skaftetryne32 Skrevet fredag kl 14:29 Skrevet fredag kl 14:29 Theo343 skrev (8 minutter siden): Kan du finne kilder som gjør noe annet enn å påstå og mene at rapsolje og solsikkeolje er sunt? Jeg mener du bør bevise dine egne påstander før du forlanger det av andre, og jeg har ikke påstått at det er sunt, men jeg ser heller ingen beviser for at det er usunt. Jeg sier at det er det beste i dagligvaren, og skal man bruke stekefett så er det nok av det bedre, men du må lese det jeg skriver, hvor sier jeg det er sunt? Du lager i praksis en stråmann som du angriper, du ser selv det åpenbare problemet med det.
Karltorbj Skrevet fredag kl 14:31 Skrevet fredag kl 14:31 skaftetryne32 skrev (2 minutter siden): Jeg har lest et sted for mange herrens år siden, at de samme menneskene, på det tidspunkt 5% av verdens befolkning gaflet i seg 25% av verdens produserte mat, det høres litt for sykt ut til å være sant, men en ting er uansett sikkert, usa står litt på utsiden her, de er blant de desidert verste på kosthold, prosessering og tilsetningsstoffer. Skottene ligger visst paa 1 plass. Ikke i mengde, men fettholdig kosthold. Og det slaar visst ut paa folkehelsa ogsaa. Verst i verden.
skaftetryne32 Skrevet fredag kl 14:33 Skrevet fredag kl 14:33 Karltorbj skrev (Akkurat nå): Og det slaar visst ut paa folkehelsa ogsaa. Vel hvem hadde vel trodd at en enkel delikatesse som frityrstekt snickers ikke nødvendigvis var helsekost 😁
Karltorbj Skrevet fredag kl 14:40 Skrevet fredag kl 14:40 skaftetryne32 skrev (3 minutter siden): Vel hvem hadde vel trodd at en enkel delikatesse som frityrstekt snickers ikke nødvendigvis var helsekost 😁 Ja, de er gaerne, blodpudding til frokost. De frityrsteker Marsen (Japp) ogsaa. 😃
Simen1 Skrevet fredag kl 16:32 Skrevet fredag kl 16:32 (endret) Jeg synes det er en veldig interessant diskusjon når vi får inn en hel drøss med kilder som rokker ved vedtatte sannheter og det man har trodd før. Jeg fant plutselig en svært interessant side med statistikk over amerikansk forbruk per capita av fett, sukker og andre næringsstoffer. Her er en samling interessante diagrammer: Spoiler Videre så må man huske at kosthold og forventet levealder har en viss sammenheng. Ikke direkte for det er jo gjort store medisinske fremskritt som hever levealderen, samtidig som kosthold påvirker enten samme eller motsatt vei. Forventet levealder i USA, som funksjon av "health spending". Årstallene står i diagrammet og det finnes også et annet diagram med bare levealder vs år. Husk også at kosthold og dødsalder ikke henger helt sammen. Det er jo de gamle som dør, mens alle aldersgrupper spiser mat. Endret fredag kl 16:34 av Simen1
Theo343 Skrevet fredag kl 19:23 Skrevet fredag kl 19:23 (endret) 5 hours ago, skaftetryne32 said: Jeg mener du bør bevise dine egne påstander før du forlanger det av andre, og jeg har ikke påstått at det er sunt, men jeg ser heller ingen beviser for at det er usunt. Jeg sier at det er det beste i dagligvaren, og skal man bruke stekefett så er det nok av det bedre, men du må lese det jeg skriver, hvor sier jeg det er sunt? Du lager i praksis en stråmann som du angriper, du ser selv det åpenbare problemet med det. Jeg forventet jo dessverre at du ikke ville stå bak dine egne krav til diskusjonen. Når man krever empiri for bare den ene parten så faller det på sin egen urimelighet. Hvis du ikke kan vise til at det er sunt så kan man heller ikke i fult alvor bestride påstanden om at det er usunt og kreve empiri for det. Poenget mitt er ikke at begge parter har en bevisbyrde utover påstanden. Om den så er implisitt eller eksplisitt. Vi kan begge kan "mene" noe og være enige om å være uenige. Men indirekte påstand om sunt krever også empiri. Endret fredag kl 19:32 av Theo343
skaftetryne32 Skrevet lørdag kl 07:56 Skrevet lørdag kl 07:56 Theo343 skrev (12 timer siden): Jeg forventet jo dessverre at du ikke ville stå bak dine egne krav til diskusjonen. For det første så har jeg aldri påstått at raps eller solsikkeolje er sunt, så de kravene gjelder ikke, det var din stråmann, så forventningene dine om bevis kommer fra din egen påstand du forstår det ikke sant? 1
Milhouse85 Skrevet 10 timer siden Skrevet 10 timer siden "Sunt" betyr vel direkte oversatt (synonymt) med frisk. Jeg er sunn / Jeg er frisk. Der usunne vaner, kan gjøre deg syk. Derav - usunt. Det som irriterer meg grønn i denne debatten, er at det krangles om ting det egentlig - eller rettere sagt, "egentlig" - ikke er noe fasit på. Det er MENGDEN som gjør det usunt. Og når det gjelder selve produktet, så vil jeg påstå at kvaliteten på råvaren avgjør i vesentlig større grad om det sunt eller ikke. Ta disse ultraprosesserte mellomåltidene, snacksprodukter eller energibarer som eksempel. Ofte markedsført som sunt, fordi man da utelukkende ser på fett, karbo, protein og vitaminer og mineraler. Så leker produsenten kjemiker og gjør bokstavelig talt hva de vil med produktet sitt (prosesserer det slik dem vil), før det markedsføres som SUNT. Noe som er bullshit! Her i tråden snakkes det om brød.... Det sunneste brødet får du hos en ekte baker! Fordi en ekte baker bruker ekte råvarer, kroppen din kjenner igjen. Spiller ingen rolle om det har en, to, tre eller fire "kakestykker" på grovhetsskalaen. Det diskuteres også om fettsorter her... Spiller da absolutt nada om man velger solsikke fremfor raps. Nivåforskjellene det snakkes om her er så ufattelig ubetydelig. For hvor lenge har man vel ikke 1 liter raps-olje i skapet? Hvor mye av den flaska inngår i et totalt kosthold for en gjennomsnittsmann? 0,03%? Nå synser jeg bare.... Men her i huset holder en slik flaske i 6 måneder, og vi er 2 stk her hjemme. Lager 99% av maten fra bunn av. Om jeg hadde byttet ut rapsolja med solsikke; eller hva det nå enn skulle være. Det utgjør nada på "sunnhetsskalaen" vår. Velg gode naturlige råvarer! Kjøp kjøtt av høy kvalitet, som er bearbeidet minst mulig. Spis variert. Det er sunt det!
Simen1 Skrevet 9 timer siden Skrevet 9 timer siden Milhouse85 skrev (5 minutter siden): Så leker produsenten kjemiker og gjør bokstavelig talt hva de vil med produktet sitt (prosesserer det slik dem vil), før det markedsføres som SUNT. Noe som er bullshit! All mat er i utgangspunktet biokjemiske produkter. Stigmatiserende språkbruk er noe av det jeg misliker mest med denne debatten. Folk forsøker å spille på følelser rundt ladde ord i stedet for å diskutere detaljene som eventuelt gjør noe mer eller mindre sunt, og på hvilken måte. "leke kjemiker" sier meg ingenting utover at du ønsker å stigmatisere. Videre insinuerer du at "leke kjemiker" og "prosesserer det slik dem vil" betyr usunt. Hva om de vil prosessere maten sunnere? Og får det til? Hva om deres "leke kjemiker" faktisk forbedrer sunnheten til produktet? For eksempel er jo raffinering av sukker, bokstavelig talt å rense det for uønskede kjemiske stoffer, inklusive giftstoffer. Raffinering av sukker stigmatiseres negativt med begrepet ultraprosessert, selv om det er positivt for helsa. Videre er våre lange tradisjoner med koking av tran også en form for ultraprosessering. Det stigmatiseres negativt - selv om tran er svært et svært sunt produkt som inneholder rikelig med sunt omega-3 fett. Milhouse85 skrev (6 minutter siden): Det sunneste brødet får du hos en ekte baker! Fordi en ekte baker bruker ekte råvarer, kroppen din kjenner igjen. I motsetning til falske bakere som bruker falske råvarer som kroppen din ikke kjenner igjen? Står det "falsk baker" på visittkortet deres? Stillingsutlysningen? Hva konkret er falske råvarer til brød? Hva i all verden mener du med "kroppen kjenner igjen"? Milhouse85 skrev (6 minutter siden): Spiller ingen rolle om det har en, to, tre eller fire "kakestykker" på grovhetsskalaen. Grovhet spiller en stor rolle selv om skalaen ofte har en misvisning på hele 24%. Grovhet er en viktig faktor for både tarmen og mikrobiologien som foregår i den.
Salvesen. Skrevet 9 timer siden Skrevet 9 timer siden Knekkebrød er jo helt genialt, gjerne med kjøttpålegg uten smør. Enkelt å lage og smaker helt ok om en velger rett råvarer. Jeg er hektet på disse om dagen. Også plukker jeg med meg kjøttpålegg i billig disken når det ligger der.
Zeph Skrevet 9 timer siden Skrevet 9 timer siden Milhouse85 skrev (50 minutter siden): Spiller ingen rolle om det har en, to, tre eller fire "kakestykker" på grovhetsskalaen. Kvifor meiner du det ikkje speler noko rolle? https://www.aftenposten.no/sprek/i/1M8PyB/hva-er-sunnest-grove-kjoepebroed-eller-finere-hjemmebakte-broed-dette-sier-ernaeringsfysiologen Sitat Spørsmål: Hei. Jeg er blitt mer bevisst på å ikke gi altfor bearbeidet mat til ungene (og oss voksne). Jeg har lenge bakt grove brød med gjær som hevemiddel, men siste året har jeg gått over til å bake surdeigsbrød i gryte. De brødene blir så gode om de inneholder maks 40 prosent grovt og resten lyst mel. Dette fører til at ungene spiser hjemmebakt surdeigsbrød. Tidligere spiste de grove brød fra butikken med utelukkende 4 på grovhetsskalaen. Hva er sunnest – kjøpebrød som er ordentlig grovt, eller hjemmebakt surdeigsbrød som er langt finere? […] Oppsummering Basert på det vi vet i dag er det viktigste for deg og dine barn å velge et grovt brød. Det er av mindre betydning om brødet er hjemmelaget eller kjøpt i butikken. Om det er bedre å velge surdeigsbrød eller tradisjonell gjærbakst, er mer usikkert. Til slutt vil jeg berømme deg for å lage brødet ditt selv, og oppfordrer deg til å eksperimentere med å lage grovt surdeigsbrød med minst 50 prosent grovt mel. 1
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå