Gå til innhold

Erfaringer med å alltid tenke økonomi. Livskvalitet i evig prisjakt


Anbefalte innlegg

At de ikke selger utstillingsmodell er ikke så merkelig om de de skal fortsette å selge varen, de vil ikke selge en slitt vare billig, for så betale en ansatt for å pakke opp samt sette opp en ny identisk vare som så senere blir solgt billig igjen engang.

Skal varen ut fra lager og de er tomme har jeg vært med på å kjøpe utstillingsmodell på andre butikker..

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Sjekker alltid prisguiden/prisjakt når jeg skal ha noe. For å se før og nå pris, kommer produktet jevnlig på tilbud etc.

Kjører en liten gammel bensinbil(2011 mod.) Billån er det siste jeg vil ha. Ser ikke poenget, kjører 1 mil tur-retur jobb.

Er dessverre kjip på å bruke penger på opplevelser. Har ingen problemer å bruke penger på hobby etc. 

Ingen kredittkort. Kuttet de ut for 6-7 år siden.

Jeg var opptatt av strømprisene i 2022 og litt i 2023. Sparte mye på å regulere forbruk og tidspunkt, nå bryr jeg meg ikke.

Prøver å handle lokalt istedet for å kjøre til nabobyen for å spare noen hundrelapper.

Lenke til kommentar
Dragonlove skrev (1 time siden):

Sjeldent jeg har handlet billigere i fysisk butikk, før i tiden var det nå mulig og prute, før jul så prøvde jeg å prute på en noe dyrere gamingstol som vi skulle kjøpe til min datter til jul, det var ikke sjans i havet og for noen år siden så prøvde jeg å prute på ett kjøleskap hos elkjøp med en liten ripe på ene siden (utstillingsmodell) men som jeg har forstått så leveres utstillingsmodeller tilbake visstnok, her heller var de ikke villige til 0g selge meg kjøleskapet, og nå for ikke så lenge siden gikk jeg forbi ett eller annet hos Jula, husker ikke hva det var, men der sto det utstillingsmodell ikke til salgs og tomt på lager.

Spørs nok hvor man bor. Fysiske butikker har av og til lokale salg, også Power og Elkjøp. Da ikke bare på utstilling og demo. Nøyaktig samme vare kan derfor ha ulik pris i samme kjede mellom to byer osv. Butikker selger ut og tømmer eget lager på ulik måte osv. 

Å prute på varen i butikk går nok sjeldent.

Har vært litt artig at våre større kjøp, TV, vaskemaskin og annet alt har vært bra under billigste pris på nett.

At alt var billigst på nett stemte bedre for 20 år siden. Da slipper man å sende inn varen ved feil også. 

Endret av plankeby
Lenke til kommentar
plankeby skrev (22 minutter siden):

Spørs nok hvor man bor. Fysiske butikker har av og til lokale salg, også Power og Elkjøp. Da ikke bare på utstilling og demo. Nøyaktig samme vare kan derfor ha ulik pris i samme kjede mellom to byer osv. Butikker selger ut og tømmer eget lager på ulik måte osv. 

Å prute på varen i butikk går nok sjeldent.

Har vært litt artig at våre større kjøp, TV, vaskemaskin og annet alt har vært bra under billigste pris på nett.

At alt var billigst på nett stemte bedre for 20 år siden. Da slipper man å sende inn varen ved feil også. 

En litt artig sak er at jeg faktisk fikk prutet på to LG tv'er hos Power sist vi kjøpte tv, ett 55" og ett 65" sa til de på chatten om de kunne komme med ett bra tilbud, joda det kunne han, så jeg fikk 3000,- i avslag på kjøpet, samt at jeg faktisk fikk DNB rabatten på 20% hos Power i tilegg.

Han sendte meg tilbudet på mail og jeg betalte med DNB kortet :) 

Lenke til kommentar

Jeg gjør mye av det samme, men jeg har bestemt meg for at enkelte ting skal jeg ikke spare på - eksempelvis kan jeg jakte som en gribb i mange måneder etter tilbud på noe dyrt jeg har bruk for, samtidig som jeg glatt kan bruke 50 kroner på Jacobs utvalgte peppersaus for en middag eller kjøpe det mykeste dopapiret selv om det ikke er på tilbud.

 

Endret av Kakkelfant
Lenke til kommentar
plankeby skrev (På 9.1.2024 den 9:32 AM):

det andre her som bruker svært mye tid på å lete og gruble på innkjøp av mindre ting?

Absolutt. Men jeg grubler jo over det meste som kan grubles over også. 

Dog har en tankegang at plutselig kan jeg dø ung, så da er det dumt å leve for sparsomt. 

Lenke til kommentar

Denne tråden kunne vel også vært i helsekategorien? Føler du at dette har blitt et problem, at det går utover andre ting? For eksempel det familiære.

Angående forglemmelsen, skaff deg et YX Visa og du har spart inn halve summen. Dette med kredittkort er absolutt mer matnyttig enn å sitte i mange timer for å spare kronestykker.

Ikano for mat, Morrow for nett, Santander for drivstoff + Coop (kan kombineres hos Circle K og YX, Trumf hos betjenete Shell-stasjoner), YX for streaming. 

Santander og Remember har masse tilbud hos butikker, såkalt cashback, samme som ViaTrumf. Sjekk også ut Dealpass.

Jeg er også en tilbudsjeger, men innenfor rimelighetens grenser. Når du har hatt 12 grader inne og minusgrader i kjøkkenskapet er du over i det ekstreme.

En annen ting, dyrk selv om du har interesse for det (tror det blir dritt om bare gjør det for å spare penger) og mulighet, plukk bær i skogen. Men hold deg unna influensere som selger settetepoteter til 10 kroner per stykk, latterlig opplegg.

Endret av ^fmj
Lenke til kommentar
plankeby skrev (12 timer siden):

Mitt poeng var mest det av hvetdagen består av fokus på å spare penger, foran sosial kontakt og egenaktivitet.

Hadde også 12 grader inne, men økt noe nå. Da familien syntes det er kaldt. Lav innetemperatur sparer mye. Men når jeg nå hadde hvitt islag på persienne inne, ser jeg at inneklima trenger varme. Hadde minusgrader i kjøkkenskap!  

Hvis du fortsetter med sånt, så kan du ende opp med å bli alene. Det er ikke sunt for hverken deg eller familien å overdrive. En ting er å være prisbevisst og på hva man kjøper av unødvendige ting, en annen ting er å la det gå utover livskvalitet og familie.

Jeg er delvis vokst opp med eneforsørger, så jeg lærte tidlig å handle mat på tilbud og tåle å høre at vi ikke hadde råd til ditt og datt.⁸ Mangla aldri mat på bordet (jeg hadde ikke engang kjedelige matpakker på skolen 🙂), mor var opptatt av at vi skulle ha nok og sunn mat (ikke biff og sånne dyre ting).Ferierte hos slektninger. Fikk klær når jeg trengte det på salg og jeg fikk penger til godteri og kino når det var rom for det.  Dyre fritidsaktiviteter kunne jeg bare glemme.  Moren min gjorde så godt hu kunne med inntekten hu hadde (industriarbeider).

Å vokse opp med trang økonomi kan ha sine fordeler senere i livet. Jeg er ikke vant til å ha dyre ting og jeg bruker www.kupp.no  for å se hvor det er tilbud på mat i nærheten av der jeg er, og ser hva Europris har. Ofte har matbutikkene 4 kg. medisterfarsebokser til ca 200 kr.,da tar jeg med et par bokser og bruker det i forskjellige matretter (og gomler nystekte medisterkaker på gaffel 🙂). Har kjøpt opp julemat som var på tilbud (medisterkaker, medisterpølser,osv.) som jeg bruker utover vinteren og våren (det er bare fantsien som setter grenser for hva det kan brukes til). Kjøper brødmat til halv pris etter kl. 22 på hverdag eller etter kl. 20 på lørdager.  Sparer litt penger på strøm ( dusjer når strømprisen er lav, oppvaskmaskinen går på sen kveldstid, osv.). Ser også om noe frister i 40%-boksen.

Har ikke hatt veldig høye strømregninger fordi jeg ikke må ha 20-22 grader i alle rom til enhver tid (18-19 er vanlig), men jeg bruker vifteovn for å få rask varme der jeg sitter til enhver tid (enten i stua eller datarommet). Har gratis ved  fordi jeg har lagt inn litt innsats selv. Kommunen sagde ned noen trær høsten-22 da de skulle legge ned noen kummer og la ca 2 meter lange trær i fine stabler som vi kunne ta (gran, bjørk, or). Jeg og noen andre fikk både trim og frisk luft, i tillegg til gratis fyring 🙂 Hør med kommunen eller private skogeiere om man kan ta med seg nedfallstrær (høflig å spørre først, og holde seg til avtalen). Her kan mange gjøre en innsats selv og spare en del på fyringsutgiftene hvis man har vedovn/peis, og det er en fin aktivitet på våren/tidlig sommeren.

Jeg har droppa bil fordi jeg bor sentralt til alt (bare noen få dager i året jeg savner bil), så pengene jeg sparer på det går til sparing og bufferkonto så jeg kan kjøpe ting jeg trenger/vil ha, eller reise på tur/ferie + huset. Hadde vært mer avhengig av bil med barn i hus.

Selv om jeg er prisbevisst og tenker over hva jeg kjøper(begrenser impulsshoppinga), så vil jeg leve litt også. Tenker at det er ikke noe vits i å gjøre livet mer trist enn nødvendig hvis jeg dør i morgen eller om en uke/måned. Man har ikke garanti for noe,så viktig å gjøre trivelige ting også. Nå bor jeg alene og styrer alt selv, men jeg ville ikke hatt en gjerrigknark/ oversparsommelig kjæreste/samboer i hus (hadde en kjærest som var ekstremt sparsom, det takla jeg dårlig når det ikke var dårlig økonomi som var årsaken. Greit å ha penger på bok,men det får være grenser). Jeg hadde en far som var gjerrig og det sitter i (min mor var ikke det, hun orka ikke å leve med det og tok ut skilsmisse).

 

 

 

Endret av Gufi
Lenke til kommentar

Spennende å høre fra andre angående sparing. Det er nok mat på bordet og har strengt talt det vi trenger. 

Hadde vi bodd et sted som Oslo hadde vi selvsagt ikke trengt å ha bil heller. 

Nå er det økning av flotte tilbud med å låne gratis utstyr til aktivitet osv.

Har hatt ekstremt tøffe hendelser som har påvirket økonomi dramatisk. Er nok litt i forkant i tilfelle noe skulle skje igjen. 

Det spennende er at noen klart fint å overforbruke med et smil, der andre aldri ville gjort klart noe slikt uten å føle seg sterkt uvel. 

Lenke til kommentar
On 9.1.2024 at 9:32 AM, plankeby said:

Er det noen som kjenner seg igjen i å hver dag bruke mye tid på å tenke over hva man bruker penger på?

I dag ble jeg dypt fortvilet over å ha glemt å si opp et gratis prøveabbonnement på strømmetjeneste.

Kjenner meg igjen i å bli godt irritert på meg selv om jeg glemmer noe slik, eller oppdager et bedre tilbud dager etter jeg kjøpte det jeg ville ha, men ikke i den grad å bli "dypt fortvivlet."  

De siste årene har jeg fanget meg selv i nogengange å bruke alt for lang tid på å finne beste tilbud i forhold til tiden det tar og det er noe som har endret seg etterhvert som tid med årene har blitt mer verdifull enn penge, men det vil jo variere fra person til person og dennes livsfase/-situasjon. 

For 20 år siden var jeg kjempefornøyd når jeg etter ukers søking etter tilbud kunne få en 3 ugers ferie ned fra å koste 20K til 18K.  I dag bryr jeg meg ikke så mye om det og bruker 5-6 gange det beløpet på en ferie mens jeg minner meg om at jeg 1) bare lever en gang, og 2) hvor mye bedre den eldre kroppen min har det etter 16-18 timer på business klasse fremfor å være skviset inn på kvegklasse, og 3) faktisk har råd til det. 

Jeg syns dog det er sunt å være prisbevisst, tilbakeholden og aldri låne penge til forbrug.  Som studerende vendte jeg hver en krone, gikk igjennom tilbudsavisene og planla al av matretter og innkjøp på forhånd og det ble aldri noe ekstra med hjem fra butikken.  Som konsekvens av dette kom jeg igjennom studierne uten å ta opp lån av noe slags.  Det var så også før mobiltelefoner og streaming-tjenester, så det var egentlig også kun kostnader til mat jeg måtte planlegge for utfra hva som var tilbake etter husleie.  Jeg ønsker meg ikke tilbake til den tiden, men jeg tror egentlig det var sunt nok å måtte leve slik nogen år for man lærer mye om impulskontroll og verdien av penger og arbeid. 

Endret av tigerdyr
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...