Gå til innhold

Aksjon for mer ansvarlig hundehold - Hundeloven bør revideres!


Anbefalte innlegg

Annonse

[1] Random productId 6031971 from global

Kan si meg enig i at det kan gjøres ting med hundeloven og forslagene dine er helt flotte og i takt med hva som forventes på andre områder. Stiller meg dog undrende til hvorfor du bruker et eksempel uten informasjon for å fremme poengene dine, det ser bare teit ut for min del og jeg ser likheter med hvordan konspirasjonsteoretikere prøver å få frem sine poeng.

Lenke til kommentar

Uenig i veldig mye av det du skriver, men generelt krav om kompetanse for en del ting kan samfunnet godt dreie mot. 
Dyrehold er absolutt en av de tingene som det gjerne kunne vært krav om "sertifikat" for. 

I den moderne verden, hvor kurs/sertifisering kan skje digitalt og usynkront, er det enkelt å innføre og sertifikatene kan leveres i en app. 

 • Liker 6
Lenke til kommentar

Jeg er enig i det aller meste du skriver. Spesielt fordi du retter pekefingeren mot hundeeierne og ikke hundene.

Når det er sagt er det meste du skriver allerede straffbart og slik sett kan folk som ikke har kontroll på hunden og ikke følger reglene for båndtvang bli straffet for det etter hundeloven. Bjeffing over tid er noe værre, men rette instans der er ofte mattilsyn.

Forøvrig er denne konkrete saken uten mye informasjon. For å snu på det (og det er ikke meningen å være stygg i en slik tragisk hendelse der vi faktisk ikke vet); hva om dette skyldes en eller to uoppmerksomme foreldre? Barn skal aldri bort til fremmede dyr, og det er foreldrenes ansvar.

Edit; ser at saken er oppdatert siden sist jeg var inne. Ser nå at eier selv har begjært hundene sine avlivet og at eier var i nær familie. Kan vel konkludere med at dette ganske enkelt kun er tragisk.

Endret av Juggel
 • Liker 4
Lenke til kommentar
Dubious skrev (3 minutter siden):

Om man kjører på en unge, så mister man førerkortet, får en stor bot, og havner mest sansynlig i fengsel.

Her ender man opp med å avlive hunden, så er man ferdig med saken?

Selvfølgelig ikke. Når et barn blir drept av hund opprettes det naturligvis straffesak fra politiets side for å få på det rene hva som faktisk skjedde. Hvor viktig straff er i dette konkrete tilfellet vet jeg ikke.

Forøvrig er sammenlikningen din fullstendig på jordet.

Endret av Juggel
 • Liker 5
Lenke til kommentar
Dubious skrev (11 minutter siden):

Om man kjører på en unge, så mister man førerkortet, får en stor bot, og havner mest sansynlig i fengsel.

Her ender man opp med å avlive hunden, så er man ferdig med saken?

Hundeloven har en strafferamme på opp til 6 måneder fengsel.

Hvis hundeeier uaktsomt ikke sikrer hunden godt nok og den stikker av og dreper noen, så risikerer man altså inntil 6 måneder i fengsel. Selv om det var flere store / farlige hunder og eieren var veldig slapp med sikkerheten.

 • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
KarvaBlad skrev (16 minutter siden):

Hvilken hunderase var det? Det er stor korrelasjon mellom rase og aggressivitet. Jeg vet ikke om det fins data på dette i Norge, men her er noen stats fra USA. Tror det er nærliggende å anta at det er likt i Norge

De farligste hunderasene er allerede forbudt i Norge. Mener du lista bør revideres?

Endret av Simen1
 • Liker 2
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (3 minutter siden):

De farligste hunderastene er allerede forbudt i Norge. Mener du lista bør revideres?

Ja, ekstremt farlige hunder bør forbys. Hvor lista skal legges kan diskuteres, og jeg har ikke kunnskap nok eller innsikt til å komme med konkrete forslag på stående fot. Men hvilke raser er per i dag forbudte i Norge?

Endret av KarvaBlad
skrivefeil
Lenke til kommentar
KarvaBlad skrev (4 minutter siden):

Hvilken hunderase var det? Det er stor korrelasjon mellom rase og aggressivitet. Jeg vet ikke om det fins data på dette i Norge, men her er noen stats fra USA. Tror det er nærliggende å anta at det er likt i Norge.

What dog breed has killed more people unprovoked? - Quora

Den statistikken kan ikke brukes her. USA er vel et av de landene i verden hvor flest mennesker trener opp "personal protection dogs". I forstedene er også pit bull overrepresentert blant gjengmedlemmer. Det handler mer om status enn noe annet. Hadde schæferen hatt samme status i disse miljøene hadde den toppet lista. Man kan i utgangspunktet få frem aggressivitet i alle hunderaser, men selvfølgelig ligger det lettere i noen. 

Vi har en helt annen kultur her i Norge, og takk og lov for det.

Når det gjelder eiers ansvar i eget hjem (og hundens hjem og territorie) antar jeg at ansvaret er mindre enn hvis man er i bysentrum. 

 

 • Liker 2
 • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Uderzo skrev (55 minutter siden):

Jeg er ikke enig i alt i førsteposten, men at hundeeiere bør ansvarliggjøres i større grad er jeg for.

Det skal mye til for å være enig i alt i et så langt forslag, så jeg tar det som et kompliment :)

Men fortell gjerne hva som kan gjøre forslaget bedre så jobber vi oss fremover

 • Liker 2
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (9 minutter siden):

Mattilsynet: Forbudte hunderaser.

Legg forresten merke til at kakediagrammet over her går på antall drepte pr hunderase, men det står ingenting om antallet hunder av de ulike rasene.

Takk for link. Her er en liste over de mest populære hunderasene i USA: https://www.akc.org/expert-advice/dog-breeds/the-most-popular-dog-breeds-of-2020/

Rottweiler er på 8. plass på popularitet, men på 2. plass i dødelige bitt. Såvidt jeg kan se er ikke pitbull nevnt i den tabellen, engang, så det er grunn til å tro at den rasen er veldig overrepresentert.

 • Liker 2
 • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg husker den tabellen fra en diskusjon (eller artikkel) et annet sted. Det er veldig misvisende statistikk og det er vel en del artikkler som tok opp nettopp dette i ettertid, se for eksempel her https://chicagoinjurycenter.com/common-breeds

Her har de også en interresang statistikk en del ned på siden https://allpetslife.com/dog-bite-statistics/

Da kan man undre seg over hva som gjør at pittbull er involvert i flest dødsfall, kanskje det er meningen at de skal være drapshunder?

Lenke til kommentar
Melonskall skrev (4 minutter siden):

Jeg husker den tabellen fra en diskusjon (eller artikkel) et annet sted. Det er veldig misvisende statistikk og det er vel en del artikkler som tok opp nettopp dette i ettertid, se for eksempel her https://chicagoinjurycenter.com/common-breeds

Kakediagrammet jeg la ved dreier seg om bitt med dødelig utfall. Du linker til hundebitt generelt. Så mitt diagram er ikke misvisende, for denne tråden handler om dødelige bitt.

 • Liker 1
Lenke til kommentar

Nei, jeg mener ikke at du la den ut som noe misvisende eller at det ikke stemmer. Poenget var at dette er noe som er brukt for å avgjøre om en rase er farlig eller ikke og det var også det den diskusjonen eller artikkelen jeg tok opp reagerte på. Hva er kriteriene for farlig rase? Hvis det bare er antall dødsfall så hva da? Hvor mange per år er nødvendig for å forby en rase? Skal vi se på hundehold i Norge og bruke statistikk fra et annet land for å avgjøre våre lover?

Edit: Og tråden handler om å revidere reglene for husdyrhold med spesiellt fokus på hunder, ikke nødvendigvis dødsfall, men dødsfall er brukt som et verktøy siden det ofte har størst sjokkeffekt.

Endret av Melonskall
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
 • Opprett ny...