Gå til innhold

Hvordan kan jeg restaurere denne jernpannen?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Hei.

Har fått denne pannen - den skal angivelig ikke ha vært så mye brukt(?)

Den er derimot rusten o.l, hva kan jeg gjøre for å få denne klar til bruk igjen? :)

IMG_20220809_172613.jpg

IMG_20220809_172529.jpg

IMG_20220809_172544.jpg

Videoannonse
Annonse
Skrevet (endret)

Hei, takk for svar!
Hva slags olje anbefaler du å bruke og hvor ofte må denne prosessen gjøres?

Det er plasthåndtak tror jeg, hva skal jeg gjøre da? Sette den på plata istedet?

Endret av KentRullen2
Skrevet (endret)

Bruk en nøytral matolje, raps / solsikke / sesam fungerer fint. 

Bruk den på plata ja, smeltet plast i ovnen vil du ikke ha.

Jeg setter mine jernpanner inn med et tynt lag med olje etter etter hver gangs bruk. 

Endret av process
Skrevet

Utifrå bildet så ser det ut til å være rimeleg enkelt å skru av handtaket. Ser ut til å være ein vanleg skru som du kan skru ut med flatt skrujern.

Det vanlegaste er å bruke heilt vanleg matolje, så start med heilt vanleg rapsolje.

  • Liker 2
Skrevet

Først vil du ha den ren, det får du ved å bruke ca 0,5kg salt i panna.

Kjør på høy varme og la saltet gjøre den ren. Rist litt på den og bruk stekespade for å få sirkulasjon på saltet.. Du ser når det blir møkkete. Når du er ferdig med dette setter du den inn med olje som andre her har beskrevet.

Jeg vet det kan høres rart ut men det er et kjent triks som også brukes av en del profesjonelle kokker.

  • Liker 1
Skrevet
Snylter skrev (13 timer siden):

Først vil du ha den ren, det får du ved å bruke ca 0,5kg salt i panna.

Kjør på høy varme og la saltet gjøre den ren. Rist litt på den og bruk stekespade for å få sirkulasjon på saltet.. Du ser når det blir møkkete. Når du er ferdig med dette setter du den inn med olje som andre her har beskrevet.

Jeg vet det kan høres rart ut men det er et kjent triks som også brukes av en del profesjonelle kokker.

OBS.
Når ein brukar høg varme på salt så vil det bli spalta klorgass som er ein giftig gass.
Eg skal ikkje overdrive faren, men tenker at det er heilt på sin plass å minne om at ein som minimum må bruke kjøkkenventilatoren på høg effekt og unngå å bøye seg over panna slik at ein kan få klorgass i augene eller lungene.
Aller helst bør nok denne prosessen foregå utvendig på til dømes gassbluss slik at det er god ventilasjon og rikeleg med tilgang på friskluft.

Skrevet

Den stekepanna er i veldig god stand og trenger ikke "restaurering". Som andre sier, rengjør med litt stålull, og deretter sett den på plata med litt rapsolje. Rengjøring og olje ved behov er alt den trenger for å holde i hundre år.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...