Jump to content

minimax

Medlemmer
 • Content Count

  502
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by minimax

 1. Takk for gode tips! Jeg kjøpte faktisk en Bamix i går, etter å ha kikket på flere Youtube videoer samt lest tester som fortalte meg at Bamix er i sin helt egne kategori i teknikk, slitesterke og brukt av profesjonelle. De er også laget i Sveits og ikke Kina som det meste i disse dager. Jeg kjøpte en 200W modell lignende den du lenket til, hos Kitchn for kr. 1590,-. (bilde hentet fra Bamix) Jeg har bare såvidt rukket å bruke den, men så langt er jeg kjempefornøyd! Jeg ble veldig overrasket da jeg faktisk greide å piske krem med den midterste runde og flate metalldingsen nederst på bildet ovenfor! Hvem skulle ha trodd at denne fungerer som en visp!?! Jeg endte opp med å nesten vispe fløten til smør ettersom det gikk så fort, men det er nok bare en liten tilvenningssak at den er så mye kraftigere enn den vanlige kjøkkenmikseren med doble tradisjonelle visper jeg har brukt i åresvis 😉 Jeg har ikke noe særlig erfaring og sammenligningsgrunnlag med andre stavmiksere, men jeg kan absolutt anbefale denne! De finnes også i svakere (færre Watt) versjoner, men tror denne som er "middels kraftig" ble et bedre valg, og da en komplett pakke med de viktigste tingene man trenger for å ha en mini-kjøkkenmaskin. 200W virker å være mer enn nok, og ut fra det jeg har forstått har de en motor og teknikk som skal være veldig effektiv, så da er det ikke sikkert de andre merkene som har 1000W og lignende er noe kraftigere. Som sagt, jeg har ingen tidligere erfaring med stavmiksere, men det er dette jeg har hørt.
 2. I jungelen blant stavmiksere ser jeg etter en som er laget i stål -iallefall skaftet som går nedi det man visper, og kan brukes både til å knuse grønnsaker osv. i varme supper samt visping av krem (trenger man forresten et egen spesialdel som man kobler på, eller kan kniven på enden vispe krem i tillegg til å knuse ting?). Den må være av god kvalitet (til hjemmebruk) men ikke dyrere enn nødvendig. Hva anbefaler dere og har erfaringer med? PS: jeg fant denne fra Müeller og den ser ut til å ha en visp som ikke er laget av plast som vanlig, men det ser ikke ut som den selges i Norge: (bilde hentet fra Müeller Austria) ....... ellers har jeg fått med meg at Sveitsiske Bamix skal være bra (koster mer enn andre merker, men kanskje verdt det?). Er det noen her som kjenner til det merket?
 3. Må legge til at den der gammeldagse vannkokeren uler nærmest som en flyalarm når vannet koker! Jeg tuller ikke og trodde faktisk at det var en krigsalarm-øvelse første gangen jeg hørte den. 😮 Den har ingen fløyte i tuten, og det fungerer ikke om jeg tar bort lokket, så jeg gjetter på en eller annen design som gir den resonans i hele kjelen. Jeg hadde regnet med en mer tradisjonell pipelyd, så dette var mildt sagt litt merkelig og creepy. På den positive siden er det ingen sjanse for at kjelen blir tørrkokt ettersom jeg vil løpe så fort jeg kan for å slippe mer av den gufne lyden! 😄
 4. Det fungerte! Veldig behagelig å kun føre ledningene inn i sporene (bytte om gul og rød først) og deretter klemme kontakten sammen med spesialverktøyet. Og akkurat som du sa, ved å bruke de to midterste pinnene på den enden av RJ-11 kontakten som går i veggkontakten/IP-telefonadapteret så fikk jeg summetonen! Takk igjen for god hjelp 😀
 5. Enig i at det ikke skader å prøve 😀 Jeg kan ikke huske å ha lest noe om pinouts på telefonadapteret, så da gikk jeg ut fra at det er standardisert. Jeg prøver de to midterste pinnene, jeg, og kommer tilbake med resultatet i tilfelle andre som leser lurer på det samme.
 6. Beklager, jeg har nok vært litt uklar. Det jeg ønsker å gjøre er å skifte den eksisterende kontakten (RJ-45) på enden av telefonen med en RJ-11 kontakt. Dette fordi telefonledningen nå skal plugges inn i en IP-telefonadapter, og den har en RJ-11 kontakt. Nå som jeg vet hvilke ledninger som telefonen bruker (altså gul og hvit) trenger jeg bare vite hva hvilke pinner jeg skal koble disse til i en RJ-11 veggkontakt (eller rettere sagt IP-telefonadapterboksen). For i veggkontakter av RJ-11 typen så er det vel en standard som følges? Søker jeg på nettet etter dette er det så mye motstridende info, og jeg vet ikke om Norge har sin egen standard heller. OPPDATERING: her fant jeg et diagram som forteller at de to innerste (midterste) pinnene er for linje 1 og de to ytterste for linje 2 (om man har 2 linjer i bruk, noe jeg ikke har). Dette er for USA, men vet du om det er de samme midterste pinnene jeg skal bruke her i Norge?
 7. Er det likt med en RJ-11 kontakt, altså at det er de to midterste kontaktene jeg skal bruke?
 8. Da har vi endt opp med to vannkokere uten plast (som kommer i direkte eller indirekte kontakt med det varme vannet) 😀 Den første er en slik kaffekjele som ble foreslått av fmj. Jernia hadde en Invite 1,5L kaffekjele i stål som vi betalte kr. 600,- for. Helt basic og gjør det den skal. Forresten, "helt" basic er den ikke, da tuten rasler når den koker 😉 Den andre kostet litt mer 😬 Det er en Fellow Corvo EKG 0,9L elektrisk vannkoker i stål med temperaturjustering (og display for å vise temperaturen). Veldig praktisk og pen å se på i tillegg. En "vanlig" vannkoker uten plast har jeg så langt ikke funnet, så det måtte bli denne.
 9. Ah! Ja, da blir ting litt enklere 😀 Jeg åpnet telefonen for å finne ut mer og oppdaget at det er kun pinne 4 (gul) og 2 (hvit) som er tilkoblet til telefonens kretskort, så altså ikke de to midterste pinnene. Den aktuelle telefonen er fra 80-tallet, og det har kanskje vært litt lite standardisert, eller? Den andre enden skal plugges inn i en IP-telefonadapter, og det er kanskje her du sikter til at jeg bruker de to midterste pinnene på RJ-11 pluggen jeg skal sette på enden av ledningen fra telefonen? Jeg må isåfall krysse to ledninger slik at de bytter plass (rød og svart) som er litt mer kronglete enn bare å sette inn ledningen og klemme med klemmeverktøyet, men regner med at det skal gå greit med litt overtalelse.
 10. Takk for tips omkring tannkrem, Vidor. Skal ta en titt på den. Da endte vi opp med Oral-B Pro-2 2500 (2500 som betyr Pro-2 medfølgende reiseetui). Den ser ut til å fungere fint, men jeg må si at det føles noe ubehagelig å pusse med en slik maskin i forhold til en manuell tannbørste. Det oppleves litt som når tannlegen pusser/polerer tennene i og med at det er noe hardt som presser mot tennene/tannkjøttet og jeg kjenner vibrasjonene gjennom munnen. Jeg presser ikke for hardt heller, for ellers vil den røde LEDen på tannbørsten lyse. Kanskje er det typen tannbørste som fulgte med (Cross action) og en annen børste er kanskje bedre egnet? Jeg bruker vanligvis "medium" i vanlige, manuelle tannbørster -hva vil dere anbefale for det tilsvarende i elektrisk tannbørstehode? Eller må jeg rett og slet belage meg på at uansett børstehode så vil det oppleves veldig annerledes enn å børste med vanlig tannbørste?
 11. Jeg har en fasttelefon med en tidligere påmontert RJ45 (8 pin modulær) kontakt. Denne ønsker jeg å bytte ut med en RJ11 (4 pin modulær, 6P4C tror jeg den heter) kontakt, men lurer litt på noen ting: 1) etter å ha kuttet av den gamle kontakten (RJ45), og deretter fjernet den ytre isolasjonen til ledningen (med et avisoleringsverktøy) sitter jeg igjen med 4 ledninger. Må disse også avisoleres, eller skal jeg bare dytte de 4 ledningene inn i RJ11 kontakten og deretter bruke klemmeverktøyet (jeg har et slikt beregnet spesielt for disse kontaktene)? (Jeg spør først og fremst fordi jeg sliter med å avisolere dem (avsioleringsverktøyet greier ikke ta tak pga. den korte avstanden til ytre isolasjonen like i nærheten, og med kniv eller tang så blir enden "nuppete" i og med at den tydeligvis inneholder en nylontråd i tillegg til kobberledning). 2) Jeg stusser litt på den tidligere oppkoblingen (som har fungert), fordi i forhold til RJ11-kontakten inni telefonen så var ledningene krysset. Altså, slik: RJ11 (tilkobling til selve telefonen) 1 svart 2 hvit 3 rød 4 gul RJ45 (tilkobling som går inn i veggkontakten) 1 2 3 4 hvit 5 gul 6 7 8 Så... for å koble sammen to RJ45 kontakter, må jeg også krysse ledningene på et eller annet vis, eller kan jeg bare stappe den avisolerte ledningen inni den nye kontakten slik at koblingen på hver ende blir 1-1, 2-2, 3-3 og 4-4 (eller om ledningen er snudd andre veien, slik: 1-4, 2-3, 3-2 og 4-1)?
 12. Høres ut som en god løsning for de som har investert mye penger i kjeler osv. som ikke takler induksjonsplater. Vannkjelen fra Le Creuset fungerer faktisk med induksjon, men det vi ikke visste var at den ikke takler "power" funksjonen, så nå har vi pensjonert den andre Le Creuset vannkjelen vår (den første begynte å ruste innvendig -noe som visstnok er vanlig med disse, så jeg tror det holder med vannkjeler fra dem). Den andre ble delvis ødelagt av den kraftige induksjonen. PS: jeg ville holdt meg langt unna alt kokekar av aluminium forresten da det er påvist at man kan få Altzheimer fra dette. Leifeinar: ja, bruktkjøp kan jo være en ide. Skal ha det i bakhodet ved neste loppemarked eller brukthandel. Ikke lett dette... jeg ser mange flotte elektriske vannkokere tilgjengelig ved f.eks. å gå på prisjakt.no. Mange i stål og glass, men så langt er det alltid en eller annen del inni som er av plast.
 13. Er det noen som vet om en vannkoker uten plast (eller om det er plast så kommer ikke det kokende vannet i kontakt med det)? Vi har brukt den tradisjonelle kjelen fra Le Creuset i mange år (veldig fint med fløyta som plystrer, så glemmer man ikke å slå av kokeplata), men den fungerer ikke så bra med induksjonsplater. Ellers er den laget av stål. Har ikke funnet noe lignende men som takler induksjonsplater bedre. Og så er det elektriske vannkokere. Det finnes også noen der man kan stille inn temperaturen for te (70 eller 85 grader for ulike typer grønn te) og jeg ser at bla Severin har noen i glass og stål med slike funksjoner, men ut fra bildene ser det dessverre ut til at det er plast innvendig også. De har også vanlige vannkokere i glass/stål, men om jeg ikke tar helt feil brukes det også her plast innvendig for filtre eller festene til filtrene. Er det noen som vet om vannkjeler (helst med fløyte som plystrer) som passer til induksjonsplater eller elektriske vannkokere som ikke har noen plastdeler som kommer i kontakt med vannet?
 14. Vidor: ja, så også på nettsiden at de førte Oral-B, men dessverre ikke noe videre info. Får ta en titt neste gang jeg er innom. De pleier å være billige der. Takk til alle for tips. Det er nok mange bra merker og modeller, men jeg tror vi går for Oral-B ettersom det her og andre steder virker som flest er fornøyd med. Jeg har undersøkt en del og tror jeg kommer til å gå for Pro-2 modellen som vist her: Jeg forstår at Pro 3 er den nyeste "pro" modellen, men er (så langt jeg vet) ganske like Pro 2. Den har en ekstra pussemodus (hvitgjørende) som jeg er skeptisk til og ikke ser noe bruk for, men er ellers ganske like Pro 2 med batteritid, trykksensor og 3D teknologi, men ut fra ulike testsider jeg har lest er Pro 2 mye bedre å holde i enn Pro 3 (ut fra bildene ser den veldig glatt ut). Pro 2 virker å ha gummi utenpå -stemmer dette (i tilfelle noen her har en Pro 2)? Pro 1 modellene tror jeg ikke har trykksensor samt at de har dårligere batteritid, så de faller ut.
 15. Jeg visste ikke at Normal solgte børster. Det skal jeg sjekke ut neste gang jeg er innom. Jeg tok en titt på ulike pakker (forskjellig antall børster) hos Prisjakt.no og den laveste prisen jeg (så langt) fant var på ca. kr. 24 som ikke er verst i forhold til manuelle tannbørster! Men så ser jeg at det er ulike typer av børster også. Jeg regner med at de ulike variantene er for ulik bruk/preferanser og fungerer med alle modeller av Oral-B sine elektriske tannbørster? Jeg skal se litt nærmere på den modellen jeg siktet meg ut (Oral-B Pro 3), men jeg tror det blir en slik. Har også lest litt i brukerveiledningen som jeg lastet ned fra Braun sine service-nettsider. Tror forøvrig at "alle" Pro-3 modellene er like selv om de selges i ulike pakker, med ulike farger og ulike modellnumre. Jeg har vært borti dette med andre Braun produkter. Et mer praktisk spørsmål (som ikke produsentene sine nettsider besvarer): hvordan plasserer dere disse tannbørstene på badet? En vanlig tannbørste går jo fint oppi et tannglass, men det blir jo ikke aktuelt her, og jeg ser heller ikke at de følger med noen holder annet enn laderen da. Kanskje finnes det "beskyttelsesdeksel" for børstehodet på samme måte man bekytter en vanlig tannbørste på reise ol.?
 16. Jeg har kikket litt på forskjellige nettsider for å sammenligne, og det virker som Oral-B Pro 3 3900N kan være en grei modell i "mellomsjiktet". Da får vi også en pakke med to. Den koster visst hundrelappen mindre hos Elkjøp i forhold til Clas Ohlson, og det finnes også en svart+rosa pakke for hundrelappen mer (husker ikke hvor -jeg får sjekke med prisjakt.no igjen, men Proshop har den iallefall for ca. 800 + porto). Er det noen som har erfaring med denne modellen? (bildekilde: idealo.com)
 17. Takk for tilbakemeldinger! Tenkte kanskje at jeg ville brukt en slik et par-tre ganger i uka for å renske opp skikkelig, men ellers vanlig gammeldags tannbørste, men ut fra det dere skriver høres det lurt ut å kun bruk el. tannbørste. Er enig i at "smarte" funksjoner er unødvendig og jeg har ikke lyst til å kaste bort pengene på dette. Trenger bare en som pusser bra, batteriet holder såpass at man ikke trenger styre på med lading hele tiden og kvalitet og at driftskostnadene ikke blir unødvendig høyere. Men børstekostnadene er kanskje omtrent det samme for de mest populære merkene (Braun Oral B og Philips) samt de ulike modellene? Ser at bla. Clas Ohlson selger begge disse merkene og vurderer om jeg skal satse på: - en av de mer påkostede (Oral-B Smart sensitive til kr 1000), - evt. den litt billigere Oral-B Pro-3 3300W til kr. 650, - eller kanskje den rimeligere Oral-B Pro 680 til kr. 500). Det finnes billigere modeller, men har forstått at det er "3D teknologi" som gjelder om den skal pusse i alle retninger best mulig. Har på følelsen av modellene over de prisene her har bare mer fancy funksjoner som jeg egentlig ikke trenger....
 18. Jeg vurderer å kjøpe en elektrisk tannbørste for å få børstet bedre enn jeg gjør ellers/fjerne plakk før det blir til tannstein, men har ingen erfaring med slike og lurer derfor på: 1) merke/modell som dere anbefaler? 2) er de dyre i drift (må skifte ut børsten ofte)? Er det forskjell i driftskostnader mellom de ulike modellene, eller går forskjellene mer ut på ekstra finesser og slikt? Jeg vet ikke om jeg trenger eller kommer til å bruke en el. tannbørste hver dag, men iallefall innimellom for å forhindre plakk. Jeg har lest andre diskusjonstråder her omkring ulike merker, men ble ikke særlig klokere.
 19. Bør gammel skismøring (de små runde "roll on" aktige boksene som man stryker utover skiene) kastes, ettersom det inneholder fluor, eller gjelder dette bare smørning som påføres med varme (og dermed røyk som man puster inn)?
 20. Takk for all hjelp og lenker! Tror jeg har forstått det nå (spesielt den Kirkevaag video'n var oppklarende 😀 ).
 21. Huffda! Her ser jeg at jeg har gjort mange feil ja 😮 Om det er på engelsk eller norsk er ikke det viktigste, men siden jeg er litt rusten i matte selv blir det desto vanskeligere å forklare dette videre til et skolebarn om forklaringen i utgangspunktet blir for dyp og komplisert. Den der fra NRK var veldig rett på sak og ukomplisert! Og alle svarene fra alle her har vært nyttige! Jeg må nok regne på nytt de oppgavene jeg postet tidligere, og om jeg har forstått dette riktig må jeg for hver oppgave regne i denne rekkefølgen: 1) regne ut det som er i parentes 2) regne ut gange eller deleoperasjoner 3) regne ut fra venstre til høyre Apropos mattehjelp generelt har jeg kjøpt boka "Hvordan fatte matte" men har ikke funnet så stor hjelp i denne. Tror et oppslagsverk der jeg f.eks. bare kan slå opp "regning med og uten parenteser" osv. kunne vært greiere, der utgangspunktet er en voksen leser som har vært gjennom dette tidligere, men som trenger en oppfriskning på en rask og lettfattelig måte. Er det noen som kjenner til noe slikt?
 22. Takk for svar 😀 Jeg har prøvd å lese gjennom siden du lenket til og det virket litt komplisert (skal prøve å forklare dette til en 7. klassing). Men om jeg forstår dette rett skal jeg med en slik oppgave uten parentes først del-regne ut der det er ganging eller deling for deretter og del-utregne der det er addisjon eller subtraksjon? Ville det vært enklere å selv legge inn parentes, f.eks. slik med oppgave A?: a) 4 * 5 + 3 (min utregning og svar: (4 * 5) + 3 = (20) + 3 = 23) Her er noen flere lignende oppgaver. Har jeg regnet dem riktig? Det er mulig delutregningen ikke er skrevet på korrekt vis, men håper du forstår allikevel: c) 4 * 5 + 3 * 2 (min utregning og svar: (4 * 5) + (3 * 2) = (20) + (6) = 26) d) 4 * (5 + 3) * 2 (min utregning og svar: (4 * (8)) * 2 = (32) * 2 = 64) e) 4 * (5 + 3 * 2) (min utregning og svar: 4 * ((5 + 3) * 2)) = 4 * ((8) * 2) = 4 * (16) = 64) f) (4 * 5 + 3) * 2 (min utregning og svar: ((4 * 5) + 3) * 2 = ((20) + 3) * 2 = 23 * 2 = 64)
 23. Hva er reglene for utregning med og uten parentes? For eksempel disse to oppgavene som ser ganske like ut: a) 4 * 5 + 3 (min utregning og svar: 20 + 3 = 23) b) 4 * (5 + 3) (min utregning og svar: 4 * 8 = 32) Jeg er rimelig sikker på å ha lært at alle tall innenfor et parentes må regnes ut for seg selv, deretter brukes svaret av dette for videre utregning. Men hva med oppgaver uten parentes? Er min første utregning (oppgave a) riktig? Der har jeg også tatt del-utregning.
 24. Ja! De så bra ut, men da jeg tar ulike backups er det lurt å fysisk plassere dem forskjellige steder (i tilfelle brann, innbrudd osv forsvinner ikke alle backupdiskene på en gang). Hvor hen fant du denne kofferten? Kanskje de har noe tilsvarende for en enkeltdisk også.
×
×
 • Create New...