Gå til innhold
Trenger du tips og råd? Still spørsmål anonymt her ×

Snus på skolen


Anbefalte innlegg

For noen uker siden ble jeg tatt i å snuse på skolen. Var kun en snus av ren nysgjerrighet og har ikke tenkt til å gjøre det igjen heller. Men jeg ble tatt, og det har blitt en sak på skolen. Om to dager har jeg utviklingssamtale og vet at læreren kommer til å ta det opp da. Spørsmålet er vel om hun har taushetsplikt? Er 16 år og går første året på vgs om det skulle ha noe å si. Plis hjelp en jente i nød!!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For noen uker siden ble jeg tatt i å snuse på skolen. Var kun en snus av ren nysgjerrighet og har ikke tenkt til å gjøre det igjen heller. Men jeg ble tatt, og det har blitt en sak på skolen. Om to dager har jeg utviklingssamtale og vet at læreren kommer til å ta det opp da. Spørsmålet er vel om hun har taushetsplikt? Er 16 år og går første året på vgs om det skulle ha noe å si. Plis hjelp en jente i nød!!

 

Utviklingssamtale med hvem? Dine foreldre? Isåfall kan læreren din opplyse dem om dette, da du er under 18 år.

Lenke til kommentar

Info om taushetsplikt finner du her:

https://www.ung.no/rett/3348_Taushetsplikt_i_skolen.html

 

 

 

Hva kan foreldre få vite?

 

Hovedregelen er at det er du selv som skal bestemme hvilke opplysninger andre skal få om deg. Men fordi du er et barn frem til du er 18 år, og dine foreldre har plikt i å ta vare på deg, så kan de kreve å få opplysninger av skolen om deg.

Selv om læreren kan gi informasjon om dine personlige forhold, så betyr det ikke at han bør gi slik informasjon. Læreren må vurdere hva som er best for deg. Det står i barnekonvensjonenartikkel 3. Før læreren bestemmer seg skal han også høre hva du synes. Det står i barnekonvensjonen artikkel 12.

Din alder, og alvoret i saken, avgjør hva foreldrene dine kan få vite, og av hvem. I korthet gjelder disse reglene:

Du har rett til privatliv

Eksempler på opplysninger som ikke kan fortelles til dine foreldre er:

 

  • hvem du er forelsket i
  • hvem du prater med på nett
  • at ble tatt i å kysse en annen jente
  • at du kranglet med bestekompisen din
  • at du var lei deg en dag

 

Du har rett til beskyttelse

Eksempler på ting dine foreldre skal bli informert om er:

  • at du sliter i fag eller har stort fravær
  • at du fikk juling på veg til skolen
  • at du er tatt i å bruke narko
  • at du mobber
  • at du tenker på selvmord eller driver med selvskading
  • at du har sex med en voksen og er under 16 år

 

Jeg har ingen direkte kunnskaper om emnet, men utviklingssamtaler har aldri vært ment til å være en påminnelse om hvilke problemer du har og forårsaker, men snarere en samtale for å finne ut hvordan du kan gå frem og forbedre deg selv.

 

Jeg vil påstå at en lærer som bruker en enkelthendelse som et negativt tema på utviklingssamtaler gjør en dårlig jobb.

Endret av Gavekort
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ble vel lovpålagt at det ikke er lov med tobakk på skoler, sto en haug med skilt ang det rundt på en VGS jeg besøkte ihvertfall.

Men dette er ikke farlig, kan hende du får en anmerkning og en liten alvorlig samtale med foreldrene dine. Hvis du faktisk snuser til vanlig så må du enten slutte eller prøve å gjemme det. (Prøv å slutt, dyrt og gjør tennene dine brune. Begynte når jeg var 12 selv, nå klarer jeg ikke å slutte. Bit i kula før du er like avhengig som meg.)

Lenke til kommentar

Jeg ble tatt for snus haugevis av ganger, ble aldri tatt opp på noen samtale imellom meg, lærer og foresatte, så det skal ikke være noe problem. På nesten alle VGS/UNG i Norge så er dette forbudt, og du vil nok mest sannsynlig bare dra på deg en anmerkning, og de kan man ha flust av før noe som helst skjer, så med mindre du har 8+ av dem så er du good der også. Ungdomsårene SKAL bestå av å prøve, og feile, selvfølgelig en mellomting, men du skjønner sikkert hva jeg mener med det!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er det ikke lov til å snuse på VGS sa du?

Nei, er slutt på det nå.

 

Husker når jeg gikk på ungdomskolen og mamma var vikarlærer på skolen min busted hun meg i å røyke i skoletiden. Fikk bare beskjed at jeg måtte gjemme meg bedre neste gang :p Husker også vi fikk rullepapir av lærere hvis vi var tomme. På vidergående da var det helt ok at vi røykte i skoletiden, men vi måtte røyke med noen benker og ikke på selve skoleområdet. 

 

Tror nok at moren din driter i at du har prøvd snus, hun kan kanskje bli litt furten men det er nok det eneste som skjer. 

Endret av Mr.Duklain
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-NIoHlfL

Du må lese, Taurean. Hun har ikke samtale fordi hun prøvde snus. Hun skal på utviklingssamtale, som man typisk har hvert halvår. Den kommer uansett om man prøver snus eller ikke. Et naturlig tema på en slik samtale er brudd på ordensregler, men blir neppe en stor sak av et engangstilfelle om det i det hele tatt kommer opp.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

...

 

Tror nok at moren din driter i at du har prøvd snus, hun kan kanskje bli litt furten men det er nok det eneste som skjer. 

 

Avhenger nok en del av hvilken mor, men tror jeg kan si at hadde eldste hos oss (et år yngre) kommet hjem med rapport om å ha brukt snus på skolen burde han nok på hjemmefronten innstilt seg på 
  • åtte-ti-tolv uker “hjemmeskole” vekslende mellom kontoret mitt, kontoret til ektefellen og kontoret til en nær medarbeider
  • lommepenger på kr 0,00 neste tre måender, bankkort sperret like lang tid og alle innkjøp av ting han hadde behov for foretatt av oss
  • absolutt portforbud like lang tid (og dermed av rimelig opplagte grunner også null behov for båtlån)
  • et visst tilsyn både mht vennebesøk og i skuffer og skap. 
Siden det er jeg som sitter som sjef for ham på fritidsarbeidet også burde han nok innstilt seg på 0 timer “tilsigelse” der også en stund fremover. 
 
Etter tre måneder eller så med disse tiltakene skulle vi tatt en nærmere samtale om hva han nå hadde lært og hvordan vi nå skulle gå frem videre. 
Lenke til kommentar

....

 

. På nesten alle VGS/UNG i Norge så er dette forbudt, og du vil nok mest sannsynlig bare dra på deg en anmerkning, og de kan man ha flust av før noe som helst skjer, så med mindre du har 8+ av dem så er du good der også. ....

 

 

Vel, på skolen hos oss (1-10-skole) faller man helt rutinemessig fra god til nokså god i orden eller oppførsel etter tredje relevante anmerkning og fra nokså god til lite god etter sjette.  Enkelte ordens-/oppførselsanmerkninger er tilstrekkelige til å ekspedere nedover raskere enn det også. 

Lenke til kommentar

Jøss for å ha prøvd snus, eller for å ikke ha sagt ifra? 

Du mener dette er proporsjonalt?

 

Hva tror du ungen hadde lært?

Hva er forventet resultat?

 

Jeg mener dette er helt proposjonalt. Leker man seg med rusmidler i en alder av 15 - samme hvor milde - settes man under skarpeste tilsyn i skoletid (=hjemmeskole under personlig oppsyn) og utenom skoleid (=portforbud og sjekk av besøkende + skuffer og skap). Da er man også for umoden til å forvalte sin egen kasse og håndteres som før man fikk lommepenger, likeså for umoden til å ha et arbeid og har derfor pt ikke et. 
 
Lærdommen “prover jeg rusmidler ulovlig skjer akkurat dette - første gangen” ville vi begge forvente og nettopp at den lærdommen også VAR oppfattet ville vi grundig sjekke ut gjennom mange og alnge samtaler når tre måneder var gått før vi tok neste skritt. Basert på AT lærdommen var forstått og med klar liste over hva man som et minimum kunne forvente om man ble tatt for andre gang og det ikke var helt særdeles formildende omstendigheter. 
 
Og før du (eller andre) forteller det: Ja, vi håndhever oppdragelse hos oss. Det vet vi allerede, og det er helt bevisst. Oppdragelse har vi håndhevet i alle år og det er formodentlig medvirkende til at vi har ungdommer som ikke sysler med slikt, men bruker sin øverste etasje så godt det er rimelig å forvente av en ungdom (=uten særlig livserfaring og med ennå en del å lære før det er tid å stå på helt egne ben)  Foreldre har avgrenset tid til å oppdra/lære opp sine barn, og det nytter ikke å kaste bort tiden. 
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...