Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Ny Verdensrekord i Blåtann satt i Norge..


Anbefalte innlegg

I kveld har to kjente medlemer av forumet, ArticOC og Simen1 forsøkt å ta verdensrekorden i kommunikajsonsavstand med blåtann mot en mobiltelefon. Les mer om hvordan det gikk i denne artikkelen.

 

I flere tråder på forumet har ArticOC vist seg å ha god kompetanse på trådløse nettverk og kommunikasjon over lengre avstander. Han har laget sine egne retningstyrte antenner med svært gode resultat. Blåtann fungerer på den samme frekvensen som WLAN, altså 2,4GHz. Det gjør at man kan bruke de samme antennene til blåtann som til WLAN. Dermed skulle utstyret ligge til rette for kommunikasjon over lange avstander med blåtann også.

 

ArticOC bestemte seg derfor for å gjøre et forsøk på å sette ny avstandsrekord. For å utføre forsøket trengs det to personer, en til å stå i hver ende. Det er her Simen1 kommer inn i bildet. Han ble engasjert i forsøket og dro til Tromsø for å bidra med sin kunnskap, sine tursko, og bevitne begivenheten.

 

Egentlig skulle forsøket vært utført søndag 24. oktober, med planlegging dagen før. Planleggingen skle litt ut da pilsen kom på bordet og stemningen steg. vi fant fort ut at vi trengte et nytt planleggingslokale, og valgte stedet blå rock cafe. Kvelden gikk forbausende fort og det ble på tide å planlegge hvordan man skulle komme seg hjem. På søndagen var insatsviljen naturlig nok laber.

 

Først på onsdag 27. oktober klaffet det med jobb og andre forpliktelser å gjøre et nytt forsøk. Det aller første steget var naturlig nok å teste at antennene, PC'n og kommunikajsonen med telefonen fungerer på kort avstand.

 

Utstyret består av et MSI blåtannadapter med RP-SMA plugg for montering av ekstern antenne, 3 meter coaxkabel fra adapteren til antnenna. Antenna er utformet med en biquadantenne i senter av en paraboltallerken. Tallerkenen har en diameter på 1,5 meter. Vårt første forsøk på kort avstand, 2-3 meter, fungerte glimrende og fliene ble overført med 5-6 kB/s hastighet.

 

Neste steg var å teste om det fungerer på litt lengre avstander. ArticOC ble sendt ut med en telefon langs en gate. Simen1 satt og syrte PC'n, antenna og sendte filer til og fra felefonen. Signalet var sterkt hele tiden, selv da han nådde enden på gata ca 200 meter unna så ble filene overført akkurat like raskt som på få meters avstand.

 

Neste forsøk ble lagt til like over den gamle verdensrekorden på 1,0kM. Vår avstand var 1,1km. Hvordan det gikk får du vite i den fulle og hele artikkelen som kommer så snart vi får skrevet den.

 

lite_bilde.jpg

Følg med i neste episode..

 

-Simen1- (innlogget som ArticOC for øyeblikket)

Endret av ArticOC
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

ArticOC`s synspunkter på den første kvelden med Verdensrekordforsøk:

 

Da jeg er en travelt opptatt mann og Simen1 har hatt en del andre ting å gjøre den siste uka, har rekordforsøket blitt utsatt flere ganger.

 

På lørdag ble det litt for mye "planlegging" som etterhvert endte på et av Tromsø`s mange skjenkesteder. Så søndagen ble ganske naturlig et dårlig valg til annet enn det å sove samt å se på TV :)

 

Men i dag kom Simen1 over og forsøkene kunne begynne..

 

Vi rigget til utsyret kl.18.00 og kl.18.15 beveget jeg meg nedover til et veikryss litt lengere ned i gata der jeg bor. Simen1 satt parat på serveren min og trykket jevnlig på F5 tasten for å hele tiden verifisere at vi hadde kontakt mellom enhetene..

Distansen til dette målet var ca.200m, og det var med største letthet vi klare å overføre filer til Simen1`s SonyEricsson T610.

Da jeg stod der nede i krysset som en tulling mens biler og busser kjørte forbi, måtte jeg dra på smilebåndet da mobilen plutselig lyste opp og det stod "lagret i mine bilder" på displayet..

 

Da jeg kom tilbake etter det jeg betegner som en "lang tur", lo vi godt.

Og full av mot stod vi på altanen min for å speide etter andre mål med fri sikt..

Langt langt borte ligger Tromsøbrua å lyser, hit har vi fri sikt og her kan vi også peile med antennen visuelt da det var rimelig mørk ute.

 

Men mens jeg så bortover tenkte jeg at dette punktet ville være usannsynlig å nå, da det er veldig stor trafikk av WLAN AP`er og klienter i denne retningen.. Jeg var nesten sikker på at all den andre trafikken kunne "overskygge" de svake BlueTooth signalene. Men Simen1 sa momentant "kjør meg dit ned NÅ!" :)

 

Vi kjørte ned og jeg satt Simen1 av. Han beveget seg oppover brua da jeg kjørte hjemmover og vel hjemme ringte jeg han opp. "Har vi kontakt" spurte han mens jeg satt vanntro å så T610`en i panelet "søk etter enheter" i BT driveren.. Jeg prøvde straks å overføre en 50KB stor bildefil og fikk helt sjokk da jeg så framdriftsindikatoren beveget seg raskt mot 100%. Men jeg fikk TOTALT sjokk da jeg så hastigheten som lå på over 5KB/sek.

I mobilen min hørte jeg "DÆVEN! den gikk F*** meg igjennom!!"

 

Vel.. dette er alt for nå, men vi kan bekreft at avstanden var større enn verdensrekorden på 1000Meter!

 

Vi har planer om å slå denne ganske kraftig iløpet av de kommende dagene, og da snakker vi ikke om noen få hundre meter.. følg med!

Endret av ArticOC
Lenke til kommentar

Meget bra. Dette bør så absolutt munne ut i en HW.no artikkel. Klarer dere å mekke utstyr for å sette verdensrekorder burde dere være kapable til å bevare erfaringene deres for kommende generasjoner verdensrekordsettere også.

 

Gratulerer.

 

Edit: Leif

Endret av muffe
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...