Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Husleige med binding på ett år


ZealD

Anbefalte innlegg

Hei. Jeg har kommet i en litt vrien sak, som sikkert er min egen feil, men jeg søker hjelp. Jeg signerte tidligere en kontrakt på en bolig, og flyttet inn der. Nå har jeg helt ut av det blå fått en arbeidsmulighet på andre siden av landet som er for god til å si nei til, og jeg har flyttet inn i ny leilighet der. Jeg sa opp den første leiligheten, og fikk bekreftelse på det. Etter en liten stund kom utleier tilbake til meg og pekte ut at jeg hadde signert en kontrakt som varte ett år. Jeg leser kontrakten og ser at det kan se ut som det stemmer. Jeg har misforstått den delen av kontrakten. Jeg tolket det som at kontrakten varer i ett år av gangen, og må fornyes hvert år, ikke som en bindingstid.

 

Jeg legger ved de delene av kontrakten som er relevant, sånn at dere kan se på den. Må jeg betale så må jeg betale...

 

post-149703-0-95421500-1564721191_thumb.jpg

post-149703-0-04187400-1564721200_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du er i utgangspunktet låst til eit år ettet avtalen, men utleiger har ei ulovfesta tapsbegrensningstid. Det betyr at dersom du flytter ut så plikter utleiger å forsøke å finne ny leigetakar som kan ta over leigeavtalen.

I verste fall for deg ved å tilby lavare husleige til ny leigetakar slik at du slepp unna med å betale mellomlegget ut bindingstida.

 

Utleiger har ikkje lov til å sitte passiv ut året medan du betaler for ein bustad du ikkje kan bruke.

 

(Ein anna ting er at dersom du flyttar ut og sluttar å betale i tide, så er det mykje arbeid for utleiger å kreve inn pengane, og desto enklare for deg å hevde tapsbegrensningsplikt).

 

Du skal derfor ikkje trenge å sitte igjen på feil side av landet fordi du har ein leigeavtale.

Og dersom alt anna svikter så kan du framleige bustaden, då må utleiger samtykke til framleige, men utleiger må dokumentere sakleg grunn til å nekte framleige).

  • Liker 1
Lenke til kommentar

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-03-26-17/KAPITTEL_9#§9-8

 

 

§ 9-2.Tidsbestemte leieavtaler

En leieavtale som er inngått for bestemt tid, opphører uten oppsigelse ved utløpet av den avtalte leietid. Ved utleie av bolig må utleieren skriftlig opplyse at leieavtalen ikke kan sies opp i den avtalte leietid.

 

En tidsbestemt leieavtale kan sies opp i leietiden i samsvar med bestemmelsene i §§ 9-4 til 9-8, dersom det er avtalt, eller dersom utleieren har forsømt sin opplysningsplikt etter første ledd annet punktum.

Endret av RRhoads
Lenke til kommentar

Hvis utleier ikke uttrykkelig har informert deg om at den tidsbestemte leieavtalen er uoppsigelig så kan den sies opp, se § 9-2 første avsnitt, annet punktum og §9-2 annet avsnitt. Opplysningen trenger ikke å stå i kontrakten, men utleier må ha gitt deg denne opplysningen før avtaleinngåelsen. Opplysningen kan gis muntlig eller skriftlig.

 

Ellers som nevnt, sjekk om vilkårene i §9-3 er oppfyllt. 

 

Jeg antar at oppsigelsestiden er 3mnd jf §9-6. Vær obs på unntak i §9-6 annet avsnitt.

 

Jeg forstår saken slik at du ønsker å komme deg ut av leieforholdet så fort som mulig.

Du kan framleie, se §7-5. I et slikt tilfelle består ditt leieforhold med utleier, mens framleieren har et leieforhold med deg. 

 

Det mest praktiske her er nok at du avtaler med utleier at ditt avtaleforhold avsluttes når du/dere har funnet en ny leietaker og at utleier oppretter et nytt avtaleforhold med den nye leietakeren. På denne måten kommer du raskest ut av kontrakten (mest sannsynlig raskere enn 3mnd) og utleier får fortsatt inntekter for å leie ut.

Endret av heheszki
  • Liker 1
Lenke til kommentar

St år det noe om binding ? hvis ikke så er det nok ikke bindende. BAre at kontrakten varer 1 år, og kan fornyes etter 1 år.

 

Det vanlige er at om ikke huseier kaster deg ut etter det året går kontrakten automatisk over til tildsutbestemt leiekontrakt.

Utleier må da kaste det ut før det er gått 3 måneder etter "året". etter de 3 månedene er kontrakten blitt tidsubestemt.

 

Så en tidsbestemt kontrakt er ikke er bindende sålenge det ikke står det. Enn skal ha mulighet å si opp på vanlig måte (2-3 månders oppsigelse i løp av det året.

 

? Ikke dette riktig ? En tidsbestemt kontrakt er ikke det samme som bindende sålenge det ikke står at enn er bindet og må betale ut.

 

Jeg er selv på 1 års kontrakt på husleie.  Har selv 2 valg. Enten kan jeg og utleier fornye kontrakten 1 år til.

Eller, hvis jeg eller utleier ikke gjør noe så går kontrakten min automatisk over til tidsubestemt kontrakt. Og da slipper vi å tegne 1 år kontrakt 1 år om gangen, hele tiden. Jeg har også selv mulighet å si opp husleiekontrakten med 2 måneders oppsigelse

 

Edit: den Teksten (bilde) tolker jeg som er ikke bindende. Bare at det er tidsbestemt kontrakt frem til 1/6 2020 med 3 måneder oppsigelsestid.  Ikke verre enn det. Altså ikke bindende. Da hadde det stått svart på hvitt.

Dvs, du må flytte ut senest 1/6 2020, men kan flytte ut før med 3 måneder oppsigelsestid.

Endret av spetter
Lenke til kommentar

Hvorfor skulle en kontrakt vare et år om den ikke binder i et år? Da kan man like gjerne ikke skrive dato. Enhver skjønner vel det menes husleien er bindende et år?

Det hadde vært noe for arbeidslivet. Bindene jobb i X år uten oppsigelsesmulighet. :p

 

Jeg synes det er ganske absurd at det fortsatt er lov å skrive leiekontrakter uten oppsigelsesmulighet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...