Gå til innhold

Mobilt aggregat må ha jordspyd?


Anbefalte innlegg

Russebuss ble stoppet fordi de kjørte med aggregat i drift. Politet sier:
"Aggregat skal sikres med jordspyd i bakken ved bruk, for å hindre støt og strøm gjennom kroppen dersom uhellet er ute. Uten jordspyd fungerer metall på tilhenger og buss som jording, og da vil all strømmen aggregatet produserer ta veien gjennom menneskekroppen.
(Budstikka betalingsmur) https://www.budstikka.no/sjaforen-fratatt-lappen-na-kan-russetiden-vare-over/s/5-55-1450487

Dette kan vel ikke stemme? Virker helt meningsløst.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Forskjellen er vel at batteripakken i en elbil ikke er "tilgjengelig" for den vanlige bruker? EL-biler har vel et 12V batteri som styrer alt inne i bilen som vi har kontakt med? 

Selve batteripakken og spenningen den gir er skjult. 

Med et strømagregat blir dette annerledes da man er i direkte berøring og eller i nærheten av 220V. Legg til alkohol og diverse våte elementer så kan jeg se for meg at det ikke akkurat er direkte trygt. Men at det stort sett går bra kan godt være. Det forandrer ikke det faktum at det i værste fall kan gå riktig ille. 

Den største faren her med disse aggregatene er at dem blir installert feil og kan gå varme og dermed ta fyr. Dem går vel på bensin også. 220V, bensin og flammer hører ikke veldig bra sammen. 
 

Men på en arbeidsplass frittstående i godt ventilert rom eller ute med folk som er edrue samt vet hva dem driver med er vel disse ganske trygge. I en russebuss hvor elevene neppe forstår faren er det nok kanskje ikke veldig heldig. ?

  • Liker 4
Lenke til kommentar

@BjerknezGode poenger, som også nevnes av politiet i den artikkelen. Og du har rett i forskjellen mellom tilgjengelighet til strømmen.
Men jordspyd tilkoblet aggregat gir ingen beskyttelse. Aggregatet er normalt isolert fra jord. Om det blir overledning til karosseri så gjør det ingen forskjell, det kan ikke gå strøm til jord. I motsetning til vanlig distribusjonsnett, som alltid er jordet.
@a_aaAkkurat, jording blir bare tull.

Lenke til kommentar

Hvis bussen stopper og en russ planter en fot nedi en sølepytt, samtidig som vedkommende fortsatt holder i metallet til bussen, vil det vel bli spenningsforskjell og jordstrøm? Eller har jeg misforstått noe?

EDIT: Da er utgangspunktet at det allerede har oppstått en elektrisk feil pga. dårlig utstyr altså.

Endret av nightowl
  • Liker 1
Lenke til kommentar
mobile999 skrev (18 minutter siden):

Ekspertene fra politiet har lagt føringer her, fører av bobiler der aggregatet går under kjøring medfører førerkortbeslag(!).

Så 100% av ICE biler kjører ulovlig. 

Motoren er et aggregat, og alt du trenger for å få 220v er en inverter. 

Lenke til kommentar
Dubious skrev (7 minutter siden):

Så 100% av ICE biler kjører ulovlig. 

Motoren er et aggregat, og alt du trenger for å få 220v er en inverter. 

Det er vel noe med at disse bilene har fått dette godkjent installert fra leverandør? Alt handler om å plassere ansvaret ett sted. Hvis ingen har ansvaret så må politiet gi rettelser på det, for å forhindre evt. ulykker. 

Lenke til kommentar
mobile999 skrev (10 timer siden):

Hvilken hjemmel har politiet her brukt for å beslaglegge førerkortet?

Budstikka skriver: "Operasjonsleder Sven Christian Lie i Oslo politidistrikt forteller at en russebuss ble stanset og sjåføren ble fratatt førerkortet. Årsaken er at aggregatet sto på under kjøring. Det skal være snakk om gjentatte tilfeller av kjøring med aggregatet påskrudd i fart."

Lenke til kommentar
13 hours ago, Hårek said:

Dette kan vel ikke stemme? Virker helt meningsløst.

Ja. Det opplagte å gjere i buss er å kople saman jordpunkt på aggregatet og chassis på bussen. Det vil sørge for at alt har samme potensiale, slik at du ikkje vert utsett for jordstraum.  I så måte er bonding viktig; alle metalldeler må ha god veg til jord, enten ved sveis, bolting eller kabel.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
nightowl skrev (10 timer siden):

Hvis bussen stopper og en russ planter en fot nedi en sølepytt, samtidig som vedkommende fortsatt holder i metallet til bussen, vil det vel bli spenningsforskjell og jordstrøm?

Nei, det går ingen strøm til jord når aggregatet ikke er jordet. 
Forutsetning for at det skal gå strøm er at det er en ledende krets på utgangen av spenningskilden (aggregatet). I distribusjonsnettet er transformatoren alltid jordet, så det er et spenningspotensiale mellom faseledere og jord. Et isolert aggregat blir som en skilletrafo, faselederne og 'jord' er uavhengig av jord i bakken. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...