Gå til innhold

Historisk gjennombrudd i fusjonsforskning


Enceladus

Anbefalte innlegg

Så denne saken dukke opp i går kveld. Litt mer spredning i norske medier nå i morgentimene. Spennende nytt! Lager en tråd for å diskutere dette her siden TU.no artikkel og kommentarfeltet der er stengt.

Det ventes en offisiell kunngjøring i dag. Jeg er spent på flere detaljer. NRK artikkel her som blir fortløpende oppdatert:

Quote

Forskarar i USA har nådd eit gjennombrot for fusjonskraft. For første gong har dei laga ein reaksjon som genererer meir energi enn det som blir brukt, melder Financial Times.

https://www.nrk.no/urix/varslar-historisk-gjennombrot-i-energiforsking-1.16218142

  • Liker 7
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det skal være en pressekonferanse kl 4 i dag norsk tid i følge Reuters:

Quote

Energy Secretary Jennifer Granholm is slated to hold a media briefing on Tuesday at 10:00 a.m. EST (1500 GMT) on a "major scientific breakthrough."

https://www.reuters.com/business/energy/us-announce-scientific-breakthrough-fusion-energy-sources-2022-12-12/

 

Jeg finner ikke ut hvor jeg kan se denne pressekonferansen. Sitter på mobilen i lunsjpausen så litt knotete å få tak i mer info. Velvel jeg får vel bare vente da, media oppdaterer oss vel fortløpende satser jeg på.

 

 

 

Lenke til kommentar

Blir spennende å se hva dette er!

Ser ut som dette er innenfor laser-fusjon, og ikke vakum/tokamak-fusjon.

Jeg har egentlig hatt mest tro på den siste versjonen, men supert om man får til laser-fusjon.

I mitt hode vil jo laser-fusjon potensielt være enklere å lage i varierende skala, mens tokamaker e.l. fort blir veldig store og dyre. Får man til laserfusjon, kan man kanskje tenke seg en fremtid der fly eller i hvert fall større båter kan drives med dette?

Det mest spennende er vel hvordan man ser for seg kostnader per generert Watt for denne varianten i fremtiden.
Det er vel ekstreme byggekostnader som enn så lenger gjør tokamak-veien vanskelig/lite realistisk.

Edit: NIF/laser-type forsøksreaktorer er også foreløpig ekstremt dyre, men her ser jeg for meg at potensialet for å redusere kostnader skal være mer realistiske enn for de andre alternativene. Mine reservasjoner har mer vært i selve teknikken, da man tross mye hype har vært langt unna fornuftige resultater for laser-reaktorer.

Endret av KalleKanin
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Ser ut som man endelig har klart å nå en faktor på energi inn vs energi ut som er over 1.
Hvis dette stemmer er dette i seg selv et stort skritt, og et virkelig gjennombrudd, selv om det nok er langt igjen:
https://www.theatlantic.com/technology/archive/2022/12/department-of-energy-nuclear-fusion-breakthrough-nif-livermore/672439/

"According to the FT, one NIF shot finally generated more energy than was contained in the laser beams—about 2.5 megajoules out, compared with 2.1 megajoules in. If true, this would meet the classic definition of ignition used for decades rather than the ad hoc ones Livermore scientists have lofted to hide their failures over the years; NIF would genuinely have succeeded at its goal, albeit more than a decade late. No more fake-it-’til-you-make-it: This would arguably be the first production of net fusion energy produced outside of a nuclear-weapons test."

Endret av KalleKanin
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Andre1980 said:

Skal presenteres i Washington D.C nå kl 16:00 norsk tid

joda, men hvor kan jeg se pressekonferansen? Jeg skulle gjerne også likt å vite hva og hvor Sunniva Rose har mer å meddele, virket som hun hadde mer på hjertet i det lille radiointervjuet jeg hørte på NRK. Kunne snakket i en time om dette sa hun. Og så skulle de jo holde oss oppdatert så jeg forventer da mer fra dem med ekspertkommentarer.

NRK linker videre til en pressemelding nå: https://www.llnl.gov/news/national-ignition-facility-achieves-fusion-ignition

Jeg trenger at noen med peiling setter dette i sammenheng for meg nå, ja jeg er litt utålmodig og giret på mer info :p 

 

Vel jeg får satse på at NRK Ekko eller Abels Tårn har mer detaljer på radio i morgen og at Ars Technica kommer med en fyldig artikkel snart.

Lenke til kommentar

jeg har har allerede bestilt meg klokke som drives av den nye oppdagelsen

UOeyFi7.png

ved neste korsvei, får vi bilmotorer, osv.

det var en spøk, men det sagt, -alle store tekniske nyvinninger begynner ofte i små-format i sin spede barndom, og ender etterhvert opp i alment samfunnsnyttige formål og produkter. Dette vi hører om nå er store greier/nyheter, og hvis "tradisjonen" følges, blir det noe vi kommer til å omgi oss med etterhvert.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
knipsolini skrev (6 minutter siden):

Spennende! Aner ikke hvor mange år eller tiår vi er fra å dra nytte av dette, men det verden virkelig trenger er en energirevolusjon. 

det er vel i siste liten også, med tanke på klima-utfordringene ja.

"vi hadde flaks der" hvis dette kan omsettes til noe praktisk nyttig.

Skal bli interessant å få et begrep om hvor lang tid det vil ta i så fall.

btw, er det litt politikk innblandet også mon tro, siden det var US. Govertment som liksom kunngjorde det hele? Er det ikke vanligvis, forskere og vitenskapsfolk selv som publiserer slike store nyheter? Kanskje et lite stikk til Russland og Kina :whistle:

Dog, hvis oppfinnelsen "kan redde verden", må den jo deles med alle nasjoner etterhvert da.

Lenke til kommentar
Just now, knipsolini said:

Spennende! Aner ikke hvor mange år eller tiår vi er fra å dra nytte av dette, men det verden virkelig trenger er en energirevolusjon. 

Noen tiår (a few decades) var gjetningen fra panelet på pressekonferansen, de utdyper det her: https://youtu.be/Eke5PawU7rE?t=1166

Den reddit tråden jeg linket til over er også interessant, ifølge brukere der så ble det brukt veldig lite effektiv laser teknologi fra 80 tallet i dette eksperimentet. Med moderne lasere og utstyr så kan vi skalere opp vesentlig.

 

Lenke til kommentar
Just now, Mr.M said:

et år gammel video da, -har hun fortsatt rett, eller forandrer dagens nyhet betingelsene? I alle fall har det ramlet inn drøss av innlegg i kommentarfeltet der siste timene.

Ett år er da kort ift forskningen på fusjon? Så du fra 9:30? Hun kommer inn på nøyaktig dagens sak og påpeker nøyaktig det som jeg også leste/hørte i nyhetene: energi inn er energien i laserstrålene, hvilken virkningsgrad produksjonen av strålene har nevnes ikke.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...