Gå til innhold

Hvorfor skal norges rikeste få millioner i koronastøtte?


Anbefalte innlegg

Nylig en sak om alan walker fikk flere millioner i korona-støtte. Etter utbetalingen valgte alan walker (med ledelse) å dele ut musikk-stipend i million-klassen til utvalgte musikere. Dette er en styrtrik person som tjener mer på en kveld enn andre gjør på et helt år.

Hvis ikke vi gir korona-støtte, går denne musikeren (med firma) konkurs? Trenger norges rikeste musikere (ferrari, bor i et slott ++) støttepenger fra det offentlige? Skal det offentlige støtte privates stipend-ordninger? Hvis "vi" (samfunnet) gir millioner til alan walker, og alan walker gir stipend til musikere, burde det ikke være "vi" (samfunnet) som skal bestemme hvem som får stipendene? Blir det bare pling-plong tekno musikere som får støtten av alan walker det?

Før du svarer i harnisk, legg merke til hva jeg IKKE sier her: Sier ikke at musikere ikke fortjener å bli rik på sin karriere. Sier ikke at private ikke kan dele ut penger til stipend. Men pengene som deles ut her var "våre" (samfunnets) penger.

Virker som pandemien (eller i det minste støtteordningene) er et triks for at noen få skal ta til seg så mye penger fra oss andre som de klarer.

Hvis alan walker gir stipend til unge musikere så tenker ikke jeg, åh så snill han er. Jeg tenker, åh så snill jeg er.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har ikke satt meg inn i saken, men dette er en overskrift som helt klart setter sinnene i kok hos mange. Man ser kun Den ENE siden av kaka og lager seg et bilde av at rike personer ikke trenger støtte etc. 

Jeg mener dette i mange tillfeller er en ganske enkel tankegang. 

Husk at dem som er rike mest trolig har betalt mer skatt enn vi andre noeng gang kommer til å gjøre, med god margin. Dem bidrar med arbeidsplasser og holder folk i arbeid. Mange av dem gir også penger til veldedige formål som får de få slantene vi evt. gir til å blekne. 

Når en milliardær taper la oss si 100 mill kroner grunnet en pandemi, så må disse pengene tas fra ett sted. Da kan man jo fort enkelt tenke at disse burde bli tatt fra eget overskudd. Men hva skjer når rike mennesker (eller hvem som helst egentlig) begynner å tape penger? Man må få ned utgiftene og da ryker det fort ansatte, som igjen koster staten penger etc. Staten er med på og redde arbeidsplasser hvis dem støtter opp slike mennesker, selv om dem er gjort av penger. 

For staten er også gjort av penger. Det er i slike tider vi er i nå at oljepenger må brukes for å opprettholde det gide livet vi er vant til. Man har mer igjen av å hjelpe en milliardær enn å ikke gjøre det mener jeg. 

Nå ser jeg selvsagt bort fra at denne milliardæren jukser til seg pengene. Dette er ikke lov og bør straffes hardt. Men har man rett på støtte, så mener jeg alle skal få det, uansett om man er naver eller en rik milliardær. Norge er nemlig gjort av penger og vi må ikke falle for fristelsen til å spare oss til fant. Pengene vi har tjent opp over tid må brukes i slike tider vi er inne i nå. Men selvsagt skal man bruke dem fornuftig. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
17 hours ago, Abigor said:

Virker som pandemien (eller i det minste støtteordningene) er et triks for at noen få skal ta til seg så mye penger fra oss andre som de klarer.

Bingo! "Follow the money" er det et prinsipp som heter når man vil finne ut noe om "hvem" og "hvorfor".

Når store, toneangivende aktører rotter seg sammen for å kjøre økonomien i grøfta (noe som gjøres med jevne mellomrom, og sånn sett ikke er unikt for "corona-responsen") er det nettopp de store, velposisjonerte, toneangivende aktørene som tjener på det på lang sikt. Det er de små og mellomstore aktørene som må kaste inn håndkleet, og få produksjonsmidlene sine solgt på billigsalg til de store aktørene.

Og det er nettopp dette vi ser nå som en effekt av plandemien:

https://www.gq.com/story/rich-people-getting-richer-coronavirus-pandemic

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-04-27/covid-19-will-make-big-companies-more-dominant-than-ever

https://www.politico.com/news/2020/05/01/facebook-google-amazon-coronavirus-227522

Plandemien er med andre ord et dobbelt-ran av den alminnelige arbeidstaker, arbeidsgiver og skattebetaler:

På den ene siden av ranet står markedskreftene i seg selv, i form av at de små og mellomstore kjøpes opp av de store på konkurssalg. Produksjonsmidlene i seg selv forsvinner i det store og hele ikke, de bare skifter hender og monopoliserer markedet. For de små og mellomstore er dette "takk og farvel", men for de store er det bare "short term pain for long term gain".

På den andre siden av ranet står de offentlige midlene, subsidiene, krisepakkene: Også her ser vi at de største aktørene har førsteprioritet, og mottar det aller meste av kaka. Altså bruker vi skattepengene på å ytterligere posisjonere de som i utgangspunktet er posisjonert for å på sikt profittere på en markedskollaps, og smoother over det som for dem bare er en midlertidig nedgang for langsiktig profitt og kontroll over markedet.

Vil du vite hva plandemien til syvende og sist handler om, så følg pengene. Alltid følg pengene.

Endret av AntonMarkmus
  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, jallajall said:

Hvis det er slik at AW har krav på stønad iht regelverket, så synes jeg det er tommel opp at han fordeler disse til andre fremfor å beholde de selv.

Så er det jo nettopp regelverket som diskuteres her. Er det riktig at norges rikeste (i dette tilfelle musikere) skal få millioner i støtte - støtte som åpenbart ikke trengs da de deles ut igjen? Hvis jeg hadde stått ansvarlig for regelverket ville ikke noen som eide en håndfull ferrarier fått en krone. Så er spørsmålet, ville du gitt våre penger til norges rikeste?

Hvis offentlige penger skal deles ut til stipend, så burde vel det offentlige finne de beste kanditater. Hvor god tror du en pling-plong teknomusiker er til å dele ut stipend til unge rockemusikere for eksempel? Det er mange som fortjener stipend i dette landet. Hvem synes du skal bestemme hvem som skal få våre penger i stipend?

Endret av Abigor
  • Liker 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, Abigor said:

Så er det jo nettopp regelverket som diskuteres her. Er det riktig at norges rikeste (i dette tilfelle musikere) skal få millioner i støtte - støtte som åpenbart ikke trengs da de deles ut igjen? Hvis jeg hadde stått ansvarlig for regelverket ville ikke noen som eide en håndfull ferrarier fått en krone. Så er spørsmålet, ville du gitt våre penger til norges rikeste?

Ja i dette tilfellet ville jeg gitt penger til norges rikeste aka Alan Walker. Når vi er i en sånn situasjon hvor staten sier til folk at "jobben din er ikke viktig, så du får ikke lov til å jobbe" må man også gi noe tilbake dersom man vil ha med seg flest mulig på dugnaden. AW har betalt sin del til felleskassa, i slike spesiele tilfeller som nå ser jeg ikke det helt store problemet at han også får ta del i godene han er med å betale på.

Mulig det kanskje burde slik at ordningen var helt og holdent behovsprøvet, men med byråkratiet det medfører ville det tatt år og dag før noe skjedde.

Dersom AW hadde vært en av de som hadde brukt 100 millioner kr på horer og kokain, og verken hatt bil, bolig eller penger på bok - skulle han fått stønad da?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ok kanskje jeg har misforstått. Koronastøtte skal gå til de som har betalt skatt, ikke de som sliter på grunn av korona?

Jeg har også betalt skatt, mye mindre enn en mangemillionær såklart, men likevel en del. Men jeg får ingen penger fra staten i koronastøtte...

Endret av Abigor
Lenke til kommentar
Abigor skrev (1 minutt siden):

Ok kanskje jeg har misforstått. Koronastøtte skal gå til de som har betalt skatt, ikke de som sliter på grunn av korona?

Koronastøtte skal gå til alle som kan vise til tapt inntekt grunnet pandemien, så lenge man er norsk statsborger. Så vidt jeg vet så er det vel kun bedrifter som får en slik støtte? Noe jeg forøvrig er enig i. Det er arbeidsplassene og bedriftene vi må redde og ikke enhver statsborger som taper noen tusenlapper i måneden over en periode. 

Har man ikke råd til å gå uten jobb i en forbigående periode, så mener jeg man har prioritert feil. I mange tillfeller ser jeg folk som "sliter" mens Teslaen står i oppkjørselen og hytta står tom på fjellet. 

Lenke til kommentar
bmwm skrev (2 minutter siden):

Det sier seg selv at de rikeste genererer mest penger til staten, derfor får de mest støtte for at de skal kunne generere enda mer penger til staten.

Mange har fått mer i støtte enn de noengang har betalt i skatt

Vanlige folk hadde blitt nødt til å selge bilen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
11 hours ago, jallajall said:

Tror aldri koronastøtten har vært forbeholdt "de som sliter", den har vel mer vært grunnet bortfall av inntekter o.l. såvidt jeg vet.

Hmm, intensjonen/argumentasjonen har vel helst vært å få "normale tilstander" så fort som mulig etter pandemien. En ser altså på pandemien som noe som en liksom skal komme seg igjennom og så fortsette som før. Og da kutter man gjerne noen hjørner her og der - gjerne for slik å pleie sin senilitet og slippe unna å tenke nytt som en egentlig uansett må gjøre. En kan jo ikke fortsette som før i det uendelige?

Det blir ofte feil å argumentere med at staten skal "erstatte bortfall av inntekter" på grunn av tiltak under pandemien.  For eksempel kunstnere kunne uansett ikke reise rundt og holde konserter og opptre på festivaler under pandemien. Og oljeprisen ville falle uansett hva Erna bestemte. Det blir da feil å hevde at noen har krav på å få erstattet "bortfall av inntekter" - som om en hadde "rettigheter til inntekter" 🙂

Endret av lada1
Lenke til kommentar

Om stat og regjering over natten bestemmer at arbeidsplassen din er midlertidig ulovlig å drive, eller gjør slik at det er umulig å drive, som det har blitt med konsert, teater, standup, restauranter, hoteller, treningsstudio, osv osv er det på sin plass at de som har bestemt det gir en kompensasjon, i det minste i en overgangsperiode.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg tenker litt sånn at ingen kunne i utgangspunktet forutse at en slik pandemi dukket opp. Joda, det har skjedd før og WHO har advart mot det lenge, men det er jo ikke noe vi vanlige folk tar høyde for. Derimot har den norske stat et visst anvar her da dem har de største forutsetningene for å tilegne seg informasjon rundt trusselbildet i verden når det gjelder pandemier etc. 

Det er nettopp slikt den norske rikdommen må komme befolkningen til gode. Staten må beskytte sin viktigste inntektskilde (skattepengene) og derfor mener jeg staten så absolutt har det største ansvaret vedrørende å fordele pengene på en slik måte at det gangner landet best som helhet. 

Det handler ikke om å redde Sigvards Frisørsalong eller Onkel Jan's musikkhjørne. Det er nettopp slike historier vi blir servert daglig gjennom medier vedrørende små bedrifter som går dukken. For man kan ikke legge skjul på at mange rammes av dette.

Derimot må pengene brukes med tanke på langsiktige mål som feks. å redde arbeidsplasser på enklest mulig måte. 

Derfor er det lettere og fordele en større sum penger til et gigantisk selskap som har mange ansatte kontra og gi pengene til etthundredeogørten småbedrifter. 

Det blir gjort dette også selvsagt og bra er det, men å si at de rike ikke trenger penger i en slik pandemi blir veldig platt synes jeg. Jeg tror vi vanlige mennesker må bli flinkere til å se det store bildet og ikke dykke ned i enkeltsaker man finner i tidsskrifter rundt om. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...