Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

å kjøre med sommerdekk


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hei.

Dekkdimensjon for personbiler oppgis på følgende vis: 225/45-R17 91W (eksempeldimensjon).

Av dette kan man lese følgende:

- 225 er bredde oppgitt i millimeter.

- 45 er profilen i prosent av dekkets bredde. Dette er dekkets høyde.

- Så har du felgdiameter, oppgitt som R17. R benevner i dette tilfellet "radial". Alle personbildekk i dag er radialdekk.

- 91 er lastindeks og W er tillatt hastighetsindeks.

Data for dekkdimensjon finner du i vognkort til bilen din men det er ofte kun oppgitt standarddimensjon der. Biler levert med typisk sportspakke eller lignende har ofte økt felgstørrelse og dekkbredde.

Et dekk vil alltid være et kompromiss mellom flere ting. Et bredt dekk med lav profil vil sannsynligvis ha et godt grep men vil muligens spore på ujevn vei og ha en mer aggressiv slippgrense.

Et smalere dekk med høyere profil vil være mer tilgivende på ujevn vei da det er mer gummi til å fjære unna. Disse vil også spore mindre, støye mindre og rulle lettere.

Dersom du ønsker å ha bredere dekk enn originalt må dette først kompenseres med å velge en profil som sørger for at hjulets rulleomkrets er innenfor +- 5% av original rulleomkrets. Du vil oppleve at speedometeret ditt vil vise litt feil med endret rulleomkrets (mindre rulleomkrets fører til at speedometer viser høyere enn faktisk hastighet, høyere rulleomkrets vil vise lavere enn faktisk hastighet).

Det er heller ikke lov å velge dekk med lavere lastindeks eller hastighetsindeks enn det som er oppgitt i vognkortet (spesielle regler for vinterdekk mhp. hastighetsindeks gjelder).

Så er det om bredden på dekket fører til subbing i innerskjermer, altså at dekket tar i mot i skjermen. Dette kan til en viss grad kompenseres med felger med et annet innpress men dette kan føre med seg andre uønskede konsekvenser som økt slitasje på hjullager. Spacere er ikke lov i Norge.

Det enkleste er å spørre din dekkforhandler om hvilke dekk du skal ha. Det finner dem ved hjelp av bilnummeret ditt og felgstørrelsen din. Felgens bredde spiller også inn på valg av dekkbredde. Hvis det er originalfelg bør ikke dette være noe problem (merk dog at en Toyota-felg ikke er en Toyota-felg selv om den passer på navet) Her spiller innpress og bredde inn.

Et kjapt søk her vil gi deg god informasjon om hvilken dekkdimensjon du skal ha: https://www.wheel-size.com/

Endret av Terrassebord
Rettet et par skrivefeil.
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...