Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

4 hours ago, William_S said:

Anyhow 238 smittetilfeller siste døgn. Det er mye som tyder på at denne lockdownen er fullstendig overreaksjon. Jeg  tror denne lockdownen oppheves rimelig kjapt. Vi er ikke på vei mot noe som peker på ukontrollert smittepress. 

Jeg har lenge observert en økende trend til at folk ikke tester seg lenger når de får luftveisinfeksjoner nå. Selv på sykehus går personale på jobb med slikt.

Folk var flinkere til å teste seg de første 6 månedene fra mars til sept/okt. De virker som folk har blitt lei av å ta forbehold og faktisk be om test når de blir syke nå. Det er mer en "vi venter og ser hvor syk jeg blir" holdning.

Endret av Theo343
  • Liker 8
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Theo343 skrev (5 minutter siden):

Jeg har lenge observert en økende trend til at folk ikke tester seg lenger når de får luftveisinfeksjoner nå. Selv på sykehus går personale på jobbe med slikt.

Folk var flinkere til å teste seg de første 6 månedene fra mars til sept/okt. De virker som folk har blitt lei av å ta forbehold og faktisk be om test når de blir syke nå. Det er mer en "vi venter og ser hvor syk jeg blir" holdning.

Sitat

Det er så langt meldt 2 972 tilfeller i uke 2 (142 per 100 000 innbyggere for uke 1 og 2 samlet). Dette er en nedgang på 36% sammenlignet med uke 1 da det ble meldt 4 645

Samtidig har det vært en nedgang i antall personer testet siste uke på 29 % sammenlignet med uke 1 hvor rekordmange personer ble testet. Andelen positive blant de testede gikk ned fra 2,5 % i uke 1 til 2,2 % i uke 2.

https://www.fhi.no/publ/2020/koronavirus-ukerapporter/

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Årsaken til at rekordmange ble testet i uke1 var nok pålegg om testing i visse situasjoner som grenseoverganger og strengere testrutiner på flyplasser. Som stemmer godt overens med at det ble rapportert stor reiseaktivitet i samme periode. Ikke at folk som føler seg lit ugne bestiller test, der har jeg loddet og observert en helt annen stemning.

Flott at man tester fler av de som krysser grenser men det er virkelig viktig at de som har en form for luftveisinfeksjon også gjør det. 

Endret av Theo343
  • Liker 4
Lenke til kommentar

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/jBLmQA/slik-har-det-britiske-viruset-mutert-skremmende

Quote

 

Gregers, som også har en doktorgrad i cellulær immunologi, utdyper:

– Hvis disse endringene gir viruset en fordel, for eksempel ved å spre seg lettere, vil disse virusvariantene lettere få dannet nye virusavkom og de dermed vil ha en fordel i konkurransen med de andre virusene.

 

Quote

 

– Mutasjonene gjør at viruset fester seg litt bedre til lungecellene, og dette er noe av det som gjør viruset mer effektivt til å infisere en celle. Derfor sier vi at viruset er litt mer smittsomt, sier Gregers.

Viruset har ett mål med sin livssyklus, forklarer biologen

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
20 hours ago, Pc Lynet said:

 

Dere to er vel ikke akkurat kjent for å stole på myndighetene...

Jøss, her ligger jeg på fortauet etter å ha blitt skutt ned av drive-by kommentar! 

Jeg tror på å "sparke oppover". Enten det er på jobben, i kommunen eller i regjering. De lederjobbene har blitt tatt av folk som VET de har mange øyne på seg og solide forventninger til seg. Klart de må stilles til veggen! 

Pandemier presenterer i mange land, etter mitt syn, en MULIGHET for å vise sterk og effektiv ledelse av et land, og således drive popularitet og eventuelt fortsatt stemmer ved valg. Det synes jeg at myndighetene i Norge har innsett, og Norge kan sammenligne seg positivt med mange land. Det betyr ikke at de har vært best i verden,  og det finnes masse å kritisere dem for - uten at det betyr at jeg ikke stoler på dem. 

Aktiviteten fredag/lørdag morgen fylte meg med en ny dose tillitt. Jeg vet det koster (påmange plan) å gå ut med "sterkeste tiltak" med det uttrykte målet om å prøve å forhindre en sannsynlig utvikling. Det er kraftig "føre var" i skarpkontrast til "nå er smittetallene høye, nå må vi gjøre noe" Jeg satt bokstavelig talt og applauderte når satt og så "hytte-Høie" live.

 Helseministeren tok et kalkulert valg da han ikke avlyste hytteturen, om at det ikke ville bli for mye støy. Høie brøt ingen lover eller anbefalinger. Han kan anklages - og det gjorde jeg - for "insider trading" og "handle før markedet åpnet" , men det er altså ikke tungtveiende for den totale tillit i folket, Det er i allefall min oppfatning.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
5 hours ago, William_S said:

Anyhow 238 smittetilfeller siste døgn. Det er mye som tyder på at denne lockdownen er fullstendig overreaksjon. Jeg  tror denne lockdownen oppheves rimelig kjapt. Vi er ikke på vei mot noe som peker på ukontrollert smittepress. 

En hel dag med nyhetsoppslag og intervjuer om situasjonen i Stor-Oslo, og dette er det du fester deg ved? Til info - helsemyndighetene forklar sine vurderinger i detalj i nyhetssendinger og media ellers - men da må du høre etter. Spesielt delen der Stoltenberg sier "disse tiltakene er i og for seg ikke rettet mot smittesituasjonen vi ser i dag, men mot et sannsynlig scenario i forbindelse med utbruddet i Nordre Follo" 

Overdrevet fokus på korte overskrifter vil aldri gi hele historien.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
7 hours ago, Simen1 said:

Jeg har til gode å se gode data på at trangboddhet skal være en faktor. At folk bor i flere etasjer for eksempel burde ikke ha noe å si. At familien på 4 bor på 60 kvadrat i stedet for 80 i en annen by burde heller ikke ha noe å si. Antall kjøpesentre og areal dimensjoneres jo gjerne etter innbyggertall så jeg kan heller ikke skjønne at det skal være noe tettere med folk i Oslobutikker enn f.eks den eneste lille landhandelen ute i ei bygd. Og med munnbindpåbud i kollektivtransporten i kombinasjon med høy andel hjemmekontor så ser jeg heller ikke noen grunn til at kollektivtransporten skal øke risikobildet mer i Oslo enn andre steder.

Klasser er gjerne rundt 25 elever nesten over alt i landet. I barnehager er det gjerne mindre grupper, men antallet per gruppe er omtrent likt. På et lite sted er det derimot færre barnehager og kanskje færre avdelinger i barnehagen enn på et større sted. Hvert barn er altså i smitteradie av omtrent like mange andre barn i Oslo som andre steder i landet.

Viruset spres ikke mye mer i Oslo enn ellers i landet. Du må ikke se på antall, men andel (f.eks per 100k innbygger). Smitten er spredt utover hele landet. Kartet virker marmorert som om innbyggertall eller innbyggere per areal ikke påvirker smittespredningen.

Oslo var først ute med høye smittetall, og har gjennomgående vært blandt "de verste" i landet siden. Trangboddhet er en av mange faktorer som har gjort dette mulig. Du kan se tall fra an forskningsapport i denne tabloide artikkelen: 
https://www.nettavisen.no/okonomi/korona-pandemien-herjer-mest-der-folk-bor-trangt-og-ikke-har-rad-til-karantene/s/12-95-3424069607
 

Quote

I Norge bor en av ti personer trangt, mens andelen er 20 prosent i Oslo. Hvis vi zoomer inn, så øker dette radikalt i enkelte delbydeler i Oslo øst. I enkelte områder bor nesten halvparten av befolkningen trangt.

Nå spør du spesielt om "gode data", og tenkte jeg skulle se på FHI. Jeg ble meget skuffet da jeg så de hadde en rapport fra desember,  men ikke hadde noen konklusjon pga manglende data: 
 

Quote

Dessverre har vi ikke data på individnivå som kan gi gode analyser av betydningen av inntekt, utdanning, trangboddhet, botid og andre sosioøkonomiske faktorer for spredningen av covid-19.

Politikerne i Oslo er på sin mer sikre og har siden starten kritisert myndighetene for å "tenke for trangt" om hvordan folk egentlig bor, og effekten av tiltak som karantene. "Hjemme" harjo vist seg som en svaært sterk smittekilde.


Videre ser jeg du deler "tilfeller/100K" - kart for å vise at smitte ikke spres mer i Oslo enn andre steder. 
Jeg er selv stor fan av å dele opp data på denne måten - men vi må vi huske på to ting:


-Det er bare 7 kommuner i Norge som har over 100.000 innbyggere. (I 2019-tall bare 5). Det gjør at "per 100.000" fort kan bli veldig visuelt misvisende. Det er åpenbart større sjanse på å møte smittede i røde Oslo med 681K  innbyggere innen sine grenser enn f.eks. i røde kommune Trysil med under 7K. 

-Oslo har også enorm arbeidsmobilitet - den smitten som registreres,registreres der folk bor, selv om de har fått smitte/sprer smitte i byen. 


Byrådslederen vil gjerne hevde at Norge er den eneste storbyen i Norge - og det kan godt være at han smitte(vern)messig har rett i det. 
 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

TLDR: Folk dør i de større byene og de mest tettbodde områdene. Hvorfor skal man ikke redde flest mulig liv ved å vaksinere der folk dør?

 

Simen1 skrev (9 timer siden):

Hvilke data? Smitteutbrudd har kommet nokså vilkårlig utover landet. Det er gjerne de som er lite rammet fra før, der smitterutinene er slappest og det utbruddene utvikler seg mest.

Hvilke data? Du har ikke fått med deg at vi har hatt smitte i Norge i nesten ett år nå? Vi har feks et sett med kommuner som har hatt høyt smittepress siden november, til tross for at de har hatt de strengeste tiltakene siden november. Det kan tenkes at de også har høy sansynlighet for å ha høyt smittepress neste uke også? Jeg har aldri argumentert for å gjette på hvor det neste lokale utbruddet skjer, men vi vet med høy sansynlighet hvor det er mye smitte kontinuerlig.

Simen1 skrev (9 timer siden):

Som sagt, smittedata er allerede flere dager gammelt når det publiseres og første dose trenger ca 2 uker virketid før den har gjort sin nytte og man kan fylle på med andre dose som også trenger et par uker før den oppnår full virkning. Det tar altså en måneds tid.

Men nå er det ikke tilfeldige utbrudd jeg argumenterer for å spå, men derimot at vi kan se på hvor det er høyest vedvarende smittepress. Det klarer vel?

I tillegg har du allerede blitt forklart at man oppnår 50% imunitet i befolkningen etter første vaksine. Hvis man kan redusere de som blir syke med 50% så vil det ha stor effekt - tror du ikke? Da slipper man å vente en mnd, den effekten får man etter ca en uke.

Simen1 skrev (8 timer siden):

For to uker siden var det snakk om å prioritere Hitra i vaksinekøa fordi de hadde utbrudd der. Gjerdrum-ordføreren syntes også så synd på sin egen kommune at han ville ha de også prioritert foran eldre og svake. Hadde de faktisk gjort det så hadde det bunnet opp en del doser i form av dose 2 til disse personene som egentlig befinner seg lengre ned på prioriteringslista. Nå forsøker Raymond Johansen å gjøre det samme med en vanvittig stor kommune. Hadde de faktisk gjort det så hadde hundretusner av vaksiner gått til folk som egentlig har lavere prioritet, mens risikopersoner andre steder hadde blitt skyvd hundretusner av vaksineplasser bakover i køa.

Nå må du kunne skille mellom epler og pærer her. Det Raymond har argumentert for er at Oslo har vedvarende høyt smittepress fordi Oslo er en "hub" for store deler av østlandet og dermed både får og gir utrolig mye smitte fram og tilbake mellom alle som reiser inn og ut av byen. Ved å vaksinere områder med vedvarende høyt smittetrykk kan man redde mange fler enn om man vaksinerer alle steder man ikke har smitte. Argumentasjonen for disse andre kommunene er kun en stråmann og blir ikke kommentert.

Simen1 skrev (8 timer siden):

Makan til bøllete køkultur! Barn lærer køståing allerede i barnehagen. Raymond Johansen må ha glemt hele kunnskapen og glemt de bare to uker gamle bølleforsøkene. Tidlig demens?

Simen1 skrev (8 timer siden):

Som sagt, makan til manglende køkultur! Dette er barnehage-pensum!

Liten tvil om at vaksina er populær og får ut det verste i folk.

Fint hvis du kan forholde deg til normal folkeskikk og ikke angripe person i dine innlegg. Dette er upassende og det vet du.

 

Simen1 skrev (8 timer siden):

Det virker som Oslo-folk lukker øyne og ører når de får høre at vaksiner må gis to i serie med et par ukers mellomrom og at det tar ytterligere et par uker før vaksinene har oppnådd full effekt, og at smittesituasjonen er umulig å spå så langt fram som en måned. Oslofolket er rett og slett ikke mottakelige for hverken logikk eller rettferdig køkultur.

Jeg har allerede påpekt at man får 50% imunitet i befolkningen etter første dose. Men det ser ikke ut som du er mottakelig for motargumenter?

 

Simen1 skrev (8 timer siden):

@Snikpellik Jo takk, det stemmer. Jeg har ennå ikke sett oslofolk ta til motmæle mot tyveri av vaksiner fra prioritetsgruppe 1 ellers i landet til prioritetsgruppe 2-3 osv i Oslo. Samme fenomen som i Gjerdrum og Hitra. De fra disse stedene som faktisk føler på umoralen lukker øyne og ører og gjør og gidder ikke tale sine sambygdinger i mot.

Hvorfor lager du stråmenn? Jeg har ikke sett noen som har sagt at Oslo skal få før prioritetsgruppe 1. Jeg, som oslomann, har sagt:

nirolo skrev (13 timer siden):

Jeg forstår at vi først må vaksinere de mest utsatte, dvs de på sykehjem, de eldste og de med tilstander som gjør korona veldig farlig. Men når vi kommer til vaksinering av "røkla" så bør man vel prioritere der det er mest smitte? Under antagelse at vaksinen i en eller annen grad reduserer smitte, så vil vaksinering av steder med høy forekomst også beskytte resten av landet ved å redusere sjansen for spredning til andre landsdeler.

Så da ser du at selv de som er for skjevdeling av vaksine ikke vil stjele vaksiner fra prioritetsgruppe 1. Nå har antagelig (?) alle i prioritetsgruppe 1 fått første dose av vaksinen og burde få den andre om ikke lenge. I mellomtiden vaksineres i stor grad prioritetsgruppe 2.

 

Simen1 skrev (8 timer siden):

.. og nå vil sunne friske 50-60-70-årige Osloværinger støvsuge "indre Manglefjord" sine eldrehjemsbeboere for sine vaksiner fordi de mener de fortjener de mer.

Dette er skremmende dårlig køkultur og umoral. Jeg trodde ikke den norske grådighetskulturen hadde blitt så ille, men der tok jeg jammen feil.

Du må slutte med stråmenn og personangrep.

 

Simen1 skrev (7 timer siden):

HFI har utarbeidet en prioriteringsliste blant annet basert på risiko og konsekvensanalyser. Raymond Johannesen argumenterer for at "hans" borgere skal få snike i vaksinekøa basert på dagens smittesituasjon, som altså allerede er et noen dager gammelt bilde. Det er et syltynt halmstrå å påstå at det kan forutsi / risikoberegne noe om smittesituasjonen om en måned*.

* Forutsatt at Oslo klarer å vaksinere alle de prioritetsgruppene de ønsker å fremskynde foran resten av landet på null komma svisj.

Men Oslo har hatt vedvarende høyt smittetrykk siden november. Smitten i Oslo kommer ikke til å være borte om en uke, ikke om to uker heller, eller tre. Forhåpentligvis er den lavere - bla takket være stenging av alt av butikker etc - men den er med all sansynlighet høy.

Simen1 skrev (7 timer siden):

FHI har en prioritetslista som viser hvor det haster mest. Hint: Den er ikke geografisk inndelt og tar heller ikke høyde for prediksjoner av smittesituasjonen om en måneds tid. Det er i all hovedsak de med høyest risiko som prioriteres først. Når Raymond Johansen argumenterer for å vaksinere de med lavere risiko framfor de med høyere risiko så blir det riv ruskende galt. Han har ikke bedre geografiske spåkoner enn oss andre.

Som sagt, vi vet med stor sansynlighet at Oslo og en del andre kommuner kommer til å ha høyt smittetrykk en god stund framover.

Simen1 skrev (7 timer siden):

Helt enig. Det burde ikke være en konflikt og ad hoc kamp om køplass med ymse "gode grunner" for å snike.

Som sagt, FHI sin prioritetsliste er kanskje ikke perfekt, men det er farlig terreng å begynne å gi etter for ymse press. Ikke bare direkte med tanke på liv og helse i pandemien, men også fordi køsniking og argumenterende debatt om hvilken køplass de ulike fortjener skaper utrolig mye konflikt, splittelse og dårlig stemning, som kan sitte i mange år. Særlig hos de som tilfeldigvis mister noen de er glade i og får bitre følelser rundt nedprioritering av vedkommende.

Nå misrepresenterer du motargumentene igjen. Det er ikke "ymse" "gode grunner" - det er høy vedvarende smitte til tross for å ha de strengeste tiltakene. Hva tror du Oslofolk føler når de mister sine mens vi sitter og vaksinerer folk i kommuner som ikke har smitte?

Simen1 skrev (7 timer siden):

Jeg har til gode å se gode data på at trangboddhet skal være en faktor.

Her taler du mot bedre vitende. Både de faktiske tallene fra tettbygde områder samt uttalelser fra FHI motsier alt du skriver her.

Simen1 skrev (7 timer siden):

At folk bor i flere etasjer for eksempel burde ikke ha noe å si

Jo, når du står inntil naboen og åpner postkassa i oppgangen, følger etter ham opp trappa osv, så øker risikoen for smitte. Risikoen øker eksponentielt med antall som bor i samme oppgang.

Simen1 skrev (7 timer siden):

At familien på 4 bor på 60 kvadrat i stedet for 80 i en annen by burde heller ikke ha noe å si.

Jo, det å ha et ekstra rom til å isolere de som blir syke på kan bety alt. Dersom du er så heldig å ha muligheten til å isolere den som blir syk på et eget soverom og endog om vedkommende har eget bad, så reduseres sjansen for at resten av husstanden blir smittet. Dette reduserer igjen sjansen for å spre smitte videre dramatisk. Det er ikke kvadratmetertallet i seg selv som betyr noe, men det å ha større leilighet korrolerer med flere rom og flere bad.

Simen1 skrev (7 timer siden):

Antall kjøpesentre og areal dimensjoneres jo gjerne etter innbyggertall så jeg kan heller ikke skjønne at det skal være noe tettere med folk i Oslobutikker enn f.eks den eneste lille landhandelen ute i ei bygd.

Selv om tettheten kanskje kan være lik i en liten landhandel som i et stort kjøpesenter, så betyr det at antall som kan bli smittet av en enkelt smittebærer er mye høyere på et kjøpesenter. Vi vet at det ikke er jevn smitte, men er et fåtall som smitter mange. Store kjøpesentere gjør denne typen smitte mer sannsynlig.

Simen1 skrev (7 timer siden):

Og med munnbindpåbud i kollektivtransporten i kombinasjon med høy andel hjemmekontor så ser jeg heller ikke noen grunn til at kollektivtransporten skal øke risikobildet mer i Oslo enn andre steder.

Kollektivtransport er velkjent høyrisiko for smitte. Man sitter over lengere tid i et lukket rom tett inntil fremmede. Munnbind reduserer men fjerner ikke all smitte. I Oslo er store deler av befolkningen avhengige av buss, trikk og t-bane for reise til og fra skole og jobb hver dag. Desto lenger ut fra byene du kommer desto færre er det som reiser kollektivt og desto færre er det pr buss.

Simen1 skrev (7 timer siden):

Klasser er gjerne rundt 25 elever nesten over alt i landet. I barnehager er det gjerne mindre grupper, men antallet per gruppe er omtrent likt. På et lite sted er det derimot færre barnehager og kanskje færre avdelinger i barnehagen enn på et større sted. Hvert barn er altså i smitteradie av omtrent like mange andre barn i Oslo som andre steder i landet.

Selv om dette kanskje kunne stemme i en perfekt verden, så har størrelser på barnehage noe å si. Man klarer ikke 100% isolasjon av grupper i barnehager og voksne som er med de ulike gruppene møter hverandre. Derfor har det en praktisk betydning selv om du kanskje kan argumentere for at det ikke burde det i en teoretisk model.

Simen1 skrev (7 timer siden):

Viruset spres ikke mye mer i Oslo enn ellers i landet. Du må ikke se på antall, men andel (f.eks per 100k innbygger). Smitten er spredt utover hele landet. Kartet virker marmorert som om innbyggertall eller innbyggere per areal ikke påvirker smittespredningen.

Det er noen kommuner, inkludert Oslo, som har hat høyt vedvarende smittetrykk siden november. Hvis du faktisk ser på mitte over tid og ikke øyeblikksbilde så blir det ganske anderledes.

 

Simen1 skrev (7 timer siden):

Smittetallene er ganske marmorert fordelt utover landet.

  Vis skjult innhold

803429720_Screenshot_2021-01-24CoronavirusetSlikspresvirusetiNorgeogverdenKartogstatistikk.thumb.png.023abe074b88e89007a6aaa269ae6610.png

Lengre opp her snakket du om at det handler om å redde liv. Det er jeg helt enig i, men legg merke til at Oslo har spesielt godt helsetilbud, kort vei til sykehus og en betydelig lavere andel eldre i befolkninga enn mange andre kommuner. Derfor ser kartet over dødsfall ennå mindre konsentrert rundt Oslo.

  Vis skjult innhold

177624792_Screenshot_2021-01-24CoronavirusetSlikspresvirusetiNorgeogverdenKartogstatistikk(2).thumb.png.a4272aa0bf03184069f62a02bac74ae2.png

Hvis du faktisk ser på bildet over smitte, så ser du at det er vesentlig mer smitte på østlandet enn ellers.

Når man ser på dødsfall så kommer det enda tydeligere fram. Du kan ikke mene at fargeleggingen er likt over hele landet? Den er konsentrert på Oslo med stor omegn, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondhem, Tromsø. Noen andre tilfeller er det men dette bør de fleste se mønsteret i.

 

Folk dør i de større byene og de mest tettbodde områdene. Hvorfor skal man ikke redde flest mulig liv ved å vaksinere der folk dør? Jeg kan ikke se det rasjonelle i å vaksinere likt over hele landet når du selv har dokumentert at dødsfall ikke skjer likt i hele landet. Her burde du se på ditt eget argument og endre konklusjonen din.

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
alws_br00d skrev (9 minutter siden):

Nå spør du spesielt om "gode data", og tenkte jeg skulle se på FHI. Jeg ble meget skuffet da jeg så de hadde en rapport fra desember,  men ikke hadde noen konklusjon pga manglende data: 

De beste dataene jeg har kommet over er pdf-rapportene https://www.oslo.kommune.no/koronavirus/statistikk-for-oslo/ samt dashboardet deres https://experience.arcgis.com/experience/742a281a0fa74ab79147a76e6b52833b  (bare brukandes på desktop) Kun data for Oslo i begge tilfeller.

Det er riktignok ikke data på inntekt/utdanning/etc men du kan se data fordelt på relativt mange aldersgrupper, bydeler, etc.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
9 minutes ago, nirolo said:

De beste dataene jeg har kommet over er pdf-rapportene https://www.oslo.kommune.no/koronavirus/statistikk-for-oslo/ samt dashboardet deres https://experience.arcgis.com/experience/742a281a0fa74ab79147a76e6b52833b  (bare brukandes på desktop) Kun data for Oslo i begge tilfeller.

Det er riktignok ikke data på inntekt/utdanning/etc men du kan se data fordelt på relativt mange aldersgrupper, bydeler, etc.

Takk for disse selv om de ikke treffer midt i blinken. Synes likevel det sier noe når kommunens egne målinger viser at antatt smittested #1 er "Husstand" (og noen uker er #2 "Samling i husstand") - samtidig som de ikke setter releavant sosioøkonomiske data inn i det visuelle. Jeg får inntrykk av at lokalpolitikere vet/har lært seg masse, men fordi det ikke synes i verken fancy visualiseringer eller tabeller, blir det ikke med i alle vurderinger som gjøres f.eks. av regjeringen. 

Førøvrig slike ting som ha rgjort meg mer interessert i #dataviz enn jeg var "før Covid"

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, Theo343 said:

Jeg har lenge observert en økende trend til at folk ikke tester seg lenger når de får luftveisinfeksjoner nå. Selv på sykehus går personale på jobb med slikt.

Folk var flinkere til å teste seg de første 6 månedene fra mars til sept/okt. De virker som folk har blitt lei av å ta forbehold og faktisk be om test når de blir syke nå. Det er mer en "vi venter og ser hvor syk jeg blir" holdning.

Folk er redd for økonomien.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Noe jeg og som jeg mistenker @Simen1 har prøvd å fått frem i debatten er at det er andre faktorer enn rene smittetilfeller som spiller inn en vesentlig rolle, som tilgangen på et robust helsevesen, eksistensen av arbeidsplasser med et enormt høyt antall utenlandske arbeidstakere fra røde land og viktige industrier for den norske økonomi som sliter enormt på grunn av strenge reise restriksjoner. Det er mange triste skjebner for folk som mister jobber og levebrødet sitt i oslo og andre store byer for all den, men den store forskjellen er at i de mindre distriktene kan det å miste en stor arbeidsgiver ha ringvirkninger på andre bedrifter i regionen i den grad at det gjør kommunene kun beboelige for pensjonister og eventuelt andre trygdede da arbeidsplassene ikke er der lenger. Konsekvensene er sådan enormt mye høyere og vi vil videre få en tvungen sentralisering av mer av befolkningen, og er det noe vi kan ha lært av covid er det at sentralisering ikke alltid nødvendigvis er det beste.

Men igjen er poenget at det er et komplekst problem, FHI har så langt vært enige og fordelt vaksinene ut likt, per nå er det ingen smitte situasjon som tilsier at planene bør endres, med mindre vi nå ser en absolutt eksplosjon av smitte og dødsfall i Oslo og omegn de neste kommende dagene, da skal jeg heller endre mening.  

Endret av Evil-Duck
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
16 hours ago, Camlon said:

Hva om byene ble overbelastet sånn som i Bergamo, Stockholm, New York og Wuhan?

At helsevesenet i Oslo kollapser som i Stockholm var en reel risiko som man ikke tok seriøst på den tiden.

Da kan man evt. i Oslo prioritere å vaksinere de som har størst sannsynlighet for å utvikle alvorlig sykdom. Ikke alle på bekostning av andre i nabokommuner som kan gjøre det samme.

Endret av Theo343
Lenke til kommentar
Theo343 skrev (4 timer siden):

De tåler at hyttene er fylt opp i en normalsituasjon med skiturister som skader seg og den jevne syke. 

I en pandemi er derimot ingen rigget til å ta unna om store mengder mennesker skulle ha behov for innleggelse. Derav utarbeider man regler om portforbud for hele nasjonen om det skulle bli nødvendig.

Ingen bygger hyttefelt for å takle en pandemi.

Jo, men vi har lært at det tar ett par uker før man må legges inn, så det er jo bare å dra hjem hvis man føler seg uggen, blir ikke kjempesyk over natta.

Lenke til kommentar
alws_br00d skrev (2 timer siden):

En hel dag med nyhetsoppslag og intervjuer om situasjonen i Stor-Oslo, og dette er det du fester deg ved? Til info - helsemyndighetene forklar sine vurderinger i detalj i nyhetssendinger og media ellers - men da må du høre etter. Spesielt delen der Stoltenberg sier "disse tiltakene er i og for seg ikke rettet mot smittesituasjonen vi ser i dag, men mot et sannsynlig scenario i forbindelse med utbruddet i Nordre Follo" 

Overdrevet fokus på korte overskrifter vil aldri gi hele historien.

Helsemyndighetene har hele tiden sagt at tiltakene styres av smittenivå. 

Lenke til kommentar
Kryptodebunker skrev (Akkurat nå):

 

Når folk i risikogruppene er ferdig vaksinert vil @William_S og co presse på for løsning av tiltak og åpning av serverings bransjen. Da vil vi få en ny massiv smittebølge der hopetall med 40-50 åringer vil havne på intensiven. 

Ja man bør helt klart oppheve mange av tiltakene når folk i risikogruppen er vaksinert. Er tross alt disse tiltakene er ment å beskytte. 

Lenke til kommentar
Sitat

NRK erfarer: Helsedirektoratet ber om nasjonale vedtak for enda flere kommuner

Etter det NRK kjenner til har Helsedirektoratet anbefalt Helse- og omsorgsdepartementet om å fatte nasjonale vedtak for enda flere kommuner på Østlandet.

 

https://www.nrk.no/norge/helsedirektoratet-har-bedt-regjeringen-vedta-statlige-tiltak-rundt-nordre-follo-1.15342702

Hele Viken, Vestfold og Telemark?

 

Lenke til kommentar
12 minutes ago, William_S said:

Ja man bør helt klart oppheve mange av tiltakene når folk i risikogruppen er vaksinert. Er tross alt disse tiltakene er ment å beskytte. 

Da mener du sikkert at om Oslo skal prioriteres på vaksinefronten så er det kun risikogrupper som evt. skal få snike i køen og ikke andre og annet "samfunnskritisk personell" vil jeg tro? Dvs. at alle andre i Oslo må stø i samme vaksinekø som alle andre i Norge.

Eller vil vi se en dobbeltmoral her kanskje?

Endret av Theo343
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...