Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

On 19.3.2024 at 9:48 PM, Snikpellik said:

Skjønner at det fort kan bli hårsårt med kritikk hvis man støtter et politisk parti og partileder i absolutt alt.

Ja, mulig jeg var litt hårsår her. (Jeg støtter absolutt ikke Høyre i alt, men i hovedsak samt mange av Venstre og noen av FRP sine saker. Alle tre er partier som støtter Ukraina i sin kamp.) Jeg er også helt enig i at denne type gratulasjoner ikke er bra. Jeg setter ellers stor pris på det meste av det du skriver og koser meg med mange av innleggene dine i denne tråden. 

Jeg håper alle nå har lært. Støtten bør også økes og USA ta til fornuft: https://edition.cnn.com/2024/03/20/europe/sullivan-kyiv-visit-ukraine-aid-intl/index.html 
 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sitat

 

Flere private selskaper - som Maxar Technologies og Planet - har siden krigens start tatt satellittbilder av byer og landsbygder i Ukraina.

Nå frykter topper i den ukrainske regjeringen at russerne har brukt bildene fra de amerikanske selskapene til sin fordel. De har nemlig lagt merke til et urovekkende mønster: Satellitter flyr over strategisk viktige områder i Ukraina og tar bilder, og noen dager eller uker seinere treffer russiske missiler samme område.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/mystisk-monster-slar-alarm/81153109

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
ForTheEmperor skrev (12 timer siden):

Er frykten for at Russland skal invadere de baltiske landene, Polen og beveger seg mot Vest-Europa litt overdrevet? De klarer jo såvidt å presse frem i Ukraina. Tar en liten landsby her og der. Hvordan i all verden skal de klare å invadere land med mye sterkere militær og i en militærallianse også? 

Om Russland får en stor fremgang i Ukraina så vil det bli full krig med NATO tror jeg. Ellers er en mulig utvikling at de tar det meste eller hele Ukraina. Videre kan de da ta Transnistria og Moldovia, eller Belarus. De baltiske landene er små og kan tas raskt, noe som vil gi en veldig farlig situasjon. Men det vil de vel unngå nå som de er med i NATO.

Endret av Svein M
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Katastrofe om dette stemmer...

Krigen i Ukraina: - Mystisk mønster: Slår alarm (dagbladet.no)

Kort fortalt

  • Ukrainske myndigheter frykter at Russland bruker satellittbilder fra private amerikanske selskaper til å planlegge angrep i Ukraina.
  • Mønsteret viser at det blir tatt bilder av strategiske områder i Ukraina, og og at disse områdene blir angrepet etter kort tid.
  • Selskapene understreker at de følger amerikansk regulering som forbyr transaksjoner med Russland.
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 7
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (31 minutter siden):

Katastrofe om dette stemmer...

Krigen i Ukraina: - Mystisk mønster: Slår alarm (dagbladet.no)

Kort fortalt

  • Ukrainske myndigheter frykter at Russland bruker satellittbilder fra private amerikanske selskaper til å planlegge angrep i Ukraina.
  • Mønsteret viser at det blir tatt bilder av strategiske områder i Ukraina, og og at disse områdene blir angrepet etter kort tid.
  • Selskapene understreker at de følger amerikansk regulering som forbyr transaksjoner med Russland.

Dette kan være et nytt eksempel på tredjepartinnblanding som de amerikanske selskaper ikke gadd å sjekke på forveien, og hvis dette skulle stemme, må Pentagon går inn med full kraft, for dette er innenfor det sikkerhetspolitiske feltet. 

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Ukrainian FPV Drones With Auto-Tracking Keep Hunting russian Equipment: BM-21 Grad Destroyed (Video) | Defense Express (defence-ua.com)

Nå er sanne AI-kontrollerte FPV droner i tjeneste; selv om det ser ut at distraksjoner kan bli litt problematisk. De ukrainske droneoperatører hadde i et halvt år vært i stand til å "låse" den angripende dronen på korrekt kurs mot et mål, men slingring forbli et stort problem. Her har man klarte å utvikle og montere et program som ikke trenger menneskelig innblanding, for dermed kan dronen på egenhånd justere egne kurs mot det tiltenkte målet, og kan velge ut mål på egenhånd. 

The fundraising objective aims to procure over 1300 drones and invest in further technological development, with an estimated cost of 50 million UAH. This translates to approximately 38 thousand UAH per drone or nearly 1 thousand dollars. However, this cost encompasses expenses related to ongoing enhancements, including drones equipped with advanced day and night cameras, which are more expensive.

Despite the higher price tag compared to standard FPV drones priced at around 500 dollars, it’s essential to consider the cost-effectiveness of target engagement. With a conservative estimate, it typically takes 3-4 regular FPV drones to engage a single target due to potential interference from enemy electronic warfare and the operator’s skill level influencing direct hits. In contrast, drones equipped with automatic targeting not only bypass electronic warfare interference but also reduce the operator’s skill requirements. Consequently, although drones with automatic targeting are more costly initially, the overall expenses for engagement and target destruction are significantly lower compared to manual control FPV drones.

Med andre ord; 4 FPV-droner kan benyttes på flere mål enn bare ett og to, på lengre avstand fordi bakkeinferens og jamming vil ikke påvirke AI-programmet i dronen som kan komme enda lengre ut. 

Ubekreftede opplysninger vil at det nye droneflyet, Lyutyy, som har vært en braksuksess så langt, er i masseproduksjon i et skala som mener at stykkprisen per dronefly skulle angivelig være på 5,000 dollar. Dette flyet bruker tyskproduserte totaktsmotor av type Hirth F-23 som er svært lett tilgjengelig, som er i stand til å drive fram dette "store" flyet på rundt 300 kg, av dette stridshodet på 50 kg. Det er mulig at rekkevidden er på rundt 1,000 kilometer, men det kan være mer, for under flere angrep ser det ut at disse hadde manøvrerte seg mot sine mål og dermed kan ha tilbakelagt større avstand etter seg.

Det er kjent at Antonov og Baykar fra Tyrkia hadde innledet et samarbeid omkring lisensproduksjon av TB-2 dronefly, men i løpet av året 2023 hadde produksjonen blitt dels satt på hold og det er mulig at man hadde istedenfor konsentrert seg om å videreutvikle Antonov AN-BK-1 Horlytsia med komponenter og produksjonsverktøy samt know-how hentet fra TB-2 i Tyrkia. Så da den "nye" Lyutyy kom i november 2023, var likheten med TB-2 meget sterk. Det kan ha tatt ett år for å tilrettelegge produksjonen, som kunne bare være snakk om import av avionikk fra Vesten og fremstilling av kunststoff for droneflykonstruksjon. 

Dessuten virker det som at ukrainerne er i ferd med å utvikle ELINT og EW dronefly, for å distrahere russisk radardekning og motarbeide russisk jamming - i mars har det kommet rapporter om at russisk jamming ikke lenge er så sterk som tidlig. Det eneste som så langt ikke er sett, er AEW dronefly. I USA, Australia og Storbritannia er det flere prosjekter omkring jetdrevne dronefly som kan ha radarutstyr hentet fra jagerfly for begrensede AEW&C rolle. Disse er bedre kjent som "loyal wingman drones", assistansefly for et bemannet fly. 

Så langt er AEW-prosjektet i Ukraina, Ukrspecsystems PD-2, lite kjent siden desember 2021. Mye tyder på at PD-2 var for lite og utilstrekkelig, men nå som avansert teknologi fra Vesten er blitt lettere å få tak på, burde ukrainerne snart ha flygende radarer som kan oppdage Su-34 fly på meget lang hold. 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Markiii skrev (10 timer siden):

Men befolkningene vil jo at Ukraina skal få mer, at de skal få det de trenger.

Helt klart, men jeg bare sier at det tar tid å bygge nytt, trene nye arbeidere osv, vi kan ikke bare kommandere folk til å ta den jobben fordi moder Norge trenger dine egenskaper, som sagt vi lever i et demokrati. 

Lenke til kommentar
Sitat

 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj oppfordrer EU-ledere til å sende mer luftvern og ammunisjon, for å bidra i kampen mot Russland.

- Mengden artilleri brukt av ukrainske soldater er flaut for Europa. Europa kan bidra mer, og det er avgjørende å bevise det nå, sier Zelenskyj i en videosamtale under EU-toppmøtet i Brussel torsdag.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

EU har lovet Ukraina 1 million artillerigranater innen utgangen av mars, men har bare greid å levere drøyt halvparten.

Den ukrainske presidenten sier de ikke har nok luftvern til å kunne effektivt forsvare landet.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/flaut-for-europa/81157194

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Svein M skrev (31 minutter siden):

Om USA skulle trekke sin støtte så er det viktig at de andre landene kan gi nok støtte til at Russland taper.

Ja, og vi har allerede gitt langt mer enn USA. Problemet er at kun USA har tilstrekkelig volum i eksisterende utstyr til å bistå Ukraina på kort sikt, på toppen av at Europa ikke akkurat har vært fremoverlent i å etablere ny produksjon. En støtte uten USA vil i praksis være utilstrekkelig.

Ikke at jeg nødvendigvis spår at Ukraina taper uten, men at tapene blir for store, og at det blir vanskelig å komme på offensiven.

Man blir da å sko seg på game-changer effekten til enkeltvåpensystemer, som eksempelvis F-16. Og selv om disse innledningsvis kan ha en slik effekt så er det også slik at krig er dynamisk, og Russland har mer av det meste, de kan fort gjøre store offer på kort sikt for å komme bedre ut på lengre sikt. 

Endret av Serpentbane
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

USA/Jake Sullivan har visstnok krevd at Ukraina skal slutte å angripe russiske oljeraffinerier, for å hindre økt oljepris i verden og hindre russisk eskalering.

Sullivan forbød også Ukraina å bruke F16 inne på russisk område.

Det er nå helt åpenbart: hverken demokratene eller republikanerne i USA ønsker at Ukraina skal vinne denne krigen. Europa står alene mot Russland.

Endret av Drogin
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

General Staff of the Armed Forces of Ukraine:

 

Quote

On March 21, there were 74x combat engagements.

On March 21, the enemy launched a total of 36x missile and 55x air strikes, 150x MLRS attacks at the positions of Ukrainian troops and various settlements. Unfortunately, the russian terrorist attacks have killed and wounded civilians.

The russian occupiers launched a massive attack on Ukraine yet again. The enemy attack combined missiles of various types and Shahed UAVs and began in the evening of March 21 with the use of strike UAVs. On the night of March 22, the russians launched cruise missiles. Information on the aftermath of this attack and the destruction caused is currently being updated.
 

At the same time, the Ukrainian soldiers continue their active operations to inflict losses in manpower and equipment on the occupation troops, and exhaust the enemy all along the front line.

On March 21, Ukrainian Air Force launched air strikes on 7x concentrations of troops, weapons and military equipment, and 2x anti-aircraft missile systems of the adversary.

The Ukrainian missile troops hit 1x artillery system and 2x air defense systems of the russian invaders.

den russiske terrorbombingen koster nok en gang sivile liv i Ukraina. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Quote

Ukraina: En million uten strøm etter russisk angrep

 

En million mennesker er strømløse etter Russlands angrep mot Ukrainas energiforsyning, ifølge ukrainske myndigheter.

I den østlige Kharkiv-regionen er rundt 700.000 innbyggere berørt, opplyser Oleksij Kuleba i presidentadministrasjonen.

Både i Odesa i sør og i den sørøstlige Dnipropetrovsk-regionen er minst 200.000 mennesker rammet. I tillegg er 110.000 berørt i regionen Poltava, sentralt i Ukraina.

Quote

Ukraina: Angrepet i natt var det største så langt i krigen mot energianlegg Nattens angrep mot Ukraina var det største så langt i krigen mot energianlegg, ifølge Ukrainas statlige energiselskap.
Ifølge president Volodymyr Zelenskyj ble over 60 droner og nesten 90 raketter ble brukt i et omfattende russisk angrep på Ukraina natt til fredag.

Minst to personer er drept og 14 såret, melder Kyivs innenriksminister Ihor Klymenko på Telegram.

Tidligere fredag ble det meldt at landets største demning, DniproHES i Zaporizjzja-regionen, er truffet av et russisk angrep.

 

Endret av bojangles
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Drogin skrev (15 minutter siden):

USA/Jake Sullivan har visstnok krevd at Ukraina skal slutte å angripe russiske oljeraffinerier, for å hindre økt oljepris i verden og hindre russisk eskalering.

Sullivan forbød også Ukraina å bruke F16 inne på russisk område.

Det er nå helt åpenbart: hverken demokratene eller republikanerne i USA ønsker at Ukraina skal vinne denne krigen. Europa står alene mot Russland.

Skal sies at dette kommer fra Financial Times og at de kun har én anonym kilde til påstanden. USA benekter dette.

Sullivan var i Kyiv for to dager siden. 

https://www.ft.com/content/98f15b60-bc4d-4d3c-9e57-cbdde122ac0c

  • Innsiktsfullt 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Quote

Angrep på gigantdam i Ukraina – Russland trappar opp krigen

Russland angrep i morgontimane fredag eit av verdas største damanlegg i Zaporizjzja søraust i Ukraina. Russiske styresmakter seier dei nå er i krig med Ukraina.

Bilete frå det som heiter Dnipro vasskraftverk i Zaporizjzja syner at det russiske angrepet mot anlegget har vore svært omfattanda.

Det brenn i kraftverket som ligg under sjølve dammen, og det er også brannar oppe på vegen som går over det gigantiske anlegget.

Ein trolleibus står i brann, og det er uklårt om dei som var inne i bussen kom seg ut i tide.

Det skal ikkje vera umiddelbar fare for at sjøløve dammen skal breste.

Fryktar for kjernekraftverk

Også straumforsyninga til kjernekraftverket i Zaporizjzja skal vere ramma. Ein av dei to straumkablane inn til kraftverket er kutta.

Kraftverket litt på russisk-okkupert område sørvest frå Zaporizjzja by.

– Situasjonen er ekstremt farleg, og vi risikerer han kan utløyse ein naudssituasjon, seier det ukrainske kjernekraftselskapet Energoatom.

Dersom den siste straumlinja skulle bli kutta, og kraftverket blir straumlaust, fryktar selskapet for tryggleiken ved kraftverket.

– Fienden gjennomfører no det største angrepet mot ukrainske energiforsyninga i nyare tid.seier den ukrainske energiministeren Herman Halusjtsjenko, ifølge AFP.

Kreml – Vi er i krig

Pressetalsmann for den russiske presidenten Vladimir Putin seier fredags føremiddag at Russland nå er i krig i Ukraina.

Tidlegare har russiske styresmakter kalla det fullskala-angrepet som starta 24. februar 2022 for ein spesialoperasjon.

Årsaka kan vera at Ukraina den siste tida i aukande grad har angripe mål inne i Russland.

Russiske frivillige som slost på ukrainsk side, har også gått inn i Belgorod og Kursk fylke sørvest i Russland.

Zelenskyj – målretta angrep

Det ukrainske luftforsvaret seier dei skaut ned 92 av 151 rakettar og dronar som blei skotne i eit omfattande russisk angrep mot Ukraina.

Minst to er drepne og 14 skadde i angrepet, melder Reuters.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj kallar bombinga natt til fredag for målretta.

– Verda ser måla til russiske terroristar klart og tydeleg: kraftverk og kraftlinjer, ei demning, vanlege bustadbygg, til og med ein elektrisk buss, skriv han på meldingstenesta Telegram.

Ifølge ei melding frå presidentens kontor er over ein million ukrainarar utan straum etter angrepet natt til fredag, melder Reuters.image.gif.4f56f86ca7318627b1bd445fd6179c4f.gif

Hm så nå er russland i krig med Ukraina? Og det skyldes støtten til Ukraina?

Endret av bojangles
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...