Gå til innhold

Ny videoserie setter søkelyset på trakassering i spill


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
11 minutes ago, sitronplante said:

Hvis det var faktisk fantes en reell konsekvens for å sjikanere og slenge dritt i voice chat, så hadde det vel vært slutt på slik oppførsel for lengst.

Ja og nei. Folk som ser moroa i å trakassere og harselere gjør det stort sett for å framprovosere en reaksjon. Mute og ignore er faktisk en måte å få bukt med sånt på. Jeg hater sånne tullinger og den slags oppførsel sjøl, men jeg gir dem ikke oppmerksomhet så da er ikke jeg et interessant nok mål heller.

At det i tillegg ville hatt en potensiell konsekvens tror jeg i mange tilfeller vil gjøre det enda mer spennende å være drittsekk - det er ihvertfall veldig naivt å tro at det hadde blitt slutt på den slags oppførsel.

 

Endret av Wheeljack
Lenke til kommentar
1 hour ago, sitronplante said:
2 hours ago, LoveAss said:
Åh spar meg... Mute og rapporter da, så er problemet løst...

Denne kommentaren i seg selv er vel kanskje litt bevis på holdningsproblemet generelt blant mange. Det er ikke sånn at det å mute og rapportere er en quick fix på problemet. Og det virker heller ikke som konsekvensene for å trakassere andre verbalt er spesielt store heller. Hvis det var faktisk fantes en reell konsekvens for å sjikanere og slenge dritt i voice chat, så hadde det vel vært slutt på slik oppførsel for lengst.

Nei, det er det ikke. Det er akkurat samme problem i Facebook-grupper. Brukere deler screenshot over problemer de har med andre brukere. Altså at de eskalerer problemene i stedet for å løse de.

Resultatet blir ofte at de som blir trakassert blir utestengt for godt på grunn av måten de reagerer på  og de som har trakassert får en siste sjanse hvis det ikke er grovt. Noen ganger er det ikke en gang trakassering, folk kan komme i villrede av den minste kritiske kommentar.

Senest i dag var det om snøflak i dagsrevyen. Folk tåler ingen ting i dag. Disse burde ha blitt utestengt fra idretten i 2-3 år. Med forbehold om at kontrolløren ikke gjorde noe ureglementert som ikke kom frem i reportasjen.
image.thumb.png.863ec82d55a1aa0d83305dbfa5f53aaf.png

Endret av BadCat
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
BadCat skrev (6 minutter siden):

Nei, det er det ikke. Det er akkurat samme problem i Facebook-grupper. Brukere deler screenshot over problemer de har med andre brukere. Altså at de eskalerer problemene i stedet for å løse de.

Resultatet blir ofte at de som blir trakassert blir utestengt for godt på grunn av måten de reagerer på  og de som har trakassert får en siste sjanse hvis det ikke er grovt.
 

Problemet er ALLTID de som trakasserer, ikke ofrene. 

  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Ikke når folk tar til naming and shaming.

Det er en grunn til at man har to valg, rapporter til moderator eller rapporter til tjenestegiver. Videre får man muligheten til å blokkere.

Det er flere store spillselskaper som har i EULA at naming and shaming fører til permaban. Det er langt mer alvorlig å henge ut folk på en tjeneste enn det er å få en kommentar p2p.

Vi lever i virkeligheten, ikke Westeros.
image.png.a2f7b92cddc45b02afe383278650784c.png

Endret av BadCat
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Jeg har brukt engelsk så lenge som hovedspråk at jeg ikke tenker på norsk mer. Så da er det jeg som har tenkt snowflake. Store Norske Leksikon skriver snøflak flere steder. Man kan også si snøfille. Snøfnugg kan jeg aldri huske at noen har brukt her i vest. Men i Nord-Norge der jeg har slekt og venner vet jeg at de sier snyfnugg.

Jeg har deltatt i online gaming siden 94/95. Den tid man måtte oversette IPX-pakker til TCP-IP. Jeg tør påstå at trakasseringsproblemet opphørte med brukerkontoer i spill. Det er lenge siden man kunne bytte navn med \name i konsollen. Det er temmelig lenge siden man kunne gjøre hva som helst under fakenick.

På et tidspunkt var det så open season at man fikk bruke falskt navn i ligaen og egentlig kunne man ha brukt hvem som helst til å spille uten at det hadde vært noen mulighet for kontrollering.  Den tid det var dialup og mange noder du kunne veksle mellom kunne du spamme "jævla neger" på spillserveren 24/7 uten konsekvens. Så kunne det vel hende at en og annen hadde admin login til serveren og kunne slenge ut en ban, men det holdt ikke lenge. Ukvemsord og krenkende spilernavn var en gjenganger. Sjelden en dag uten.

Litt senere var det vanlig at gode spillere kalte seg POWERBLADDER1234 (tilfeldig tallkombinasjon) (16 karakterer max)

Så er det ikke umulig å krenke i dag heller, men terskelen er lang høyere og konsekvensene er strengere og flere. Så er det ikke helt uvanlig at folk lager krenkekontoer, men mange spiller på en konto de har et stort spillbibliotek på. Det sitter langt inne å skulle risikere å miste tilgangen til 20 år med kjøpte spill på steam. Selv for en tenåring som kanskje "bare" mister noen få år med spillsaming.

Rapporter og gå videre med livet. Tenk at for 26-27 år siden når ukvemsordene haglet som verst, var det ingen som ble krenket eller tok seg nær av det. Så mener jeg at det roet seg ned litt over tiden. Det er ukke fult så morsomt med krenkende adferd når ingen tar seg nær av den. Det var slett ikke uvanlig at noen skrev hore som kommentar til at noen fikk en frag.

Endret av BadCat
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
BadCat skrev (17 minutter siden):

Jeg tør påstå at trakasseringsproblemet opphørte med brukerkontoer i spill. Det er lenge siden man kunne bytte navn med \name i konsollen. Det er temmelig lenge siden man kunne gjøre hva som helst under fakenick.

Det er selvsagt ikke noe nytt at gamere kaster fornærmelser til hverandre. Men først og fremst så er det en ukultur på generelt grunnlag, som burde blitt ryddet opp i for lenge siden.

Jeg tenker også at det ikke endrer på faktumet at kvinner får gjennomgå enormt mye mer, og at dette ikke bare er garderobeprat, men systematisk trakassering av kvinner.

Det er ikke en vanskelig logisk beslutning å anta at dette har noe med seksuelt undertrykkede gutter med maskulinitetsproblemer som enten forakter kvinner som spiller fordi de ikke kan få dem, eller forakter dem fordi de ikke vil være dårligere enn dem. At jenter inntar guttelekene kan fort bli oppfattet som en trussel, og da er det mange som svarer med aggresjon tynt forkledd som "garderobeprat"

  • Liker 8
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Alle kvinnene i min esport-organisasjon sluttet, men det tror jeg hadde med at serløsiteten og nivået var høyere enn de fant komfortabelt. Alle og alle, det var 2-3 på det meste og et titalls over årene. Det ble selvsagt ikke bedre av at en på laget fant Facebook-kontoen til ei av de svenske jentene på laget og begynte å legge ut om at hun er dritfin. Det var ikke løgn, men det var de sportslige ferdighetene vi var ute etter. Standard for oss var at kvinnene hadde radiotauset for å holde det mannlige hormonnivået på et bunnivå. Det er annerledes i dag når de fleste kvinnene man kan spille med både livestrømmer og poster daglig på det som er av sosiale media. Pupper og badestamp er en egen kategori i dag og det er heller ikke uvanglig at kvinner spiller på Twitch den ene timen og kringkaster underliv eller samleie på onlyfans i den neste timen. Terskelen for hva som er vanlig å dele på nett av seg selv er atskillig lavere i dag enn hva den var.

Da jeg spilte for en nederlandsk/engelsk organisasjon ca 2009 hadde de en egen pedofili-humortråd på forumet. Det var visst helt vanlig humor i Nederland, sa noen. På sambandet kunne man høre kommentarer som "Spill bedre eller så høvler jeg over søstera di til helga og kanskje jeg tar mor di også hvis hun er fin." Ganske spesielt. Jeg fikk ikke med meg alt for 2/3 snakket mest nederlandsk og det skjønner jeg lite av.

Endret av BadCat
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Wheeljack skrev (1 time siden):

At det i tillegg ville hatt en potensiell konsekvens tror jeg i mange tilfeller vil gjøre det enda mer spennende å være drittsekk - det er ihvertfall veldig naivt å tro at det hadde blitt slutt på den slags oppførsel.

En potensiell bivirkning av at det blir satt ekstra fokus på mobbing og trakassering innenfor gaming er nok at visse typer vil se på det som en motivasjon til å fortsette med spydighetene sine ja, gjerne da drevet av et forkvaklet oppmerksomhetsbehov. Ikke at vi skal si at slikt er greit selvsagt, men jeg vil generelt anbefale folk å være noe praktisk forberedt på møte med ubehagelig oppførsel, som dessverre alltid vil finnes om det virtuelt eller virkeligheten. 

Lenke til kommentar

Før var onlineaktivitet noe man måtte oppsøke og de færreste hadde utstyr eller et modem. I dag er alt slikt nærmest påkrevd og tilgjengelig på nærmeste mobiltelefon, Det er ikke rart hvis noen blir overveldet eller ikke skjønner av seg sev hva som er innenfor og ikke.

I gamle dager var ikke folk online og de fikk oppdragelse og folkeskikk før de fikk et modem mellom hendene. I dag blir små barn satt i en sofa med et nettbett og mer eller mindre overlatt til seg selv. Nåtidens barnevakt.

Før da folk ikke var online krevde det sin mann å si noe til fjest til noen. Det er beleilig i dag at man kan skrive en tekst og trykke send.

Hvis man irriterer seg over andre på nett får man ikke gjort det man kom for å gjøre.

Folk reagerer verre på ord på nettet enn å bli slått helseløs nede i byen med permanente skader som må bæres resten av livet. Folk må få seg en ryggrad til å trykke blokk og gå videre. Jeg våkner selv hver dag med skader som noen har påført meg. Å overreagere for ord på nettet er som å henge seg opp i noe uten substans. Omtrent som å skyte ut i lufta mot en innbilt fiende. Så er det noen der online, men med mindre denne busemannen har alvorlige hensikter er det tilnærmet harmløst. Så trenger man ikke finne seg i det, men hvorfor ta slik på vei? Uten det åpenbare om kommersielle interesser i å lage dette innholdet.

 Når folk tar mer på vei over ord på nettet enn kvinner som blir skjendet med syre i ansiktet. Da er det på tide å dra ut nettpluggen.

Endret av BadCat
  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
9 hours ago, AtterEnBruker said:

Å ja... "ignorer problemet, og det vil gå vekk av seg selv".

Tenk hvis man la til denne logikken til kriminalitet begått av innvandrere. "Bare ignorer det, ikke gi det oppmerksomhet. Det vil bare gjøre det mer spennende for innvandrerne å begå kriminalitet". Da tror jeg det hadde gått rimelig varmt mellom øra.

Ok, snu på det da, siden poenget ditt høres ut som at du tror problemet hadde forsvinni dersom det hadde hatt en konsekvens å være stygg i kjeften.

Det er forbudt å stjele. Folk gjør det alikevel (stortingspolitikere inkludert)
Det er forbudt å kjøre for fort. Folk gjør det likevel
Det er forbudt å snylte på skatten. Folk gjør det likevel.

Jeg kan sikkert liste opp hundrevis mer av eksempler på dagligdagse ting som "har konsekvenser" men som folk gjør alikevel. Poenget mitt var at å "gjøre det forbudt" å slenge dritt vil ikke automatisk få en slutt på det - folk er folk, og folk gjør som dem vil. Likeledes så hvor skal man sette grensa for hva som ikke er greit å si? Noen er mer tjukkhuda enn andre og det er så hinsides subjektivt over hva folk blir såra og krenka over.

Troll og idioter som syntes det er kult å være rasshøl på nett gjør det som sagt for å fremprovosere en reaksjon. Får dem ingen reaksjon så er det ikke moro. Blir noen lei seg, sutrer og sladrer så har trollene oppnådd akkurat det dem er ute etter.

Jeg forsvarer ikke den slags oppførsel, jeg syntes det er tafatt og patetisk, men å legge lover og retningslinjer og regler for hvilke ord som er lov å si å ikke - ikke minst håndheve dem - kan fort skli utl. Blir enkelte ord forbudt, vil bare disse løkrullene finne på et annet ord, og sånn vil det antagelig balle på seg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...