Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

 

Ifølge den ukrainske avisen Pravda skal Ukrainas militære etterretningssjef, Kyrylo Budanov, ha hevdet overfor avisen at Putin skal ha blitt forsøkt myrdet for to måneder siden.

Forsøket skal ha vært mislykket.

Angrepet mot Putin skal ha skjedd for omlag to måneder siden, skriver Pravda.

 

https://direkte.vg.no/krig-i-ukraina/news/hevder-putin-ble-forsoekt-drept.raDrz6nN0?utm_source=vgfront&utm_content=hovedlopet_row2_pos1

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
D0vendyret skrev (1 time siden):

Ja, jeg lurte på hva som var på toppen av denne og det er nok infanterister - her ser man hvor sårbart det blir når fienden er på skuddhold for mer en artilleri. De har vist også tatt i bruk T-62 btw

  Vis skjult innhold

 

 

Hvis opplysninger om T-62 stemmer, er de russiske styrkene blitt kraftig overstrekket ettersom det ikke bare er de regulære styrkene i Ukraina som trenger erstatningsmateriell, de stående sikringsstyrkene mot statsgrensene, garnisonsstyrkene i Hviterussland, selve Hviterussland hvor Lukasjenko fikk ekstra moderne materiell gjennom politiske hestehandler, militsstyrkene i den okkuperte Donbass - og spesielt mobiliseringsstyrkene som vernepliktsstyrker som må ha materiell å trene med. Det blir simpelt for mange å fordele på, og om minst et dusin depoter som ikke kan tømmes, alene i Ukraina med hundrevis av forlatende kjøretøyer hver eksisterer som oppdaget på flere opptak - betyr det at det blir lite til overs. Dessuten hadde moderne våpen det ulempe at det er etterspørsel, slik at disse lettere utsettes for rov og tyveri.

Og aktuelt; T-62M var aldri retirerte fra stridsvognflåtelistene over de operative, beredne og vedlikeholdte stridsvognene. T-54/55 og eldre T-62 er sendt til skraphaugen for lenge siden. Dette kan skylds den tekniske tilstanden som er lettere å håndtere, bedre ergonomiske forhold (de er veldig rommelig i sammenligning med T-64/72, selv om vestlige er enda mer rommelig) og ikke minst faktumet om at de har lavere eksplosjonsfare, så besetning og stridsvogn kan overleve et knockout-slag. Men T-62 har en svakhet; de er rett og slett for treg, T-64/72 er mye raskere, og har for svak panserbeskyttelse mot 122mm granater i fronten, selv om de har bedre allsidige beskyttelse (all pansring på T-64/72 er utelukkende på fronten!).

T-62 saken får en til å gruble på om syriske rådgivere er involvert. Vi ser en usedvanlig sterk avhengighet av stridsvognen under stridighetene i kontrast med etablerte sovjetisk praksis som forutså samarbeid mellom stridsvogn og mekanisk infanteri, man har sett at aggressive patruljering skjer med stridsvogner som sendes ut på søkende oppdrag, i angrepsoppdrag og som sikring, og gang på gang var stridsvogner disse som engasjerte infanteri, når det skulle være stormpanservogner og transportvogner. Som forresten så ut til å brukes som "pansertaxi", som stasjonære posisjoner og kun sendes ut for konsentrert angrep på kort avstand. Dette tyder da på at det simpelt ikke er så mange russiske soldater, og at man aktivt prøver å unngå store menneskelige kostnader. Det minner akkurat om hvordan de syriske regjeringsstyrkene slåss i 2012-2015 før TOW-våpnene slo dem ut. Dette er ikke taktikk fra tidlige kriger, selv ikke de tsjetsjenske krigene. Dette smaker av ikke-russisk taktisk lære.

Og det samme ser ut til å være tilfelle med den seneste utviklingen av russernes offensiv i Severodonetsk-fremspringet. De har gått over til å "klemme ut" de ukrainske forsvarerne - og den fungerer, ettersom man har lykte med å utvide sin territoriale kontroll i alle retninger. Men måten det hendt på, er ikke heller etter sovjetisk praksis, dette er rett og slett asymmetrisk i sin karakter hvor man har blitt tilfeldig med å presse fram, angripe og holde eller avansere og bite seg fast. Dette lot til å ha overrasket ukrainerne som hadde regnet med en sovjetisk respons. Det minner om hva som observeres i den syriske borgerkrigen, hvor de syriske regjeringssoldatene og de islamistiske rebellene stadig vekslet om fra front til front, innleder avledende angrep lenge vekk, utnyttet mindre gap selv når det ikke var taktisk tilrådt, og deretter lansere konsentrasjoner mot de sterkeste forsvarsbastioner fremfor å manøvrere. Ødeleggelsen av broen mellom tvillingbyene - nå bekreftet ettersom 203mm morterskyts var brukt (ødelagt av ukrainerne i tur) - tyder på at man likedan syrerne har gått over til å eliminere motstandere på enhver bekostning fremfor å vinne militære seire. Som hvis man slåss mot fanatiske forsvarerne fremfor konvensjonelle militære.

Dette er i praksis syriske taktikk ment for fåtallige styrker med høy mekanisering i sin oppbygging, som "mates" med en ustanselig mengder av våpen og menn i liten skala.

https://twitter.com/WarintheFuture/status/1528531623154958336

På slagmarken er det nå veldig flytende; de russiske styrkene nærmere seg utmattelsespunktet. For den russiske generalstaben lot ikke til å realisere at betingelsene i Syria er at det var aldri numerisk overlegenhet for de krigførende partene og at den defensive kraften lå i den ineffektive våpenteknologien i hendene på angriperne. Så om de kommer på defensiven - det må de før eller senere - kan de få alvorlige problemer. Psykologisk sett kan det være mulig at russerne er uten av stand til å erkjenne det ukrainske militærets kraft og de ukrainske soldatenes karakteriske opptredens.

Lyman vil sannsynlig bli den første byen som evakueres; russerne har klart å føre sin SAM-paraply fram til byområdet som kan dermed fritt angripes med fly, noe som gjør det uutholdelige for de ukrainske forsvarerne.

Russerne hevder de videreføre det militære arvet etter Sovjet - men det ser ut at det er ukrainerne som gjør det.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (15 minutter siden):

Lyman vil sannsynlig bli den første byen som evakueres; russerne har klart å føre sin SAM-paraply fram til byområdet som kan dermed fritt angripes med fly, noe som gjør det uutholdelige for de ukrainske forsvarerne.

Ser de bomber Lyman hardt nå ja, det er ingen hensyn (som vanlig) til de sivile, for det er vilkårlig bombing overalt i boligområder. Frigjørerne har kommet

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Russerne siden 19. mai har tatt initiativet i Kharkovfronten ved å utnytte høyere lend og faktumet om at de simpelt ikke brydd seg om statsgrensen for å gjenvinne Ternova og Rubizhne, som nå er sterkt omstridt den 22. mai. Dette er svært farefullt, det betyr at den politiske ledelsen representert av Putin har sluttet med å respektere "reglene", og dermed åpner for at krigshandlingene vil går inn i russiske territorier. Ukrainerne har lenge signalisert at de vil respektere russisk territorium under sine bakkeoperasjonene, dette kan bli oppgitt ettersom Putin har nå tilsidesatt en meget gammel politisk regel om bruk av statsgrenser for å begrense krigshandlinger. Dette kan åpne for ukrainske offensiver inn i Russland i fremtiden.

I Donbass er ukrainerne nå på vikende front; tapet av Popasna var ikke så avgjørende; det var omkringliggende posisjoner i nordøst og sørvest. Hva russerne gjorde var å sette forbindelsesruten dypest inn i fremspringet under direkte fare og dermed lot sine flankestyrkene bryte gjennom, så snart det ukrainske forsvaret var overstrukket. Og som forventet har russerne rykket inn i Lyman, etter ødeleggelsen av motorvegen (som fulgt til overgangsforsøkene som kostet russerne altfor meget) har ukrainerne bare en liten bro tilbake og kan ikke lenge opprettholde forsyningsleveransene til forsvarsstyrkene som må retirere til vest og til sørvest, ettersom disses flanke mot øst er tatt av russerne. Byen er tapt; det er ikke hensiktsmessig å bli værende der.

Nå er trolig bare et lite brohode tilbake på nordbredden av elven i skogene nord for Slovjansk, og ukrainerne må i tillegg trekke seg vestover til Siversk-Bakhmut forsvarslinjen, omlagt 35 km. Tre større byer er nå garantert tapt til russerne. De ukrainske generalene må trekke ut sine styrkene for å holde dem intakt, det vil være galskap å bli stående til siste slutt. En tredjedel av fremspringet vil gå tapt, og bare to forsvarslinjer gjenstår; Siversk-Bakhmut og Kostjantynivka-Slovjansk.

Sivilistene som valgt å bli værende, må deretter tar konsekvensene. Den eneste tørsten i dette for ukrainerne er at omlagt 200 russerne var drept hver dag siden 18. april - 7,000 døde som minimum - og 15 verifiserte ødelagte kjøretøyer hver dag - omtrent 500 som minimum. Dette kan være mange ganger større.

Utviklingen omkring Moldova, i Khersonfronten, Kharkovfronten og sist i Donbass tyder på at Putin har tilsidesatt praktisk talt alle regler politisk og militært sett, og gått inn for total krig uten noe som helst regel. Saken med krigsfangene i Mariupol bare gjør det klart at russerne er nå på presist samme nivå som nazistene i spørsmålet om opphør av regler og normer i en total krig.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Ser ut som om de også kanskje planlegger en offensiv lengre sør

Number of Russian troops increased in Zaporizhzhia region, there are more Russian soldiers in Vasylivka than local population - head of regional administration

Samtidig vet vi jo at Putin har snakket med Luksajenko og at han igjen har begynt å røre seg litt på grensen, sikkert mest for å binde opp Ukrainske styrker, men man vet jo aldri 100%. Alt dette sammen med det som skjer på fronten nå tilsier vel at Ruzzerne virkelig nå prøver å få momentum og kjører alt inn for å klare å ta så mye de kan i ett desperat forsøk. Vi får håpe de mister mye og at det etter den søte kløe kommer den sure svien.

Lenke til kommentar

Spørsmålet er om man har undervurdert Russerne den siste måneden. At de dummet seg ut i begynnelsen betyr ikke at de ikke kan lære. Jeg tror også at moral problemet de hadde i begynnelsen kan være i ferd med å forsvinne. Det er ingen lenger som ikke vet hvorfor de er i Ukraina for å sloss. Det er ingen lenger som tror at Ukrainerne vil takke dem med blomster, og det er sikkert motiverende at de nå blir proppet hodet fullt med  propaganda om at dette er en eksistensiell krig for Russland mot vesten.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
jahooo skrev (27 minutter siden):

Spørsmålet er om man har undervurdert Russerne den siste måneden.

Spørs ... Personlig tror jeg det er ett skikkelig forsøk de er nødt til å foreta seg pga de har brukt opp de mulighetene de har for rekruttering av folk og de kan ikke bare bli stående, for da er de ferdige i lengden. Så nå prøver de, før de mister for mye folk og utstyr til å ha en sjanse for å klare det. Utfordringen er at de mest sannsynlig mister endel mer folk på det. Så hvis det skal holde, så må de få inn flere folk .... fra hvor? - Jeg betviler at de vil mobilisere hjemme med vernepliktige, for da tror jeg de virkelig vil få den Ruzziske massen imot seg.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Nedward skrev (Akkurat nå):

Hvis opplysningene om at russiske soldater får noe slik som 300 - 400 000 rubler i måneden, så kommer det til å bli lenge til dem går tom for folk. Den lønna er GOD i Russland. 

Hvis de får den. De lover mye uten å holde det. F.eks rapporter om konsertene som avholdes der det loves god betaling er det en god del som sier de ikke har fått hva som er lovet.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
jahooo skrev (25 minutter siden):

Spørsmålet er om man har undervurdert Russerne den siste måneden. At de dummet seg ut i begynnelsen betyr ikke at de ikke kan lære. Jeg tror også at moral problemet de hadde i begynnelsen kan være i ferd med å forsvinne. Det er ingen lenger som ikke vet hvorfor de er i Ukraina for å sloss. Det er ingen lenger som tror at Ukrainerne vil takke dem med blomster, og det er sikkert motiverende at de nå blir proppet hodet fullt med  propaganda om at dette er en eksistensiell krig for Russland mot vesten.

Russerne lærer, men ikke som forventet, og undervurderingen av russerne skyldes noe så enkelt som dansken Skaarenborg mente, han gjort det klart at den vestlige opinionen og de vestlige ekspertene har gått i en bekreftelsesfelle hvor man oppkonstruere et narrativ basert på forløpende konklusjoner dels understøttet av ukrainsk propaganda som hele tiden hadde fokus på moral og misere på den russiske siden. Vi søker derfor å "bekrefte" det på forveien hadde konkludert med, og dermed lot overdrevne optimisme overta helt, det var ikke lite hysteri da ukrainerne gikk til en mindre motoffensiv nordøst for Kharkiv som nå er stoppet av russerne.

Men det samme kan ikke sies om ukrainerne; selv om folkeopinionen kan bli et problem pga. propagandaen og man vet at Zelenskyj hadde presset gjennom lite heldige handlinger som forsøket på å ta Slangeøya og blodige fiaskoer i søndre Donbass-fronten, har det vist seg at det militærpolitiske samarbeidet fungert godt, og de ukrainske generalene har demonstrativt avslørt at de ikke sitter med overambisiøse planer. I fakta, de hadde gjort det bedre enn forventet under Slaget om Donbass som rett og slett går ut på å kjøpe seg tid, desimere angriperne og bytte bort terreng mot bedre sikring i egne oppbygging. Men nå er hellet oppbrukt.

Hva som er mye mer alvorligere, er at russerne nå er i ferd med å skrelle av seg de siste normer knyttet til krigstid. Det har i stigende grad blitt et voldsomt fokus på ideen om en eksistensiell krig, spesielt siden 9. mai da Putin sa det rett ut ved å likestille kampen mot nazismen med overfallet på Ukraina og aggresjonen mot NATO, og man ser nå at reglene viskes ut. De okkuperte landområdene i Ukraina mer og mer behandles som russiske områder; Ukraina reduseres til et ingenmannsland fritatt fra alle regler og man har fjernet alle politiske, legale og militære hemninger. Sist gang dette hendt var i Østfronten etter den tyske invasjonen i 1941.

Dette er total krig. Da betyr det at alt er nå tillatt, inkludert dødsleirer, masseutryddelse, konsentrasjonsleirer - det er nå bare et tidsspørsmål før offisielle summariske henrettelser blir vanlig. Og bruk av atomvåpen er i ferd med å normaliseres for den russiske opinionen.

Putin vil vinne først, deretter konsolidere, og siden gjøre alvor av truslene i verste fall for å vente ut Vesten og deretter angripe resten av Ukraina for å fullføre hans folkemord. Nå må vi innser at tretti millioner liv er i direkte fare i den nære fremtiden, og at en krig mellom Russland og NATO er ikke mulig å unngå.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Et nylig opptak fra vegen mellom Bakhmut og tvillingbyene viser en tom vei, hvilken tyder på at de ukrainske styrkene har dels startet evakueringen av den fremste delen av fremspringet, og konsentrert seg omkring veistrekningen Verkhnokamyanka-Siversk som nå er livlinen for de ukrainske styrkene i øst. Russerne har flere ganger prøvd å ta seg over elven uten hell, hvilken tyder på at de har innsett dette faktumet. Bløtgrunn på nordbredden gjør det ikke mulig å utplassere mange skyts der, så det er en "sikkerhetssone" på 15 km som ukrainerne tar fordel av. Mot nord finnes det stigninger og flere bekkeløp slik at russernes beste sjanser ligger i P66-vegen for å komme til Lysytsjansk fra sør, interessant at det er store arr etter kvikksandras akkurat der. Bare Bakhmut helt mot vest og Lysytsjansk helt mot nordøst er sårbar, et avansement på åpen lend vil bare invitere ATGM-angrep. De fjernstyrte ATGM våpensystemene som Stuga har vist seg morderisk ettersom disse er umulig å detektere.

Et opptak vist nå bruk av franskbygde 155mm Caesar selvdrevne artilleri, minst 12 stykker var levert til Ukraina. De kan når 30 km med normalammunisjon og 42 km med ERFB granater. Og den vestlige våpenleveransen fortsetter; Danmark vil nå levere et Harpoon sjømålsmissilsbatteri - de hadde to batterier som var satt i lagring for tjue år siden med eldre Harpoon missiler. Harpoon Block I har en rekkevidde på 139 km fra landposisjon. Det går rykter om at Penguin IR-styrte ASM missiler leveres, og dette kan være sant. USA har Penguin missiler kjent som AGM-119, av type Mk 3 med en rekkevidde på 55 km.

De ukrainske artilleristene vinner nå beundring og respekt, og mye av våpenleveransene reflekteres av dette, men enda mer digitalisering, flere artilleriradar og mer sambandsutstyr må til. Det er ikke våpenet, men utstyret som er viktigst.

Ennå utebli effektive selvmordsdroner. NATO har ikke hatt et behov for dette, og nå straffet dette seg. Switchblade 300 vist seg å være en flause uansett hvor treffsikkert de kan bli. Dette trenges i møte med russisk artilleri. Og apropos dronefly, det ser ut at ukrainerne ikke har mange tilbake for dybdetokter langt inn i Russland, selv om det samme kan sies om russerne.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

“Since the 16th century,” wrote the dissident Russian journalist Valeria Novodvorskaya, “we have existed according to the laws of manic depressive psychosis.”

Published two years after the collapse of the Soviet Union, Ms. Novodvorskaya’s article captured a particularly chaotic, deranged period of Russian history. But it also makes a long-term argument about Russian society. Since the time of Ivan the Terrible, Ms. Novodvorskaya argued, Russia has suffered from manic depressive psychosis — “flaying” the weak government and “kissing the whip” of the fierce autocrat. The result was a country “hanging between fascism and communism,” and citizens unable to live like normal people.

https://www.nytimes.com/2022/05/23/opinion/russia-putin-war.html

Interessant, men depressiv artikkel som gjør det klart at normalisering mellom Vesten/Europa og Russland er umulig så lenge den nasjonalimperiale identiteten knyttet med det eneveldige despotiet innført av de moskovittiske fyrstene som titulerte seg som tsarer i senere tid, består i livet. Det har vært notert at russerne lider av et moralsk vakuum eller en ignoranse for moral og etikk som muliggjør uaksepterte holdninger som dødslengsel og ekstraordinær likegyldighet for liv og lem. Og man vet fra annetsteds at makteliten i Russland er hyklere med en bakgrunn i den kommunistiske nomenklara, som ikke har politiske eller økonomiske ambisjoner utover å fungere som parasitter tilknyttet det allmektige statsapparatet.

Da ment det at det russiske folket vil bli Europas svar på Nord-Korea i lang tid om ikke noe veldige drastisk skjer. De hadde kunne unngå uønskelig oppmerksomhet fordi vesteuropeerne ikke kjente dem og disses nykker i kontrast til østeuropeerne, men nå er tiden utløpt ettersom hele Europa har fått innblikk i det som rører seg i det russiske folkets mørke sider.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
superrhino skrev (Akkurat nå):

jeg har inntrykket av at mesteparten av utstyret som har blitt levert er tilsiktet en offensiv som kommer til å starte nå i juni-juli? Det har ikke vært opptak av f.eks. polske T-72 i Donbas, så vidt jeg har observert.

Det vil være klokt om å holde tilbake mesteparten av utstyret vekk fra felten for nylige oppstilte styrker - slik at bare et minstetall settes inn. Tross alt må jo ukrainerne ha en intakt hær som kan avlaste den stående hæren når man skal iverksette offensive operasjoner, og da trenger de flere tusen panserkjøretøyer, hundrevis av artilleri (RM-70 fra Tsjekkia avfyrer lik raskt som 5 BM-21 i en og samme salve!) og titusener av upansrede kjøretøyer.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (6 minutter siden):

“Since the 16th century,” wrote the dissident Russian journalist Valeria Novodvorskaya, “we have existed according to the laws of manic depressive psychosis.”

Published two years after the collapse of the Soviet Union, Ms. Novodvorskaya’s article captured a particularly chaotic, deranged period of Russian history. But it also makes a long-term argument about Russian society. Since the time of Ivan the Terrible, Ms. Novodvorskaya argued, Russia has suffered from manic depressive psychosis — “flaying” the weak government and “kissing the whip” of the fierce autocrat. The result was a country “hanging between fascism and communism,” and citizens unable to live like normal people.

https://www.nytimes.com/2022/05/23/opinion/russia-putin-war.html

Interessant, men depressiv artikkel som gjør det klart at normalisering mellom Vesten/Europa og Russland er umulig så lenge den nasjonalimperiale identiteten knyttet med det eneveldige despotiet innført av de moskovittiske fyrstene som titulerte seg som tsarer i senere tid, består i livet. Det har vært notert at russerne lider av et moralsk vakuum eller en ignoranse for moral og etikk som muliggjør uaksepterte holdninger som dødslengsel og ekstraordinær likegyldighet for liv og lem. Og man vet fra annetsteds at makteliten i Russland er hyklere med en bakgrunn i den kommunistiske nomenklara, som ikke har politiske eller økonomiske ambisjoner utover å fungere som parasitter tilknyttet det allmektige statsapparatet.

Da ment det at det russiske folket vil bli Europas svar på Nord-Korea i lang tid om ikke noe veldige drastisk skjer. De hadde kunne unngå uønskelig oppmerksomhet fordi vesteuropeerne ikke kjente dem og disses nykker i kontrast til østeuropeerne, men nå er tiden utløpt ettersom hele Europa har fått innblikk i det som rører seg i det russiske folkets mørke sider.

de største "russofobene" fikk rett. Jeg husker en polsk bekjent som sa ting om Russland for mange år siden som jeg synes var på grensen til uhørt, men han hadde rett i alt.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Pres Zelensky: Russian army vehicles in Donbas outnumber Ukrainian 20:1. "I have been repeating this to all our partners for a month now: we have the bloodiest situation in Donbass, we are losing a lot of people, you have everything to save these people. Just listen"

Edit: Ruzzisk propaganda intervju går ikke helt som planlagt.

  • Why did you come here? Banderovrcy? There were no banderovcy. We lived well. I’m Russian. Was born in Yakutia. What do you want?

  • we want to show the world what YOU want.

  • I want to live in Ukraine…

Endret av D0vendyret
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...