Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Hvilken såpe til bilvask/best plass å kjøpe slikt?


minimax

Anbefalte innlegg

Jeg gjorde selv et forsøk med å kun benytte hageslange etter å ha flyttet inn i leilighet. Brukte da Hozelock trykksprøyte for å påføre alkalisk avfetting. Og vanlige trigger sprayflasker for å påføre alt annet av kjemi.

For å si det slik: Jeg vasket bilen sikkert 3 ganger med denne metoden før det klikket for meg, og jeg anskaffet høytrykkspyler. To grunner: Ene er at det tok år og dag å spyle bilen "ren" for avfetting. Grunn nummer to var at jeg påførte bilen betraktelig mer vaskeriper. Jeg merket at svampen ble oftere skitten, det vil si at hageslangen hadde ikke trykket som krevdes for å spyle vekk nok skitt før jeg foretok kontaktvask.

Skulle kjøpe skumkanon til å montere på hageslange, men innså at dette ikke var noe hensikt.

Dette var ihvertfall min erfaring!

Ellers så ser handlelista di gull ut. Har selv god erfaring med denne kjemien. 😊

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Zeph skrev (1 time siden):

- Petrokjemisk: (10L er nok til 10-15 vask):  https://bilnerden.no/mac-124-prickbort
- Metallpartikkelfjerner: https://bilnerden.no/bilt-hamber-korrosol

Prickbort er ofte på salg hos rustad til halv pris av hva det selges mange plasser og metallpartikkelfjerner er ofte på tilbud hos forskjellige bilrekvisita. Bor du i nærheten av noen større firma som driver med polering så kan det hende de har utsalg og gjerne bedre priser enn på nett.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bilxtra har mye bra produkter, så kan du også sjekke lokale bilpleiebutikker som ofte har mange kvalitetsprodukter. Også finnes det mange bra norske nettsider med lynrask levering som f.eks garasjetid.no. Bilpleie er noe jeg elsker, spesielt nå som jeg har alt utstyret jeg trenger. Etterhvert som man har holdt på med bilpleie en stund,  finner man ofte sine favorittprodukter. Personlig så er jeg veldig fan av CarPro sine produkter, spesielt da for sjampo, skum og Quick detailer. Ellers er hybrid solutions og Autoglym to andre kvalitetsmerker som jeg bruker en del. 

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Takk igjen for alle gode tips!
Jeg hadde visst glemt å si det, men jeg fikk ordnet med min første skumsprøyte-vask på sensommeren og hadde tenkt å dele førsteinntrykk og erfaringer her... Bedre sent enn aldri 😉

Erfaringer fra min første skumkanon-vask
Jeg kjøpte altså Autoglym sin løsning (Polar Blaster skumkanon, Polar Prewash, Polar Wash og Polar Seal), og i tillegg Autoglym Wheel cleaning mousse (for å spraye på felgene før å løse opp trafikkfilmen der), en lilla Autoglym Polar Mitt (for håndvask), tre tomflasker som passet til skumkanonen (for å kunne forblande alle de tre såpene før vaskeprosedyren og noen andre småting).
Jeg hadde sett på noen Youtube videoer fra Bilpleiekongen samt andre og hadde en rimelig forståelse av det hele på forhånd, men var litt usikker på innstillingene for skumkanonen, så jeg fumlet litt da det ikke kom skum ut med en gang, men vet bedre til neste gang:

  1. Skummet kommer ikke med en gang. Det tar noen sekunder før vannet (fra høytrykkspyleren) går gjennom og skummet dannes
  2. Still inn skumkanonen på forhånd slik:
    • Mengdeskruen (den lilla plastknotten på toppen): maksimum (gir riktig skumblanding)
    • Dyseskruen (den store avlange lilla plastdelen foran): minimum dyseåpning (gir bredest skumspredning)

Så neste gang, med disse innstillingene er det bare å peke skumkanonen mot bilen, sette i gang høytrykkspyleren og vente til skummet kommer ut. Så slipper jeg å kaste bort såpe slik som sist mens jeg fumlet med innstillingene!

Det gikk greit å spraye på skumsåpen (både Prewash og Wash), men jeg gjorde nok nybegynnerfeilen å ta på for tykt lag, og da jeg hadde beveget meg rundt hele bilen ble det tomt for såpe litt for tidlig. Neste gang så sprøyter jeg heller et tynnere lag med skum, så kan jeg evt. "lappe" på felter der det viste seg å være for lite helt på slutten. Da får jeg iallefall dekket hele bilen med skum.
Med ekstra tomflasker (jeg merket dem 1, 2 og 3 -og fylte dem opp med de ulike såpeblandingene i riktig rekkefølge for bruk) slapp jeg å tenke på blandingsforhold mellom hver vask, noe jeg var veldig glad for da det var nok av andre ting å sette seg inn i!

Et par feil jeg gjorde og har lært av til neste gang:

  • ikke vaske inni alle sprekker og krinkelkroker på bilen (døråpningene, åpningen til bagasjerommet osv.)! Det endte opp med såpe inni da jeg åpnet opp disse dørene på slutten som jeg måtte streve med å få av igjen. Det holder visst å gå overfladisk over hele bilen og ikke "presse" skum inni alle åpninger. Trenger ikke være så nøye.
  • ikke vaske inni døråpningene med høytrykkspyler (med dørene åpne). Det virket så enkelt på videoen til Bilpleiekongen, men det sprutet selvsagt litt inn i bilen, på setene osv. Neste gang bruker jeg nok heller en klut for å gå over der.

Jeg tenker det går bedre (og raskere) neste gang 😀

Rengjøring av hjul/dekk
Jeg rakk bare en vask i sommer/høst, men før skifte til vinterdekk bestemte jeg med for å rengjøre begge settene (vinter-sommerdekk) ordentlig bra, nå som jeg hadde fått tak i flere flotte produkter fra Bilpleiekongen:

Vinterdekk (piggfrie)
Bilen hadde sommerdekk, så det var en ypperlig anledning til å rengjøre hele vinterhjulene fra alle sider:

  1. Det var en del småstein/grus i mønstrene, så disse brukte jeg mye tid på å pirke ut (jeg har lest at dette er å anbefale da grusen kan sette "spor" etter seg i gummien, og at ved neste gang de brukes så kan grusen løsne og treffe bilen bak).
  2. Rengjøring av felgene med Autoglym wheel cleaning mouse (som jeg sprayet på felgene -både utvendig og på baksiden av hjulet). Greit å spraye på kun ett eller to hjul om gangen (ikke alle 4) da skummet ikke skal tørke inn før man er klar til å skylle det av. Etter at det hadde stått litt skrubbet jeg felgene med en dekkbørste (Auto Finesse rubber scrubber) før å løse opp trafikkfilm og annet. Så skyllet jeg det av med rikelig vann fra en hageslange. Deretter rengjorde jeg de to neste hjulene på samme måte og skyllet dem med vann.
  3. Rengjøring av gummien med Auto Finesse Tyre Cleaner. Spraye på (dette er en spruteflaske) selve dekket, så skrubbe med dekkbørsten til skitten løsner. Jeg sprayet på og skrubbet både forside, bakside og utsiden av dekket og passet på at såpen ikke tørket ut på dekket. Jeg prøvde også å følge Bilpleiekongen sitt råd om nybegynnerfeilen å ikke bruke for mye såpe, men heller være litt "forsiktig" med mengden. Så skylte jeg av alt sammen med vann fra hageslangen og passet på at jeg fikk bort all såpe fra alle sidene av dekket (også inni dekksporene)
  4. Fornying av dekkgummi: etter å ha latt hjulene lufttørke (jeg brukte også en ren, tørr gammel klut for å tørke av det resterende vannet) påførte jeg Auto Finesse Satin Tyre Creme på dekkene (en flytende polish type greie) ved hjelp av en Auto Finesse Tyre and Trim Applicator (men kunne like gjerne ha brukt en liten vanlig svamp vil jeg tro). Igjen, her prøvde jeg å være sparsommelig med påføringen og tok heller litt mindre, men flere påføringer av polishen. Middelet påførte jeg på hele frem- og baksiden av dekket (men ikke den siden som ruller mot asfalten så klart). Resultatet ble en mørkesvart, blank gummi -likt et helt nytt dekk! Den skal visst også inneholde UV-beskyttelse og jeg regner med at et slikt lag også beskytter dekkene generelt i tillegg til at de ser penere og nyere ut.
  5. Etter 4 rene, pene og helt tørre dekk la jeg hver av dem i en dekkpose av tøy (kr. 349,- for en pakke med 4 stykk hos T. Hansen) og plasserte dem 2 dekk oppå hverandre (med en beskyttelsematte av gummi mellom, kr. 199,- pr. stykk hos T. Hansen). Jeg har lest at dekk ikke skal oppbevares stående på gulvet, men liggende.

Sommerdekk
Etter å ha skiftet til vinterdekk på bilen satt jeg igjen med 4 skitne sommerhjul som jeg rengjorde og oppbevarte på akkurat samme måte som vinterdekkene. For transport etter dekkskift og foreløpig oppbevaring av de skitne dekkene fikk jeg tak i dekkposer i plast (en pakke med 4 stykk for kr. 50,- hos Jula). 


Bilvask om vinteren (i vaskehall ved bensinstasjoner) ???
Nå som det er vinter, og jeg ikke lenger kan vaske ute lurer jeg på hva dere anbefaler jeg gjør. Jeg ser det er vaskehaller (med dør som kan lukkes) for "selvvask" ved en del bensinstasjoner, men har aldri brukt disse og vet ikke hvor godt de er egnet til å fortsette med "berøringsfri vask".
Jeg tror de er utstyrt med høytrykkspylere, men jeg vet ikke om skumkanoner kan monteres og evt. hva slags adapter man trenger. Og er det slik at man har et bestemt antall minutter til rådighet, eller et bestemt antall liter vann? Det har jo litt å si når man skal planlegge en vask med to eller tre såper med skyll innimellom.
Et alternativ jeg har tenkt kan jo være å kjøpe en pumpekanne som man fyller opp med en passende såpe/vannblanding og spruter på hele bilen, så bruke vaskehallen sin høytrykkspyler for å spyle dette av igjen. Det blir jo ikke det samme som skumkanon.... er åpen for andre forslag også.

 

 

Endret av minimax
  • Liker 1
Lenke til kommentar
55 minutes ago, minimax said:

Bilvask om vinteren (i vaskehall ved bensinstasjoner) ???
Nå som det er vinter, og jeg ikke lenger kan vaske ute lurer jeg på hva dere anbefaler jeg gjør.

Manuelle vaskehaller et ypperlig om vinteren. Her jeg bor finnes det en med port som lukkes. Spyler på skum, skyller av med høytrykks-spyler som spyler med oppvarmet vann. Vaskehallen har også underspyling til litt over 100 kroner. Automatisk vaskemaskin hadde jeg valgt kun til nød og når underspyling er ønskelig. Velg børstefrie programmer for å unngå vaskestriper i lakken. Hvis automastisk vaskehall skal benyttes så gnikk av raskt på de verste stedene på forhånd med såpevann, som under spoiler, håndtak osv..

Lenke til kommentar
12 hours ago, minimax said:

Bilvask om vinteren (i vaskehall ved bensinstasjoner) ???
Nå som det er vinter, og jeg ikke lenger kan vaske ute lurer jeg på hva dere anbefaler jeg gjør. Jeg ser det er vaskehaller (med dør som kan lukkes) for "selvvask" ved en del bensinstasjoner, men har aldri brukt disse og vet ikke hvor godt de er egnet til å fortsette med "berøringsfri vask".
Jeg tror de er utstyrt med høytrykkspylere, men jeg vet ikke om skumkanoner kan monteres og evt. hva slags adapter man trenger. Og er det slik at man har et bestemt antall minutter til rådighet, eller et bestemt antall liter vann? Det har jo litt å si når man skal planlegge en vask med to eller tre såper med skyll innimellom.
Et alternativ jeg har tenkt kan jo være å kjøpe en pumpekanne som man fyller opp med en passende såpe/vannblanding og spruter på hele bilen, så bruke vaskehallen sin høytrykkspyler for å spyle dette av igjen. Det blir jo ikke det samme som skumkanon.... er åpen for andre forslag også.

Hvis bilen er veldig møkkete og det er flere minusgrader så blir det maskinvask på børsteløst program.

Hvis det blir en mild periode med 0 til 2 varmegrader så utnytter jeg det og tar en litt grundig vask på selvvask. Har en bøtte med lokk med gummipakning så jeg kan ta med eget såpevann til håndvask.
Tar med ca 5 liter varmt vann + bilshampoo + 50 ml Salty.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Når det gjelder de der automatiske vaskehallene er jeg litt skeptisk. Jeg har jo lært (tidligere, her i forumet, og som du også sier) at man skal holde seg langt unna automatisk vask med børster (hvis man ikke vil ende opp med fullt av mikro-riper) men jeg er også skeptisk til hvor kraftig spylingen er med automatikken, selv om det ikke er snakk om børster. Jeg har jo ingenting jeg skulle ha sagt om hvor kraftig vannstrålen mot bilen er. Dessuten er det jo ikke sikkert at den vasken tar for seg hele bilen (f.eks. innenfor hjulene og slikt)

Så jeg ser for meg manuell vask på et eller annet vis, der jeg selv kan bestemme hvor hardt og hvor hen på bilen jeg vil vaske. Er det slik at i de manuelle vaskehallene så betaler man for en polett inne på bensinstasjonen som gir tilgang til høytrykkspyler inni disse hallene?

Og da får man et bestemt antall minutter fra man legger på poletten, eller et bestemt antall liter vann? Avhengig av det ene eller det andre så må jeg finne en vaskemetode der jeg enten er ferdig med det hele så raskt som mulig, eller om jeg kan bruke lenger tid, med pauser for at såpa skal virke og slik.
Og bruker høytrykkspylere på bensinstasjoner en bestemt standard (slik at jeg kan kjøpe og ta med en passende adapter for å kunne sette på min egen skumkanon), eller vil det være uaktuelt å vaske på samme vis som jeg har gjort med Autoglym skumkanon og tilhørende såper?

Isåfall er vel kanskje den nest beste løsningen (om jeg ikke stoler på børsteløs automatisk vask eller manuell vask med bensinstasjonen sin egen såpe og høytrykkspyler) å kanskje kjøpe meg en pumpeflaske som jeg fyller med bilshampoo, sprayer på hele bilen og lar virke og løse opp skitten, så bruker jeg den manuelle vaskehallen sin høytrykkspyler for å spyle det hele av? Hvis dette høres ut som en grei løsning for vinteren (når man ikke har tilgang til å bruke egen skumkanon/høytrykkspyler), hvilken type bilshampoo/såpe er best egnet til dette? Og er det andre midler jeg også bør spraye på i samme slengen?
Jeg ser de fortsatt har novembersalg hos bilpleiekongen, så da kan jeg evt. få tak i det jeg trenger der.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...