Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kan arbeidsgiver bestemme når en skal ta ferie?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
ProphetSe7en skrev (13 timer siden):

Overnattet på hotel i natt og ble stående å snakke med de som jobber i resepsjonen. De sa at en uke i påsken og en uke i julen blir de tvunget til å bruke to av sine ferieuker fordi hotellet har nå bestemt å holde stengt.

Er det lovlig å gjøre det på denne måten?

Jeg tenker vel at det kanskje er urimelig at arbeidsgiver skal betale "vanlig" lønn når de ansatte ikke skal jobbe? Særlig når dette er kjente og faste tidspunkter hvert år. Og de ansatte får jo fri/ferie.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Markiii skrev (23 minutter siden):

Jeg tenker vel at det kanskje er urimelig at arbeidsgiver skal betale "vanlig" lønn når de ansatte ikke skal jobbe? Særlig når dette er kjente og faste tidspunkter hvert år. Og de ansatte får jo fri/ferie.

Det var første gang de skulle holde stengt i påsken, tilsvarende var julen 2023 første gang de holdt stengt i julen.

Lenke til kommentar

Men de trenger vel ikke å ta ut ferie på de røde dagene? De skal vel være betalt eller?

Slikt er jo veldig vanlig i industri, her jeg jobber holder vi stengt både påske og jul, bruker 6-7 feriedager på det i året.

Lenke til kommentar

Arbeidsgiver fastsetter ensidig ferie hvis det ikke oppnås enighet, ferieloven § 6 nr. 1. Så lenge arbeidstaker får tre uker ferie mellom 1. juni og 30. september (ferieloven § 7 nr. 1), og man ellers følger reglene om ferieavvikling under oppsigelse, sykdom, permisjon, mv. (§ 8 og § 9), kan arbeidsgiver kreve at de to gjenværende ukene legges til påske og jul. 

Også arbeidstakere som ikke har full feriepengeopptjening kan pålegges å ta ferie når hotellet stenger, ferieloven § 5 nr. 5. 

Omfattes man av Hotelloverensomkomsten (Virke-Fellesforbundet) har man krav på ekstra feriedager hvis det avvikles ferie på "røddager", se Landsoverenskomsten § 8 (på s. 25) og bilag 7 (s. 46). Det er tariffenighet om at den femte ferieuken i størst mulig grad skal legges til Himmelspretten, påsken, og romjulen (s. 46). Avvikles ferie i påsken vil det altså gis inntil 3 ekstra fridager (skjærtorsdag, langfredag, og 2. påskedag -- påskeaften er ikke helligdag), og for julen 2024 inntil to ekstra fridager (1. og 2. juledag). 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...