Gå til innhold

Sentralbanksjefrollen gikk til "God-dag-mann-økseskaft-fyrsten" - Er dette korrupsjon?


G

Anbefalte innlegg

God-dag-mann-økseskaft-fyrsten fikk visst sentralbanksjefsrollen. Hvordan tør de prøve dette betente grepet? Rollen skal jo ikke blandes med politikk. Her har jeg noen lenker i fra dag når nyheten slapp. Har hørt at visesentralbanksjefen visstnok skal ha doktorgrad, mens Jens har mastergrad. Er dette et åpenlyst korrupt grep vi er vitne til utspille seg?

Håper jo det går bra for landet med han i rollen. Men, jeg liker ikke Jens av flere grunner. Men mest fordi han systematisk har nyttet hersketeknikken i svært viktige spørsmål for å unnvike å svare på flere spørsmål igjennom hans politiske karriere, bl.a. som Statsminister og på talerstolen i Stortinget. Dette rollebekledningsgreiene er jo ikke nytt av dagen, men en er en uting, med slike kameraderiutnevnelser.

 

Quote

Jens lovnader:

– Jeg er trygg på at jeg kommer til å gjøre den jobben på en måte som viser at banken har den uavhengigheten og integriteten den skal ha, sier Jens Stoltenberg.

Quote

Den andre store søkeren for stillingen:

Ida Wolden Bache er i dag visesentralbanksjef og har doktorgrad. Hun har både vært direktør for Finansiell stabilitet og Pengepolitikk i Norges Bank.

Quote

Slik begrunner Vedum valget
Finansdepartementet mener generalsekretær Jens Stoltenberg er best kvalifisert.

– Kombinasjonen av økonomibakgrunn, samfunnsforståelse og en ledererfaring få i Norge har, gjør han veldig godt egnet som øverste leder i Norges Bank, en institusjon som forvalter viktige samfunnsoppdrag på vegne av oss alle, sier Finansmister Trygve Slagsvold Vedum i pressemeldingen.

Quote

Stoltenberg er omstridt
Debatten om Stoltenberg kan bli sentralbanksjef, har rast siden flere medier i fjor høst skrev at han var aktuell, og viste til anonyme kilder.

Stoltenberg er omstridt blant annet fordi han nær venn med Norges statsminister, Jonas Gahr Støre (Ap). Han sa til Støre at han var interessert i høst, og sier han også har nevnt det for nestleder Hadia Tajik i Ap.

https://www.nrk.no/video/93aef3f4-501d-4699-9c39-1642b34c8a90

https://www.nrk.no/norge/folket-delt-om-stoltenberg-som-sentralbanksjef-1.15841945

https://www.nrk.no/norge/_-jeg-gratulerer-jens-stoltenberg-med-a-ha-fatt-en-viktig-jobb-1.15840947

https://www.nrk.no/norge/stoltenberg-utnevnt-til-ny-sentralbanksjef-_-vil-fortsatt-vaere-ap-medlem-1.15827696

https://www.nrk.no/norge/reaksjonar-pa-at.-jens-stoltenberg-blir-ny-sentralbanksjef-1.15840485

 

I denne tråden så ønsker jeg gjerne flere tilføyelser av flere lenker i fra media slik dette storspillet utvikler seg. Blir med at jeg tok dagens Nrk-lenker i denne omgang.

Man kan også debattere videre rundt spørsmålet om grunnlaget for tilsettelsen, altså om den er gjort på gyldig grunnlag. Motkandidaten Ida Wolden Bache virket jo å ha bredere erfaring på enkelte vesentlige rolleoppgaver av sentralbanksjefen på det økonomiske feltet. Altså alt som går innenfor saksområdet for sentralbanksjefsrollen og de politiske intriger rundt en slik tilsettelse er innfor det som kan diskuteres i tråden synes jeg. Men, også utviklingen framover. Etterhvert når intrigene har blåst over så kan en fortsette å nytte tråden til å dekke hvor god/dårlig jobb man synes Jens Stoltenberg gjør i rollen. Rentehevelser kommer jo åpenbart til å bli et vanskelig tema, hvor det blir upopulære avgjørelser. Da disse rentejusteringene er viktige for å bevare konkurranseevnen for særlig eksport, men også for at inflasjonen ikke går helt av skaftet. Litt inflasjon er ønskelig men den må jo ikke bli for stor heller. Økonomiske kriser kommer jo gjerne av bobler som sprekker der myndighetene ikke har greid å justere økonomien. I så måte så spiller jo USA, dollarkurs og slikt særlig sterkt inn for Norges del, da oljen omsettes i dollar. Dollaren kan kanskje se ut til å stå for fall i nær framtid har jeg sett spådommer av. Det trykkes så uhorvelig store mengder penger og straks de slakker av pengetrykkingen for å regulere seg tilbake til normalen så vil med stor sannsynlighet bli et aksjemarkedsfall, kanskje uten sidestykke i USA. Som vil dra verden med seg, og særlig Norge som er svært avhengig av dollarkursene. Man kan regne med at tiden framover for Jens Stoltenberg, dersom han får beholde rollen, blir svært urolig sjø (bølger). Det blir naturlig å debattere om f.eks. USA eller andre kommer til å får norsk økonomi ut av sporet det går i.

Enkelte eksempler kan en ta med andre land til sammenlikning kun/helst, så det ikke sporer av.

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Korrupsjon er det nok ikke.

Men at Stoltenberg er for politisk for rollen tror jeg mange vil være enig i. Spesielt når man tenker på at foreldre, barn og stebarn av selv en som jobber som politisk rådgiver på enten tinget eller i departementene er for politiske for rollen ifølge sentralbankloven. Da burde man ikke ansette en som har så sterke bånd til regjeringen(han har vært statsminister og sjef for store deler av dagen regjering) og spesielt til det største regjeringspartiet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ok, hva er det som forsvarer at dette ikke var korrupte grep? Finansminister er fra et annet parti, men han samarbeider med en Arbeiderpartiregjering eksempelvis og er nødt å gi og ta litt i saker. Tina Bru (Høyre) vil ha svar på hva Vedum mener om Jens sin egnethet-uttalelser:

Quote

Høgre: Kor lurt er det?
Høgre og finanspolitisk talsperson Tina Bru sender no eit skriftleg spørsmål frå Stortinget til finansministeren der ho vil vite kva han eigentleg meinte.

– Meiner Vedum at Jens Stoltenberg skal ha ei meir aktiv rolle i styringa av oljefondet enn det tidlegare sentralbanksjefar har hatt? Og kor lurt er i så fall det?, skriv Bru i ein e-post til NRK.

Men finansminister Vedum vil ikkje utdjupe kva han meinte, eller om han varsla ei endring i rolla til styreleiaren for Oljefondet. Han viser til at han vil svare Stortinget først, opplyser kommunikasjonssjef Therese Riiser til NRK.

Dette er langt frå det einaste spørsmålet Vedum og regjeringa får i etterkant av utnemninga. I dag kl. 14:00 møtes kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget for å starte sin kontrollprosess.

I sitt skriftlege spørsmål spør Høgre i første omgang om det er vanleg at leiinga av Oljefondet drøftar konkrete investeringar eller val av marknader med sentralbanksjefen.

Professor med innvendinger:

Quote

Henriksen som kjem med tre innvendingar mot å gjere sentralbanksjefen til ein samtalepartnar om detaljar ved forvaltninga av Oljefondet:

Det er i svært liten grad slike val forvaltninga handlar om.
Styreleiaren skal ikkje delta i så detaljerte diskusjonar.
Ei slik involvering kan bidra til ytterlegare politisering.
Han viser til at Oljefondet for alle praktiske føremål er eit indeksfond som prøver å følgje verdiutviklinga til alle andre selskap som er børsnoterte. I tillegg er Oljefondet styrt etter ein referanseindeks frå Finansdepartementet som blant anna slår fast kor det skal investerast og kva marknader som er «trygge».

Det betyr at Oljefondet knapt gjer dei vurderingane Vedum meiner at Stoltenberg kan vere ein god fagleg ressurs og samtalepartnar for, utdjupar Henriksen.

Noe av det Vedum sa:

Quote

Ei av oppgåvene for sentralbanksjefen er å vere styreleiar for NBIM (Noregs Bank Investment Management) som forvaltar Oljefondet. Og her viste finansminister Vedum til den samfunnsforståinga Stoltenberg har.

Før han sa noko om rolla til den nye sentralbanksjefen som vekte oppsikt:

«(...) det gjer at ein får ein styreleiar som kan vere ein god samtalepartnar, ein god eh… fagleg ressurs for oljefondet når ein skal diskutere kor skal ein investere, kva marknad er det trygt i, kva internasjonale svingingar er det vi har, korleis er det utviklinga er framover ikkje minst også den sikkerheitspolitiske dimensjonen.»

Vedum la også til at bakgrunnen til Stoltenberg er «ei styrke for fondet og vår felles formue».

https://www.nrk.no/norge/vedum-kommentar-om-stoltenberg-vekkjer-oppsikt-1.15845199

Endret av G
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

Nepotisme er like gammelt som Abraham.

Sitat fra nettet: Nepotisme er en vanlig anklage i politikken når slektningen til en mektig skikkelse går opp til lignende makt tilsynelatende uten passende kvalifikasjoner. Det britisk engelske uttrykket "Bob's your uncle" antas å ha sin opprinnelse da Robert Arthur Talbot Gascoyne-Cecil, 3rd Marquess of Salisbury, forfremmet nevøen sin, Arthur Balfour, til den anerkjente stillingen som sjefssekretær for Irland, som ble sett på som en handling av nepotisme.

Endret av Slettet+6132
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

Mere "gullkorn" jeg fant på nettet og oversatte:

Nepotisme på jobb kan bety økte muligheter i en jobb, å få jobb eller å få mer betalt enn andre personer med lignende situasjon. Det argumenteres både for og mot ansettelse gitt på grunn av familietilknytning, som er mest vanlig i små, familiedrevne virksomheter. På den ene siden kan nepotisme gi stabilitet og kontinuitet. Kritikere siterer studier som viser redusert moral og engasjement fra ikke-relaterte ansatte, og en generelt negativ holdning til overordnede stillinger fylt gjennom nepotisme. En artikkel fra magasinet Forbes sa "det er ingen stige å klatre når det øverste trinnet er reservert for folk med et bestemt navn."  Noen virksomheter forbyr nepotisme som en etisk sak, og anser det for plagsomt og forstyrrende.

https://www.forbes.com/2009/06/19/ceo-executive-hiring-ceonewtork-leadership-nepotism.html?sh=23372c8e838f 

Nepotisme er bra når en liten bedrift skal utvikles og bringes videre. En sønn eller datter føler ansvar og stolthet og drives fram av familismen. Etterkommere våger ikke å selge eller velge andre veier for sin livsstil. Jødene praktiserer dette som kultur.

Lenke til kommentar

UKRAINA
16. februar 2022 kl. 18:16 Stoltenberg latterliggjøres av russisk UD Utenriksdepartementet i Moskva sier de har mistet interessen for Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.
– Vi er ikke interessert, sier talsperson Maria Zakharova i russisk UD, ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria.

Hun beskriver onsdag Stoltenberg som en person som «enten er Natos generalsekretær eller bankmann».

– Jeg har ikke funnet ut av det ennå.

Men russerne er uansett ikke interessert i uttalelsene hans, ifølge Zakharova.

– Dette er ikke en person hvis uttalelser vil bli vurdert som seriøse argumenter i Moskva. Dette er en nedskutt Nato-flyger. Derfor vil vi fokusere på seriøs dialog, hvis våre vestlige partnere er klare for det.

(NTB)

1jTzBo-ASKH9rW25Nl-izwz7vaspLGr5O7T6vR1-

https://www.nrk.no/nyheter/stoltenberg-latterliggjores-av-russisk-ud-1.15858091

 

Ville ha en «sterk og samlende leder» – fikk Stoltenberg
Tidligere Høyre-politiker Julie Brodtkorb ville at man i utlysningen av ny sentralbanksjef, skulle søke etter en «en sterk og samlende leder».

https://www.nrk.no/norge/ville-ha-en__sterk-og-samlende-leder_-_-fikk-stoltenberg-1.15856555

 


Slik svarer Vedum om Stoltenberg-jobben
Hvordan kom navnet til Jens Stoltenberg opp i jakten på ny sentralbanksjef? Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har ingen svar til Stortinget.

https://www.nrk.no/norge/slik-svarer-vedum-om-stoltenberg-jobben-1.15855047

 

Kontrollkomiteens leder Peter Frølich (H) mener flere spørsmål er ubesvart etter at regjeringen i går sendte sine første svar om utnevnelsen av Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef.

https://www.nrk.no/norge/hoyre-krever-flere-svar_-hvem-pushet-pa-for-stoltenberg_-1.15857585

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bortsett ifra nettavisen så har den sterkeste kandidaten vært nærmest totalt utelatt dekning/omtale av propagandaapparatet vi har her i Norge, så 99,9% av befolkningen har nok bare trudd at det var 2 kvalifiserte søkere(om man kan kalle karrierepolitikeren Stoltenberg kvalifisert, noe man kan stille spørsmålstegn ved)
https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/en-ukjent-dark-horse-kan-forstyrre-hele-norges-bank-krangelen/o/5-95-374181

Endret av bruker-540634
  • Liker 4
Lenke til kommentar
2 hours ago, bruker-540634 said:

propagandaapparatet vi har her i Norge, så 99,9% av befolkningen har nok bare trudd at det var 2 kvalifiserte søkere

Jeg vil tro topp politikerne i de røde og grønne partiene er redd for en slik person du nevner her. Han vet faktisk hva han snakker om og driver med, og er trolig av de aller beste man kan oppdrive innen sitt felt. Han vil handle ut fra et rasjonelt ståsted og ikke ta bestikkelser eller la seg påvirke av sterk lobbyisme. 

Politikerne som har fått inn den kommende sjefen gjør det for egen vinning og makt. Dette er en person de kan styre og som vil gjøre omtrent akkurat det han blir bedt om. DET har vært deres mål hele veien.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Kontrollkomiteen krever 20 flere svar om Stoltenberg-ansettelsen
Stortingets kontrollkomité bestemte fredag å sende flere spørsmål til regjeringen om utnevningen av Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef.

..

– Ble ikke klokere
Tidligere i uka kom det frem at han ønsket flere svar fra regjeringen.

– Vi er ikke blitt veldig mye klokere når det gjelder hvem som egentlig spilte inn Stoltenberg, og når hans kandidatur gikk fra å være en idé til å være reelt, sa Frølich til NTB da svarene kom.

https://www.nrk.no/norge/stortinget-sender-flere-sporsmal-om-stoltenberg-1.15860027

 

Sentralbanksjefens årstale, artikler rundt det:

Norsk økonomi gir gass, men sentralbanksjef Øystein Olsen minner om at bremseklossene må settes på om lønnen din øker kraftig.

https://www.nrk.no/norge/viser-frem-rentepisken-hvis-lonnen-din-blir-for-hoy-1.15859035

Når Noregs Bank inviterer til middag står det rosasteikt kalv frå Hallingdal, sjøkreps frå Hitra og norske ostar på menyen.

0Pns8CuNGz6g1NnYBNIGaAxBJ2JW-eygbiYrNTD-

https://www.nrk.no/norge/her-er-gjestelista-til-arets-eksklusive-bankmiddag-1.15859486

Olsens siste hilsen bør bekymre Stoltenberg
Det står ikke på advarsler fra den avtroppende sentralbanksjefen Øystein Olsen. Det blir nok å ta tak i for Jens Stoltenberg.

https://www.nrk.no/ytring/olsens-siste-hilsen-bor-bekymre-stoltenberg-1.15858854

Endret av G
Lenke til kommentar

Nei det er ikke korrupsjon. Det er kameraderi, noe Norge er kjent for og stort sett bygget opp på.

Det er ikke de smarteste og mest erfarne hodene som får toppjobbene. Nettverk og partibok spiller en større rolle.

Flere reagerte på at Ida Wolden Bache knapt fikk omtale på NRK sine nettsider, nyheter og radio. Alt handlet om Stoltenberg og Ida ble kun nevnt i bisetninger. Så Jens var nok en klar favoritt hos NRK ledelsen.

Det er kanskje verdt å nevne at NRK sjef Thor Gjermund Eriksen meldte seg ut av AP dagen før han tiltrådte som NRK sjef

- Partiutnevnt kringkastingssjef

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

NRK gjorde kanskje enda et «stunt». De kjørte en meningsmåling hvor konklusjonen deres var at folket er delt i spørsmålet om Jens som sentralbanksjef. Helt normalt med andre ord og det vil ikke skape nevneverdig debatt. Norstat på oppdrag fra NRK spurte 1004 personer.

MEN Nettavisen hadde en lignende undersøkelse hvor ca 57.000 lesere over hele landet har svart (se nederst i artikelen). Hele 95 prosent ville ha Ida Wolden Bache. Kun 5 prosent ville ha Stoltenberg.

Da blir jeg noe forundret over NRK sin undersøkelse

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Tajik om egen habilitet: – Jeg er helt trygg
Ap-nestleder Hadia Tajik sier hun er helt trygg på egen habilitet i forbindelse med utnevnelsen av Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef.

rsKoUe-0w9v_ZiwaKwg9Dgb9fv8XruuGKsZjeL59

Vil ha svar
I brevet viser komiteen til at Tajik deltok i utnevnelsen av Stoltenberg, noe statsminister Jonas Gahr Støre av habilitetsgrunner avsto fra. Konkret stiller Stortinget følgende spørsmål:

«Hvilken vurdering gjorde statsråden av sin egen habilitet, og hvilken beskrivelsen av relasjonen mellom Stoltenberg og statsråden lå til grunn for vurderingen?»

..

TNYym8AayFnSf3UaHKYQWg2r_-hv316ID8eqA0UZ

Hadia Tajik kjenner Jens Stoltenberg godt fra før, ikke minst fra tiden hvor de begge satt i regjering.

..

https://www.nrk.no/norge/tajik-om-egen-habilitet_-_-jeg-er-helt-trygg-1.15861869

Endret av G
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

07:06 Nato intensiverer jakta på ny sjef Nato har vegra seg for å setja i gang diskusjonar om kven som bør ta over etter Jens Stoltenberg. No skyt prosessen fart.
Det er tilsettinga av Stoltenberg som ny sjef for Noregs Bank som gjer at diplomatar no ventar ein meir aktiv diskusjon i Nato om kven som skal ta over som generalsekretær til hausten.

Det får NTB opplyst.

Nato tar sikte på å finna ny generalsekretær innan toppmøtet i Madrid i slutten av juni.

NTB skriv vidare at prosessen med å finna ny Nato-sjef blir beskrive som uorganisert og til dels kaotisk. Eit anna spørsmål er om Stoltensberg periode kan bli forlenga. Etter det NTB kjenner til, har fleire allierte tatt opp spørsmålet direkte med Stoltenberg for å forsøka å overtala han til å bli verande.

https://www.nrk.no/nyheter/ukraina-1.11480927#1.15872247.1.15872247

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

10. mars 2022 kl. 12:12 Legger Stoltenberg-saka på is Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget går ikke videre med undersøkelsene knyttet til ansettelsen av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef.

– Fra Høyres side er det ikke aktuelt med høring slik situasjonen er nå. Både regjeringen og Nato må bruke alle krefter på å håndtere sikkerhetssituasjonen, sier komitéleder Peter Frølich (H) til NTB.
NRK har tidligere omtalt at verken Ap, Venstre eller Rødt ønsker å gå videre med spørsmål eller kontrollsak når det gjelder ansettelsen av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef. Venstre mener svarene komiteen har fått ikke avdekker formelle feil ved ansettelsen. Partiet mener likevel at ansettelsen var uklok fordi den har skapt tvil om sentralbanksjefens uavhengighet.

https://www.nrk.no/nyheter/legger-stoltenberg-saka-pa-is-1.15886914

Lenke til kommentar
On 2/18/2022 at 9:04 PM, Kaitlin said:

NRK gjorde kanskje enda et «stunt». De kjørte en meningsmåling hvor konklusjonen deres var at folket er delt i spørsmålet om Jens som sentralbanksjef. Helt normalt med andre ord og det vil ikke skape nevneverdig debatt. Norstat på oppdrag fra NRK spurte 1004 personer.

MEN Nettavisen hadde en lignende undersøkelse hvor ca 57.000 lesere over hele landet har svart (se nederst i artikelen). Hele 95 prosent ville ha Ida Wolden Bache. Kun 5 prosent ville ha Stoltenberg.

Da blir jeg noe forundret over NRK sin undersøkelse

Nettavisen har et svært lite representativt lesergrunnlag. I tillegg så er det også en veldig skjevfordeling i hvem som velger å delta på spørreundersøkelser på nettsider. 


Norstat er en profesjonelt selskap innen for meningsmålinger som bruker vitenskap for å få et mest mulig korrekt grunnlag. Det er noe helt annet enn det Nettavisen gjør (noe Nettavisen helt sikkert ville sagt seg enig i)

 

Lenke til kommentar

..

Onsdag formiddag sa Norges forsvarsminister at det er «opp til Jens Stoltenberg» om han eventuelt kan fortsette som generalsekretær i Nato.

Samme dag ble Stoltenberg hyllet for åpen scene av den amerikanske utenriksministeren i Brussel for sin ledelse av forsvarsalliansen.

Nå svarer Stoltenberg kontakt at han har planer om å komme hjem til Norge i høst, og at det dermed ikke er aktuelt å fortsette i Nato.

– Jeg har fått en jobb i Norge som jeg planlegger å tiltre i slutten av året. Det har vært planene hele tiden, svarer Nato-sjef Jens Stoltenberg etter et spørsmål fra VG under en pressekonferanse.

Ett fokus
Planen er nemlig at Nato-lederen skal gå av 1. oktober, for så å begynne som sentralbanksjef i Norge. Ansettelsesprosessen har vært mye omtalt i norske medier.

..

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/y4rq5r/avviser-aa-fortsette-i-nato

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...