Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Erfaringer med Melatonin?


jae-ols

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg har brukt det i mange år pga. problemer med å sovne. Fungerer veldig fint for meg. Viktig å legge seg innen en halvtime etter man har tatt dem, ellers forsvinner virkningen.

 

Husk at melatonin bare hjelper dersom ditt problem er at kroppen produserer for lite melatonin. Dersom det er andre årsaker til dine søvnproblemer, vil gjerne ikke melatonin hjelpe. Melatoninens oppgave er å trigge innsovningen. Den er i seg selv ikke søvndyssende.

 

Obs. Det finnes to typer melatonin, Depot og vanlig. Depot-tablettene er laget for å virke sakte over lang tid, mens de vanlige fungerer med full effekt med en gang. Jeg bruker de vanlige

Lenke til kommentar

Melatonin kan man også få hjelp til å produsere gjennom lysterapi. 

Anbefaler det, hvis du opplever bivirkninger eller opplever hjelp i tablettene (Circadin, du tar? Circadin er forøvrig depot) Jeg bruker selv en lysterapi og har svært god effekt av det. Sitter i 30-60 min og prøver å få tatt dette mellom 15-17 tiden. Bruker jeg lysterapi for tidlig på dagen, våkner jeg altfor tidlig dagen etterpå, tar jeg det for seint på kvelden sliter jeg med å sove til ønsket tid.  

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Fikk melatonin for søvnproblemer i 2015, gikk da på det i noen måneder,og det fungerte det veldig bra for meg. I år rett over jul fikk jeg mest trolig stress relaterte søvproblemer, startet da på melatonin igjen men denne gangen fungerte det ikke, så måtte over på zopliklon en kort periode bare for å få et søvnmønster igjen.

Lenke til kommentar

Helt uten virkning for min del. Og det står på pakken at den skal taes 1 til 2 timer før leggetid. Jeg var lysvåken, det fungerte ikke. Men mitt store problem er å sovne inn. Det kan ta timevis. Vet ikke om det da er rett medisin. Går nå på Zopiclone. Som er en skummel medisin. 

Lenke til kommentar

Jeg har fått 3 mg. piller, det er veldig lite. Jeg plages med å få sovne. Og jeg blir i stuss når noen skriver at det skal taes når man legger seg. På min boks står det 1 til 2 timer før legge tid. Så hva stemmer ? Jeg har slitt med å få sove i mange år. 

Endret av jae-ols
Lenke til kommentar

Jeg har fått 3 mg. piller, det er veldig lite. Jeg plages med å få sovne. Og jeg blir i stuss når noen skriver at det skal taes når man legger seg. På min boks står det 1 til 2 timer før legge tid. Så hva stemmer ? Jeg har slitt med å få sove i mange år. 

Tidspunkt man tar det på, er svært viktig, ja. 

Lenke til kommentar

Helt greit, men virkningen er på topp når den slår inn. Og så blir den svakere med tid og stunder.

Så min erfaring er tablet -> tannpuss -> sove, ellers så overdøves effekten til den blir for svak

 

 

Hvorfor står det da på pakningen at det skal inntas 1 til 2 timer før leggetid? Det lurer jeg på. Og hvor stor må dosen være? 

Lenke til kommentar

1 timer før leggetid blir jo fort: Kvarter på tannpuss og annet dilldall, kvarter på å gå til sengs/slappe av/bli vant til mørket, og så en halvtime med tid til å bruke dilldall på.

2 timer før leggetid kan jeg personlig ikke forstå. Min erfaring er at den slår inn i løpet av en halvtime, og blir svakere vis jeg ikke er i seng innen den tid. Så til time nr 2 har den begynt å dabbe av. Kanskje veldig treg fordøyelse?

Ellers er det ikke store forskjellen på 2mg og 3mg. Det er jo tross alt et supplement, og ikke en sterk kjemisk koktail.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ellers er det ikke store forskjellen på 2mg og 3mg. Det er jo tross alt et supplement, og ikke en sterk kjemisk koktail.

Nja, det er frarådet at unge mennesker skal stå på syntetisk melatonin. Videre er det svakt empirisk grunnlag for de fleste bruksområder og dokumentasjonen på at tabletter med melatonin virker mot insomnia og søvnforstyrrelser er ikke god nok. Det er også vist bivirkninger ved bruk, men det gjelder jo ikke alle. Allikevel, grunnet mangefull forskning, vet vi lite om langtidseffekter.   

 

Hvis du kan TS, prøv å komme deg ut i daglys, hvis du ikke vil bruke penger på lysterapilampe (kan koste litt). Daglys har positivt effekt på melantoninbalansen i kroppen. 

 

Vallergan kan også brukes. Er opprinnelig allergimedisin, men siden enkelte allergimedisiner har den bivirkningen at man har blitt trøtt, blir det mer i dag brukt i forbindelse med søvnproblemer. Ikke alle bør stå på det (f.eks. de med hjerteproblemer, leverproblemer, nyreproblemer eller epilepsi), men Vallergan er c-preparat og derfor ikke avhengighetsskapende. Men i likhet med melatonin, reseptbelagt. Hør med legen TS, evt. om du ikke føler nytte av melatonin eller opplever plagsomme bivirkninger.

 

TS, prøv å ta melatonin tidlig på kvelden, f.eks. rundt 8. Tenk også om du tar noen medisiner samtidig som kan holde deg våken og ødelegge for effekten av melatonin, og ta evt. disse på annet tidspunkt på dagen om det kan la seg gjøre (følg pakningsvedlegg eller hør med lege). 

Lenke til kommentar
  • 11 måneder senere...
  • Evil-Duck endret tittelen til Bruk av Melatonin for søvn

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...