Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

torbjornen skrev (2 minutter siden):

Dette må no vel vere eit arbeidsuhell? Eller er det slik at EU har tenkt å skyte ned argumentasjonen til regjeringa og helseministeren om å slå seg saman med EU i kampen for å få flest mogeleg vaksiner til Norge? Dette er jo eit slag for Sp og Frp sin vaksinepopulisme og at Norge bør sikre seg vaksiner på eiga hand.

Survival of the fittest. Det lønner seg ikke å være grei. Nå har vi lært det på den harde måten. Eneste lyspunkt er at Høyre garantert taper stortingsvalget.

Endret av Pc Lynet
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
torbjornen skrev (4 minutter siden):

Dette må no vel vere eit arbeidsuhell? Eller er det slik at EU har tenkt å skyte ned argumentasjonen til regjeringa og helseministeren om å slå seg saman med EU i kampen for å få flest mogeleg vaksiner til Norge? Dette er jo eit slag for Sp og Frp sin vaksinepopulisme og at Norge bør sikre seg vaksiner på eiga hand utan å gå vegen om EU.

Jeg kan ikke i min villeste fantasi egentlig få det til å ende med at vi nå ikke får vaksiner gjennom EU. Det vil i så fall ødelegge EU og Norges forhold for all fremtid. Det er jo en avtale her. 

Håper for all del at det kun er noe ekstra kontroll på hvor mye som sendes ut, og at det er ihht avtalen det er snakk om.

Endret av Andre1980
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det ser ut som det er dette det går i:

 

Sitat

Kriteriene innebærer at det blir en del av vurderingen om å tillate eksport eller ikke dersom et land hindrer eksport av vaksiner eller råmaterialer, ved lov eller på andre måter. Det kan også bli en del av vurderingen om forhold som vaksinasjonsrate og tilgang til vaksiner, eller den epidemiologiske situasjonen, er bedre eller verre enn i EU.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/wexKp1/30-millioner-astrazeneca-dukket-opp-i-italia

Nå hindrer vel ikke Norge hverken eksport av vaksiner eller råmaterialer, og vi er vel omtrent på samme vaksinasjonsnivå som resten av EU. I tillegg så har vi en avtale, om de ikke velger å bryte den. 

...Og så har Norge fått forsikringer om fortsatt leveranse. Se bildevedlegg

NRK.JPG

Endret av Andre1980
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Husker dere ikke for ett år siden?

Sitat

EUs regler hindrer import av smittevernutstyr til Norge

En stor forsendelse av smittevernutstyr har i tre dager ikke sluppet over grensen til Norge. EUs eksportregler hindrer Norge i å få de livsviktige varene inn i landet. Helseminister Bent Høie bekrefter at smittevernutstyr ikke har kommet over grensen denne uken, men at trailerne nå får passere grensen frem til i morgen.

https://www.nrk.no/norge/eus-regler-hindrer-import-av-smittevernutstyr-til-norge-1.14950492

  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Janssen: 52 000 doser i april
https://www.dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=60150

Sitat

Norge vil etter planen motta 52 000 doser av Janssens (Johnson & Johnson) vaksine i april, fordelt på to leveranser. Det opplyser seksjonsleder Knut Jønsrud ved seksjon vaksineforsyning i FHI til Dagbladet.

- Vi får to leveranser på 26 000 doser, i uke 16 og uke 17, sier Jønsrud.

Vi skulle egentlig fått 310.000 doser fra Johnson & Johnson i løpet av april.

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Sitat

Janssen: 52 000 doser i april:Norge vil etter planen motta 52 000 doser av Janssens (Johnson & Johnson) vaksine i april, fordelt på to leveranser. Det opplyser seksjonsleder Knut Jønsrud ved seksjon vaksineforsyning i FHI til Dagbladet.

- Vi får to leveranser på 26 000 doser, i uke 16 og uke 17, sier Jønsrud.

 

Lenke til kommentar
Sitat

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har fått en bekreftelse fra EU-kommisjonen om at eksporten av vaksiner til Norge vil fortsette som før.

 

– Jeg har i dag fått bekreftet fra kommisjonspresident von der Leyen at vaksiner vil gå på vanlig måte fra EU til Norge via Sverige. Det er altså ingen endring for Norge, sier Eriksen Søreide i en skriftlig kommentar til NTB.

 

Uttalelsen kommer etter at EU-kommisjonen onsdag fjernet Norge fra listen over land som er unntatt fra EUs regelverk for eksportkontroll for vaksiner mot covid-19.

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Andre1980 skrev (2 minutter siden):

Bare 260 000 doser mindre enn hva vi hadde forventet.

Jepp, det er nedslående nyheter. Vi har sett tegn en stund til at produksjonen går saktere enn ventet i USA, så dette var ikke så overraskende. Heldigvis krever J&J bare én dose så 52k betyr 52k fullvaksinerte. 

Endret av Snikpellik
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Sitat

Legemiddelindustrien har onsdag sendt et brev til Helsedepartementet, der de uttrykker stor bekymring over at EU nå skjerper eksportkontroll for vaksiner.

 

– EU har tidligere innført reguleringer av eksport av vaksiner fra EU, nå forstår vi at EU vurderer å stramme inn disse. Dette er alvorlig, skriver administrerende direktør Karita Bekkemellem i brevet VG har fått tilgang til.

 

Interesseorganisasjonen mener det EU nå gjør kan forstyrre vaksineproduksjonen og hindre at vaksinene kommer frem til Europa og andre land.

 

– Ytterligere begrensning av eksport eller vaksineoperasjoner i EU vil være til skade for alle pasienter. Vi ønsker heller å trappe ned spenningene og fokusere på løsninger.

 

I brevet skriver hun at Pfizer-vaksinen som produseres i Belgia, består av 280 forskjellige komponenter som importeres fra 19 forskjellige land. De lipide nanopartiklene kommer fra Storbritannia.

 

–Å stoppe importen av disse komponentene til EU ville stoppe vaksineproduksjon innen få dager.

 

Også Pfizer i Norge er bekymret over det som nå skjer:

 

– Vi har vært helt tydelige ovenfor alle som vil lytte om at fri flyt av varer over landegrensene nå er helt essensielt. Reguleringer av eksport skaper en usikkerhet vi ikke trenger nå, sier Joachim Henriksen, kommunikasjonssjef for Pfizer i Norge til VG.

Sitat

I brevet skriver hun at Pfizer-vaksinen som produseres i Belgia, består av 280 forskjellige komponenter som importeres fra 19 forskjellige land. De lipide nanopartiklene kommer fra Storbritannia.

–Å stoppe importen av disse komponentene til EU ville stoppe vaksineproduksjon innen få dager.

 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
fredrik2 skrev (20 timer siden):

Sa de noe om att alla disse tilltaken var tänkt att i första hand gälla över påsken eller kommer de antagligen gälla tills Oslo och Viken får kontroll på smitten?

Tycker föresten att många av anbefalningar är rimeligt flummiga och antagligen ikke kommer ha så stor effekt. Många kommer nog inte ens bry sig. Synd för oss där aktiviteten stängs bara. 

Vad menar de för eksempel med denna?

"Alle unødvendige reiser bør utsettes med unntak av reiser til og fra arbeid når det ikke er mulig med hjemmekontor, reiser hjem til familien for studenter uten familie der de studerer og reiser til hytte og fritidsbolig sammen med egen husstand."

Får jag ta bilen till marka för att gå på ski? Eftersom de tar med jobb reiser så verkar det ju som att det handlar om alla reiser. Förra året fick folk ikke vara på hytten, i år är det väl nästan bara hytte folket som får feire påske någorlunda som vanligt. Jag får väl inte ens ta en dagstur till Oppdal eller Meråker hvis jag ska följa anbefalningarna medans hyttefolket får dra ditt.

Det er vanskeleg å lage reglar og anbefalingar som fangar opp alt, og det viktigaste må vere å bruke sunn fornuft. Å gå tur på gata, i skog og mark eller til fjells er berre sunt, og medfører ingen smitte. Om ein reiser på tur i eigen bil evt. saman med andre i husstanden smittar ein heller ingen andre så lenge som ein har handla med seg det ein treng, ikkje må fylle bensin eller gå på do.

Lenke til kommentar
Sitat

Boris svarer på EUs eksportkontroll Norge, England og flere andre land inkluderes nå i eksportkontrollen EU har innført for vaksiner mot covid-19.

Storbritannias statsminister Boris Johnson har reagert med å si at det kan bli aktuelt å stramme inn reglene for lastebilsjåfører som bringer varer inn i landet. Han sier også at det kan bli aktuelt å sette Frankrike på lista over «røde» land når det gjelder reiser.

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (17 minutter siden):

Janssen: 52 000 doser i april
https://www.dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=60150

Vi skulle egentlig fått 310.000 doser fra Johnson & Johnson i løpet av april.

Dette vaksinegreiene er en farse. 

Jeg så noen fremmet et forslag om at man burde lette på patentregler akkurat i dette tilfellet, dele "oppskriftene" og la alle som har mulighet produsere vaksiner. 

Så kunne man sikkert diskutert en eller annen form for økonomisk kompensasjon fra myndigheter og til de opprinnelige patentinnehaverne parallelt. 

Makes sense to me. Men det blir jo såklart ikke noe av. 

Endret av :utakt
  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Nå anbefales elever å bruke munnbind på skolen
https://www.tv2.no/nyheter/13908118/

Sitat

Elever på videregående skole anbefales å bruke munnbind på vei til og fra undervisning, og i fellesarealer. Det kommer fram i en ny veileder fra kunnskapsministeren.

Etter råd fra Folkehelseinstituttet (FHI) har nå kunnskapsministeren kommet med en ny veiler for videregående skoler. 

I veilederen går det fram at det anbefales elevene å bruke munnbind der det ikke er mulig å holde to meters avstand, som i korridorer og på vei til undervisning, og i fellesareal. 

Munnbind skal være gratis for elevene, og staten tar regningen.

I tillegg halveres gruppene som får undervisning samtidig, noe som gjør at bare halve klasser får ha fysisk undervisning samtidig. Det må derfor påregnes mer digital undervisning.

Endelig blir det bruk av munnbind i videregående skoler. Dette er noe jeg har etterlyst en stund, for en måneds tid siden gikk elevorganisasjonen ut og ba selv om innføring av dette. Det blir gratis for alle elevene og lærerne.

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
G skrev (2 timer siden):

Er så mye bedre med uorganisert trening, om jeg kan spørre?

Spør du meg så er nåværende tiltaksnivå unødvendig i forhold til problemet. Det vil også ha en svært høy pris, det kan synes som sittende regjering har interesse av dette.

Så hvis jeg kan gå på mitt treningssenter tar jeg mot det med glede.

Endret av amber
stavefeil
Lenke til kommentar
G skrev (19 timer siden):

Nå blir de 3 døgnene strengere også på nordmenn i karantenehotell fra torsdag av. Nå blir den en 7 - 8 døgn mener jeg å huske de sa. Og nordmenn må betale hoveddelen av hotellregningen selv sa de også. Det er snakk om 40 tusen nordmenn som kanskje skal innlosjeres på påskereturen, tenk litt over det presset på disse karantenehotellene, dersom noen av dem ikke avbestiller reisen sin. Nå skal du se at nordmenn kommer til å syte stooort.

Jeg er temmelig sikker på at de skal syte. Normalt så syter nordmenn ikke så mye, og godtar det meste :roll:

Då kan ein vel samstundes hente tilbake nokre av dei permitterte i hotell- og restaurantbransjen. Så ingenting er så gale at det ikkje er godt for eitkvart.

Eg har elles store problem med å forstå at folk er villige til å reise på ferie til utlandet no med all den smitterisiko og alt det styret dette inneber både for dei sjølv og andre, framfor å vente eit par månader til ting forhåpentlegvis byrjar å normalisere seg. Folk må gjerne reise på utanlandsferie for meg, men eg håpar at dei då tek det heilt ut og blir der til koronapandemien er over.

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar
55 minutes ago, Simen1 said:

@Evil-Duck og @fredrik2 Jeg har inntrykk av at vinterferie og høstferie bare er noe som gjelder barn og skoleansatte, men ikke arbeidslivet generelt. Foreldre med unge nok barn blir "tvunget" til å ta ut feriedager de dagene eller støtte seg på besteforeldrene til barna, men straks de blir gamle nok så blir det hjemme-alene-dager. Jeg skjønner ikke poenget med disse "feriene". Det virker mest som en pest og plage for at skoleansatte skal kunne ta seg mer fri enn alle andre.

Verkar som sagt variera mellan brancher. Hos oss er det många som tar ut ferie eller avspaserar de ukene. Till och med en del utan barn faktiskt. 

Hvis de er utdaterade kan jag ikke heller hålla med om. Är ju de ända ukene som barn familjer kan dra på ferie med barna utan att de missar skolen förutom på sommaren och rundt julen.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
G skrev (19 timer siden):

Takker :wee:

Så mister W løy litt til oss. Her står det at det skal være lov med handlevogner som har hjul. Det er de håndbårne handlekurvene kommunen vil til livs nå mens Covid herjer.

Dette er jo berre enno meir tullete. Er det meir smitte på handtaket på ei handlekorg enn på ei handlevogn?

Det beste er uansett å ha med seg handleveske framfor å måtte ta i handlekorger/handlevogner som andre har brukt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...