Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Hvordan bytte lyspære/spot?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
kremt skrev (1 time siden):

Dette er nok leds som ikke kan skiftes. Du må evt skifte hele kretskortet. Søk på nett etter det nummeret som står på kretskortet, kanskje du finner noe.

Takk for svar! Jeg var redd for at det ikke skulle bli enkelt. Jeg skal forske litt på saken, så oppdaterer jeg når jeg har kommet nærmere en løsning. 

Lenke til kommentar

Det er ikkje meininga at du skal kunne skifte noko der. Ledningane du ser i midten av kretskortet er lodda fast. Når noko er skrudd og lodda fast i ein lampe så er det ikkje meint at du skal kunne skifte ut noko. I alle fall ikkje for ufaglærte.

Det er diverre blitt stadig fleire lampar i dag som ikkje har “pære” som me tradisjonelt kjenner dei, men eit kretskort med dioder på. Når diodane sluttar å lyse så er heile lampen søppel. Der du før kunne skifte pærer må du i dag ofte skifte heile lampen. Det finnes LED-lampar med utskiftbare pærer òg, men då er det ganske enkel sak å skifte dei.

Lenke til kommentar

Video om den nye trenden med lamper der du ikke kan skifte pære. Det har fordeler og ulemper, som beskrives i videoen. Fordeler kan være bedre lys, lavere strømforbruk, lengre levetid pga. bedre kjøling av elektronikken...

Ulemper inkluderer at du må ha elektriker når den ryker, for da må du ha helt ny lampe. I et tak med mange matchende lamper vil det se dumt ut når du ikke får tak i samme modell som du hadde før.

 

 

Lenke til kommentar

Sannsynligvis er det driveren som har tatt kvelden, men da blir det uansett en elektrikerjobb å skifte den. Lampa er såkalt helintegrert LED armatur, det vil si at den ikke har utskiftbar lyskilde. Uansett må du kontakte elektriker, så får du vurdere om de skal skifte driver (hvis det er feilen) eller skifte hele lampa.

Lenke til kommentar

Forresten er jeg ikke sikker på om trenden med lamper der du ikke kan bytte pære er ny.
Gamle lamper av stål, keramikk og glass tåler varmen fra ei 60W lyspære i mange tiår. Lampene hos bestemor er steingamle, og tåler mange pæreskift.

Men lamper ment for lysrør har også eksistert lenge. De er ofte laget av plast. De overlever bare 2-3 rørbytter, før plasten er så gul og sprø at den knekker når du prøver å bytte rør. Sånn rektangulær lysrør-lampe med to rør som alle har på kjøkkenet, for eksempel. Eller den runde taklampa med kringleformet lysrør jeg hadde på soverommet før. Plasten gulner. Når du prøver å bytte røret, knekker hele skiten. Så du må bytte hele lampa likevel.

Endret av Mannen med ljåen
Lenke til kommentar

Spørs veldig på mange ting, har vært borti veldig gamle T8 (tjukke) lysrørarmaturer som fortsatt er operative og hele. Men anbefaler alltid skift da det er en teknologi som har utgått for lenge siden, samt elektronikken blir ekstremt varm og det er mange potensielle feilkilder i lampa (lysrør, tenner, reaktor, kondensator, sprukne ledninger/holdere).

Lenke til kommentar

Jeg nevnte kjøkkenlampa. Da rørene var utslitt, var det ikke mulig å ta dem ut uten at holderne knakk. Koblingene på reaktoren var også blitt til kjeks. Jeg kjøpte ny lampe som så nesten lik ut, men med LED-rør i stedet for reaktor og slikt. LED-rørene kan byttes, og de lager ikke så mye varme og UV-stråling at jeg tror de vil ødelegge plasten så raskt.

Lenke til kommentar
8 minutes ago, Larzen_91 said:

teknologi som har utgått for lenge siden, samt elektronikken blir ekstremt varm

Det er vel omtrent ikke noe elektronikk på en eldre T8. Tenner og drossel, kanskje kondensator for fasekompensering. Svært enkle saker, men en god del varmetap. Jeg byttet ut 2x36w med 20w led og fikk dobbelt så bra lys samt ingen forvarmingstid og blinking.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
19 hours ago, Larzen_91 said:

 Uansett må du kontakte elektriker, så får du vurdere om de skal skifte driver (hvis det er feilen) eller skifte hele lampa.

Er det ikke bare å løsne opphenget ved å skru på knotten med riller i midten av platen, og ta hele greien ned? Det er vel lov å bytte den selv, hvis det er en "sukkerbit" eller ministøpsel. i takboksen,

https://media.bluestonepim.com/46d01b60-5810-4f39-9e6d-7cbaa51c1a89/c74e7e6c-ca83-446d-b9ad-b23fc58b8a1d/UtXzrPDNaq46J4ERUesjxQuCP/ByoW9oA2eZRoNL7eYgSWaAGO6.pdf

Endret av J-Å
Lenke til kommentar

Så lenge det er fast installajson (noe dette er) så er det strengt tatt ikke lov for andre enn elektrikere å gjøre. Det unntaket du nevner gjelder nedhengte lamper, da dette noe man som regel flytter med seg når man skifter bopæl, og at man skal kunne gjøre det uten å være elektriker. Men alt som er skrudd fast er elektrikerjobb. Firkanta regler men sånn er det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...