Gå til innhold

Hvor mye utbetales i sosial-hjelp/bostøtte etc til eiendomsløse?


lada1

Anbefalte innlegg

Finnes det tall på hvor mye som utbetales i former for sosial-hjelp til de som ikke har nåla i veggen? F.eks. til familier med 3 barn? Jeg lurer på om NAV kan være veldig generøse/ukontrollert i slike sammenhenger og bl.a. betaler unødvendig høy bolig-leie og dyre strøm-utgifter.

Jeg unner folk et godt liv, men det må være mulig å kritisere dette systemet som for rike huseiere (utleiere) kan fungere som et sugerør ned i stats-kassen. Diskusjonen om garantert minste-inntekt (eller negativ skatt) har forøvrig ignorert dagens former for utilsiktet "borgerlønn" for ganske mange.  Og skulle en sosial-hjelp-mottager som bor i en sentral villa begynne å jobbe, så må vel han/hun flytte ut til en rimeligere bolig og begynne å tenke økonomi?

Det er mange muligheter til (overfor NAV) å fremstå som eiendoms-løs og trengende. En mulighet er å sluse inntekter over til andre innen storfamilien og som en har sosial kontroll over. Svart arbeid er en annen mulighet. 

Når en automatisk kritiserer ideer om former for garantert minste-inntekt, så bør en vel sammenligne med dagens system?  Rike klager gjerne over mye marginal-skatt og at dette demotiverer for innsats - mens fattige kan sies ofte å ha nesten 100 prosent marginalskatt (siden sosial-støtten blir redusert tilsvarende egen inntekt).  Kapitalister kan velge et liv på sofaen som TV-slave med en kasse øl på siden - men de gjør det ikke - mens fattige trenger å bli holdt i ørene 🙂

 

Endret av lada1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det finnes god statistisk oversikt over pengebruken, utfordringa er ofte å finne rette gruppa å sjå på.

Akkurat sosialhjelpa vil variere svært mykje frå kommune til kommune, og ikkje minst situasjonen til sosaialhjelpmottakaren. Sosialhjelp er hjelp til dei som ikkje klarer å betale for sitt livsopphold. Kor mykje ein treng å få frå NAV til å kunne ha ein bustad vil då variere alt etter bustadsprisane.
Så kor mykje ein får i sosialhjelp er basert på ei behovsvurdering, dette er meint for at mottakaren berre skal få akkurat så mykje som vedkommande reelt sett treng for å dekke sitt livsopphold, men systemet opner også for forskjellsbehandling.

Om husleiga til sosialhjelpmottakaren er høg så blir det gjort ei vurdering av kva som er beste måten å løyse dette på. Mange må flytte men ettersom det å flytte også gir kostnadar for NAV så vurderer ein heilheita. Er det sannsynleg at ein har kortvarig behov for sosialhjelp så vil det ofte være billegare å dekke høge husleiger ei kort periode framfor at NAV må betale for at sosialklienten skal kunne flytte. Det å bu i ein billegare bustad vil også kunne gi nye kostnadar for NAV, flytter ein ut på bygda i ein billig bustad så vil ein også få eit reelt behov for transport som også NAV må dekke som sosialhjelp.

Bustadprisane kan ikkje NAV gjere så mykje med, så også NAV må være med å dekke det som er markedsprisen for bustad i det aktuelle området. Ein utleigar får sin betaling uansett då ein uansett kan leige ut til nokon andre i staden for å få like mykje i husleige frå nokon andre.
Det som kanskje er problematisk er at NAV i enkelte tilfeller er med på å presse prisane opp. Ettersom NAV ofte ikkje betalar ut depositum og i staden tilbyr ein depositumsgaranti som for utleigaren ofte er lite verdt så vil ein kunne oppleve at utleigaren krev høgare husleige for å gjere opp for risikoen for at depositumsgarantien frå NAV kan være veldig vanskeleg å få utbetalt om utleigaren meiner at det er grunnlag for å trekke frå depositumet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Et spørsmål er om NAV er bedre enn individet til å innrette seg økonomisk. Mange kan se muligheter til f.eks. å flytte og å finne ny jobb - men blir man satt under administrasjon av NAV så kan mange lett oppleve at ethvert forsøk på å innrette seg økonomisk betyr risiko for å miste støtte fra NAV. Så da unngår man til og med å tenke på hva en kunne gjøre og heller halvhjertet følge opplegga til NAV selv om en vet at dette ikke funker. Muligheter til å bedre økonomien begrenser seg da til helst å gjøre noe "svart" eller f.eks. rokkere inntekter innen stor-familien.

Endret av lada1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...