Gå til innhold

Høyrebølgens talkingpoints: Transkvinner i kvinneidrett.


Anbefalte innlegg

Nå er det Pride-måned. Og vi vet hva det betyr. Det er den tiden der alle høyrekulturkrigere, reaksjonære, gamergatere, antiwokere, you name it, eller som de liker å eufemisere seg selv som; «meningsmotstandere», krabber ut av hulene sine mer enn vanlig for å pøse på med misinformasjon og propaganda. «Pride og LGBTQ+ er indoktrinering av barn» og alt det der. En propagandataktikk som skjøt fart i lufta i Norge omtrent samtidig som Libs Of Tiktok og Sand-Tissen i Florida gjenopplivet gammal jugendverderber/jugendverfuhrer-narrativ. Altfor mange faller ned i dette kaninhølet, dessverre fordi det er lett å manipulere og trigge den delen av hjernen vår som har som instinkt å beskytte sårbare barn. Fascismen vet og elsker å spille på disse strengene.

Det er et annet overlappende tema som gjør at folk enda lettere faller ned i dette reaksjonære kaninhølet. Et tema som er garantert å dukke opp i enhver diskusjon om rettighetene til skeive:

 

«Jammen, hva med transkvinner i kvinnesport?»

«Jammen, hva med transkvinner i kvinnesport?»

«Jammen, hva med transkvinner i kvinnesport?»

«HVA MED TRANSKVINNER I KVINNESPORT?»

 

Problemstillingen og narrativet her er at menn later som om de er kvinner, slik at de kan vinne kvinnesport som krever fysiske egenskaper, ettersom menns biologi gir dem fordeler i forhold til biologiske kvinner.

Dette virker i utgangspunktet ut som en liten sak i forhold til det helhetlige bildet, som lett kan løses og diskuteres via div. idrettsforbund, fagpersoner på feltet og andre det gjelder. Men faktum er at dette har vært en effektivt oppslutningstaktikk for kulturkrighøyre. Og det er ikke bare folk med profilbilder som dette…

Antiwokerssucks!!!2.jpg.131294e0319fc33bd9f90a13cca5c732.jpg

 

…som blir dratt inn i det. Det er veldig mange «normies» som lett blir veldig, veldig engasjert i dette. For på overflaten kan denne «problemstillingen» være noe som det er lett å være enig i. Å jukse seg til seier i idrett med genetiske fordeler er urettferdig. Vi kan også kombinere det med det faktum at det gjennomsnittlige menneskesinn har blitt oppdratt mange steder til å være mer kritiske til aktivisme og frigjøringsbevegelser enn faktisk urett, nettopp fordi aktivisme og frigjøringsbevegelser ofte representerer skjelvinger for «det kjente og etablerte». Våre hjerner sliter iblant med forandringer, og da kan de utløse en slags forsvarsmekanikk i form av skepsis, og i de ekstreme tilfeller, avsky. Og reaksjonære bevegelser vet å spille på disse strengene.

En annen overlappende streng reaksjonære vet å spille på, er å få folk som evt. måtte føle seg neglisjerte i samfunnet til å føle seg som en del av en intellektuell tilhørighet. En måte å gjøre det på, som mange før meg har nevnt, er å appellere til disse neglisjerte individenes selvbilde og selvtillit ved å tillegge «sunn fornuft» til disse kulturkrig-sakene de fremmer. Kan de få folk til å føle seg opplyste, smarte, ergo bedre med seg selv, er det lettere å få dem til å følge deres ideologi.

Da er det kanskje ikke så rart at så mange, særlig menn, plutselig engasjerer seg i kvinnesport mer enn det de normalt ville gjort. Og når det blir pakket inn i fløyelsmyk plausibel benektelse som «støtter skeives rettigheter 100%, men kanskje, bare kanskje folk har et poeng at det går litt vel langt når menn med biologiske fordeler kan bare melde seg på kvinnesport og ødelegge for hardtarbeidende biologiske kvinnelige sportsutøvere?», blir dette kaninhølet i større grad ufarliggjort og lettere å snuble ned i.

Så hva kan vi gjøre med det?

Informasjon er nøkkelen, som vanlig. Reaksjonære ideologier ernærer seg på uvitenhet (noe som er tydelig alle de ganger de iverksetter forbud mot fakta så fort de tilegner seg nok makt). Vi har nå fått publisert studier og data som utforsker mer av dette aspektet med biologiske fordeler i sport, og her står det mye interessant.

 

https://www.msnbc.com/opinion/msnbc-opinion/olympic-trans-women-ioc-study-rcna148437

Tar for seg blant annet forskjellen på bl.a. styrken til underkroppen mellom transkvinner og biologiske kvinner i idretten.

https://www.forbes.com/sites/lindseyedarvin/2024/04/25/transgender-athletes-could-be-at-a-physical-disadvantage-new-research-shows/

https://bjsm.bmj.com/content/early/2024/04/10/bjsports-2023-108029.abstract

 

Så hvis du kommer over en samtale under en jobbpause, familietreff, o.l. hvor frasen «støtter skeive altså, men det går kanskje litt vel langt når en mann kan bare kalle seg en kvinne og delta i kvinnesport og vinne», så har du litt informasjon å kontre med.

Men det må presiseres at dette ikke er «be-all, end-all»-informasjon. Transidrettsutøvere trenger fremdeles mer forsking, og allmennheten trenger mer informasjon. Men dette er uansett en nyttig bulk i narrativet som trans-kvinner som «juksemakere i kvinneidrett, som invaderer kvinners arenaer i idretten»…. Som «kun går gjennom en transfase for å nyte fordeler av å vinne kvinneidrett».

 

Og da utelukker jeg ikke muligheten for at på et eller annet sted på denne planeten, så er det et hannkjønns-individ som planlegger nettopp det… Men da må man også ta med i beregningen alle de (triggerwarning for et visst ord på tre bokstaver) cis-idrettsutøvere som blir ferska i doping. Og hvor mange transkvinner har faktisk vunnet gullmedalje gjennom tidene?

Når det gjelder de som allerede er dypt i kaninhullet, de som hevder at «mitt hjerte blør for kvinner som ikke lenger kan føle seg trygge i offentlige toaletter» (toaletter har båser, btw), så er det mer andre og dyptliggende årsaker som sosial og økonomisk status som man må ta tak i. Og hvis de viser seg å være forcedbirthers, noe som ofte er tilfelle, er det 100% innlysende at de egentlig ikke bryr seg om kvinners trygghet.

Men temaet «transkvinner i kvinnesport» har mer vært en rekrutteringstaktikk for «normies», folk som ellers er for rettigheter for skeive, og som attpåtil ikke har fått med seg den reaksjonære, kristennasjonalistiske bølgen som feier over store deler av verden og truer med å viske ut rettigheter. Det er dem som det er viktigst å få denne informasjonen ut til. Men likevel viktig å legge den frem for selv den mest hardbarka antiwoker og kristennasjonalist. Om ikke for antiwokere og kristennasjonalister, så for alle de andre som følger med på samtalen.

 

Utelukker heller ikke at dette har vært en viktig ingrediens i misinformasjonskampanjen i denne kulturkrigen. Så hvis denne informasjonen kan f.eks bidra til å helle rusk i distraksjons/ misinformasjons-maskineriet til Putin, er det verdt å feire. Individer som han er de enste som drar fordeler av at transidrettsutøvere bor leiefritt i sinnadelen av hjernen.

Her er for øvrig en historie om MMA-utøveren Mack Beggs. En trans-mann som ikke får utøve kamper mot andre menn, men er nødt til å bryte med biologiske kvinner, pga republikansk lovgiving.

https://www.denverpost.com/2018/02/22/mack-beggs-texas-transgender-wrestler-state-title-defense/

Noe som er nok et godt argument for at man burde overlate dette til fagfolk og vitenskap, og ikke religiøs heteronormativt dogme og tradisjonalisme.

Er også tilfeller av konservative som fremmer narrativet om at Mack Beggs er en mann som later som å være kvinne, når han egentlig biologisk var født kvinne. Noe som understreker hvor langt de reaksjonære er villige til å strekke løgnene sine for sine mål.

 • Liker 1
 • Hjerte 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er sikkert ikke et større problem enn at det kan løses. Men er det løst? Uten at jeg gidder å grave frem artikler nå, så vet jeg at jeg har sett oppslag om at transkvinner har vunnet i idrett. Ganske overlegent også. 

Jeg ser egentlig ingen annen løsning enn å enten opprette en egen klasse for trans, eller å opprette åpne (ikke kjønnsdelte) klasser? 

Men enig i at det er tåpelig å lage noe voldsomt oppstyr rundt dette. Det angår en bitteliten andel folk, og som sagt, det går an å finne løsninger. 

 • Liker 3
Lenke til kommentar

Fra nyhetsartikkelen om at at transkvinner kan ha dårligere fysiske prestasjoner iforhold til underkroppen enn cis-kvinner:

 • Transgender women had a higher percentage of fat mass, lower fat-free mass, and weaker handgrip strength compared to cisgender men.

Men fortsatt lavere fettprosent enn cis-kvinner.

For det er et veldig viktig poeng i forskjellen mellom transkvinner og cis-kvinner, transkvinner kan gå mye lavere i fettprosent og derav høyere andel muskelmasse, uten å få helseproblemer eller i verste fall dø, slik som cis-kvinner.

Hvis man har anlegg for at kroppen kan ha større prosentandel muskler i vekt, uten å få få helseproblemer, så er det en klar forskjell. En person som er biologisk mann kan ha fettprosent nede i 8-9% uten særlige problemer, som olympisk atlet. Hvis ei cis-kvinne går så lavt, så er kvinnen i fare.

Det er forutsatt transkvinnen ikke har gått igjennom puberteten, da er det mye verre. Muskelforandringen som skjer blant gutter i puberteten er enorm og permanente endringer for hvordan du kan legge på muskler. Du kan se akkurat det samme i body-building blant de som har tatt testosteron tidligere.

Det er så enkelt. Hvorfor gjøre det vanskelig?

Endret av shockorshot
 • Liker 3
 • Hjerte 1
Lenke til kommentar
3 minutes ago, :utakt said:

Men enig i at det er tåpelig å lage noe voldsomt oppstyr rundt dette. Det angår en bitteliten andel folk, og som sagt, det går an å finne løsninger. 

Är det ett voldsomt oppstyr om detta då? 

De som bryr sig om idrett ser självklart möjligt problem, problem som också har förekommet och det finns idag regler. Problemet är att reglerna antagligen aldrig kommer bli helt rättvisa och hvis en transkvinna vinner kommer det antagligen alltid kritiseras.  

 • Liker 3
Lenke til kommentar
6 minutes ago, :utakt said:

Denne tråden får sikkert femten sider med sterke meninger! 😅

Det stämmer nog. 

Intressant sak på en måte. Alla som vet något om idrett och fysiologi förstår att frågan ikke er enkel och det är nödvändigt med ett regelverk. 

Andra tycker att det är ren ideologi och handlar om högerns talking points och ett kulturkrig (hvis det nu ikke er som jag har trott ett tag, ryska trollfabrikker i aktion).

Andra verkar tycka att det är en menniskorätt att alla som identifiserar sig som ett kön ska få tävla tillsammans med det könet.   

 • Liker 2
 • Hjerte 1
Lenke til kommentar
shockorshot skrev (20 minutter siden):

Det er forutsatt transkvinnen ikke har gått igjennom puberteten, da er det mye verre. Muskelforandringen som skjer blant gutter i puberteten er enorm og permanente endringer for hvordan du kan legge på muskler. Du kan se akkurat det samme i body-building blant de som har tatt testosteron tidligere.

Og det overlapper med temaet "kjønnsbekreftende behandling", som også er en rød kulturkrig-klut som politikere og mediepersonligheter vifter med.

 • Liker 1
 • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
4 minutes ago, bzzlink said:

Idrett er en ting. Voldtektstranskvinner som soner i kvinnefengsel tar kaka.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Isla_Bryson_case
 

*leter etter de hvite Arnette’sa mine*

Regner du bryr deg like mye om transkvinner som må sone i føderale fengsler sammen med voldtektsmenn, hvor 40% blir voldtatt?

https://transequality.org/blog/federal-survey-40-of-transgender-prisoners-are-sexually-abused-each-year

Hva er din løsning for transkvinner i fengsel som tar vare på deres og cis-kvinners sikkerhet?

 • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Just now, AtterEnBruker said:

Og det overlapper med temaet "kjønnsbekreftende behandling", som også er en rød kulturkrig-klut som politikere og mediepersonligheter vifter med.

Her snakker jeg kun iforhold til toppidrett. Hvis du kan ha 10% mer av kroppsmassen din som muskler så er det en unektelig fysisk forskjell. Hvis man skal styrke musklene så er det mye enklere hvis man har hatt dem før, enn hvis man må lage dem for første gang. Angående det siste er det godt kjent innenfor bodybuilding miljøet hvor noen har gått på steroider en gang i livet sitt, men sluttet.

 • Liker 5
Lenke til kommentar
50 minutes ago, bzzlink said:

Voldtektstranskvinner som soner i kvinnefengsel tar kaka.

 

Det er et så ekstremt idiotisk argument fra ytre høyre. 

Hva med homofile menn som sitter i fengsel for voldtekt av menn, skal de i kvinnefengsel?
Hva med heterofile menn som voldtar menn i et mannefengsel, skal de til et kvinnefengsel?

Voldtekter i fengsel er noe som IKKE SKAL SKJE verken mann voldtar mann, mann voldtar kvinne, kvinne voldtar mann, kvinne voldtar kvinne, mann later som han er kvinne voldtar mann, mann på ekte mener han er kvinne voldtar mann, etc. etc.

Fanger SKAL være trygge i fengsel uansett kjønn, uansett hva de identifiserer seg som!

 • Liker 5
 • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Ang idrett så er det et stort problem at det er menn som er motstandere av at folk bytter kjønn, som på trass bytter kjønn bare for å ødelegge kvinneidrett. På den måten så beviser de at de har rett, selv om det er de som er problemet.

På den annen side, så er ikke alle menn likt rustet til å bli verdens mester i boksing. Alle stiller ikke genetisk likt for å lykkes. Hvorfor må jeg bokes mot menn som har genetikk som gir de en fordel over meg, men jeg kan ikke bokse mot damer som jeg har en genetisk fordel over?
 

 • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, AtterEnBruker said:

Nå er det Pride-måned. Og vi vet hva det betyr. Det er den tiden der alle høyrekulturkrigere, reaksjonære, gamergatere, antiwokere, you name it, eller som de liker å eufemisere seg selv som; «meningsmotstandere», krabber ut av hulene sine mer enn vanlig for å pøse på med misinformasjon og propaganda. «Pride og LGBTQ+ er indoktrinering av barn» og alt det der. 

Pride-måned er i hovedsak en måned hvor venstrekulturkrigere kjemper mot andre venstrekulturkrigere om hvem som har best verdier. 

Jeg hadde ingen anelse at det engang var Pride-måned, og det er nok mange andre som ikke bryr seg. Det du kaller "krabber ut av hulene sine" er bare folk som besvarer propagandaen.

 

Quote

Dette virker i utgangspunktet ut som en liten sak i forhold til det helhetlige bildet, som lett kan løses

Du beskriver ikke hvordan det kan lett løses og du argumenterer ikke hvorfor det er en liten sak. Du kan skrive flere sider med herketeknikker, men du klarer ikke å skrive et par setninger som forsvarer dine egne påstander?

 

Quote

Men temaet «transkvinner i kvinnesport» har mer vært en rekrutteringstaktikk for «normies», folk som ellers er for rettigheter for skeive, og som attpåtil ikke har fått med seg den reaksjonære, kristennasjonalistiske bølgen som feier over store deler av verden og truer med å viske ut rettigheter. Det er dem som det er viktigst å få denne informasjonen ut til. 

Typisk svensk taktikk. Kjør propaganda mot vanlige folk og ignorer/sensurer resten fordi de er allerede fortapt. Resultatet av den taktikken i Sverige er et veldig delt samfunn og en kraftig økning i kriminaliteten, fordi de turte ikke å ta tak i problemene.

Det er du som sprer misinformasjon. Dine studier som skal bevise at menn på hormoner har ulemper sammenlignet med kvinner er allerede motbevist, og faktumet at du prøver å argumentere at de har en ulempe, beviser bare at du forstår det er urretferdig hvis de har en fordel. Du hoppet også bukk over spørsmålet om garderobe, ved å bare snakke om toaletter og fullstendig ignorere fellesdusjer.

Endret av Camlon
 • Liker 5
 • Hjerte 2
Lenke til kommentar
34 minutes ago, WiiBoy said:

Ang idrett så er det et stort problem at det er menn som er motstandere av at folk bytter kjønn, som på trass bytter kjønn bare for å ødelegge kvinneidrett. På den måten så beviser de at de har rett, selv om det er de som er problemet.

På den annen side, så er ikke alle menn likt rustet til å bli verdens mester i boksing. Alle stiller ikke genetisk likt for å lykkes. Hvorfor må jeg bokes mot menn som har genetikk som gir de en fordel over meg, men jeg kan ikke bokse mot damer som jeg har en genetisk fordel over?
 

Bra eksempel egentlig, for i boksing er det vektklasser. 

Fun fact om manneklasser i idrett, i nesten alle grener (imotsetning til hopp i Norge) er det egentlig åpen klasse hvor alle kjønn kan melde seg på. De har bare fått navnet manneklasse fordi det bare er menn der, av åpenbare grunner.

Endret av shockorshot
 • Liker 5
Lenke til kommentar

Litt mer info om studien til TS

Quote

Trans women ‘don’t jump as high’

The study collected data from 69 volunteers, who had responded to social-media adverts seeking participants in the research. The cohort comprised 19 transgender women, 20 cisgender women, 19 cisgender men and 11 transgender men. To qualify for the study, they had to be taking part in competitive sport or physical training at least three times a week, and the transgender volunteers needed to have undergone hormonal therapy for at least a year. None of the subjects were competing in national or international sport.

...

‘Unfair comparisons’

The findings produced a strong backlash from women’s sport campaigners, who described the research as unreliable and “like giving someone the answers to an exam.”

Dr Ross Tucker, a sports scientist and high performance sports expert currently working as a research scientist for World Rugby, questioned the reliability of comparing groups of women and transgender women from such a small pool and with varying fitness levels.

“I have to say, I think it is a poor study, and It’s amazing that it’s being described as ‘a landmark study’ by anyone,” Dr Tucker told Telegraph Sport. “This study is a comparison, one moment in time, between transgender women and a group of female athletes, and then they are using it as though it gives us insights into what happens when a person suppresses testosterone.

“When I first read it, it made me think that the IOC and their researchers simply could not find enough transgender athletes to study over time, and so instead, they’ve just taken whatever they could find, and then compared to them a group of whatever females they could find, and tried to portray it as a valid comparison.”

Dr Tucker explained that the pool of transgender women displayed V02max (the maximum level of oxygen a body can use during exercise) put them in a “mid-range of untrained or moderately trained adults”, whereas the group of females were in “a significantly higher category of training status”.

“One of those groups would be described as overweight, and the other athletic,” Dr Tucker added. “The transgender women have a body fat percentage of 31.6 per cent, the females 26.6 per cent.

https://www.telegraph.co.uk/olympics/2024/04/12/ioc-accused-new-low-funding-study-transgender-women/

 • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
3 minutes ago, shockorshot said:

Bra eksempel egentlig, for i boksing er det vektklasser. 

Det er vektklasser, men vekt er bare en liten del av fordelene/ulempene. Lengde på armer har mye å si, men det er ikke noen klasse for det.

 • Liker 1
 • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
9 minutes ago, WiiBoy said:

Det er vektklasser, men vekt er bare en liten del av fordelene/ulempene. Lengde på armer har mye å si, men det er ikke noen klasse for det.

Det har mye å si fordi vektklassene sier noe om hvor harde slagene er. Putt noen som Lomachenko eller David mot The Mountain og det hadde vært en helt tåpelig, ensidig og farlig kamp.

Endret av shockorshot
 • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
 • Opprett ny...