Gå til innhold

NVE vil gjøre det dyrere å bruke mye strøm på én gang


Anbefalte innlegg

 

 

Dette er personlige meninger av noe som tilhører fortiden. I fremtiden og nå har vi mange hjelpemidler som gjør at vi kan fordele forbruket. Og det å kjøre ting når en ikke er hjemme er ikke noe farligere, så lenge en har god kontroll på ting som kan oppstå. 

 

 

Nå er det vel ganske ca. ei uke siden brannmyndighetene var ute og advarte og sa man ikke skulle kjøre maskinene når man ikke er hjemme. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

(...) Ellers er det oppvarming og varmtvatn som står for mykje av forbruket. Dersom temperaturen er grei innandørs kan varmepumper stillast inn til å ta pause midt på dagen.

 

Eg vonar NVE òg kjem med forslag til korleis ein skal gjere det i praksis. Kl. 15 og utover er jo då alle vil ha det varmt og dei skal lage mat.

 

 

Om man - som i mange nok til å påvirke forbruket - planlegger en pause blir det en strømtopp når pausen er over og man må bruke ekstra mye på å varme tilbake opp til ønsket temperatur, i stedet for å holde strømbruken jevnt lav på dagtid ved å holde oppe temperaturen på samme nivå. 

 

Hvis "alle" har de samme behovene, må "alle" bare ta seg råd til å betale strømregninga på den ene dagen der man opplever konsekvensene. Jeg kjenner *ingen* som vet eller bryr seg om hva det koster å kjøre vannkokeren, lage wok eller kjøre tørketrommelen på hurtigprogram i stedet for skånsomt program. Konsekvensen er at det blir dyrere strømregning for "alle". Og "alle" her betyr omtrent hele befolkningen unntatt en og annen spesielt interessert som har funnet ut at akkurat dette feltet kan brukes for å oppnå mestringsfølelse. 

 

Her er min subjektive sannhet:

 

Slike endringer fører alltid til økte inntekter. Man lar være å gjøre slike endringer dersom de ikke fører til økte inntekter. Og de økte inntektene er en faktor også i hvorfor man gjør slike endringer. Her er det dobbelt lykke fordi de økte inntektene kommer av å selge noe mindre strøm, som gjør at man også minker presset på leveringsansvaret og dermed kostnadene. Win-win. Og dyrere rådhus.  

  • Liker 3
Lenke til kommentar

For min del kan en ha all verdens tariffer. Jeg har tid og anledning til å tilpasse meg (bruke varmvannsbereder bare om natten, fyre med ved, slå av varmepumpe i rushtida). Jeg vil trolig få lavere strømutgifter, mens andre ikke har samme mulighet til å tilpasse seg. Det er kanskje bra for meg å ha noe å gjøre og ha utfordringer. Men at jeg skal gjøre alt dette hver dag hele året, når kapasitetsgrensen bare nås noen få kalde dager i året, går over min forstand. Jeg kunne faktisk tenkt meg å bruke tiden min til nyttigere ting. Enda verre er det å stresse mange andre (barnefamilier for eksempel) som har mer enn nok å tenke på fra før.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Har vi mer enn nok å tenke på fra før - og jeg kan godt være en representant for de som har for mye å tenke på allerede - så betaler man bare den høyere strømregninga.

 

At jeg skulle tenke på å spare strøm i den stressa hverdagen min, det klarer jeg kanskje sette meg ned og tenke på ca. kl. 21:00, dersom jeg ikke hadde andre ting jeg også trengte gjøre. Og om jeg satte meg ned for å tenke på det, hadde jeg nok endt opp med å gå ned på vaskerommet og sette på tørketrommelen, ikke fordi det var billigere da, men fordi jeg hadde kommet på at jeg ikke hadde hatt tid til å ta ut klærne av vaskemaskinen før da. Men i dag blir det nok heller rydding. Eventuelt støvsuging. Eventuelt oppvaskmaskin, vaskemaskin, tørketrommel og støvsuger. I en time før man må avstresse med Netflix. Det er gjerne en halvtime før skola, en time rundt middag, og en time før Netflix jeg har muligheten til å bruke, og de tre brukes da også. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er alltid litt fascinerende å se folk streve med å finne sammenhenger og hensikter i slike ting som det her, med snakk om miljøeffekter og statistikk over forbruk og toppbelastning og snittbelastning og alt mulig annet.

 

Løsningen er så meget enklere: Det har blitt innført et verktøy som, ved bruk av nøye valgt retorikk ved siden av, kan brukes til å øke inntekter og dermed lederlønninger og styrebonuser, samtidig som man kan bruke det til å bortforklare og unnskylde eksisterende etterslep på vedlikehold og nødvendig utbygging.

 

Dere finner ikke fornuft i argumentene fordi det ikke finnes. Det er bare vikarierende løgner, servert til en befolkning hvor man trygt kan anta at de aller fleste er for feite og fornøyde til å bry seg, og de færreste er kunnskapsrike nok til å avsløre løgnene som det de er.

 

Hensikten med AMS er mer inntekter. Ikke noe annet.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Vet ikke hvor signifikant det er - men kan man tenke seg at det er et antall nye el-bileiere som tilhørte den gruppen som flittig benyttet motor/kupevarmer på sine fossilbiler de kaldeste dagene tidligere?

 

En god del av fordelene med motorvarmer er jo de samme som for el-bil - miljø, økonomi osv.

 

 

Dermed er det jo et antall kWh som ikke blir et tillegg på de kaldeste dagene.

Lenke til kommentar

Jeg tenkte det kunne være interessant å ta en titt på SSB's arbeider: https://www.ssb.no/energi-og-industri/statistikker/elektrisitet/aar#relatert-tabell-4

 

Som vi ser, hadde landet et totalt strømforbruk på 120 049 GWh i 2015. Husholdninger stod for 36 572 GWh. Dersom vi antar at halvparten av dette (som jeg tror er i overkant) er mulig å flytte til andre tider på døgnet, så er det 18 000 GWh. Altså noe slikt som 15% av den strømmen som går gjennom nettet. I verste fall, om vi flytter på ALT av husholdningsforbruk, så er det 30% av totalforbruket.

 

Edit: matte er vanskelig en fredags kveld...

Endret av Carpe Dam
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg kom til å lure på hvor stort dette overforbruket egentlig er, så jeg fant noen nyttige sider hos norpool: http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/Power-system-data/Consumption1/Consumption/ALL/Hourly1/?view=chart

 

Her kunne jeg velge grafisk ukesvisning av norsk strømforbruk time for time. Valgte 9. oktober, tilfeldig så langt jeg vet, og der kan vi lese at peak load er på 16,5 GW omtrent klokka åtte på morgenen. Det synker til 15 GW omtrent klokka fire før det går opp til 15,7 GW klokka sju.

 

Ikke fullt så tilfeldig sjekket jeg jul i fjor. Peak var på 19,4 GW, men det var lille julaften. Julaften hadde "ribbepeak" på 18,5 GW. Nyttårsaften hadde peak på 17,7 GW. På grafen er det ganske påfallende at det faktisk er handledagene som har klart høyest forbruk, på lille julaften var forbruket målt per time fom. 08:00 tom. 17:00 høyere enn peak på julaften for hvert datapunkt. Det er nesten så man kan mistenke at folk bruker mer strøm når de er på jobb, eller handler. Snåle greier det der.

 

Bare for gøy sjekket jeg også første uken i 2017. Natt til torsdag 5. januar var laveste notering på knappe 18,5 GW. Altså høyere enn peaken på nyttårsaften, og like høy som den beryktede julemiddagspeaken. Ble det så vanvittig bråkaldt de fire dagene etter nyttår?

 

Med fare for å gjenta meg selv; AMS er utelukkende profittmotivert.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

 

 

Skal effektavgift få oss til å dempe strømbruken når vi nærmere oss kapasitetsgrensen? Det skjer bare på kalde dager i januar. Hvis man skal ramme grovt og unyansert så kan en ha effektavgift i januar. I resten av året er effektavgift unødig pisking. Pisking bør unngås og kun brukes når det er absolutt nødvendig.

 

Over er en time en januardag i 2013 var strømforbruket tilsvarende 204 TWh på årsbasis. I 2014 var årsforbruket 117 TWh. Nettet hadde altså demonstrert en kapasitet på 74% over snittforbruk. Da ingen nett gikk i svart denne januardagen, kan det være at nettet til og med kan tåle mye mer.

Straumnettet har høgare kapasitet på kalde dagar enn på varme. På kalde dagar er leidningar og transformatorar kalde og har betre kjøling, som gjev mindre motstand, mindre tap og ein god del høgare kapasitet.

 

 

Hvor mye utgjør dette?

En god del av kablene går vel også nede i bakken, der jeg skulle tro det ikke er så stor forskjell i temperatur.

 

(Det at de går nede i bakken gjør vel at man kan overbelaste de ganske mye, da de får en del kjøling av bakken rundt?)

Husker ikke alle formler i hode, men er ikke en formel slik R= I2/U. På vinteren har en mye høyere last og høyere motstand og dermed større tap i kWh, men i prosent av total energi er nok tap lavere vinter kontra sommer. Slik er det med fjernvarmenett og.
  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Det bør også innføres avgift på de som tilfører problematisk effekt ( sol, vind) i perioder da markedet ikke har behov for energi og effekt?

Det finst: Negativ straumpris. Har aldri skjedd i Noreg, for vi kan lett regulere ned vasskraftverk, men hender stadig i Danmark og Tyskland.

Det er liten straff om subsidie er eksempelvis 50 øre/kWh og strømpris minus 5 øre/kWh... alle andre en de problematiske subsidierte produsenter får straff ?
  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Kult! Skal sette på timer på tørketrommelen så den går mens jeg sover...

 

Sett den på mens du er på jobb, regner ikke med du bruker den hver dag.

(....)

Men som sagt, sett maskinene på når du drar på jobb, da blir det svært lave strømpriser. Jeg kjører vaskemaskin når jeg er på jobb og lader elbilen om natten. Null stress =)

Usikker om du er ironisk nå, men kl 6-11 er timene med konsekvent høyeste pris innenfor døgnet... Så akkurat å sette på før man går på jobb, er vel ikke det mest gunstige hvis man betaler timepris. (Med mindre du jobber natt da!)

Lenke til kommentar

Her er link

https://www.nve.no/nytt-fra-nve/nyheter-elmarkedstilsyn/legger-om-nettleien-for-at-du-ikke-skal-betale-mer-enn-nodvendig/

 

Høres ut som solcellleforeningen har utformet forslag Det er ikke effektprising men volumprising. Det betyr slik jeg leser at en ikke skal lade elbil på natt dersom en har brukt opp "kvoten" selv om det er kraftoverskott i nett.

 

Dette er nok et tillegg til effektprising. Effektpris vil nok være 4-500 kr/kW/år i snitt.

 

Det blir straff for volum og topp (energi og effekt) veldig bra, her blir spennende tider!

 

Vil tro de mener prising av (maks)-effekt, når de skriver om "samtidig forbruk" og "hvor mye strøm [som brukes] om gangen".

 

 

Altså at overforbruket vil regnes i kW og ikke kWh.

Lenke til kommentar

 

 

Hva skal det nå koste å sette 2-soner på induksjonskomfyren på boost samtidig?

Måleren rapporterer i utgangspunktet bare forbruket for hver time. Så det kan tenkes at 4 minutter koking på boost ikke vil ha det helt store utslaget, siden det vil bli fordelt utover 60 min.

På den andre siden har måleren kanskje mulighet til å registrere peak-effekt brukt i intervallet også. Da vil prisen for boosting bli høyere. Men slik peak-registrering er litt ullen siden det kan tenkes at du også har enda høyere peaks fra f.eks inrush (som varer mindre enn ett sekund). Hvor lang må lengden på peaken være for at det skal registreres?

 

 

Om målepunktet er i de 4 minuttene vill jo effekten bli sendt til nettleverandør. Det er effekt som blir målt, ikke energi. 

 

Det er energi innenfor hele timer som blir målt av de nye målerne. Dette intervallet kan nok endres til f.eks. 15 min på sikt, men peak-effekt overføres ikke..

Endret av poi
Lenke til kommentar

 

 

 

Hva skal det nå koste å sette 2-soner på induksjonskomfyren på boost samtidig?

Måleren rapporterer i utgangspunktet bare forbruket for hver time. Så det kan tenkes at 4 minutter koking på boost ikke vil ha det helt store utslaget, siden det vil bli fordelt utover 60 min.

På den andre siden har måleren kanskje mulighet til å registrere peak-effekt brukt i intervallet også. Da vil prisen for boosting bli høyere. Men slik peak-registrering er litt ullen siden det kan tenkes at du også har enda høyere peaks fra f.eks inrush (som varer mindre enn ett sekund). Hvor lang må lengden på peaken være for at det skal registreres?

 

 

Om målepunktet er i de 4 minuttene vill jo effekten bli sendt til nettleverandør. Det er effekt som blir målt, ikke energi. 

 

Det er energi innenfor hele timer som blir målt av de nye målerne. Dette intervallet kan nok endres til f.eks. 15 min på sikt, men peak-effekt overføres ikke..

 

 

Hvordan skal en betale effektledd om det ikke måles effekt mener du? 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Spørsmålet er jo hva målerne kan programmeres til å måle, ikke hva de er programmert til per nå...

Det står også i artikkelen, de skal:

 

Hvert 2.5 sekund:

Aktiv effekt (kW) x 2 (= import og eksport)

 

Hvert 10 sekund:

Reaktiv effekt (kVAr) x 2

Strøm (A) x 3 (L1, L2 og L3)

Spenning (V) x 3 (alle faser)

 

Men ikke noe av dette sendes og lagres i elhub, men det kan leses ut på HAN porten (i fremtiden når en standard er klar).

Lenke til kommentar

Dette måles og sendes til elhub for lagring 1 gang i timen:

 

Aktiv energi (kWh) x 2 (= import og eksport)

Reaktiv energi (kVArh) x 2

Klokke og dato

 

kilde: http://www.side3.no/teknologi/ams-alt-du-ma-vite-om-strmmaleren-du-snart-far-hjemme-hos-deg/3423310413.html

 

 

 

I utgangspunktet er det bare de siste tre elementene som skal lagres

dvs at de lett kan endre dette om de ønsker å ta betalt for effektledd..

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...