Gå til innhold

Bør vi slutte å gi bistand?


Anbefalte innlegg

Er det en ting eg har lært under krigen mellom Ukraina, og Russland så er det hvor mange som faktisk misliker vesten.

De misliker oss så mye at de ønsker oss vondt.

 

Det gir meg en bismak når eg selv har donert til div formål, og akkurat no føler eg ikkje noe særlig for å dele noe mer, og faktisk så mener eg at vesten bør lukke lommeboka for eg tviler sterkt på at det vil gå andre veien om det trengs i fremtiden.

Har du noen tanker?

  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du tar opp et viktig poeng, @Villfaren.

Er det et faktum at store deler av «det globale sør» hater Vesten og vil oss vondt? Ja.

Er det også et faktum at store deler av «det globale sør» er avhengige av bistand? Ja.

Så er det relaterte ting man kunne ta opp, som visse NGOers makt og innflytelse, og hva de gjør.

Eller hvordan mye u-hjelp har gått rett i lomma på korrupte regimer.

Så kan man jo hevde, at mindre u-hjelp kunne føre til enda større flyktningstrømmer…

…for de hater kanskje Vesten men de elsker Vestens penger.

Og selvsagt, katastroferammede  få vår hjelp, det vil jeg kalle en plikt.

Det er en komplisert sak.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Norske politikere er så høye på seg selv at de trur de er verdens velsignelser, white knight kalles det og det er ikke et positivt ladet uttrykk.

Dem klarer ikke å styre Norge på en rasjonell måte engang, så da har dem lite å stille opp med på den internasjonale arenaen utenom oljepengene.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
13 hours ago, Villfaren said:

Er det en ting eg har lært under krigen mellom Ukraina, og Russland så er det hvor mange som faktisk misliker vesten.

De misliker oss så mye at de ønsker oss vondt.

 

Det gir meg en bismak når eg selv har donert til div formål, og akkurat no føler eg ikkje noe særlig for å dele noe mer, og faktisk så mener eg at vesten bør lukke lommeboka for eg tviler sterkt på at det vil gå andre veien om det trengs i fremtiden.

Har du noen tanker?

Når man har ideer om å bli selvstendig så er det naturlig at man "hater" den man mener at man bør frigjøre seg fra. Var det ikke slik at man i sin tid "hatet" Sverige? Litt i hvert fall?

Endret av lada1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Sjørøver said:

I stedet for direkte bistand bør en legge til rette for økt handel eller betale norske bedrifter for å sikre bistand ved katastrofer. Det er en uting at pengene ender opp hos korrupte politikere. 

Fasiten er: en bør ha et slags internasjonalt regulert skattesystem som overfører penger direkte til enkelt-personer. Ikke til korrupte politikere og organisasjoner. En slags internasjonal ordning som sikrer et minimum for alle. Teknologi kan brukes for å realisere dette.

Endret av lada1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Norge har gitt bistand til gigantøkonomier som Brasil, India og Kina, som nå står sammen med Russland og skal lage ny valuta. 

Det er langt på overtid å slutte med slikt tull. Bruk pengene på dem man med makt tvinger penger av i utgangspunktet, skattebetalerne. Bedre helse, bedre infrastruktur, bedre skole. 

  • Liker 7
Lenke til kommentar

Det bør ikke gis noen som helst bistand utad foruten kortvarig ved naturkatastrofer.

Bruk pengene på lokal bistand i stedet. Det er en million mennesker i Norge som trenger et løft. Jeg mener ikke penger til almisser, men til å bygge ei plattform hvor mennesker som er under fattigdomsgrensa eller har falt utenfor sosialt eller vanlig arbeidsliv kan få delta i verdiskaping og en meningsfull hverdag. Dette etter prinsippet "give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime".

Det er mange mennesker i Norge som har kreativitet eller restarbeidsevne de ikke får brukt. Disse menneskene trenger noen til å fylle gapet mellom hvor de er og hva som er mulig. Disse menneskene har falt helt ut fordi de ikke fungerer i en veldig liten boks. At de ikke fungerer innenfor snevre rammer betyr ikke at de ikke kan fungere  ved andre spilleregler.

I Norge praktiseres det som regel idiotiske ordninger. For eksempel "Norsk Tipping". Så skal dumme og desperate mennesker spille seg inn i elendighet for at pengene skal omfordeles til breddeidrett. Når man er så langt nede i livet at man ser en lotteri- eller tippegevinst som eneste mulighet til å få et liv med verdi, da er man nært bunnen. Alt meste av konstruktiv aktivitet er bedre enn å levere inn lottokuponger. Det finnes mange aktiviteter som har tilnærmet 1:1 gevinst i motsetning til 1:5,4 millioner for lotto. Gi folket verdi- og jobbskaping i stedet for den ukentlige lottokupong.

Ost er ikke ost og bistand er ikke bistand, men bistand er en av de idiotiske ordningene som er godt innarbeidet i Norge. Det har ved flere anledninger blitt bekreftet korrupsjon eller at man gjør mer vondt enn godt ved å praktisere bistand mot utlandet.

Et annet poeng er at man bør rydde opp i egen bakgård før man forsøker å rydde opp i utenladnkske bakårder. Det er mer enn nok å ta tak i.

Fremtiden ligger ikke i økonomisk bistand men i fremming av den informasjon som kan løfte folk ut av elendighet. 

Man trenger ikke å bli milliardær for å føle at livet er godt. For de fleste holder det å få føle at livet er meningsfullt, at det skjer fremskritt og at økonomien er såpass at man ikke hele tiden tenker på alt som ikke går eller hva som mangler. I disse dager har store deler av den Norske befolkning daglige bekymringer for egen økonomi. Det er rett og sett ikke akseptabelt. "Økonomi og verdiskaping" bør bli et eget fag i skolen og ellers bør det bli slik at de mennesker som lever av trygd og pensjon får satser som er til å leve av. Det gis ikke satser som gjør at folk kan vokse eller komme ut av elendigheten. Satsene er slik at folk så vidt holder hodet over vannet og forblir i "evig" elendighet til døden inntreffer.

Halve skolevesenet i Norge kunne ha vært erstattet av YouTube-filmer som tar for seg alle fag og trinn. Det må være tre nivå på alle trinn. Begynner, middels og ekspert slik at man kan få ei innføring som passer til eget nivå. Jeg har selv sett at folk sliter på skolen fordi de ikke kan grunnleggende pensum fra trinnene før og det er få eller ingen hjelpemidler tilgjengelig for å hente seg inn. Når man har falt av så hjelper det ikke å fortsette med progressivt pensum, man må fylle gapet mellom hva man faktisk kan og hva som er forventet der man er nå.

Det er så mye dum praksis i Norge at det er vanskelig å vite hvor man skal starte, men det står så ille til de fleste steder i samfunnet at all innsats er gull verdt.

Når man har ryddet opp i egen elendighet kan man vurdere bistand til utlandet, men det vil ha en større verdi å være et eksempel for en modell som funker i stedet for å gi almisser. Almisser fungerer når nøden er størst, men ikke på sikt.

Når folk i eget land i hopetall snakker om at de ikke makter bokostnader eller kostnader til elektrisitet og mat er det på tide å våkne opp. Nå har det nylig vært Eurovision Song Contest og det var nok til at folk mistet fokus fra hva som betyr noe, eller i det minste hva som burde bety noe og det er ingen automatikk i at folk får tilbake fokuset. Bedre ble det ikke av at 17-mai og himmelfart følger på. Det er mange beleilige distraksjoner i vårt samfunn som gjør at folk glemmer eller utsetter å ta tak i de saker som trengs og som nytter.

Det mangler ikke på ambisjoner i Norge. Her skal vi fikse hele verden og mere til, men når man satser for bredt og mangler fokus så feiler man på alt eller i beste fall blir det et middelmådig resultat. Skal man komme noen vei må man satse i bunnen, konsentrert og hardt. Det er bedre å få tre glass saft enn å få 9 som har 1/3 av normal styrke.

En vanlig praksis i Norge er budsjetter som skal gå opp. Så tar man prosentvis finansiering fra ett punkt og flytter til et annet med det resultatet at man får flere og flere felt som ikke fungerer. Her må man styrke verdiskaping i alle samfunnslag for å kommer over alt som trengs uten de kompromiss som i dag er vanlig. Verdiskaping er å lage mer saft så man kan fylle flere glass, ikke å blande tynn saft i flere glass som er å inngå kompromiss.

Hvis jeg skal beskrive Norge med ei setning må det bli. "Et land med total mangel av styring og fokus."
jimrohn1-2x.jpg

Endret av BadCat
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Villfaren skrev (16 timer siden):

så er det hvor mange som faktisk misliker vesten.

Hvor mange er det? De du faktisk hører formeninger om er den ikke-vestlige ekvivalenten til trygdebeista på Facebook.

 

Bistandspenger handler dessuten ikke om altruisme, men om politisk innflytelse og lange hender for å fikse problemer som også angår oss.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
27 minutes ago, Gavekort said:

Bistandspenger handler dessuten ikke om altruisme, men om politisk innflytelse og lange hender for å fikse problemer som også angår oss.

Burde vi ikke i stedet slutte med å fikse problemer som ikke angår oss, slik som å sørge for energitilførsel til Europa på bekostning av eget folk og eget næringsliv?

Janteloven er stor internt i Norge, men utad er vi verdensmestre.  Vi skal gi bistand, levere våpensystemer, sørge for energitilførsel, drive med forskning og hva ikke. Vi er et drittland med færre innbyggere enn enkelte byer i utlandet. Det burde være en enkel sak å fikse egne problemer. I stedet gjør vi det dårligere enn naboland som ikke har den såkalte oljerikdommen vi har hatt nytte av i 50 år nå. I Danmark går det så det griner, mens her har vi falt så hardt på ræva at halebeinet er permanent skadet. Utviklinga i Norge, spesielt fra 2008 og utover er rett og slett skammelig.

Hvis man ikke greier å fikse eget land bør man i alle fall ikke forsøke å fikse verden.

Sittende regjering mangler troverdighet og oppslutning. "Nå er det vanlige folks tur..." Det er for lenge til neste stortingsvalg. Støre og Co burde ha skamvett nok til å passe ballen videre. Ikke at jeg tror at det er noen verdige eller skikket til å ta over, men nesten alt hadde vært bedre enn den politikken som føres nå.

Endret av BadCat
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
BadCat skrev (Akkurat nå):

Burde vi ikke i stedet slutte med å fikse problemer som ikke angår oss, slik som å sørge for energitilførsel til Europa på bekostning av eget folk og eget næringsliv?

Det er fullt mulig å ha fokuset mer enn et sted om gangen. Bistandspenger er alltid det første folk retter pekefingeren mot fordi det er det som folk forstår seg minst på. Vi bruker 75 milliarder på forsvaret, så å bruke 43 milliarder på preventive handlinger er billigere og trolig mer effektivt også.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
2 minutes ago, Gavekort said:

Det er fullt mulig å ha fokuset mer enn et sted om gangen. Bistandspenger er alltid det første folk retter pekefingeren mot fordi det er det som folk forstår seg minst på. Vi bruker 75 milliarder på forsvaret, så å bruke 43 milliarder på preventive handlinger er billigere og trolig mer effektivt også.

Preventive handlinger?... Ja vi bruker penger på forsvar, det må vi som medlem i nato. Det sitter en gærning i øst med en stor hær, hadde vi ikke brukt penger på forsvar og nato så ville vi antageligvis snakket russisk nå. Går ut ifra at du ikke synes det hadde vært en bra ting? 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...