Gå til innhold

Forenklet forelegg i posten, jeg er ikke føreren. Hva skjer videre


Eriksen23

Anbefalte innlegg

Hei.
Så jeg har fått et forenklet forelegg i posten på 3000kr grunnet fartsbot i fotoboks. Da jeg var i tvil hvem som kjørte ringte jeg inn og fikk beskjed at dette ikke kunne være meg grunnet kjønn. Det er da 2 personer det kan være, hvilken vet jeg ikke da politiet ikke sender meg bilde, og turen til politistasjonen er i lengste laget for å sjekke.

Det jeg lurer på er jo da hvis jeg sender tilbake et slikt brev må en fylle ut fører, eller krysse ut "ønsker ikke å oppgi fører". Er det noen som har erfaring med sistnevnte og om de forfølger alle slike saker eller om de lar de være pg arbeid og beløpets størrelse.

 

Endret av Eriksen23
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Zash skrev (6 minutter siden):

Hva med å skrive som sant er at du ikke vet hvem som var fører? 

Enig der. Problemer er at brevet er en liste hvor navn og info skal fylles ut, eller da velge avhukk "ønsker ikke å oppgi". Kunne såklart skrevet "ukjent" på navn, men utover det legger ikke skjemaet opp til dette ved fks "ukjent fører" avhukk.
Så håpte noen hadde erfaring på videre saksgang både da det er usikker fører, og om da fører ofte vil slippe unna boten?

Endret av Eriksen23
Lenke til kommentar

En slektning fikk tilsvarende brev i posten, og kunne dokumentere at han var på reise et helt annet sted på det aktuelle tidspunktet. Han valgte å nekte å oppgi fører, med henvisning til at alle med tilgang til bilen er familiemedlemmer og at han derfor ikke har noen plikt til å vitne mot/angi dem. Politiet droppet da saken. De kunne ha krevd at han møtte opp på politistasjonen, hvor han igjen ville ha nektet å angi familie, og da hadde ikke politiet hatt mer å hente hos ham.

Politiet kunne jo selvfølgelig forsøkt å etterforske selvstendig på grunnlag av bildet, tatt for seg familiemedlemmene etter tur og selv vurdert hvem av dem det var på bildet (og i dette tilfellet var det helt åpenbart, men det kunne ikke politiet vite uten å ha sett folkene), men det blir jo også et spørsmål om fornuftig ressursbruk mot en mild fartsovertredelse, det hadde nok stilt seg annerledes om han lå i 200+.

Selvfølgelig, om "din" fører ikke er et familiemedlem (herunder samboer/ekssamboer) har du vitneplikt, og da blir det vondt for deg om du ikke oppgir navnet hvis politiet velger å forfølge saken.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Eriksen23 skrev (På 6.9.2023 den 9.17):

 Det er da 2 personer det kan være, hvilken vet jeg ikke da politiet ikke sender meg bilde, og turen til politistasjonen er i lengste laget for å sjekke.

Om det er sannsynlig at disse er å regne som dine nærmeste er du ikke forpliktet til å inkriminere dem og det har da selvfølgelig ingen strafferettslig konsekvens å nekte å inkriminere. 

Lenke til kommentar
23 hours ago, Dubious said:

Da sender de nytt, med høyere beløp. 

 

Dei har nok ikkje sendt ut eit forenkla forelegg. Det er eksplisitt sagt at det er feil kjønn, og det å sende ut forenkla forelegg til ein person som ein ser er feil kjønn er tenestefeil. Kravet er trass alt at det skal vere heva over rimeleg tvil at det var den som får forelegget som har gjort handlinga.

Det dei kan gjere er jo å kalle deg inn til avhøyr. Det er du  du møte opp til, og politiet kan hente deg om ikkje.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...