Gå til innhold

Retro-tråden - Innkjøp, planer, kommentarer, hjelp og råd


Anbefalte innlegg

Lurer på hvordan stemningen er angående å ha en retro-tråd her på forumet? Så jeg tenkte å starte en for å teste.

For å begynne, så kan jeg fortelle om hva jeg har kjøpt, og planene rundt det. Setter stor pris på kommentarer. Se bilder.

Min aller første PC (etter Amiga 500 som strengt tatt også er en PC) var en 486DX2 50MHz med 4MB ram og 170MB harddisk. Den var av merket Brick (ble solgt av Datavarehuset), og jeg kjøpte den i 1993. Det var en veldig bra maskin på det tidspunktet. Drømmen min nå er å få tak i en maskin (helst av samme merke), med 486DX2 50 eller 66MHz, men retro PC'er fra den tiden er ikke så lett å finne lenger. Men jeg fant en Compaq Prolinea 4/66 inkludert en Hitachi 14MVX Plus monitor. Underlig nok har maskinen en 486DX 33MHz prosessor, selv om navnet skulle tilsi at det er en 486DX2 66MHz. Men men...

PC'en og skjermen er veldig pen, og har knapt et eneste lite bruksmerke. MS-DOS og Windows 3.1 er installert. Den har 8MB ram og 240MB harddisk. Men har lyst til å gjøre følgende med den:

*Oppgradere CPU'en til 66MHz. CPU'en virker imidlertid å sitte fast på hovedkortet. Så den planen utgår nok med mindre noen har noen gode forslag.

*Bytte ut harddisken. Den fungerer fint, og er i bra stand, men bråker ganske mye. Så har bestilt en CF-IDE adapter, så jeg kan bruke et CF-kort som harddisk. Lydløst, og mindre strømforbruk. Tror riktignok ikke hastigheten blir så mye bedre.

*Installere lydkort. Har bestilt et brukt Soundblaster 16 lydkort, men begynte å tenke på om det følger med driver-disk. Hvis ikke, håper jeg at jeg finner drivere på nettet et sted.

*Installere CD-ROM. Må muligens bli en Soundblaster-kompatibel type, da det kun er en IDE port på hovedkortet og det spørs om jeg finner IDE-kabel med to uttak som er lang nok til å rekke både til CF-IDE adapteren (som settes bak i PC'en for enkel tilgang til CF-kortet) og CD-ROM'en. I verste fall kan CF-IDE adapteren ligge inne i PC'en, men da blir den ikke så lett tilgjengelig hvis jeg ønsker å kopiere over ting til den fra hovedmaskinen.

*Installere software. Tenker blant annet på Windows 95 (selv om jeg digger DOS), diverse software og selvsagt spill.

*Få tak i en joystick. Soundblaster-lydkortet har en gameport, så hadde vært gøy å funnet en OK joystick fra den tiden.

*Tastaturet har to delvis defekte taster, så enten prøve å reparere det eller kjøpe et annet.


Kom gjerne med kommentarer og tips på de forskjellige punktene over her. Eller noe annet relatert til retro.

Kan oppdatere etter hvert som jeg mottar ting, hvis det blir litt aktivitet i denne tråden (det meste er bestilt på Ebay og Amazon, så kan ta litt tid før jeg får det).

2023-05-26 17.58.22.jpg

2023-05-26 18.09.45.jpg

2023-05-26 18.09.59.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
germanwhip skrev (24 minutter siden):

lenge siden jeg har sett ett datterbord, kudos

Er det riser-kortet du mener? Er ikke så mye i bruk lenger den typen kort, da det stort sett er tower-kabinetter som brukes nå. Vet ikke om det brukes slike "under-skjermen"-kabinetter lenger i det hele tatt?

Lenke til kommentar
Nukleosid skrev (31 minutter siden):

Nei, men tviler på at det går, ettersom det er printet DX og 33MHz på CPU'en. Risikerer jeg ikke å ødelegge CPU og/eller MB hvis jeg prøver?

2023-05-26 18.09.51.jpg

Ah, så ikke det når jeg tittet på bildene i førstepost. Da hadde jeg ikke risikert det nei ^^

Lenke til kommentar
vidor skrev (11 minutter siden):

Hvis du lager deg en MiSTer så har du en haug med ekte gamle konsoller og datamaskiner (via FPGA som er gjenbygging av original hardware i programmerbare logikk-kretser) i tillegg til ao486 som er satt opp til 90 MHz.

Du kan også laste ned ExoDOS4 med ca 7000 spill og kjøre på denne.

https://archive.org/details/MiSTer_AO486_Exo_Flynn_v17

Har mer lyst på "the real thing", altså en fysisk, komplett datamaskin bygget på det tidspunktet den var aktuell :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

En 486 er vel ikke det verste, men haugevis av gammel elektronikk er noe ordentlig herk å holde operativt. Det var mest det som styrte meg mot MiSTer i alle fall.

Med det sagt har jeg f.eks en gammel datamaskin (litt etter 486) og en god del gamle ATX PC-strømforsyninger og de fungerer faktisk bedre enn relativt nytt utstyr.

Endret av vidor
Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Driver og tråler Finn for gammelt spetakkel nå før vinteren så jeg har noe å holde på med inne. CRT-skjermer begynner å bli dyre 😮 LCD-skjermer til XP-maskinen er derimot billig :) 

Hvor lenge var det vanlig med ISA-spor? Utdødd i 99?

 

Og hva betyr egentlig "retro"? Folk legger ut maskiner som er +- 10 år gamle og kaller det retro..  Bør vel som minimum være passert 20 år etter min mening.

Lenke til kommentar

Hvis du vil ha "alt" av retro-utstyr så er det lite som slår en MiSTer FPGA. Du får som tidligere nevnt massevis av gamle datamaskiner og konsoller som blir emulert i en programmerbar mikrochip, så det er som å bruke den originale maskinen til forskjell fra emulering, men med felles mus/tastatur/spillkontrollere og skjerm med alle de andre maskinene denne løsningen gir deg.

Kostnadsmessig blir det veldig billig gitt hvor mye som støttes.

Gammel software som er spesialtilpasset løsningen ligger her;

https://archive.org/download/htgdb-gamepacks/

MiSTer prosjektet er under stadig utvikling og spytter ut nye systemer og forbedringer hele tiden og gir sånn sett bedre og bedre verdi for pengene. Den er litt vanskelig å få tak i. Jeg stod på venteliste i rundt et halvt år for å få min til normal pris.

Jeg har skrevet en del om dette på forumet før og leter du etter MiSTer FPGA, vidor og DE10-Nano så finner du det.

Du finner også mye om du søker på internett.

Endret av vidor
Lenke til kommentar
Valmeth skrev (På 11.9.2023 den 7:04 PM):

Og hva betyr egentlig "retro"? Folk legger ut maskiner som er +- 10 år gamle og kaller det retro..  Bør vel som minimum være passert 20 år etter min mening.

Enig. Jeg søker innimellom etter retro-PC'er og ser at noen kaller de retro bare de er 4-5 år gamle. Skjønner ikke helt hvorfor. Jeg er enig med deg, 20-25+ år er retro, men det er litt forskjellige meninger ser jeg, når jeg søker etter betydning på Google. Men 5 år er det vel ingen som mener.

Lenke til kommentar

Er kanskje på tide med en liten oppdatering.

---

Fant en Siemens Nixdorf PCD-5H med Pentium (1) prosessor på 133mhz og 64MB ram på Finn, så da blir det mitt første prosjekt. Nå har jeg en lite høstferie fra jobben, så da passer det bra med litt nerding.

Det fulgte med en intern CF-IDE adapter (i stedet for harddisk), men jeg byttet ut den med en som sitter i en tilbehørsslot slik at jeg kan bytte ut CF kort fra baksiden av PC'en. Så da kan jeg switche mellom CF kortet som fulgte med (som har Windows 95 installert) og et nytt der jeg har installert DOS 6.22.

Byttet også ut et no-name lydkort som satt i, med en Sound Blaster 16 Vibra (for kompatibilitetens skyld). Det tok en del knoting til før jeg fant ut at jeg måtte kjøre et CTCM program først for å konfigurere det. Det er fordi kortet er PnP (Plug and play), mens DOS 6.22 ikke er det. Deretter kunne jeg installere drivere, og har testet at lyden fungerer i Doom.

Har også byttet ut et eldre CD-drev med en litt mer fancy Goldstar-variant med slot-in. Har ikke forsøkt å installere drivere til den, så det er neste steg.

(bildene er fra før jeg byttet ut CD-drevet)

---

Compaq'en fra første innlegg har jeg valgt å sette til side inntil videre, da jeg helst ikke vil ha noe tregere enn 486DX2'en med 66mhz jeg hadde i min ungdom som "mimre-maskin".

Kommer nok til å oppgradere den med CF-IDE, lydkort og CD-drev (de som satt i Siemens-maskinen) etter hvert også, og selge den på Finn. Det får bli prosjekt nummer to.

---

Har i mellomtiden også skaffet meg en pen Amiga 500, en mindre vanlig såkalt "chickenlips"-variant, av de første som ble produsert med mekanisk tastatur, underlig nok nesten ikke gulnet i det hele tatt. Det virker som diskettstasjonen er litt ustabil, så jeg har bestilt en "refurbished" fra Ebay.

---

I tillegg hadde den personen en Commodore 64 også, med Commodore 1541 diskettstasjon og kassettspiller, så jeg tok med meg den også. Den har jeg ikke fått testet ordentlig da jeg ikke har skjermkabel til den, så det er også på vei fra en Ebay-selger. Men den lyser når jeg slår den på, så det lover jo godt.

---

Så jeg har nok å holde på med i høst og i vinter :)

2023-06-12 17.25.30.jpg

2023-06-12 17.25.38.jpg

Endret av Nukleosid
La til bilder
  • Liker 1
Lenke til kommentar
vidor skrev (11 timer siden):

Hvis du vil ha "alt" av retro-utstyr så er det liste som slår en MiSTer FPGA. 

For min del er det noe eget med å ha selve maskinen og utstyret. Høre støyen fra harddisk som jobber, bytte mellom forskjellige deler, CRT-skjerm, Ergoforce-tastatur og "ballemus".

Så skal det sies at jeg spiller ikke, hvertfall fint lite. Kan denne kjøre Inventor 2000 eller eldgammel Photoshop? 

 

Nukleosid skrev (1 time siden):

 

Det fulgte med en intern CF-IDE adapter

Startech?

Kul samling du har :) 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Valmeth skrev (2 timer siden):

Startech?

Det står ikke noe på selve adapteren jeg tok ut. Men i følge kjøpshistorikken på Amazon heter den nye Syba. Den ble anbefalt av en bruker på vogons.org

Valmeth skrev (2 timer siden):

Kul samling du har

Takk, synes det er interessant å prøve ut gamle maskiner, både typer jeg har eid og ikke har eid. Har tatt litt av de siste månedene, så har ikke plass til så mye mer nå 😄

Glemte å nevne at jeg har kjøpt en gammel Nintendo NES også. Tenker å få tak i en adapter så jeg kan bruke den på en av de gamle monitorene, for bildet blir så rart på en LCD.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...