Jump to content
Capslock

Ny maskin, sikringa går

Recommended Posts

Hei,

Håper det er noen med litt elektrisk kompetanse her,
Fikk inn en splitter ny Samsung Kombi Vask og tørk maskin i går. Uten problemer, fikk vi skrudd på maskin, kalibrert, og kjørt en
vask. Senere på dagen, fikk jeg lyst til å skru på maskin, men da gikk sikringen. Dro opp sikringen, og tenkte ikke over det. I dag tidlig
kjørte samboer en vask, uten problemer. Da med varmekabler og lys på. Senere i dag, skulle vi skru på maskin, og da gikk strømmen igjen. Så vi koblet ut varmekabler, skrudde på maskina og kjørte en tørk. Ingen problem, tenkte derfor at det kunne være dette som var problemet. Litt senere, så prøvde jeg å skru på maskina, da gikk strømmen, uten varmekabler på. Så dette må ha vært tilfeldig? Tok ut støpselet, og en time senere tenkte jeg at jeg skulle ta støpselet i kontakta ved siden av, og akkurat når jeg satte inn støpselet, så gikk strømmen. Da var maskina av. Jeg har kontaktet support i Samsung, ettersom jeg har en liten tanke om at det kan være en jordfeil i selve maskina? Men dette er såklart bare synsing. Spør derfor her på forumet i tillegg, om det viser seg at maskina er flawless.. 

Share this post


Link to post

Par spørsmål:

  • Har du 230 eller 400V i huset ditt ?
  • Har du tilgang på multimeter for spenningsmåling ?
  • Hva står det på sikringen som går (hvis det er kombinert overstrøm og jordfeilautomat bør det være en indikator som viser hvilken funksjon som har trigget) ? Ta gjerne nærbilde av automaten.

Share this post


Link to post

Nummer 6 ser ut som en jordfeilbryter, hva går den til? Nummer 8 er en vanlig sikring.
Er det mulig å prøve en annen kurs (f.eks med skjøteledning)?

Share this post


Link to post

Jeg har en PC på en B10 kurs med 1300 watt psu. Denne slår ut sikringen både 1 og 2 ganger når den skal "lade opp" kondensatorene inne i den når den først får strøm.

Share this post


Link to post

Ta et bilde av hele sikringsskapet og post her. Er det test-knapp på jordfeilbryter? Er denne jordfeilbryteren for en kurs eller flere kurser?

Share this post


Link to post

Det er to jordfeilbrytere i dette skapet. En som dekker hele anlegget, og en som dekker kurs 7 og 8. (Bad og evt. stikk ute på balkong) Det er test knapper på begge bryterne. 

Edit; ingen dum ide som nevnt over her med å prøve en skjøteledning fra annet rom. 
 

Edited by Capslock

Share this post


Link to post

Da kan du vel se bort fra jordfeil, siden det er sikring som går og ikke jordfeilbryter.
Som nevnt er det vel kjent at en PC kan slå ut type B automatsikringer ved oppstart. Ikke sikkert det problemet kan overføres til en vaskemaskin, men er vel en viss mulighet.

Share this post


Link to post

Men jeg tenker sånn, hvis det er overspenn, vil jeg kunne kjøre maskinen? For som jeg skrev over, så har vi kjørt maskin på vaskesyklus, 2,5t, full sentrifugering osv. og også en 5t!! tørke syklus..? Vil dette i det hele tatt være mulig om sikringene ikke er lagd for å tåle det vår maskin trenger...? Skulle vel trodd at dem ville gått flere ganger underveis, og eventuelt brent opp både stikk og sikring? 

Share this post


Link to post

Ville ha prøvd på en 16A kurs eller C10 kurs og se om det forsatt er problem, såg nettopp ved min LG kombi vask og tørk at der er det C16 kurs.

Share this post


Link to post

Har nå funnet ut av maskinen 1900-2300w på vask og oppvarming, 
og 1600-1900w på tørk. Så ut i fra dette, så skal det jo holde med 10ampere..det er jo i grenseland skal vel sies.. 
Skjønner bare ikke hvorfor det er hipp som happ hvorfor maskinen tar strømmen. Den skal funke helt fint, også går det noen timer, så tar den strømmen.. Men aldri under syklus. Når strømmen går, så er det bestandig når jeg skrur på maskinen... Merkelig merkelig...

Share this post


Link to post

Det finnes ulik grad av treghet på sikringer, så du kan ligge i grenseland hva gjelder oppstartsstrøm. Ellers kan du sjekke om du ikke har mer enn du tror som går igjennom sikringen, som f.eks en liten ovn som er nok til at sikringen går når ovnen slår seg på samtidig som maskinen går.

Share this post


Link to post

Så er det jo evt et spørsmål om det er noe annet på kursen. Men antar også at man har kjørt vaskemaskin på denne kursen tidligere, og at problemet oppstod nå ved ny maskin. Er vel sjeldent at eldre maskiner trekker mindre strøm enn nye, men såklart - den gamle var kanskje ikke en kombi?

Er man sikker på at det ikke er noe annet som drar noe på kursen? Evt. noe som drar noe i perioder...

Når man her sier at strømmen gikk når man skrudd på maskinen - ved å slå den på, eller starte en vask?

Share this post


Link to post

Ehm. Joda, har brukt vaskemaskin på samme kursen, men ikke kombi. Er ikke helt sikker på hvilken effekt den gamle har, men kan sjekke det ut for referanse for moroskyld. Det er litt hipp som happ når den tar sikringa. Men! Det skjer kun når jeg skrur på maskina, altså når jeg trykker på ON, for å få velkommen til maskina, velg program. Jeg synes det er litt rart, men kan nok tenke seg at den drar gang full pupp når man skrur på, ikke vet jeg.. Men er det noen her som vet om det er mulig å skifte sikring, (elektriker).. fra 10b til hakket over? Som dere ser på bildet, så står det 10b, 2x 1,5/2,5 i tverrsnitt.

Kan jeg få en elektriker til å bytte sikring, eller må man legge opp ny kurs og full pakke.. og hva ville det kostet på estimert vil dere tro, om noen har vært borti lignende. 

Share this post


Link to post

Kan høres ut som den er reagerer på en spike, akkurat som det skjer med en PC. 
B10 kan byttes til C10. Type C er tregere, tåler bedre slike spikes.
Før var det lov med 13A på 1.5 kvadrat. Du kan endre til 16A, men  da må du bytte hele kablingen til 2.5.

 

Share this post


Link to post

Det er startstrømmen som tar sikringen din. Som hårek nevner her så har karakteristikk C en toleranse som tåler høyere startstrøm. Den blir brukt mye i motorforsyninger pga stor startstrøm. Det er antagelig nok å bytte til C10A

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...