og intet W-3 (omega-3) syrer.

 

Norsk tidsskrifta for ernæring for øvrig har også diskutert dette og kalte dette for en "hypotese uten drivstoff". :)

Endret av Dukien
Lenke til kommentar

Jeg har en 50%-stilling som kommentarfeltleser og det ser ut som at samtlige helserelaterte artikler har to grupper; 1) de som er helt enig og ikke forstår hvorfor vitenskap ikke har kommet fram til dette før, og 2) de som gang på gang poengterer at "det er viktig å leve godt også og ikke bare sunt" og som er stolte over at de "er litt runde, men det gjør jo ikke noe".

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...