Gå til innhold

KOMMENTAR: Norge ble attraktivt for IT-gigantenes datasentre, bare ikke helt slik vi trodde


Gjest Marius B. Jørgenrud

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Lokalpolitikere er over seg av begeistring for gigantenes innmarsj i norsk vindkraft. Men norsk vindkraft er 50% statssubsidiert. Altså er det skattebetalerne som skal betale halvparten at BlackRocks og Googles satsing.

Halvparten av regningen for vindmøllene må vi betale via skatteseddelen, sier professor i energiøkonomi, Torstein Bye til NRK.

 

 

– I dag er det sånn at kraftprisen i markedet er 30 øre per kilowattime. Å bygge ut en vindmølle koster 50-60 øre per kilowattime. Halvparten av regningen for en vindmølle må vi altså betale via skatteseddelen, sier Torstein Bye.

 

Han mener både kommuner og skattebetalere vil tape på vindkraftutbygging.

 

– Problemet er at det ikke er de som bruker energi som må betale. Det er vi som betaler skatt som må betale, sier han.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ja eg og reagerer på dette. Støyen som media skaper i dag er retta mot innvandrarar som vil øydeleggja velferdsstaten vår, mens store internasjonale selskapar unngår å betale riktig mengde skatt på lovlig vis. Men når noko blir for avansert for avisene vår, så blir det jo også for avansert for lesarane og då blir det jo ingen sak heller. Vår velferdsstat baserer seg på at alle er med å bidrar på rettferdig vis.

Lenke til kommentar

Om strømmen skal produseres her, og så fraktes til utlandet, så blir det jo noe strømtap på veien. Hvor mye kan man regne med går i tap? 10-30 prosent?

 

10-30 % i tap ved krafteksport til Europa er et greit anslag. Men det spiller forsåvidt ingen rolle. Opprinnelsesgarantier er bare lureri. Google bruker krafta som produseres rundt sine egne datasenter, og strømmen som Google tror de har kjøpt forbrukes her i Norge. At Google strør om seg med penger gjør ikke krafta de bruker i Nederland mere grønn.

Lenke til kommentar

Om strømmen skal produseres her, og så fraktes til utlandet, så blir det jo noe strømtap på veien. Hvor mye kan man regne med går i tap? 10-30 prosent?

 

Den blir ikke transportert ut på ordentlig. Man skiller den faktiske strømmen og opprinnelsesgarantiene og selger dem uavhengig av hverandre. All strømmen er i en pool, og så later man bare som at man har overført litt strøm ut og like mye tilbake.
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...