Gå til innhold

TV4: Sverige­demokraterna står bak 23 troll­fabrikker med 260.000 følgere


Anbefalte innlegg

Intet nytt under solen, men Sverigedemokraterna har lært at de kan øke støtte gjennom å innbille folk tilbøyelige til å følge flokker at folk er enige med partiet.

Og slik vokser flokken.
 

Sitat

Sverigedemokraterna har i flere år avvist at de driver trollfabrikker.

Men i et av opptakene sier en medarbeider i kommunikasjonsavdelingen at de selv kaller disse kontoene for trollfabrikker.

Blant de 23 kontoene TV4 mener er del av dette maskineriet, er Youtube-kanalen «Riks» med 122.000 abonnenter og Facebook-siden «Politiskt Inkorrekt» med 86.000 følgere.

Totalt skal de 23 kontoene ha over 260.00 følgere. I de tre månedene TV4s reporter jobbet i partiet skal de ha publisert rundt tusen innlegg med over 27 millioner visninger.

https://www.nrk.no/urix/tv4_-sverigedemokraterna-star-bak-23-trollfabrikker-med-260.000-folgere-1.16882135

 

...og dermed så følger Svenske aktører de russiske, kinesiske og amerikanske aktørene.
 

 

Sitat

 

Forsterker et narrativ

Eskil Grendahl Sivertsen er spesialrådgiver i FFI, og forsker på påvirkningsoperasjoner, propaganda, og hvordan ulike stater jobber for å påvirke politikk og samfunnsutvikling.

– Enkelt sagt er trollfabrikker et navn på systematisert bruk av falske profiler, i denne sammenhengen for å spre eller forsterke ulike meninger og synspunkter.

Det er spesielt Russland og Kina som har blitt pekt ut av PST og E-tjenesten som de mest aktive og relevante for det nordiske trusselperspektivet. Begrepet ble for alvor kjent etter presidentvalget i USA i 2016, da kartlegging viste omfattende russisk infiltrering i valgdebatten på sosiale medier.

 

 

 

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sitat

Sverigedemokraterna sprider i hemlighet vilseledande information och propaganda med hjälp av en trollfabrik inne i partiets lokaler

Sitat

Under ett år har Kalla faktas reporter med hjälp av dold kamera följt SD:s trollfabrik på nära håll. Det här är vad vi har kunnat dokumentera:

• Kalla fakta har identifierat 23 konton som drivs från SD:s kommunikationsavdelning utan att det framgår. På insidan av partiet nämns även siffrorna 50, 70 och 100 konton, men kontonas namn diskuteras i regel inte öppet och det exakta antalet är därför okänt för Kalla fakta.

• Det rör sig om tretton konton på TikTok, tre konton på Youtube, tre konton på Instagram och fyra konton på Facebook. Två av kontona är "Vita kränkta kvinnor" och "Politiskt inkorrekt".

• SD har även anställt två influencers som producerar politiskt material utan att det framgår att Sverigedemokraterna ligger bakom.

• Verksamheten finansieras bland annat med skattepengar via de partibidrag SD får.

• Sverigedemokraternas anonyma konton sprider främlingsfientliga klipp och massproducerar vilseledande information om Sverige samt attackerar politiker från andra partier.

• Humor beskrivs av nätkrigarna som ett effektivt verktyg för att övertyga ungdomar att bli Sverigedemokrater.

• På ett klipp från den dolda kameran diskuterar partianställda hur de ska sprida desinformation om Socialdemokraterna på arabiska i valrörelsen och bland annat uppmana till ”våldsamt motstånd”.

• Kommunikationschefen Joakim Wallerstein agerar för att kringgå vad som kallas för en ”trollfabriksspärr” på Tiktok genom att köpa nya mobiltelefoner till nätkrigarna för tiotusentals kronor.

• När två anställda ska lämna sina datorer på verkstad får de en utskällning av kommunikationschefen Joakim Wallerstein. Han är rädd att det leder till stora rubriker i pressen om innehållet på nätkrigarens dator blir känt.

• Anställda gör deep fakes med AI av politiska motståndares röster. Till exempel får de Magdalena Andersson att säga saker hon aldrig har sagt.

• Jimmie Åkesson påstås känna till en av de anställdas anonyma konton och att det är godkänt uppifrån. Jimmie Åkesson avfärdar det senare som skryt från den anställda.

• Youtubekanalen Riks påstås vara fristående och oberoende – men hänger på flera sätt ihop med Kommunikationsavdelningen. Deras material är en viktig del av trollfabrikens maskineri och partiets anställda har direkt tillgång till Riks it-system.

Sitat

Kallar det själva för ”trollfabrik”

Internt kallas de för "nätkrigare" eller " troll", och den verksamhet de är en del av kallas av de själva för "trollfabrik". Där används ett stort antal konton för att sprida innehåll som gynnar partiet och misskrediterar dess motståndare utan att någon vet vem som ligger bakom.

Från insidan har Kalla fakta kunnat identifiera tre personer som på uppdrag av kommunikationschefen Joakim Wallerstein och ledda av arbetsledaren Mikael Stålbrandt driver de här kontona.

Sitat

Riks och partiet tätt sammankopplade

En betydande del av det material som partiets trollkonton sprider kommer från YouTube-kanalen Riks, som startades av partiet för fyra år sedan. Kanalen såldes förra sommaren, och utåt har de gett bilden av att Riks är helt frikopplade.

Men Kalla faktas granskning visar hur tät kopplingen mellan Riks och kommunikationsavdelningen är. De sitter i samma lokaler, använder samma personal och har tillgång till varandras material.

SD är kanalens största finansiär och dagliga möten sker mellan Riks ägare Jacob Hagnell och Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein.

Det nära samarbetet visar att Riks är en viktig del i Sverigedemokraternas trollfabrik – ett ord som partiet vill distansera sig från då de menar att de inte sprider någon desinformation.

Efter att de fått kännedom om Kalla faktas granskning erkänner dock Joakim Wallerstein att de jobbar med dolda konton.

Sitat

Kritik från forskare

Enligt Ola Svenonius, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, är en trollfabrik en organiserad verksamhet som syftar till att påverka samhällsdebatten med hjälp av anonyma konton.

Eftersom mängden konton skapar en illusion av att det finns ett större engagemang för en fråga än det faktiskt finns skapas samtidigt en typ av desinformation, och han säger därför att problemet med trollfabriker framför allt finns inbyggt i hur de är uppbyggda.

– Om någon på ett organiserat sätt påverkar mig mot min vilja eller utan mitt medgivande så är det ett problem för den demokratiska åsiktsbildningen. För den ska vara fri. Det kallas fri åsiktsbildning och det är en grundsten i det demokratiska systemet. Där har vi problemet, säger Ola Svenonius.

https://www.tv4.se/artikel/2VCWExxK0L1Xmai2Y60Z2/kalla-fakta-avsloejar-sd-driver-en-trollfabrik

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
12 minutes ago, Snikpellik said:

massespreding av desinformasjon

Med "Massespredning av desinformasjon" antar jeg du mener en større mengde av det som postes er desinformasjon.
Hvor stor andel av innholdet på en konto må være desinformasjon for at det skal kvalifisere som "massespredning"?

Har ikke sjekket Tiktok kontoene, men det er ikke så veldig stor aktivitet på Meta kontoene.
For eksempel på "sozzefasoner" er det postet 14 poster det siste året. Litt større aktivitet på kontoen som reposter Åkesson og Vita Kränkta Kvinnor kontoene.

https://www.instagram.com/sozzefasoner
https://www.instagram.com/sdregeringen
https://www.instagram.com/vkkfb
https://www.facebook.com/devitakranktakvinnor
https://www.facebook.com/Politiskt.Inkorrekt

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
jallajall skrev (15 minutter siden):

Med "Massespredning av desinformasjon" antar jeg du mener en større mengde av det som postes er desinformasjon.
Hvor stor andel av innholdet på en konto må være desinformasjon for at det skal kvalifisere som "massespredning"?

Har ikke sjekket Tiktok kontoene, men det er ikke så veldig stor aktivitet på Meta kontoene.
For eksempel på "sozzefasoner" er det postet 14 poster det siste året. Litt større aktivitet på kontoen som reposter Åkesson og Vita Kränkta Kvinnor kontoene.

https://www.instagram.com/sozzefasoner
https://www.instagram.com/sdregeringen
https://www.instagram.com/vkkfb
https://www.facebook.com/devitakranktakvinnor
https://www.facebook.com/Politiskt.Inkorrekt

...

23 Trollfabrikker

260 000 følgere

27 millioner eksponeringer

...

I og med at folk i Norge støtter de re-tusjerte nynazistene i SD, så synes kampanjene deres og til deres støttespillere å lykkes.

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
0laf skrev (6 minutter siden):


Nå har vel Sverige langt større problemer og en virkelig reell krise, som skattebetalerne betaler betydelig mer for, enn at noen tullinger hos SD har fått seg Tik-Tok konto?

Det er fullt mulig at mange synes, men denne trådens tittel er da vitterlig:

«TV4: Sverige­demokraterna står bak 23 troll­fabrikker med 260.000 følgere»

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (1 time siden):

Riks ble solgt av SD i fjor sommer. De har siden hevdet at Riks er uavhengige, og nektet for at de har tilknytning til den rasistiske kanalen.

TV4s avsløringer viser noe helt annet, for å si det mildt.

At massespreding av desinformasjon og falske nyheter via blant annet falske kontoer i sosiale medier finansieres av svenske skattebetalere uten deres viten er ikke bare et enormt demokratisk problem, det er faktisk krise. 

Det er altså snakk om 23 kontoer, mange av disse kan være enkeltpersoner som blir mistenkt på feil grunnlag. Kalde fakta gir faktisk omtrent null bevis på sine påstander. Tror dette er en ordentlig fillesak.

"Desinformasjon" meg her og "desinformasjon" meg der. Alt dette dekkes av ytringsfriheten, spesielt HUMOR.

  • Liker 5
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
0laf skrev (18 minutter siden):

Historisk sett, så hater svenske liberale medier Sverigedemokratene, og går i svart når SD gjør gode valg, samt forsøker å finne alt de kan for å sverte partiet.

Uff ja, disse grusomt fæle mediene som driver god, undersøkende journalistikk om hva folks skattepenger går til.

Statsminister Ulf Kristersson om trollfabrikkene:

– Det är mycket allvarliga uppgifter. SD måste fullt ut svara på alla frågor. De förefaller ha allvarliga problem på sin kommunikationsavdelning. De måste svara och reda ut detta. Jag är fullständigt mot smutskastning och trollkonton.

– Jag förväntar mig seriösa svar och att de kan visa vad som har skett. Och att de ber om ursäkt om de har smutskastat andra, jag förväntar mig ingenting mindre än så. Det är förtroendeskadligt för politiken och definitivt för SD om det stämmer.

– Jimmie Åkesson behöver svara på medias frågor och partiernas partisekreterare samtala om hur vi går vidare i frågan”.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/730xXK/pehrson-svarar-pa-trollfabriken

Endret av Snikpellik
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
0laf skrev (1 minutt siden):

Eller som driver propaganda og sin egen politiske troll-virksomhet

original.jpg

Det der er hverken «propaganda» eller «troll-virksomhet», men å ytre et standpunkt. Slik som redaktørstyrte aviser gjør fra tid til annen i demokratiske land med ytringsfrihet.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Å avsløre at høyrepolitiske partier juger dekkes også av ytringsfriheten

ikke sant?

ikke sant?

samme med "bare fordi jeg har en annen mening", joda, å ha en mening er dekket av ytringsfriheten, men å fortelle at den meningen er bedriten og vil kun bidra til å gjøre verden til et værre sted er også dekket av ytringsfriheten.

Snikpellik skrev (1 time siden):

At massespreding av desinformasjon og falske nyheter via blant annet falske kontoer i sosiale medier finansieres av svenske skattebetalere uten deres viten er ikke bare et enormt demokratisk problem, det er faktisk krise. 

Skattepenger er jo som kjent et sårt punkt, så hvis man får denne informasjonen ut til så mange som mulig, burde jo en del skattebetalere utrykke sin forargelse.

ikke sant?

 

også, "hva med de voldelige innvandrerne som slåss og herjer?"

Det er b.l.a. slik USA havnet i den situasjonen de er nå. De ble foret med tirader etter tirader om at muslimske og meksikanske innvandrere var de største og eneste truslene mot nasjonen, og nå står landet i fare for å bli et fascistisk teokrati. Og flere land i europa står i samme faresonen.

Forventer også et lass av bagatellisering i denne tråden, "dette erra bare storm i vannglass erre ikke?". Har allerede sett noe av det så langt.

Forventer også gaslightning i form av "jasså, du tror du er en av de gode som slåss mot de onde, men husk at veien til helvete er brolagt med gode intensjoner", o.l.

Dette er informasjon om desinformasjon, og det bekymrer de som føler de har noe å oppnå/tjene på ideologier som baserer seg på desinformasjon.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
AtterEnBruker skrev (5 minutter siden):

Å avsløre at høyrepolitiske partier juger dekkes også av ytringsfriheten

ikke sant?

ikke sant?

samme med "bare fordi jeg har en annen mening", joda, å ha en mening er dekket av ytringsfriheten, men å fortelle at den meningen er bedriten og vil kun bidra til å gjøre verden til et værre sted er også dekket av ytringsfriheten.

Skattepenger er jo som kjent et sårt punkt, så hvis man får denne informasjonen ut til så mange som mulig, burde jo en del skattebetalere utrykke sin forargelse.

ikke sant?

 

også, "hva med de voldelige innvandrerne som slåss og herjer?"

Det er b.l.a. slik USA havnet i den situasjonen de er nå. De ble foret med tirader etter tirader om at muslimske og meksikanske innvandrere var de største og eneste truslene mot nasjonen, og nå står landet i fare for å bli et fascistisk teokrati. Og flere land i europa står i samme faresonen.

Forventer også et lass av bagatellisering i denne tråden, "dette erra bare storm i vannglass erre ikke?". Har allerede sett noe av det så langt.

Forventer også gaslightning i form av "jasså, du tror du er en av de gode som slåss mot de onde, men husk at veien til helvete er brolagt med gode intensjoner", o.l.

Dette er informasjon om desinformasjon, og det bekymrer de som føler de har noe å oppnå/tjene på ideologier som baserer seg på desinformasjon.

Høyrepopulistiske medier er gjerne små og amatørmessige, mens det liberale mainstream-media har alle kommandohøydene og profesjonaliteten. Alikevel har høyrepopulistene en stor appell og medvind. Det må vel tyde på at folk mener at de har en sannhetsgehalt å bidra med? Kan ikke forstå noe annet. Desinformasjon er det nok ikke, men heller en del av den demokratiske prosessen, som ikke er smertefri eller uten bitterhet.

og i det større bildet; SD er landets nest største parti i antall velger jmf. forrige valg.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
superrhino skrev (4 minutter siden):

Høyrepopulistiske medier er gjerne små og amatørmessige, mens det liberale mainstream-media har alle kommandohøydene og profesjonaliteten.

Fox News og Sky News Australia er to kroneksempler på at høyrepopulistiske medier ikke nødvendigvis er små og amatørmessige.

superrhino skrev (6 minutter siden):

Alikevel har høyrepopulistene en stor appell og medvind.

Det kalles "the path of least resistance". Selv om fakta har et venstre/progressive bias, har menneskelige impulser et mer høyrebias. Det er derfor høyresiden er så opptatt av å innføre og opprettholde en økonomisk maktpyramide, så folk på bunnen er for desperate til å velge hva som helst for å lage et solid fundament på sin behovspyramide, holde dem for opptatt med andre ting enn å utvikle og utøve sine empatiske evner.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
AtterEnBruker skrev (21 minutter siden):

 

Det kalles "the path of least resistance". Selv om fakta har et venstre/progressive bias, har menneskelige impulser et mer høyrebias. Det er derfor høyresiden er så opptatt av å innføre og opprettholde en økonomisk maktpyramide, så folk på bunnen er for desperate til å velge hva som helst for å lage et solid fundament på sin behovspyramide, holde dem for opptatt med andre ting enn å utvikle og utøve sine empatiske evner.

Det kommer an på hva slags fakta du viser til. I saken med massevoldtektene i Rotherham, så var det det du kaller venstre/progressive som holdt fakta fra å komme frem i dagslyset, blant annet ved hjelp av anklager om rasisme. Vi har sett en heksejakt på Harry Potter-forfatter J.K. Rowling fordi hun motsier seg det som må sies å være en høyst vitenskapelig tvilsom, progressiv, transideologi. Brochmann-utvalget i Norge punkterte mange av de venstrevridde mytene om innvandring. Asyldebatten turte man ikke ta i mange år, og nå er den bare skyvet under teppet, selv om det ankommer like mange ulovlige til Europa.

 

Endret av superrhino
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...